شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴
۱۰:۰۳ - ۳۱ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۸۷۹۶
موسیقی

شهاب منا در سالمرگ رضا محجوبی از ویژگی های این موسیقیدان ماندگار می گوید

شیرین‌نوازی که مجنونش نامیدند

رضا محجوبی,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی
شصت‌و‌پنج سال از مرگ رضا محجوبی از ویولن‌نوازان و آهنگسازان نامدار ‌موسیقی ایران می‌گذرد.

شیوه ویولن‌نوازی او کاملاً ایرانی بود و سرپنجه‌های‌ شیرینش خیلی‌ها را مسحور می‌کرد. محجوبی را به‌واسطه شرح حال روزگارش و آنچه که بر او گذشت «رضای مجنون» می‌نامیدند؛ درباره جنونی که در اواخر عمر گریبانگیرش شد حرف و حدیث‌های زیادی وجود دارد اما شاید عشق، علاقه به هنر و موسیقی محجوبی شیدا را به وادی جنون کشانید.

روح‌الله خالقی اینگونه از استادش رضا محجوبی یاد می‌کند: «ممکن نبود به اصرار، او را به نواختن ساز مجبور کنند، چون در این صورت و بدون خداحافظی مجلس را ترک می‌کرد. در عین فقر، مستغنی بود، مکرر با لباس ژنده و موهای ژولیده از خیابان‌ها می‌گذشت تا جایی که دوستان به اصرار لباس نو بر تنش می‌کردند. ولی فردای آن روز لباس‌ها را به مستمندان می‌بخشید و مجدداً با همان وضعیت ظاهر می‌شد.» رضا محجوبی ۲۹ تیرماه ۱۳۳۳ درگذشت. پدرش میرزا عباسعلی پیشکار شاهزاده ارسلان خان ناصرهمایون سرپرست موزیک دربار مظفرالدین شاه بود و سکونت خانواده محجوبی در باغ این شاهزاده، موجب تشویق آنان به فراگیری موسیقی و باعث شد تا رضا و برادرش مرتضی از کودکی به موسیقی روی آورند. در۱۶سالگی با برادرش مرتضی محجوبی به نوازندگی و اجرای کنسرت‌های مختلف پرداختند. شهاب منا در همکاری مشترک با محمدرضا شرایلی کتاب «افسونگر نغمه‌پرداز» را با محوریت زندگی و معرفی هنر محجوبی نوشته و اطلاعات دست‌اولی درباره این هنرمند نسبتاً مهجور در اختیارمان می‌گذارد.

مجموعه دوجلدی کتاب «افسونگر نغمه‌پرداز» شرح حالی است از زندگی زنده‌یاد استاد رضا محجوبی؛ با توجه به فعالیت‌های اندک این هنرمند و حضور کمرنگ او در جامعه موسیقی این کتاب براساس چه مستنداتی جمع‌آوری شده است؟

مجموعه دوجلدی «رضا محجوبی: افسونگر نغمه‌پرداز»، تألیف مشترک محمدرضا شرایلی و بنده است که در سال ۱۳۹۶ توسط نشر خُنیاگر منتشر شد. این مجموعه در دو جلد تنظیم شده است؛ جلد اول به شرح حال و خاطرات درباره رضا محجوبی می‌پردازد و مطالب آن بر اساس تحقیق کتابخانه‌ای (گردآوردن مستندات مکتوب از کتب وجراید) و تحقیق میدانی (مصاحبه با افرادی که محضر رضا محجوبی را درک کرده‌اند و اکنون اکثرشان روی در نقاب خاک کشیده‌اند) گردآوری شده است. بخش دیگری از کتاب نیز به شرح حال شاگردان رضا محجوبی اختصاص دارد. در لوح فشرده همراه کتاب برای اولین‌بار ۸ اجرای صوتی از ویولن رضا محجوبی و ۷ اجرای صوتی از شاگردان او عرضه شده است و برای اولین‌بار درتاریخ موسیقی ایران نوازندگی اسطوره‌ای رضا محجوبی را به‌طور مستند نشان می‌دهد.

کتاب دوم به بررسی تاریخچه ویولن درایران و جایگاه رضا محجوبی در این تاریخچه، بررسی شیوه نوازندگی او براساس ۸ قطعه نوازندگی‌اش که در لوح فشرده کتاب اول گرد آمده، همچنین نت‌نگاری و شرح آثار رضا محجوبی و فهرستی از بازنوازی‌ها و تنظیم‌های موسیقیدانان مختلف از آثار رضا محجوبی می‌پردازد. در لوح فشرده کتاب دوم نیز معتبرترین اجراها و تنظیم‌های دیگر موسیقیدانان از آثار رضا محجوبی گردآوری شده است.

سال‌های بسیار درباره آثار و فعالیت‌های رضا محجوبی پژوهش و تحقیق داشته‌اید. گرایش این هنرمند به موسیقی و مسیری را که انتخاب کرده چطور ارزیابی می‌کنید؟

زنده‌یاد رضا محجوبی درخانواده‌ای اهل هنرمتولد شد و رشد کرد و از کودکی نوای موسیقی درگوش او طنین‌انداز بود. پدرش با نواختن نی و مادرش با نواختن تار و پیانو آشنایی داشتند. کافه پدری او در ابتدای خیابان لاله‌زار بود و برخی استادان معروف موسیقی، از قبیلِ درویش‌خان و اسماعیل‌زاده، درآنجا به نواختن‌ ساز و اجرای کنسرت‌ می‌پرداختند. رضاخان نیک‌فر، از نوازندگان مطرح کمانچه دوره قاجار و دایی علی‌اصغر بهاری هم گهگاهی در برنامه‌های موسیقی که در کافه پدری رضا و مرتضی محجوبی اجرا می‌شد شرکت می‌کرد و در واقع نخستین رضا محجوبی شد.

محجوبی علاقه بسیاری به موسیقی داشت و بر اثر معاشرت و حضور در چنین جمعی به فراگیری موسیقی پرداخت و از رضاخان نیک‌فر که کمانچه‌نوازی ماهر بوده تعلیمات مقدماتی موسیقی را فرا گرفت. استاد دوم او حسین‌خان هنگ‌آفرین بود که به شیوه نواختن غربی ویولن نیز آشنا بود و البته موسیقی ایرانی را هم بسیار خوب می‌دانست و از سه‌ تارنوازان بنام و شاگردان میرزاعبدالله به‌شمار می‌رفت.

حضور بزرگانی چون درویش‌خان و اسماعیل‌زاده در کافه پدری موجب شد تا رضا محجوبی دریافتی دیگرگونه از موسیقی ایرانی بیابد و به کلاس درس اسماعیل‌زاده برود. تأثیرگذارترین دوره آموزشی محجوبی همین دوران و آموزش نوازندگی از محضر حسین‌خان اسماعیل‌زاده بود. در دوازده‌‌ سالگی ساز او شنیدنی می‌شود و توانست در کنار برخی استادان در کافه پدرش به همراه پیانوی برادر کوچک‌ترش، مرتضی، به اجرای برنامه نیز بپردازد.

شیوه نوازندگی محجوبی با نوازندگان پیش و بعد از خود چه وجه تمایز و تفاوتی دارد؟

رضا محجوبی در ابتدا نزد حسین‌ هنگ‌آفرین و ابراهیم‌ آژنگ مدتی به آموختن ویولن مشغول بود. این دو نوازنده تاحدی به تکنیک‌های غربی و صحیح‌ نواختن ویولن آشنایی داشتند و ساز رضا محجوبی نیز به‌‌نسبت سایر نوازندگان ویولن هم‌دوره‌اش که از ابتدا نزد کمانچه‌نوازها به آموختن پرداخته بودند (غیر از صبا) به‌مراتب، پرتکنیک‌تر است.

از طرف دیگر، از آنجا که رضا محجوبی شاگرد حسین‌خان اسماعیل‌زاده، استاد کمانچه بوده است، تکنیک‌هایی از کمانچه‌نوازی قدیم را در نوازندگی خود دارد. گاه حرکت‌های مقطّع آرشه او مشابه صدای تک‌ مضراب‌های گرفته در تار و سه‌تار صدا می‌دهد و این ویژگی اجرای او را از سایر نوازندگان که صرفاً ویولن را ‌سازی کششی دانسته و بیشتر از نت‌های کشیده (با کشش‌های طولانی) استفاده می‌کردند متمایز می‌سازد. بخش مهمی از حالات حسی ساز رضا محجوبی معطوف به تکنیک‌های فراوان پنجه اوست. دست چپ در ویولُن وظیفه استخراج اصوات متنوع و توالی اجرای آنها را برعهده دارد. بنابراین، آنچه جملات ساز او را از دیگران متمایز می‌سازد، بیش از آرشه‌گذاری، در پنجه‌اش نهفته است. در کمانچه‌نوازی قدیم و تکنیک‌های آن نیز انواع ویبره‌ها، لغزش‌ها و مالش‌ها به فراخور جملات اجرایی شنیده می‌شود. برخی از این حالات نیز از ساز حسین‌ اسماعیل‌زاده به رضا محجوبی منتقل شده است، با این تفاوت که در ساز محجوبی به‌گونه‌ای ویژه مورد استفاده قرار می‌گیرد. نکته متمایز میان این تکنیک در ساز او و سایر نوازندگان (بخصوص آنها که با الگوهای عربی یا ترکی از مالش‌ها و لغزش‌ها استفاده کرده‌اند) سرعت اجرا و وابستگی آن به جملات قبل و بعد است، به‌گونه‌ای که این تکنیک در خدمت بیان جملات موسیقایی قرار گرفته صرفاً به خودی خود به شکل اغراق‌شده و مجزا از نغمات قبل و بعد اجرا نمی‌شود. استفاده از تمامی بخش‌های صدادهی ویولُن از دیگر خصوصیات بارز ساز رضا محجوبی است. غیر از ابوالحسن خان صبا، بقیه نوازندگان این ساز به‌خاطر الگوبرداری از کمانچه، کمتر از بخش‌های بم و بیشتر از بخش‌های زیر در اجرای جملات استفاده می‌کردند.

نکته دیگر در نوازندگی رضا محجوبی سؤال و جواب جملات در اُکتاوهای بم و زیر است. برخلاف بسیاری از نوازندگان که اغلب جملات موسیقی را در یک محدوده مشخصی از ساز بیشتر محدوده زیرتر و اوج اجرا می‌شود و از محدوده بم به‌عنوان «واخوان» یا اشارات آکورد استفاده می‌کردند. رضا محجوبی در تمامی گستره ویولن و گاه به‌صورت سؤال و جواب در بم و زیر به اجرای جملات آوازی یا ضربی‌ها پرداخته است. سرعت بالای انگشت‌گذاری و اجرای تحریرها و تکیه‌ها از دیگر ویژگی‌های بارز در ساز اوست. سرعت اجرای ادوات تحریر، جملات موسیقی، پاساژها و سایر ظرایف اجرایی در موسیقی‌سازی و آوازی قدیم ایران به‌مراتب سریع‌تر از امروز بوده است.

از نظر محتوای نوازندگی نیز تسلط به ردیف و اجرای موسیقی دستگاهی، تنوع قالب‌ها در اجرای موسیقی و تنوع متریک و دینامیک آواز متر آزاد از ویژگی‌های ویولن رضا محجوبی است.

آیا شیوه نوازندگی محجوبی تدریس می‌شود یا شاگردانی داشته است که میراث‌دار هنر او باشند؟

از قطعات رضا محجوبی، تا پیش از تدوین مجموعه حاضر فقط چند قطعه معدود در کتب آموزش ویولن هنرستان موسیقی ملی و... به ‌جای مانده بود و به‌دلیل نبود مستندات کافی شیوه نوازندگی او چندان روشن نبود و بالطبع تاکنون تدریس نشده است. از شاگردان معروف رضا محجوبی هم می‌توان به روح‌الله خالقی، مجید وفادار، علی‌اصغر بهاری و سیدحسین میرخانی اشاره کرد. عباس شاپوری و شاپور نیاکان نیز ازجمله افرادی بودند که به سبب حشرونشر با رضا محجوبی از شیوه ویولُن‌نوازی او تأثیر پذیرفته‌اند.

آن‌طور که گفته می‌شود او نخستین کسی بود که نواختن ویولن را در کلاس‌های آموزشی تدریس می‌کرد. درباره سبک آموزشی و تدریس او توضیح دهید.

دوره اول تدریس رضا محجوبی به سال‌های قبل از ۱۳۰۳ می‌رسد و از جمله شاگردان او در این دوره می‌توان به روح‌الله خالقی اشاره کرد. خالقی ذکر می‌کند روش تدریس رضا محجوبی به‌صورت سینه‌ به‌ سینه بوده است. خود رضا محجوبی نیز بیشتر موسیقی را به همین روش فرا گرفته بود و تمایل به آموزش از طریق نت و به‌اصطلاح آن روز «سبک علمی» نداشته است، چنان‌که خالقی نقل می‌کند رضا محجوبی مدتی نیز نزد ابراهیم‌خان آژنگ که بیشتر تمایل به اجرا و آموزش موسیقی ازطریق اصول علمی داشت تعلیم گرفت و او که به‌دنبال درک و دریافت هرچه بیشتر حالات موسیقی ایرانی بود نتوانست مدت زیادی نزد ولی تعلیم بگیرد و نهایتاً او نیز دیگر به محجوبی درس نداد.

چه شد که به‌ یکباره دچار بیماری عصبی شد و او را رضای مجنون نامیدند؟

درباره جنون رضا محجوبی و علت دیوانگی او داستان‌های زیادی بر سر زبان‌هاست؛ از حادثه مرگ مادر تا خوراندن دارو به وی. برخی نیز افراط در مکیفات و شب‌زنده‌داری‌های مزمن و نیز برخی بیماری‌های خاص که مغز را درگیر می‌کنند دانسته‌اند. محجوبی پس از یک شب مستی دچار جنون شد و هفت ماه بستری بیمارستان روانی بود و بهبودی نسبی یافت اما با تکرار روند پیشین زندگی خود مجدداً دچار جنونی شد که تا پایان عمر ادامه یافت.

چرا مرتضی محجوبی برای اهالی موسیقی شناخته‌شده‌تر از برادر او رضا محجوبی است؟

رضا محجوبی در حدود بیست سال آخر عمر خود به‌دلیل عارضه جنون کنسرت یا اجرا در رادیو یا ضبط صفحه نداشته است و جز معدودی در مجالس خصوصی، دیگران از شنیدن ساز او محروم بودند و دیگر نمی‌توانست با آن شرایط شاگردی بپذیرد. با این اوصاف، مشخص است که چرا اهالی موسیقی از او شناخت کافی نداشته باشند.

iran-newspaper.com
  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش