سه شنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۲
۱۹:۱۷ - ۰۸ مرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۵۰۵۰۸
فیلم و سینمای جهان

اوپنهایمر جهان را نابود نکرد

فیلم اوپنهایمر,نقد و بررسی فیلم اوپنهایمر
شاید مهم‌ترین نکتۀ علمی در فیلم "اوپنهایمر" مربوط به آزمایش ترینیتی باشد. استنسی‌سواف اولام، ریاضیدانی که یکی از اعضای تیم اوپنهایمر بود، در محاسباتش به این نتیجه رسیده بود که انفجار بمب اتم ممکن است انفجاری بی‌پایان باشد و نه فقط محدودۀ مد نظر، بلکه کل کرۀ زمین را نابود کند.

به گزارش عصر ایران، اکران جهانی فیلم "اوپنهایمر"، اثر کریستوفر نولان، دقیقا از یک هفته قبل (۲۱ ژوئیه ۲۰۲۳) آغاز شده است. فیلم جدید نولان بر اساس کتاب "پرومتۀ آمریکایی" ساخته شده است. "پرومتۀ آمریکایی" بیوگرافی رابرت اوپنهایمر است که در سال ۲۰۰۵ منتشر شده ولی نویسندگانش (کای بیرد و مارتین شروین) از سال ۱۹۸۰ درگیر نوشتن آن بودند.

در واقع این دو نویسنده ۲۵ سال از عمرشان را صرف تحقیق و نگارش این کتاب کردند و اثری درخور و گران سنگ دربارۀ یکی از مهم‌ترین فیزیک دانان قرن بیستم پدید آوردند. کتاب آن‌ها در سال ۲۰۰۶ برندۀ جایزۀ پولیتزر در زمینۀ زندگی‌نامه‌نویسی شد و جوایز متعدد و مهم دیگری نیز به‌دست آورده است. آن‌ها برای نوشتن این کتاب با صدها نفر مصاحبه کرده بودند.

مجلۀ ورایتی تخمین زده  فیلم "اوپنهایمر" باید حداقل ۴۰۰ میلیون دلار در سراسر جهان فروش داشته باشد تا به سودآوری برسد. سکانس مربوط به آزمایش ترینیتی، که سکانسی شگفت‌انگیز هم از آب درآمده، با استفاده از مواد منفجرۀ هسته‌ایِ واقعی ساخته شده است. بنابراین بی‌دلیل نیست که هزینۀ ساخت فیلم بالا بوده. این سکانس احتمالا جذاب‌ترین سکانس فیلم است.

آزمایش هسته‌ای ترینیتی، نخستین آزمایش انفجار سلاح هسته‌ای بود که در ساعت ۵:۲۹ بامداد ۱۶ ژوئیه ۱۹۴۵ در صحرای خورنادا دل موئرتو انجام شد. از این آزمایش در واقع آغاز عصر اتم بود. بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی چند هفته پس از این آزمایش صورت گرفت. بمب اتمی Gadjet یا "ابزار" که در آزمایش استفاده شد، حدود ۲۲ کیلوتن تی‌ان‌تی انرژی آزاد کرد.

شاید مهم‌ترین نکتۀ علمی در فیلم "اوپنهایمر" مربوط به همین آزمایش ترینیتی باشد. استنسی‌سواف اولام، ریاضیدانی که یکی از اعضای تیم اوپنهایمر بود، در محاسباتش به این نتیجه رسیده بود که انفجار بمب اتم ممکن است انفجاری بی‌پایان باشد و نه فقط محدودۀ مد نظر، بلکه کل کرۀ زمین را نابود کند.

محاسبات او دال بر این بود که اگر پس از انفجار بمب اتم، نوترون‌ها به هستۀ اتم برخورد کنند، نوترون‌هایی را آزاد می‌کنند که به هستۀ سایر اتم‌ها برخورد خواهند کرد و این واقعه معنایش این بود که واکنش زنجیره‌ای متوقف نخواهد شد و انفجار اتمی، سراسر کرۀ زمین را در بر می‌گیرد و تخریب می‌کند.

اوپنهایمر برای مشورت دربارۀ این مشکل، نزد اینشتین رفت و از او خواست که محاسبات ریاضی مربوط به این احتمال را انجام دهد. ولی اینشتین هم، به قول خودش، مثل اوپنهایمر از ریاضیات متنفر بود و وقتی فهمید هانس بیته (فیزیکدان) مشغول کار کردن روی این موضوع است، به اوپنهایمر اطمینان داد که بیته حقیقت مطلب را معلوم خواهد کرد.

فیلم اوپنهایمر,نقد و بررسی فیلم اوپنهایمر

با این حال نتیجۀ محاسبات بیته این بود که احتمال واکنش زنجیره‌ایِ بی‌پایانِ انفجار اتم‌ها "نزدیک به صفر" است. اینکه احتمال نابودی کرۀ زمین نزدیک به صفر است، اگرچه امیدوارکننده بود، ولی مایۀ راحتیِ خیال نبود.

اینشتین به اوپنهایمر گفت اگر واکنش زنجیره‌ای متوقف نشود، ممکن است اتمسفر را مشتعل کند. یعنی انفجار اتمیف جو کرۀ زمین را هم به آتش بکشد! کمی قبل از آزمایش ترینیتی، انریکو فرمی: فیزیکدان ایتالیایی و یکی از اعضای تیم اوپنهایمر، در حضور لسلی گرووز: مقام نظامی مافوق اوپنهایمر، به احتمال "آتش‌گرفتن هوا" اشاره کرد.

گرووز در خلوت از اوپنهایمر پرسید منظور فرمی چه بود؟ اوپنهایمر هم توضیح داد که قصه چیست. وقتی گرووز فهمید احتمال نابودی کرۀ زمین نه صفر، بلکه نزدیک به صفر است، خودش بهتر از هر کسی می‌دانست که نمی‌تواند دو ساعت قبل از نخستین آزمایش اتمی در تاریخ بشر، پروژۀ ساخت بمب اتمی را متوقف کند.

او فقط گفت: منظورت این است که وقتی آن دگمه را فشار دهیم، ممکن است کل دنیا را نابود کنیم؟ احتمالش صفر باشه خوبه. اوپنهایمر هم گفت: تا یک ساعت و ۵۸ دقیقۀ دیگر معلوم می‌شود!

فیلم اوپنهایمر,نقد و بررسی فیلم اوپنهایمر

به هر حال به "علم" اطمینان کردند و آن اندک احتمال نابودیِ بشریت را نادیده گرفتند و آزمایش ترینیتی انجام شد؛ آزمایشی که حقیقتا انفجار نور بود. آن نور عظیم و شگفت‌انگیز، سپس صدایی مهیب. ورود به عصر اتم و آغاز جهانی تازه و ترسناک. ترسی که از نظر مدافعان سلاح‌های اتمی، مانع از آن شده که انسان‌ها "با تمام قوا" با یکدیگر بجنگند. اما هیچ تضمینی در کار نیست که همیشه خشم مغلوب و ترس غالب باشد.

فیلم "اوپنهایمر" مثل فیلم "میان‌ستاره‌ای" دقت علمی بالایی دارد. "میان‌ستاره‌ای" به لحاظ علمی شاید مهم‌ترین فیلم کریستوفر نولان باشد. وجه مشترک دیگر اوپنهایمر و میان‌ستاره‌ای، استفادۀ زیاد از موسیقی است. موسیقی جادوییِ فیلم میان‌ستاره‌ای را هانس زیمر نابغه ساخته. موسیقی مرموز "اوپنهایمر" هم، که در اکثر سکانس‌های فیلم جاری است، با ماهیت پر رمز و راز بمب اتمی و فیزیک کوانتوم تناسب دارد. لودویگ گورانسون آهنگساز "اوپنهایمر" است.

"اوپنهایمر" فیلمی است که برای فیزیکدانان و دانشجویان و علاقه‌مندان به فیزیک و تاریخ علم، جاذبه‌ای دوچندان دارد. مشاهدۀ اینشتین در فیلم، گفت‌وگوی اینشتین و اوپنهایمر، قدم‌زدن اینشتین و کورت گودل، حضور نیلز بور در محل کار اوپنهایمر و حرف‌زدن آن‌ها دربارۀ هایزنبرگ، همگی برای مشتاقان "علم" و "تاریخ علم" جذابیت دارند. اگرچه در تیم اوپنهایمر دانشمندان مهم دیگری هم بودند که در این نوشته نیز به اسم دو سه نفر آن‌ها اشاره شد.

فیلم اوپنهایمر,نقد و بررسی فیلم اوپنهایمر

پس از نامه‌ای که آلبرت اینشتین و لئو زیلارد در سال ۱۹۳۹ برای فرانکلین روزولت – رئیس جمهور وقت آمریکا – نوشتند، پروژۀ منهتن آغاز شد. این پروژه از سال ۱۹۴۲ تا ۱۹۴۶ زیر نظر ژنرال لسلی گرووز پیش می‌رفت. ۱۳۰ هزار نفر در این پروژه استخدام شدند و هزینۀ کل پروژه ۲ میلیارد دلار شد که معادل است با ۲۳ میلیارد دلارِ سال ۲۰۱۸.

بازی کیلین مورفی در نقش اوپنهایمر و مت دیمون در نقش لسلی گرووز، جزو نقاط قوت فیلم کریستوفر نولان است. فلورنس بیو در نقش معشوقه و امیلی بلانت در نقش همسر اوپنهایمر نیز باعث شده‌اند نسخه‌های قابل دانلود فیلم برای ما ایرانیان، نسخه‌هایی سانسورشده باشند!

داوری دربارۀ نقش اوپنهایمر در جنگ جهانی دوم، امر دشواری است و به نظر می‌رسد فیلم نولان هم قضاوتی دربارۀ او نمی‌کند و آن را به بینندگان و آیندگان وامی‌گذارد. اگر بمب اتمی ساخته نمی‌شد، قطعا تعداد قربانیان جنگ جهانی دوم بیشتر می‌شد. اما انکار نمی‌توان کرد که بمب اتمی هزاران کودک بی‌گناه را در ژاپن به کام مرگ فرستاد.

از سوی دیگر، اوپنهایمر در جایی از فیلم به یکی از دانشمندان مردد در پیوستن به پروژۀ منهتن، می‌گوید اگر ما به سلاح هسته‌ای برسیم، معلوم نیست چطور از آن استفاده می‌کنیم ولی اگر هیتلر به سلاح هسته‌ای برسد، معلوم است که چطور از آن استفاده می‌کند.

  • 19
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
زندگینامه لقمان حکیم زندگینامه لقمان حکیم و روایت های قرآنی وی

دوران زندگی: دوران حضرت داوود

محل تولد: حبشه

شهرت: لقمان حکیم

محل دفن: فلسطین یا ناحیه راشدیه در شمال بغداد

زندگینامه لقمان حکیمبیوگرافی لقمان حکیم

ادامه
سروش صحت بیوگرافی سروش صحت بازیگر و مجری پرطرفدار ایرانی

تاریخ تولد: ۸ آذر ۱۳۴۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و مجری

آغاز فعالیت: ۱۳۷۶ تاکنون

تحصیلات: لیسانس آلودگی شیمیایی دریا

ادامه
عبدالقادر گیلانی زندگینامه عبدالقادر گیلانی شاعر و عارف قرن ششم

تاریخ تولد: ۱ رمضان ۴۷۱ هجری قمری

محل تولد: صومعه سرا، گیلان

محل زندگی: گیلان، بغداد

حرفه: عارف، صوفی، محدث، و شاعر

درگذشت: ۸ ربیع الاول ۵۶۱ هجری قمری

محل دفن: محله باب ‌الشیخ بغداد

ادامه
استیو جابز زندگینامه ثروتمند بزرگ استیو جابز و بنیان گذار شرکت اپل (+ تصاویر دوران جوانی)

تاریخ تولد: ۲۴ فوریه ۱۹۵۵

محل تولد: سان فرانسیسکو، کالیفرنیا

ملیت: آمریکایی

حرفه: کارآفرین، مخترع، بنیان‌گذار و مدیر ارشد اجرایی شرکت رایانه‌ای اپل

سال های فعالیت: ۱۹۷۴ تا ۲۰۱۱

درگذشت: ۵ اکتبر ۲۰۱۱ در پالو آلتو، کالیفرنیا

ادامه
پاتریک دمپسی بیوگرافی پاتریک دمپسی جذابترین مرد ۲۰۲۳

تاریخ تولد: ۱۳ ژانویه ۱۹۶۶

محل تولد: لوئیستون، مین

ملیت: آمریکایی

حرفه: بازیگر، رانندهٔ اتومبیل‌رانی

شروع فعالیت: ۱۹۸۵ تاکنون

ادامه
 محمدرضا حیاتی بیوگرافی محمدرضا حیاتی مجری اسبق صدا و سیما / حواشی زندگی وی

تاریخ تولد: ۲۷ دی ۱۳۳۴

محل تولد: آبادان

محل زندگی: تهران

حرفه: گوینده و مجری صدا و سیما 

شروع فعالیت: ۱۳۵۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته علوم سیاسی

ادامه
زندگینامه آرتمیس یکم زندگینامه آرتمیس یکم نخستین بانوی دریاسالار ایرانی

تولد: سده ۵ (پیش از میلاد)، هالیکارناس

سلطنت: ۴۶۰–۴۸۴ پیش از میلاد

جانشین: ۴۸۴ پیش از میلاد

تاجگذاری: پیسیندلیس

درگذشت: سده ۵ (پیش از میلاد)

ادامه
یسنا میرطهماسب بیوگرافی یسنا میرطهماسب بازیگر نوظهور سینما

تاریخ تولد: ۲۸ فروردین ۱۳۷۸

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت:  سال ۱۳۹۱ تاکنون

تحصیلات: دانشجوی رشته معماری

ادامه
زر امیرابراهیمی بیوگرافی زر امیرابراهیمی و حواشی زندگی او (+تصاویر)

تاریخ تولد: ۱۸ تیر ۱۳۶۰ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: سال ۱۳۷۸ تاکنون

تحصیلات: فارغ‌التحصیل رشته بازیگری تئاتر

ادامه
دیالوگ ونزدی,دیالوگ سریال ونزدی,دیالوگ هایی از ونزدی

دیالوگ ونزدی ونزدی ( Wednesday) مجموعه ای تلویزیونی در ژانر کمدی، ترسناک، ماوراء طبیعی و داستان بلوغ است که بر اساس شخصیت ونزدی آدامز ساخته شده‌ است. جنا اورتگا در نقش ونزدی آدامز، یک دختر ۱۶ ساله که دارای قدرت‌های فرا حسی است. او به دلیل ایجاد شرارت در مدارس دیگر به آکادمی نِوِرمور فرستاده می‌شود. یکی از ویژگی های ونزدی این هست که به هیچ کسی اهمیت نمی دهد و نگرانی های دیگران برای او ارزشی نداره و بسیار حاضر جواب است. در ادامه این مقاله سرپوش  به معروف ترین دیالوگ های سریال ونزدی پرداخته ایم. دیالوگ معروف از ونزدی آدامز: آماتورهایی مثل شما آبروی گروگان گیری را میبرند. دیالوگ های سریال ونزدی: من فکر نمیکنم از همه بهترم، فقط اینکه از تو بهترم دیالوگ ونزدی  به دوستش: هر وقت حالم بهم خورد به تو فکر میکنم. دیالوگ هایی از ونزدی: من طوری رفتار می‌کنم که انگار مهم نیست اگر کسی من رو دوست نداشته باشه. در اعماق وجودم پنهانی از آن لذت می برم. دیالوگ هایی از ونزدی آدامز: من به انتقام باور دارم، معمولا هم خیلی گرم و با درد زیاد درستش می‌کنم. حاضرجوابی های ونزدی: دوست شما بودن باید با یک برچسب هشدار دهنده همراه باشد. دیالوگ های به یاد ماندی ونزدی آدامزی جالب ترین دیالوگ های ونزدی:  احساسات مساوی با ضعف است. دیالوگ هایی مشهور در سریال ونزدی: ونزدی دختر رویاهای شما نیست. او کابوس شماست. دیالوگ جذاب ونزدی: جالب ترین گیاهان در سایه رشد می کنند. پاسخ های ونزدی به دوستانش: من به بهشت یا جهنم اعتقاد ندارم، اما به انتقام اعتقاد دارم! دیالوگ مشهور ونزدی آدامز: هرکس کفش های پاشنه بلند را اختراع کرد، به وضوح یک شکنجه گر در کنارش بوده. دیالوگ های کاراکتر اصلی سریال ونزدی: تو دلیلی هستی که میفهمم چقدر ضروری است که هرگز خود را از دست ندهم. گردآوری: بخش هنر و سینما بیتوته

ویژه سرپوش