
تغییرات مدیران فرهنگی از جمله مدیران سازمان سینمایی با روی کار آمدن محمدمهدی حیدریان رئیس جدید این سازمان به گفته خود هنرمندان می تواند نویدبخش روزهای خوبی باشد که سینمای ایران را به سمت و سوی تخصصی و صنعتی شدن پیش ببرد. از جمله این تغییرات اخیر انتصاب ابراهیم داروغه زاده به سمت معاونت نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی است، کسی که با تجربیاتی که در مدیریت های فرهنگی همچون مدیریت رسانه های تصویری، مدیریت موسسه فرهنگی تصویرشهر، معاونت فرهنگی بنیاد سینمایی فارابی و همچنین دبیری جشنواره سلامت نشان داده است، می تواند خود را با شرایط زمانی و مکانی وفق دهد و با حضور همزمان خود در عرصه پزشکی پیوندی بین جامعه هنرمندان و پزشکان بزند. کما اینکه کم نداریم هنرمندانی که در هر دوی این عرصه ها به صورت همزمان فعالند.
طبعاً حضور مدیری با تجربه در عرصه فرهنگ و سینما می تواند فیلمسازان و هنرمندان را به تسریع جریان تولید در سینما امیدوار کرده و در جهت رفع توقیف بسیاری از آثاری که همچنان بعد از سالها به اکران امید دارند، اقدامات موثر را لحاظ کرده و امید تازه ای برای بخش خصوصی داشته باشد.
در گزارش پیش رو با سه تن از فیلمسازان و تهیه کنندگان در خصوص تغییرات اخیر در سازمان سینمایی و تاثیرات احتمالی آن بر تسریع روند تولید در سینما گفت و گو کرده ایم که از نظرتان می گذرد.
علی اکبر ثقفی: هدف ما این است سینمای ایران در داخل و خارج همانند گوهر بدرخشد
علی اکبر ثقفی، تهیه کننده و کارگردان در خصوص تغییرات اخیر در سازمان سینمایی به بانی فیلم گفت: کارایی و عملکرد یک مدیر جدا از شخصیت فردی آنها به تخصص و مدیریتشان است. تغییرات اخیر نوید این را می دهد که ساختار مدیریت بازسازی می شود و با تجربه ای که آقای حیدریان دارند و انتخاب آقای داروغه زاده به نظر اتفاقات خوبی در راه است.
وی افزود: من به این تغییرات خوشبینم چون ایشان هم بدنه سینما را می شناسد و هم تجربه کافی دارد مسلما با کمک گرفتن از سازمان سینمایی و استفاده از خرد جمعی حضورش در این سمت جدید می تواند نوید بخش رونق بیشتر سینما شود.
این نویسنده در خصوص چگونگی موثر بودن آقای داروغه زاده در جریان تولید در سینما عنوان کرد: ما استعدادهای جوان زیادی داریم که نگاه یک مدیر باید حکم باران را داشته باشد و بر همه بدنه سینما ببارد. نه اینکه تنها متوجه طیف خاصی باشد. سینما متعلق به تمام اهالی هنر است و به نظرم نباید برای هنرمندان تبعیض قائل شد. با توجه به اینکه در سال های قبل سیاستگذاری مسئولین سینما بر مبنای حمایت از سینمای هدایتی و حمایتی بوده است رصد کردن این موضوع به مدیر بستگی دارد. یعنی باید آنان که استعداد و لیاقت دارند را دریابند و ببینند عملکرد و کارنامه کاری یک فیلمساز و یا تهیه کننده چگونه است تا اگر قرار است حمایتی شود و یا به آن امتیازی داده شود باید شایسته سالاری را در نظر بگیرند.
وی ادامه داد: با شناختی که از مدیریت قبلی آقای حیدریان دارم در آن سال ها ایشان به فیلم های ارزشمند بها می دادند، انتظار می رود که همانگونه عدالت در حوزه اکران هم اجرایی شود. ما توقعمان از مسئولین ارشد و مدیران فعلی سینما این است با یک خرد جمعی سینمایی که اکنون دارای پتانسیل قوی است را به سمت رونق پیش ببرند و من به این موضوع خوشبینم.
وی با بیان اینکه از معاونت ارزشیابی و نظارت توقع داریم که پای فیلم هایی که پروانه ساخت و نمایش دارد بایستد، گفت: ایستادگی پای یک فیلم فقط این نیست که به آن پروانه بدهند. وقتی فیلمی پروانه نمایش دارد و شورای بازبینی نمایش به آن مجوز می دهد قانونا مجاز است در تمام سینماهای کشور نمایش داده شود.
فیلمسازی حرفه سخت و گرانی است. فیلمی که با تمام سرمایه و امکانات یک کارگردان و تهیه کننده ساخته می شود و عمرشان را پای یک فیلم می گذارند باید ثمر داشته باشد. بالاخره بخش اقتصادی کار هم مهم است. فیلمی اگر به ممیزی خورده است و سال ها پشت اکران مانده باشد بعد اینکه مجوز می گیرد باید از منافع فیلمساز حمایت شود. توقع ما این است که نگاه یک مدیر به سینما نگاهی پدرانه باشد. مدیر باید مدیریت بحران داشته باشد. این تشخیص باعث می شود که یک فیلم یا هنرمند پیشرفت کنند. اهداف و برنامه ها در سیاستگذاری کوتاه مدت و بلند مدت چشم انداز امروز و آینده سینمای ایران را ترسیم می کند.
این فیلمساز اضافه کرد: سینمای ایران بعد از انقلاب به شکوفایی رسید و همان طور که حضرت امام(ره) فرمودند سینما از مظاهر تمدن است. جدا از مسئولیت مسئولین، سینما در تمام جهان یک تریبون فرهنگی است. باید نوعی همکاری صمیمانه و دوجانبه میان فیلمسازان و مسئولین باشد. همه هدف ما این است که سینمای ایران چه در مجامع بین المللی و چه در داخل همانند گوهری بدرخشد. مسلما تک تک مسئولین هم همین را می خواهند. لذا باید کمک کنند که فیلم های بخش خصوصی مهجور نمانند در غیر این صورت فیلمسازان برای کارهای بعدی بی انگیزه می شوند. در پایان رسیدن به سینمای جهانی و فتح قله های حرفه ای در مجامع بین المللی و و بازار جهانی برای سینمای ایران را در همه عرصه ها آرزومندم.
امیر سمواتی: با پاسخ شفاف تکلیف فیلم های توقیفی را روشن کنند
امیر سمواتی، تهیه کننده در خصوص تغییرات اخیر در سازمان سینمایی به بانی فیلم گفت: انتخاب آقای داروغه زاده انتخاب خوب و هوشمندانه ای بود. ایشان هم در بخش های فرهنگی فعال بوده اند و هم در حوزه تولید و جشنواره ها. بیشتر برای خودش نگران هستم و میدانم که کار سختی در این سمت جدید دارد، چون محل تلاقی فیلمسازان با بدنه سازمان سینمایی است. به نظرم ایشان با خوشرویی که دارد می تواند از عهده این کار به خوبی برآید. باید به آقای حیدریان با این انتخاب خوبشان در اداره نظارت تبریک گفت. هر چند آقای ایل بیگی نیز در سال هایی که در این سمت بوده اند زحمت کشیده اند.
وی افزود: فکر می کنم تغییر و رفت و آمد این مدیران در این سمت چندان مهم نیست. افراد قطعا تا درصدی به خاطر پتانسیل هایی که دارند موثر هستند اما اصل ماجرا این است که حدود اختیارات و شفافیت مالی که سازمان سینمایی می تواند جواب بدهد، تکلیف قضیه را روشن می کند. جالب است که ما بدانیم مثلا در سال چند میلیارد تومان به بنیاد فارابی اختصاص می یابد و چقدر از این پول ها را به کارمندانش می دهد و بعد به سینما تزریق می شود؟ یا اگر جایی را به اسم رسانه های تصویری داریم چگونه است؟ چون به هر جهت در بودجه سینما یک تقسیم بندی وجود دارد. فکر می کنم قطعا آقای حیدریان نیز به این موضوع فکر کرده است و سیاست های کلی شان را تعیین کرده اند. چون افرادی را که در سمت های مختلف این سازمان روی کار آورده اند، اکثرا کسانی هستند که در دوره قبلی آقای ایوبی هم بوده اند و در آن دوره هم عملکرد نسبتا خوبی داشتند. اما آنچه که مهم است این است که این بودجه ها چگونه تعریف می شود؟
نحوه توزیع این بودجه ها مشخص نیست چون نمی توان راجع به تک تک کسانی فعالیت های خوبی در این سازمان داشته اند نظر بدهیم. آنچه مهم است این است که رئوس برنامه های این آقایان چیست و درچقدر پول در اختیارشان است و چه اتفاقاتی قرار است برای این بودجه ها بیفتد. این مسائل اصل است که باید گفته شود وگرنه تغییر این مدیریت ها صورت مسئله را تغییر نمی دهد. صورت مسئله را تنها دو پارامتر تغییر می دهد، یکی اینکه این مدیران نسبت به پست ها و مسئولیت هایی که بر عهده گرفته اند چقدر اختیار و بودجه دارند و از همه مهم تر اینکه آیا ما هنوز با یک سینمای گلخانه ای ماجرا را پیش می بریم- که ظاهرا اینگونه است- یا اینکه دنبال سینمای صنعتی هستیم. همچنین افرادی که انتخاب می شود از ابتدا تاکنون دولتی بوده اند و ما بخواهیم به صنعت و بخش خصوصی فکر کنیم کمی غریب به نظر می رسد.
وی در ادامه بیان کرد: خودمان یک فیلم توقیفی به اسم «کاکا» داریم که نزدیک یک سال و نیم است در محاق قرار دارد. به ما می گویند حل می شود ولی عملا حل نشده است. واقعیت این است که هیچ وقت جواب شفافی در این خصوص نمی دهند. روزی به من چندین اصلاحیه میدهند و پس از اصلاح هم کسی جوابگو نیست و عملا ما را در یک بلاتکلیفی گذاشته اند. امیدوارم با روی کار آمدن آقای داروغه زاده، همان طور که آقای حیدریان قولش را داده است به طور شفاف جواب بگیریم. این بسیار مهم است. اینکه در یک بروکراسی قرار می گیریم موضوعی است که در سال های اخیر ما را به شدت آزار داده است. ما مجبوریم برای هر پاسخ ساده ای عمرمان را تلف کنیم تا به نتیجه ای برسیم.
وی با اشاره به اینکه تغییرات اخیر سازمان سینمایی ممکن است نوید رفع توقیف برخی از آثار سینمایی شود، گفت: این نوید را وزیر محترم وزارت ارشاد و آقای حیدریان داده اند که قرار است به وضعیت فیلم های توقیفی رسیدگی شده و نتیجه آن اعلام شود. این تغییرات را به فال نیک می گیریم و امیدوارم روزی برسد که فیلم توقیفی نداشته باشیم.
سامان سالور: امیدوارم بستری برای توجه به فیلمسازان کم کار مهیا شود
سامان سالور درباره اینکه تغییرات جدید در سازمان سینمایی و انتصاب ابراهیم داروغه زاده به سمت معاون نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی چه تأثیری بر روند فعلی سینما دارد، گفت: این تغییرات اجتناب ناپذیر است و شامل مرور زمان می شود و دوستانی که تجربه هایی در زمینه فرهنگی دارند، به نوبت می آیند و در چنین پستی قرار می گیرند و چندان موضوع عجیبی نیست. به طور شخصی آقای داروغه زاده را می شناسم. ایشان فرد آشنایی نسبت به موقعیتی هستند که در آن قرار گرفتند.
شروع دوره جدید دولت تدبیر و امید است و فکر می کنم با همین میزان سابقه و آشنایی، خودشان با روحیات حساس سینماگران و شرایط ویژه آن ها اشراف دارند. امیدوارم تفکر فرهنگی که آنجا برای دریافت پروانه ساخت حکفرما می شود، به نحوی باشد که افراد کمکار و بیکار سال های گذشته تشویق شوند. به طور مطمئن آقای داروغه زاده به این موضوع آشنا هستند. آقای ایل بیگی هم با فعالیت های مختلف و خوب خود ثابت کرد فیلمسازانی که در این مملکت با سختی تمام کار می کنند را می شناسند. سینما مقوله سخت و پیچیده ای شده است. زمانی احتیاج بود تنها فیلمنامه خوبی داشته باشید اما امروز شرایط تغییر کرده و ساخت فیلم کار گرانی است. متأسفانه بیشتر روی بخش اقتصادی سینما تمرکز کردیم و امیدوارم به بخش فرهنگی و فیلمسازان جسور و متفاوت بیشتر توجه شود. توجه به فیلمسازان جسور منجر به ساخت فیلم های خوبی شده است که در دهه های مختلف داشتیم، اما در حال حاضر کمتر شاهد آن هستیم و تمرکز بیشتر روی میزان فروش است.
سالور ادامه داد: امیدوارم آقای داروغه زاده با تمام تجارب خود در زمینه فرهنگ، به امر پروانه ساخت به عنوان یک مسأله مهم توجه کنند و مطمئن باشند کارگردانان و نویسندگان آدم های خودی هستند. امیدوارم این حمایت ها به سمت و سویی پیش برود که فیلمسازان کمکار بیشتر مجالی برای فعالیت پیدا کنند. در سینمای ایران نگاه ها و ساختار به شدت شبیه یکدیگر شده و بعد از سونامی فیلم اصغر فرهادی به عنوان دوست خوبم، امکان تماشای فیلم متفاوت نمی بینید. ما کمتر می توانیم فیلمی مانند «باشو غریبه کوچک» و «ناخدا خورشید» ببینیم و تنها فیلم های کمدی و اجتماعی باقی مانده اند. امیدوارم اعتماد دوطرفه ای میان اهالی سینما و مسئولان ایجاد شود و به طور مطمئن، کارنامه سینمای ایشان پربار خواهد بود.
- 12
- 2