دوشنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۲
کد مقاله: ۱۴۰۱۱۲۰۰۶۲

آواز ابوعطا چیست؟

آواز ابوعطا,آواز ابوعطا چیست,گوشه های آواز ابوعطاآواز ابوعطا یکی از آوازهای موسیقی ایرانی است
یکی از متعلقات دستگاه شور که گوشه های مهمی با نام های سَیَخی، حجاز، چهارباغ و ... دارد و از حس و حال غم انگیز و سوزناکی برخوردار است؛ آواز ابوعطا نام دارد. در این مطلب از سرپوش به شرح توضیحاتی درباره آواز ابوعطا و کوشه های آن می پردازیم.

آواز ابوعطا

به یک نوع اصطلاح در موسیقی سنتی ایرانی، آواز یا نغمه می گویند که مجموعه ای از گوشه ها را توصیف می کند و معمولاً در کنار هم و مستقل از یک دستگاه اجرا می شوند. لفظ« آواز» برای دو معنای دیگر کاربرد دارد که شامل فرم موسیقی آواز و شکل خاصی از فرم آواز می باشد.

آواز ابوعطا به یکی از آوازهای چهارگانه ای اطلاق میشود که به شور در موسیقی امروز( بهمراه افشاری، دشتی و بیات ترک)، تعلق دارد. از القاب دیگر ابوعطا می توان به سارنج( صلحی) و دستان عرب اشاره کرد.

تاریخچه ای از آواز ابوعطا

اطلاعاتی درخصوص علت نام گذاری این آواز به نام ابوعطا در دسنرس نیست. آواز ابوعطا برطبق گفته ی فرصت الدوله شیرازی، همان سارنج است و از نظر او، ابوعطا قسمتی از فرود شور می باشد.

ارتباط بین ابوعطا با یکی از راگا های هندی به نام سارنگ توسط فردی به نام گن ایچی تسوگه مطرح شد ولی باز هم در منابع قدیمی موسیقی ایرانی نمیتوان به لغت سارنگ یا سارنج دست یافت و احتمالا نام ابوعطا از دوران ناصری رواج، پیدا کرده است.

حس و حال آواز ابوعطا

ابوعطا به نوعی آواز غم انگیز و سوزناک اطلاق میشود که کمی، نزدیک به حس و حال دستگاه شور است. در گوشه حجاز ابوعطا، برخی از موسیقی های مذهبی ایران مانند اذان، یا قرائت قرآن اجرا میشود و همین امر موجب شده تا حس و حال این گوشه به حال و هوای عربی توصیف شود.

تحلیل ردیف آواز ابوعطا,حس و حال آواز ابوعطاآواز ابوعطا از ملحقات دستگاه شور دانسته می‌شود

تحلیل ردیف

آواز ابوعطا بر محوریت دستگاه شور است. درجهٔ دوم دستگاه شور در ابوعطا به عنوان نت آغاز و نت ایست محسوب می شود. درجهٔ چهارم شور نت شاهد ابوعطاست و درجهٔ پنجم شور در ابوعطا بر خلاف خود شور نت متغیر نیست و چندان مهم نیست. بیشتر تمرکز ملودی ابوعطا در فاصلهٔ درجات دوم و چهارم شور میباشد و با وجود متوقف شدن بر روی درجهٔ سوم، این توقف گذراست. فرود به دستگاه شور به عنوان پایان آواز ابوعطا میباشد که مهم ترین دلیل برای وابسته شدن آن به دستگاه شور، تلقی میشود. با این حال، ابوعطا با تمرکز بر روی درجهٔ دوم شور، باعث شده تا تفاوت هایی با شور از نظر تونالیته داشته باشد.

نام گوشه های ابوعطا

نام گوشه های ابوعطا عبارتست از:

>> سَیَخی

>> حجاز

>> چهارباغ( یک ریتم سه ضربی آهسته دارد و میتواند برای گوشه ی حجاز، یک درآمد محسوب شود.)

>> گبری( این گوشه که قابل اجرا در پرده های حجاز است، یک روند نزولی از درجه ی پنجم به نت پایه ی شور دارد. این گوشه با اشعاری در بحر هَزَج مُسَدَّس مقصور و بیشتر با دوبیتی های باباطاهر خوانده می شود.)

>> کرشمه در ابوعطا

>> دوبیتی در ابوعطا

>> بسته نگار در ابوعطا

>> رامِکلی( داریوش طلایی، این گوشه را بعنوان گوشه ای در ابوعطا دانسته است)

حس و حال آواز ابوعطا,تاریخچه ای از آواز ابوعطا,آواز ابوعطاابوعطا با القاب دیگری مانند سارنج و دستان عرب نیز شناخته می‌شود

مهم ترین گوشه های آواز ابوعطا

از مهم ترین گوشه های اجرا شده در ابوعطا می توان به سَیَخی، حجاز، چهارباغ و گَبری( که جزء گوشه های دستگاه شور محسوب میشوند) اشاره کرد. همچنین گاهی اوقات به دلخواه خواننده، گوشه های کرشمه، دوبیتی و بسته نگار نیز اجرا می شود. گوشهٔ سیخی از نظر مُد با ابوعطا تفاوتی ندارد بلکه صرفا از نظر ملودی با هم فرق دارند.

گوشهٔ چهارباغ، یک متر سه ضربی آهسته دارد که برای گوشهٔ حجاز بعنوان یک درامد نیز استفاده میشود؛ با اینکه فرود آن شبیه به اواز دشتی است. در پرده های حجاز، گوشهٔ گبری اجرا میشود که از درجهٔ پنجم به نت پایهٔ شور، روند نزولی دارد یا برعکس از درجهٔ چهارم به درجهٔ هفتم شور، روند صعودی دارد.

یکی از خصوصیات این گوشه اینست که با اشعاری در بحر هَزَج مُسَدَّس مقصور( بر وزن مَفاعیلُن مفاعیلن مفاعیل) و همراه با دوبیتی های باباطاهر خوانده می شود. آواز ابوعطا از درامد ابوعطا اجرا میشود ، سپس به گوشهٔ حجاز میرود و در آخر، فرود آن به سمت محور اصلی دستگاه شور می باشد؛ درامد ابوعطا در این مسیر، تکرار نمی شود که این مسأله بیانگر وابستگی ابوعطا به شور در کنار فرود به شور می باشد.

آواز ابوعطا چیست,سارنج,گوشه های آواز ابوعطاآواز ابوعطا را یک آواز غم انگیز و سوزناک معرفی می‌کنند

گردآوری: بخش هنر و سینما سرپوش

  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
مهران احمدی بیوگرافی مهران احمدی؛ بازیگر حرفه سینما تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۹ اسفند ۱۳۵۲

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، کارگردان، مدیر تولید، برنامه ریز

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی بازیگری از دانشگاه هنر و معماری تهران

ادامه
سراج قمری زندگینامه سراج قمری، شاعر هجو گوی سده شش و هفت

شهرت: سراج قمری، قمری آملی

دوران زندگی: سده ششم و هفتم قمری

محل تولد: خوارزم یا گلستان

حرفه: شاعر پارسی گو

آثار: دیوان اشعار سراج قمری

وفات: ۶۲۵ قمری

ادامه
زندگینامه کیان ایرانی زندگینامه دلیر ایرانی؛ کیان و نقش او در قیام مختار

از فعالیت ها و سوابق کیان ایرانی قبل از قیام مختار اطلاعاتی در دسترس نیست البته بعد از اضافه شدن به لشکر مختار از جمله افراد تاثیرگذار و بسیار مهم وقایع قیام شناخته شد. 

در سال ۶۶ قمری مختار با هدف گرفتن انقام از عاملان واقعه کربلا و شکست قاتلان امام حسین در کوفه، کیان ایرانی را به عنوان حرس به عبارتی رئیس نگهبانان خود انتخاب کرد. 

اعتماد و اطمینان مختار به کیان به قدری بود که ریاست انتظامات کوفه و فرماندهی شرطه های کوفه به وی سپرده شد. اموال بسیاری از افراد حین برخورد با جنایتکاران کربلا با فرمان مختار مصادره شد. کیان این موال را بین ایرانیان مسلمانی که عملیات را به عهده داشتند، تقسیم کرد. این موضوع از جمله خدمات بسیار مهمی بود که کیان نسبت به حکومت مختار انجام داد.

کیان ایرانی در جریان دستگیری و هلاکت جنایتکاران کربلا، همچنین اشراف جائن کوفه نقش اصلی را برعهده داشت به طوریکه جنایتکاران اصلی کربلا بعد از شنیدن نام ایشان به وحشت می افتادند. 

ادامه
رسول خطیبی بیوگرافی رسول خطیبی + تصاویر

تاریخ تولد: ۳۱ شهریور ۱۳۵۷

نام مستعار: رسول پاشا

محل تولد: تبریز، ایران

حرفه: فوتبالیست سابق، مربی فوتبال

باشگاه کنونی: سرمربی باشگاه پیکان

آغاز فعالیت: ۱۳۷۱ تاکنون

ادامه
گیتی قاسمی بیوگرافی گیتی قاسمی بازیگر خوش سابقه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۶ آذر ۱۳۵۵

محل تولد: ملایر، همدان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، کارگردان تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی کارگردانی از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران

ادامه
امیرحسین صدیق امیرحسین صدیق بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۸ آبان ۱۳۵۱

محل تولد: نیشابور

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

شروع فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم بازیگری از مدرسه هنر و ادبیات صدا و سیما

ادامه
باران خوش اندام باران خوش اندام و ماجرای جدایی تا ازدواج مجدد

نام کنونی: نها خوش اندام

تاریخ تولد: ۳۰ شهریور ۱۳۵۲

محل تولد: تهران

اصالت: کورد کورمانج خراسان

حرفه: شاعر، نویسنده، تصنیف سرا

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تا کنون

ادامه
ویلهلم رونتگن بیوگرافی ویلهلم رونتگن دانشمند تاثیرگذار صنعت پزشکی

تاریخ تولد: ۲۷ مارس ۱۸۴۵

محل تولد: رمشاید، پادشاهی پروس، کنفدراسیون آلمان

ملیت: آلمانی

حرفه: دانشمند

محل تحصیل: مؤسسه فناوری فدرال زوریخدانشگاه زوریخ

درگذشت: ۱۰ فوریه ۱۹۲۳

ادامه
ساناز سعیدی بیوگرافی ساناز سعیدی بازیگر سینما و تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۲۴ فروردین ۱۳۶۸

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس معماری 

ادامه
دیالوگ ونزدی,دیالوگ سریال ونزدی,دیالوگ هایی از ونزدی

دیالوگ ونزدی ونزدی ( Wednesday) مجموعه ای تلویزیونی در ژانر کمدی، ترسناک، ماوراء طبیعی و داستان بلوغ است که بر اساس شخصیت ونزدی آدامز ساخته شده‌ است. جنا اورتگا در نقش ونزدی آدامز، یک دختر ۱۶ ساله که دارای قدرت‌های فرا حسی است. او به دلیل ایجاد شرارت در مدارس دیگر به آکادمی نِوِرمور فرستاده می‌شود. یکی از ویژگی های ونزدی این هست که به هیچ کسی اهمیت نمی دهد و نگرانی های دیگران برای او ارزشی نداره و بسیار حاضر جواب است. در ادامه این مقاله سرپوش  به معروف ترین دیالوگ های سریال ونزدی پرداخته ایم. دیالوگ معروف از ونزدی آدامز: آماتورهایی مثل شما آبروی گروگان گیری را میبرند. دیالوگ های سریال ونزدی: من فکر نمیکنم از همه بهترم، فقط اینکه از تو بهترم دیالوگ ونزدی  به دوستش: هر وقت حالم بهم خورد به تو فکر میکنم. دیالوگ هایی از ونزدی: من طوری رفتار می‌کنم که انگار مهم نیست اگر کسی من رو دوست نداشته باشه. در اعماق وجودم پنهانی از آن لذت می برم. دیالوگ هایی از ونزدی آدامز: من به انتقام باور دارم، معمولا هم خیلی گرم و با درد زیاد درستش می‌کنم. حاضرجوابی های ونزدی: دوست شما بودن باید با یک برچسب هشدار دهنده همراه باشد. دیالوگ های به یاد ماندی ونزدی آدامزی جالب ترین دیالوگ های ونزدی:  احساسات مساوی با ضعف است. دیالوگ هایی مشهور در سریال ونزدی: ونزدی دختر رویاهای شما نیست. او کابوس شماست. دیالوگ جذاب ونزدی: جالب ترین گیاهان در سایه رشد می کنند. پاسخ های ونزدی به دوستانش: من به بهشت یا جهنم اعتقاد ندارم، اما به انتقام اعتقاد دارم! دیالوگ مشهور ونزدی آدامز: هرکس کفش های پاشنه بلند را اختراع کرد، به وضوح یک شکنجه گر در کنارش بوده. دیالوگ های کاراکتر اصلی سریال ونزدی: تو دلیلی هستی که میفهمم چقدر ضروری است که هرگز خود را از دست ندهم. گردآوری: بخش هنر و سینما بیتوته

ویژه سرپوش