پنجشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۲
کد مقاله: ۱۴۰۱۱۰۰۱۴۵

میزانسن چیست؟

میزانسن,میزانسن چیست,میزانسن سینمامیزانسن توسط کارگردان ابتدا در نقد فیلم رایج شد
میزانسن که یک اصطلاح فرانسوی است به تئاتر، وابسته است و معنای آن چیدن صحنه، صحنه آرایی و به صحنه آوردن یک کنش می باشد. به روش مرتب کردن صحنه در سینما و تئاتر توسط کارگردان، میزانسن میگویند. در این مطلب از سرپوش با این واژه بیشتر آشنا خواهید شد.

میزانسن

این اصطلاح فرانسوی که منشأ آن به تئاتر برمی گردد؛ از طریق تئاتر، وارد سینما شده و به همین صورت در بسیاری از زبان های دیگر نظیر انگلیسی کاربرد دارد. از عناصر میزانسنِ سینمایی می توان به طراحی صحنه، نور، لباس، آرایش بازیگران، دکور، ترکیب بندی قاب تصویر، حرکت و فضا اشاره کرد که کارگردان( فیلمساز)، مدیر فيلمبرداري و طراح صحنه موظفند در مورد همه ی آنها تصمیم گیری کنند. به هر چیزی که در مقابل دوربین فیلمبرداری واقع شود میزانسن می گویند.

میزانسن سینما,عوامل سازنده میزانسن,میزانسن چیستمیزانسن یکی از مهم ترین وظایف کارگردان است

اهمیت میزانسن در سینما و تئاتر

کارگردان، قابلیت ترسیم هر فضایی با استفاده از میزانسن را دارد. مثلا او میتواند به صورت واقعی، عناصر صحنه را بچیند مثل چیزی که در دنیای واقعی وجود دارد. اغلب خاطره های ماندگار از فیلم ها در سینما، به عناصر میزانسن مربوط میشود اما در عین حال، این تکنیک می تواند فراتر از مفاهیم عادی واقعیت برود. شما میتوانید یک فضای کاملا انتزاعی را با یک میزانسن حساب شده بسازید در حالیکه در جهان واقعی هیچ نمود عینی از آن نباشد اما تأثير آن به حدی باشد که تماشاگر، حتی در خیال یا کابوس بوجود چنین فضایی باور پیدا کند.

برای مثال، نماهایی را در فیلم مطب دکتر کالیگاری، می بینیم که خانه های آن، بسیار بلند و کاملاً هندسی وار( عمدتا مثلثی) هستند، علاوه‌براین دارای پشت بام های کنگره دار و دودکش های اریب هستند. گریم های بازیگران، بسیار سنگین است و حرکات مصنوعی و غلو شده دارند، نورپردازی سنگین و تضاد زیادی بین سیاهی و روشنی است و …. مطمئنا چنین خصوصیاتی مطابق با تصور ما از واقعیت متعارف نیست. در واقع فیلم ساز برای بیان یک فضای جنون آمیز ایجاد شده توسط یک دیوانه، قصد داشته که همه چیز را انتزاعی کند و قراردادهای نقاشی و تئاتر اکسپرسیونیستی را برای این کار به خدمت بگیرد و به آن ها وظیفه ی القای تخیلات یک دیوانه را بسپارد.

میزانسن، متشکل از چهار عنصر اصلی میباشد ( که در ادامه شرح داده شده اند) ولی یک عنصر به ندرت بطور جداگانه حضور دارد. معمولاً هر عنصر برای ایجاد یک سیستم ویژه در هر فیلم، با عناصر دیگر ترکیب می شود.

میزانسن چیست,میزانسن تئاتر,عناصر اصلی میزانسمیزانسن اصطلاحی فرانسوی است

عناصر اصلی میزانسن در سینما و تئاتر

عناصر اصلی میزانسن در سینما و تئاتر که کارگردان می تواند از آن ها بهره بگیرد عبارتند از:

>> صحنه:

صحنه یک فیلم به هر چیزی گفته میشود که در یک نمای فیلم در سطحی دو بعدی( پرده) بازنمایی می شود و وقایع فیلم و کنش کاراکترها درون آن رخ می دهد. این صحنه به صورت یک مکان واقعی و یا دست ساخته« استودیو» است. امروزه صحنه های یک فیلم با توجه به پیشرفت های تکنولوژی فیلم برداری و صدابرداری بیشتر در مکان های واقعی فیلمبرداری می شوند. سینماگران مولفی چون هیچکاک، وایلر، هاکس، فورد در دوران تسلطِ نظام استودیویی و ایجاد محدودیت هایی برای فیلمسازان و کنترل صاحبان سرمایه بر فیلمنامه و بسیاری از عوامل دیگر ساخت فیلم، همیشه امضای خود را با کنترل خلاقانه ی میزان ْسنی فیلم و گذاردن تأثير سبکی خاص در هر اثری که می ساختند، می نهادند.

>> لباس و چهره پردازی:

ما با استفاده از لباس به فضای روایتی داستان راهنمایی میشویم. درواقع لباس و چهره آرایی از انگیختارهای روانی برخوردارند که موجب جهت دهی قضاوت ما در برابر شخصیت ها و دنیای داستانی فیلم میشوند. همچنین لباس وچهره پردازی، زمان تاریخی روایت را مشخص می کنند. یک لباس، بیانگر دوران تاریخی و یا جنبشی است که نوعی پوشش مشخصه آن ها می باشد. مانند صلیبیون.

>> حالات و حرکات عناصر صحنه:

“حرکت” اشیایی در صحنه یا کنش بازیگران در نمای ساکن، بخشی از صحنه را مورد توجه قرار می دهد. از کارکردهای روایتی کنش در صحنه می توان به انتقال تنش داستان از طریق کنش بازیگران و یا انتقال جهت نگاه به بخشی دیگر از قاب به وسیله حرکت های دوربین و یا کاراکتر، اشاره کرد.

اساس سینما، حرکت می باشد؛ یعنی سینما بدون حرکت وجود نمی یابد، به همین خاطر از وجوه ذاتی سینما به شمار می رود. کوچکترین حرکتی در این پرسپکتیو موجب جلب نگاه بیننده میشود.

فیگورهای بازیگران، این امکان را دارد که با ویژگی های سبکی یک فیلم درآمیزد و در خدمت روایت فیلمیک قرار گیرد. اساساً ژست های اغراق شده در یک فیلم رئالیستی، این قابلیت را ندارد که در راستای دیگر اجزای آن قرار بگیرد. پس بازی مانند دیگر اجزای یک فیلم، نقش بسزایی در خلق فضای روایتی فیلم دارد.

>> نورپردازی:

یكی از بیان گراترین اجزای تشكیل دهنده ی یك فیلم در انتقال مفاهیم، نور می باشد. صحنه ی یك فیلم از نورِ محیطی که به آن تابانده میشود؛ معنا پیدا میکند. لذا فضای تیره با یك نور كم مایه بیانگر حسی از ابهام و ترس و پنهان كاری است. لكه ی نورانی در فضای تاریك، جلب توجه می كند درحالیکه فضای با نور پرمایه و رنگ های شفاف، به معنای محیطی واضح و بدون ابهام است.

میزانسن سینما,میزانسن,اهمیت میزانسن,تعریف میزانسنمیزانسن ریشه در تئاتر دارد

گردآوری: بخش هنر و سینما سرپوش

  • 10
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
درک لانسفورد شگفتی های زندگی درک لونسفورد: بیوگرافی یکی از برجسته ترین بدنسازان جهان

تاریخ تولد: ۱۴ می ۱۹۹۳

محل تولد: آمریکا

حرفه: بدنساز حرفه ای

قد: ۱۶۷/۵ سانتی متر

وزن: ۱۰۲ تا ۱۰۸ کیلوگرم

ادامه
حمید الدین بلخی حمید الدین بلخی، شاعر و نویسنده قرن ششم

ملیت: ایرانی

دوران زندگی: قرن ششم هجری قمری

حرفه: نویسنده، ادیت و شاعر ایرانی

اثر: مقامات حمیدی

درگذشت: ۵۵۹ هجری قمری

ادامه
بدیع الزمان جزری بدیع الزمان جزری، دانشمند مسلمان و پدر علم رباتیک

تاریخ تولد: ۱۱۳۶ میلادی

محل تولد: جزیره ابن عمر

حرفه: همه‌چیزدان، مخترع، ریاضی‌دان، صنعت‌گر و مهندس مکانیک

درگذشت: ۱۲۰۶ میلادی

آثار: الجامع بین العلم و العمل النافع فی صناعة الحیل

ادامه
بیوگرافی آماندا سایفرد آماندا سایفرد؛ از مدلینگ تا سینما و تلوزیون

تاریخ تولد: ۳ دسامبر ۱۹۸۵

محل تولد: آلن تاون، پنسیلوانیا

حرفه: بازیگر، خواننده، صداپیشه و مدل

آغاز فعالیت: ۲۰۰۰

تحصیلات: دیپلم

ادامه
عبدالله بن علی زندگینامه عبدالله بن علی فرزند امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ هجری قمری

نام پدر: امام علی (ع) 

نام مادر: ام البنین

وفات: ۶۱ هجری قمری در کربلا

از یاران: امام حسین (ع)

ادامه
ابوالقاسم زهراوی پدرعلم جراحی نوین؛ ابوالقاسم زهراوی

تاریخ تولد: ۹۳۶ هجری قمری

محل تولد: مدینة الزهراء اسپانیا

ملیت: اسپانیایی

حرفه: پزشک و جراح

شهرت: پدر جراحی مدرن

آثار: التصریف لمن عجر عن التالیف

ادامه
ایمان صفا بیوگرافی هنرمند مردمی؛ ایمان صفا

چکیده ای از بیوگرافی ایمان صفا:

نام کامل: ایمان صفا

تاریخ تولد: ۳۰ آذر ۱۳۶۲

محل تولد: تهران

حرفه: هنرپیشه، بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: لیسانس هنر و معماری از دانشگاه آزاد تهران مرکز

ادامه
احمد شاه قاجار زندگینامه احمد شاه قاجار؛ آخرین پادشاه سلسله قاجاریه

تاریخ تولد: ۱۲ بهمن ۱۲۷۵

محل تولد: تبریز، آذربایجان غربی، ایران

سلطنت: ۲۵ تیر ۱۲۸۸ تا ۹ آبان ۱۳۰۴

پیشین: محمدعلی شاه

جانشین: رضا شاه، موسس حکومت پهلوی

درگذشت: ۹ اسفند ۱۳۰۸ در نویی سورسن، اودوسن، فرانسه

ادامه
جمال الدین عبدالرزاق جمال الدین عبدالرزاق اصفهانی، شاعر قرن ششم

زندگی: قرن ششم

محل تولد: اصفهان

حرفه: شاعر، حکیم 

آثار: دیوان اشعار به دو زبان فارسی و عربی

وفات: ۵۸۸ هجری قمری

مدفن: اصفهان

ادامه
دیالوگ ونزدی,دیالوگ سریال ونزدی,دیالوگ هایی از ونزدی

دیالوگ ونزدی ونزدی ( Wednesday) مجموعه ای تلویزیونی در ژانر کمدی، ترسناک، ماوراء طبیعی و داستان بلوغ است که بر اساس شخصیت ونزدی آدامز ساخته شده‌ است. جنا اورتگا در نقش ونزدی آدامز، یک دختر ۱۶ ساله که دارای قدرت‌های فرا حسی است. او به دلیل ایجاد شرارت در مدارس دیگر به آکادمی نِوِرمور فرستاده می‌شود. یکی از ویژگی های ونزدی این هست که به هیچ کسی اهمیت نمی دهد و نگرانی های دیگران برای او ارزشی نداره و بسیار حاضر جواب است. در ادامه این مقاله سرپوش  به معروف ترین دیالوگ های سریال ونزدی پرداخته ایم. دیالوگ معروف از ونزدی آدامز: آماتورهایی مثل شما آبروی گروگان گیری را میبرند. دیالوگ های سریال ونزدی: من فکر نمیکنم از همه بهترم، فقط اینکه از تو بهترم دیالوگ ونزدی  به دوستش: هر وقت حالم بهم خورد به تو فکر میکنم. دیالوگ هایی از ونزدی: من طوری رفتار می‌کنم که انگار مهم نیست اگر کسی من رو دوست نداشته باشه. در اعماق وجودم پنهانی از آن لذت می برم. دیالوگ هایی از ونزدی آدامز: من به انتقام باور دارم، معمولا هم خیلی گرم و با درد زیاد درستش می‌کنم. حاضرجوابی های ونزدی: دوست شما بودن باید با یک برچسب هشدار دهنده همراه باشد. دیالوگ های به یاد ماندی ونزدی آدامزی جالب ترین دیالوگ های ونزدی:  احساسات مساوی با ضعف است. دیالوگ هایی مشهور در سریال ونزدی: ونزدی دختر رویاهای شما نیست. او کابوس شماست. دیالوگ جذاب ونزدی: جالب ترین گیاهان در سایه رشد می کنند. پاسخ های ونزدی به دوستانش: من به بهشت یا جهنم اعتقاد ندارم، اما به انتقام اعتقاد دارم! دیالوگ مشهور ونزدی آدامز: هرکس کفش های پاشنه بلند را اختراع کرد، به وضوح یک شکنجه گر در کنارش بوده. دیالوگ های کاراکتر اصلی سریال ونزدی: تو دلیلی هستی که میفهمم چقدر ضروری است که هرگز خود را از دست ندهم. گردآوری: بخش هنر و سینما بیتوته

ویژه سرپوش