
خبرگزاری صبا/تعطیلی سینماهای کشور، بهخصوص سینماهای خاطرهانگیز، معضلی است که هنوز حل نشده است. عدهای از دستاندرکاران سینما و مدیران سینمایی مدام تکرار میکنند با کمبود سینما روبهرو هسستیم! اگر واقعا با کمبود سالن سینما مواجه هستیم، چرا از تعطیلشدن آنها جلوگیری نمیکنیم؟! بازسازی سینماهای کشور بودجه کمتری میخواهد یا ساخت یک سینمای جدید؟ هرچند ساخت پردیسها مفید است، اما سالنهای سینما برای عاشقان سینما حس و حال دیگری دارد.
روزگاری نهچندان دور در سالنهای سینما، بهویژه تهران و بهخصوص خیابان لالهزار تماشاگر موج میزد. بهغیر از سانس اول، بقیه سانسها، سالنهای سینما با ظرفیت کامل فیلم را اکران میکردند.
استقبال مخاطبان، هم سینماداران را خشنود و هم آنان را ترغیب میکرد برای رفاه و شور بیشتر مردم، سالنها را مجهز و فیلمهای بهتری نمایش دهند. در آن دوران، مخاطبان حق انتخاب داشتند و میتوانستند فیلم دلخواه خود را انتخاب کنند. زمانی که هنوز فیلمهای خارجی اکران میشدند، تماشاگران مختار بودند به دیدن فیلم ایرانی بروند یا خارجی. این حق تماشاگران بود که از آنان به ناحق گرفته شد.
ممنوع شدن اکران فیلمهای خارجی، نهتنها آسیب شدیدی به اقتصاد سینما و سینماداران زد، بلکه سینمای ایران را نیز تنبل و دچار رکود کرد.
همین مهم باعث شد تا دخلوخرج سینماداران با هم نخواند و عطای سینماداری را به لقایش ببخشند. یکی از این سینماهای خاطرهانگیز و مهم سینما کریستال بود که آثار شاخص سینمای جهان را روی پرده عریض خود اکران میکرد. مرحوم صابر رهبر که خود تهیهکننده و کارگردان نیز بود صاحب این سینمای فرهنگ پرور بود. متاسفانه وی تمام تلاش خود را به کار گرفت تا سینما کریستال را سرپا نگه دارد، اما نشد که نشد. سرانجام اتفاقی که نباید میافتاد، افتاد. غیر از کریستال، سینماهای دیگری نیز پیشتر تعطیل شده بودند و این تعطیلی تا امروز ادامه دارد. هر مدیری که بر مسند ریاست سازمان سینمایی نشسته، برای حل این معضل، نه تنها قدمی برنداشته، بلکه به آن فکرهم نکرده است!
وضعیت سینمای شهرستانها بسیار بدتر از تهران است. بهجرات میتوان گفت اکثر سینماهای شهرستان تعطیل شدهاند. بسیاری از این سینماها تبدیل به انبار و حتی براساس شنیدهها یکی از آنها به انبار علوفه تغییر کاربری داده است! درحالحاضر بسیاری از شهرستانهای ایران هشتادمیلیونی، فاقد سینما هستند! سینماهایی که همیشه رونق داشتند،حتی کورسویی از آنها نیز به چشم نمیآید.
اکثر سینماداران، اکران فیلمهای خارجی را راه نجات سالنهای سینما و حتی سینمای ایران میدانند، اما گویا دستانی در کار هستند که نمیگذارند این اتفاق خوب رخ دهد. گرفتن حق انتخاب از مخاطب، گناهی است نابخشودنی که بیشترین تاثیر را روی ریزش مخاطب داشته است.
به همین بهانه با تعدادی از سینماداران گفتوگو کرده و نظرشان را درباره تعطیلی سالنهای سینما و ریزش مخاطب جویا شدیم که در ادامه میخوانید:

متاسفانه فیلمها رو به یکنواختی رفته است
محمد قاصد اشرفی؛ رئیس صنف سینماداران تهران به تشریح علت تعطیلی بسیاری از سینماهای تهران و شهرستانها پرداخت و گفت: برخی از سینماها به دلیل اینکه در مرکز شهر(لالهزار) قرار گرفته بودند، کاربردی نداشته و تجاری شده بودند، بهطبع خانوادهها از آنها استفاده نمیکردند. علاوه بر این چون تاریخ ساخت سینماها جوابگوی هزینهها نبود، از اینرو تعدادی از سینماها در لالهزار تعطیل شدند. هیچ گونه حمایتی پشت این سینماها نبود، بنابراین وازرت ارشاد به ناچار با تغییر کاربری موافقت کرد.
اشرفی در پاسخ به این سوال که اکران نشدن فیلمهای خارجی چه میزان در تعطیلی سینماها تاثیر گذار بوده است؟توضیح داد: بله، بسیار تاثیرگذار است. چراکه قشر عظیمی از مخاطبان خود را از دست دادهایم. فیلمهای خارجی مخاطب خاص خودش را دارد و سلیقههای مختلفی وجود دارد. از این رو باید سینمای ایران همه گونه آثاری را داشته باشد، ازجمله فیلمهای خارجی.
وی اضافه کرد: متاسفانه نمیدانم چه سیاستی حاکم است، گونههای مختلف محصولات خارجی در کشورمان مصرف میشود، اما در حوزه سینما این امر ممنوع است. به دلیل عدم واردات فیلمهای خارجی قشر بزرگی از سینما را محروم کردیم، درحالیکه این امر میتوانست در جهت ارتقای سطح کیفی تولیدات داخلی نیز موثر واقع شود.
رئیس انجمن سینماداران تهران با بیان اینکه حداقل ۳۰درصد از ظرفیت اکران فیلم در سینماها باید فیلمهای خارجی باشد، گفت: اکران فیلمهای خارجی کمک میکند تا بتوانیم نیاز مخاطبان را برآورد کنیم. هرچقدر این امر به تاخیر افتد، مخاطبان خود را ازدست میدهیم. اگر فیلمهای خارجی براساس مقرارتی که در کشور حاکم است، اکران شود تعداد مخاطبان سینما بیشتر خواهد بود. زمانی که علاقهمندان فیلمهای خارجی را در کنار تولیدات داخلی اکران میشود ببیند، ترغیب خواهند شد که از تولیدات داخلی نیز استفاده کنند.
اشرفی تصریح کرد: درگذشته سینما نمایش تئاتر را نداشت. از این رو با مسئولان مربوطه رایزنی کردیم و به این نتیجه رسیدند همزمان با اکران فیلم، نمایش تئاتر هم داده شود. این امر کمک کرد تا مخاطبان بیشتری را به سینما بکشانیم. فیلمهای خارجی نیز، همین کاربرد را در جهت جذب افزایش مخاطب خواهد داشت. با افزایش مخاطب چرخه تولید نیز افزایش پیدا میکند و اشتغالزایی ایجاد میشود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: درحالحاضر موضوع فقط یک اثر یا فیلم خارجی نیست که به اقتصاد کشور کمک میکند، بلکه فیلم کودک هم نداریم. باید برای فیلم کودک برنامهریزی و اکران شود تا خانوادهها به سینما روی آورند. فیلمهای خارجی حتی میتواند انیمیشن کودک باشد و صرفا بزرگسال نباشد. متاسفانه فیلمها رو به یکنواختی رفته است، بیشتر اجتماعی و خانوادگی است

اکران فیلمهای خارجی حلقه مفقود سینمای کشور
رضا خانی؛ مدیر سینما تماشا نیز گفت: علاوه بر تعطیلی سالنهای سینما، اخیرا تعدادی از سالنهای تئاتر مستقل نیز در تهران کارشان را به اتمام رساندند. دلیل امر این است که بخش دولتی توان اداره کردن سالنهای مختص خود را دارد، بخش خصوصی این امکان را ندارد و حمایت لازمی را که باید برای اداره کردن یک سالن سینما در اختیار این بخش قرار دهند، اتفاق نمیافتد.
وی ادامه داد: در این راستا برخی از تهیهکنندگان و پخش کنندگان، فیلمهای خوبی که در اکران میتواند به سینما رونق دهد، ندارند. طبق قراردادی که سرگروهها دارند و بهصورت آزاد میتوانند فیلمی را اکران کنند، این امتیاز را به برخی از سینماها نمیدهند. درواقع هم سینماها حمایت جدی مالی نداشته و هم فیلم مناسبی برای نمایش ندارند. بنابراین چراغ آن سینما روشن نخواهد ماند.
خانی درباره اکران فیلمهای خارجی عنوان کرد: اینکه فیلمهای خارجی به دلیل حمایت از تولیدات داخلی و کمک به سینمای ملی اکران نمیشود، باور غلطی است. اینگونه باورها در هیچ کجای دنیا وجود ندارد، فیلم خارجی اکران نشود تا فیلم داخلی بفروشد! فیلم خارجی هم میتواند مخاطب خوبی داشته باشد و به رونق اقتصادی کشور کمک کند.
وی افزود: درحالحاضر سینماهایی که بهصورت نیمسوز فعالیت میکنند، شاید با اکران فیلمهای خارجی و در اختیار قراردادن امکانات و تسهیلات مالی بتوانند فضای موجود را تغییر و مخاطبان خود را داشته باشند.
مدیر سینما تماشا تاکید کرد: سیاست کلی سینمای کشور این است که فیلمهای خارجی بهصورت جدی وارد پروسه اکران نشود. البته مردم تمام فیلمهای خارجی بروز را در کمتر از یک هفته بعد از اکران عمومی آن فیلم در سینماهای جهان،بهصورت dvd با زیرنویس میبینند، بخش مفقود مانده در سینمای کشور همین امر است.
بهروز نشدن سالنهای سینما یکی از دلایل تعطیلی است
مدیر سینما فرهنگ نیز درباره تعطیلی سینماها، گفت: سینماهایی که در مرکز شهر واقع شده به دلیل تجاری شدن صددرصد این مناطق و حتی محله و خانههای اطراف و عدم وجود ساکنی در آن، دیگر تمایلی میان خانوادهها برای رفتوآمد در این مناطق وجود نداشته و از این رو این سینماها مخاطبان خود را از دست دادند.
وی بهروز نشدن سالنهای سینما را از علل دیگر تعطیلی سینمایهای تهران برشمرد و اضافه کرد: این امر نیز برای صاحبان سینما مقرون به صرف نیست، چراکه هزینههای هنگفتی را باید صرف بهروزکردن سینما کنند.
علی هیربد درباره اکران فیلمهای خارجی توضیح داد: درخصوص اکران شدن فیلمهای خارجی وزارت ارشاد که متولی این امر است باید تصمیمی اتخاذ کند. متاسفانه هنوز هیچکس چنین تصمیمی نگرفته که فیلمهای خارجی مانند سابق اکران و سالنهایی را در اختیار این فیلمها بگذارند تا این گونه فیلمها دوبله و سانسور شوند. این جریان باید توسط وزرات ارشاد اتفاق افتد.
باید فیلمهای خارجی نمایش داده شود
ترانه شاهمحمدی مدیر اسبق سینما کیان هم درباره معضل تعطیلی سینماها گفت: برخی از سالنهای سینمای در شهرستانها به دلیل اینکه سینما نیاز به بازسازی و شرایط مناسب برای مخاطب داشت تعطیل شدند. این موضوع را میتوان به بسیاری از سینماها در کشور تعمیم داد.
وی ادامه داد: مخاطب آگاه است. باتوجه به امکاناتی که درحالحاضر در سینماها و علیالخصوص پردیسها وجود دارد، حق انتخاب برای مخاطب وجود دارد و ترجیح میدهد به این مکانها برای تماشای فیلم مراجعه کنند.
شاهمحمدی تاثیر اکران فیلمهای خارجی را در تعطیلی سینماهای کشور صددرصد دانست و خاطرنشان کرد: به نظر من فیلمهای خارجی باید نمایش داده شود، چراکه در جهت سطح آگاهی جامعه و جذب مخاطب تاثیرگذار است.
- 12
- 5