دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴
۱۹:۴۵ - ۰۶ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۱۴۲۴
فیلم و سینمای ایران

گیشه، چشم به راه سینماروها

 اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,سینمای ایران,سینما

روز گذشته در نخستین بخش از مطلب حاضر، مروری داشتیم بر جزئیات و علل فروش فیلمهای روی پرده و کیفیت آن را بررسی کردیم. اینکه چرا از ابتدای امسال برخی فیلم ها فروش بالایی داشتند و شماری دیگر نتوانستند حتی خرج و هزینه خود را در بیاورند.

به گزارش بانی فیلم،ضمن اینکه باید توجه داشت اصولاً فروش بالای یک فیلم، معیار دقیق و کارشناسانه ای برای مهر تأیید کیفی زدن بر آن نیست و صرفاً از این حیث اهمیت می یابد که توفیق اقتصادی راه را برای تداوم فعالیت هنرمندان هموار می کند و به چرخه مالی سینما هم کمک می رساند.

 

 زیر سقف دودی، نگاه آسیب شناسانه

«زیر سقف دودی» از جنس سینمایی است که خلأ آن در فیلم های ایرانی به شدت حس می شود و نگاه انسانی سازنده اش به آسیب هایی که خانواده را تهدید می کند، شایسته تقدیر است. فیلم پس از یک ماه و نیم اکران بیش از دو میلیارد فروخته که برای اثری بدون بازیگران گیشه پسند و عاری از زرق و برقهای معمول رقم متعادلی است. در واقع پوران درخشنده از ابتدا می دانسته که فیلمش اثری گیشه ای و تجاری نیست و تنها دغدغه هایش در زمینه مسائل خانوادگی موجب شده تا روی ساخت چنین فیلم هشدار دهنده ای، سرمایه گذاری کند. فیلم البته می تواند در توزیع ویدئویی تماشاگران بیشتری داشته باشد و تلنگری بر روابط سست برخی زوجها باشد. به ویژه آنکه بازی های مریلا زارعی و فرهاد اصلانی در این فیلم دیدنی و جذاب است. البته سازندگان در تلاشند با برگزاری اکران های مردمی، فروش فیلم را افزایش دهند و مخاطبان علاقه مند به چنین مضامینی را از اکران آن آگاه کنند.

 

 سه بیگانه، کمدی آبکی

«سه بیگانه» را بدون تماشا و با اکتفا به تصاویر، اخبار و بریده های فیلم می توان در رده کمدی های درجه سه جای داد که امروز حتی تماشاگر آثار عامه پسند هم با خواندن دست آن، طردش می کند. به ویژه آنکه فیلم بعد از حدود دو سال محاق به اکران رسید و اگر احتمالاً مفاهیم تازه ای هم داشت، بیات شده بود. مهدی مظلومی با همان نگاه تلویزیونی اش، پشت دوربین نخستین فیلمش ایستاد و یک اسلپ استیک بی نمک و سطحی ارائه داد. کمدین های فیلم سالهاست حرفی برای عرضه در این حوزه ندارند و حتی در تلویزیون هم جلوی دوربین سریالهای کم ارزش می روند. فیلم البته تلاش داشت با توسل به شوخیهای جنسی و نزدیک شدن به خطوط قرمز، مشتری جذب کند، اما این حربه هم تنها در حد دو میلیارد به داد فیلم رسید که در روزگار فروش بالای کمدی ها، یک شکست محسوب می شود. گرچه این را هم نباید فراموش کرد که اکران «سه بیگانه» همزمان شد با روی پرده رفتن «خوب، بد، جلف» و «گشت۲» که طبعاً پروپاگاندای قوی تری نسبت به فیلم مظلومی داشتند. «سه بیگانه» حتی آنقدر خوش شانس نبود تا از اهرم در محاق بودن و مهاجرت کارگردانش در امر تبلیغات بهره برداری کند تا دست کم با برانگیختن کنجکاوی تماشاگران، فروش خود را افزایش دهد.

 

 برادرم خسرو، مهجور

۵/۱ میلیارد برای فیلمی که دو ماه و نیم روی پرده تقلا می کند، طبعاً رقم مناسب و دلگرم کننده ای نیست. آن هم وقتی شهاب حسینی را به عنوان ستاره ای محبوب در اختیار دارد که سال پیش با «فروشنده» جزو صدرنشینان گیشه بود. با این حال «برادرم خسرو» اگر چه فیلم خوبی است، اما به دلیل تبلیغات محدود و ضعیف و مضمون خاص آن که شاید برای مخاطبان عام جذاب نباشد، فروش بالایی نداشت. فیلم در مواجهه با رقبای کمدی گردن کلفت و پر سر و صدایش گم شد و نتوانست تصویر دقیقی از خود ارائه دهد. چنین فیلم هایی با وجود اهداف ارزشمندی که در ساختن شان وجود داشته، اصولاً شانس بالایی در گیشه ندارند، ولی حضورشان در جریان سینمای ایران لزوم زیادی دارد؛ حتی اگر گیشه به آنها روی خوش نشان ندهد که این تقصیر فیلم ها نیست.

 

 آباجان، در نیامده

«آباجان» بیش از آنکه یک فیلم بلند و کامل باشد، شبیه طرحی خام است که به جای فیلمنامه ای دقیق، با سیناپس جلوی دوربین رفته و در همه ابعاد قصه نوعی پا در هوایی و سستی به چشم می خورد. این را حتی می شود از زمان کوتاه فیلم هم دریافت که متریال لازم در اختیار پرداخت قصه ای بلند در اختیار نبوده است. هاتف علیمردانی که پیشتر در «کوچه بی نام» و «به خاطر پونه» قدرت خود را در هدایت بازیگران و شخصیت پردازی در فیلمنامه به رخ کشیده بود، اینجا حتی در هدایت فاطمه معتمدآریا نیز گویی دچار تردید و عدم اعتماد به نفس بوده است. «آباجان» بیشتر یک ادای دین بوده که شاید نباید در این محمل گنجانده می شد. از سوی دیگر فیلم در رده آثار سینمای جنگ قرار گرفت که مدتهاست مشتری ندارد و ترفندهای هنگام اکران آن برای کمدی جلوه دادنش نیز جواب نداد و با ۵/۱ میلیارد فروش کنار رفت.

 

 مادر قلب اتمی، مجهول

«مادر قلب اتمی» تقریباً تمام نشانه های یک فیلم گیشه ای را در خود داشته؛ از انتخاب بازیگران گرفته تا ورود به حوزه های ممنوعه و حتی مهر توفیقی بودن، ولی بعد از ۵۰ روز اکران نتوانسته بیش از یک میلیارد و دویست میلیون بفروشد. کارکرد ستاره ای مثل محمدرضا گلزار هم که با سریال ویدئویی «عاشقانه» دوباره روی بورس آمده، برای چنین فیلمی روی گیشه اش اثرگذار نبود. فروش نازل این فیلم نشان داد همچنان مضمون و ژانر برای سینماروهای فعلی در اولویت قرار دارد. برخلاف «اکسیدان»، «مادر قلب اتمی» نتوانست با موج سواری روی حاشیه های منفی به ویژه احتمال توقیف، به شمار تماشاگران خود بیفزاید. سازندگان هم با اتخاذ سیاست سکوت در قبال حاشیه ها، تلاش کردند همین روند اکران عادی را هم از دست ندهند.

 

 ساعت پنج عصر، رکورد می زند؟

فیلم مهران مدیری در بهترین فصل و شرایط استارت زده و اگر بتواند همین جو مثبت را تا انتهای مسیر اکران حفظ کند، شاید رویای شکستن رکورد «گشت۲» چندان هم دور از دسترس نباشد. مدیری قاطعانه و با پشتکار پای افتتاحیه ها و اکران های مردمی فیلمش ایستاده و این عامل تبلیغاتی جذاب، روی جذب تماشاگران مخصوصاً در پردیس ها به شدت کارگر افتاده است. «ساعت پنج عصر» هنوز بازتابهای نخستین روزهای اکران را به طور جدی تجربه نکرده است و نظرات تماشاگران هم خیلی دقیق منعکس نشده تا علاقه مندان دیگر، برای خریدن بلیت آن مصمم شوند. فیلم در عرض سه روز از مرز یک میلیارد گذشته است و خلأ یک رقیب کمدی یا غیرکمدی قدرتمند هم می تواند به سرریز تماشاگران سایر فیلم ها در سبد «ساعت پنج عصر» بینجامد. مدیری از این شانس برخوردار است که همزمان برنامه اش «دورهمی» را روی آنتن دارد تا ناخودآگاه ذهن تماشاگران را به سمت فیلمش ببرد و این فرصت معمولاً نصیب هر فیلمی نمی شود. البته «ساعت پنج عصر» چون یک کمدی کاملاً عامه پسند نیست و برخلاف انتظار توده مردم، از ابتدا تا انتها نمی خنداند، شاید در ادامه راه با واکنش های یأس آمیز تعدادی از تماشاگران بالقوه خود را از دست بدهد.

 

 یک روز بخصوص، پذیرای شکست

می گویند «یک روز بخصوص» با توجه به واکنش های منفی جشنواره ای و نقدهای تندی که نثارش شد، خود خواسته تن به رقابت نابرابری با فیلم های کمدی بفروش نوروز داد تا شکست محتومش قابل توجیه به نظر برسد. البته فیلم جدا از این مسئله، نتوانسته بود در تصویر معضلی که به آن پرداخته (دلالی در زمینه اهدای عضو) موفق باشد و بیشتر نگاهی کاریکاتورگونه و سطحی به این مسئله داشت. همین در نیامدن فیلم و بلاتکلیف بودن آن با خودش مایه دردسرش شد و به ریزش تماشاگرانش انجامید.

 

 ویلایی ها، حمایت شده و نفروش

«ویلایی ها» علیرغم آنکه برای یک فیلم اولی، اثری تحسین برانگیز و سنگی است که به هدف خورده، اما مطابق با سلیقه تماشاگران امروزی نیست. فضای متشنج و عصبی روایت و تعلقش به سینمای جنگ موجب شد تماشاگران به سمت آن نروند و غوغایی هم که برخی رسانه های اصولگرا در جهت باقی ماندن فیلم روی پرده به راه انداختند، راهکاری نبود که بتواند تماشاگران را در تصمیمی که برای ندیدن آن گرفته بودند، دچار تجدیدنظر کند. «ویلایی ها» ستاره ای را هم در اختیار نداشت تا دست کم بار تبلیغاتی اش را روی دوش او بگذارد. آثاری همچون «ویلایی ها» هر چند به افزایش رتبه کیفی فیلمسازی در سینمای ایران کمک می کنند، ولی در گیشه کاری از پیش نمی برند.

 

 

 

 

 

  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش