یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۰۶ - ۰۸ خرداد ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۳۰۴۵۳
کتاب، شعر و ادب

سرقت رسانه‌ای مفاخر ایران

سرقت رسانه‌ای مفاخر ایران,مفاخر تاریخ ایران,زندگی مولانا و شمس تبریزی
استقبال گسترده از تولید یک فیلم درباره زندگی مولانا و شمس تبریزی،‌ سر یک زخم کهنه را در بسیاری از محافل هنری ایران باز کرد. در بیش از دو دهه اخیر کشورهای همسایه تلاش کرده‌اند تا شماری از مفاخر و مشاهیر بزرگ تاریخ ایران را به خود منتسب کنند و هویت تازه برایشان رقم بزنند.

به گزارش دنیای اقتصاد؛ پویش‌های تبلیغاتی گسترده در کشورهای همسایه در راستای انتساب مفاخر تاریخ ایران به خودشان طراحی و اجرا شده و در این میان شاید مهم‌ترین ابزار برای مصادره این مفاخر، ‌تولید سریال‌های متعدد و فیلم‌های سینمایی باشد. ساخت سریال‌های زندگی‌نامه‌ای متعدد درباره مولانا در ترکیه، خوارزمی در تاجیکستان، نظامی گنجوی در آذربایجان، ابن‌سینا در امارات و ... نشان‌دهنده یک نبرد رسانه‌ای بزرگ بر سر تاریخ است. اتفاقی که اهمیت ساخت سریال‌های تلویزیونی و فیلم‌های سینمایی باکیفیت درباره این شخصیت‌های برجسته را بیش از پیش نشان می‌دهد.

مولانا

یکی از نمونه‌های بارز و معروف ادعای واهی کشورهای همسایه درباره مفاخر کشور ما، ادعای کشور ترکیه درباره مولاناست. تا جایی که چندین بار از مولوی به عنوان اندیشمند ترک نام برده‌اند. سال ۲۰۲۲ هم سریالی در ترکیه با نام «رومی» تولید و پخش شد تا سندی بر مدعای غلط اهل ترکیه بودن مولانا باشد. البته که ارائه سندهای تاریخی و فرهنگی بر عهده اندیشمندان و ادیبان است، اما هنرمندان هم باید نقش خود را در این زمینه به نحو احسن ایفا کنند. مسلما شاعری که تمامی اشعارش فارسی بوده به کدام فرهنگ و تمدن تعلق دارد. در رابطه با مولانا سریال «جلال‌الدین» سال ۱۳۹۳از سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شده است.

ابن سینا

 از طرف دیگر ابوعلی سینا، دانشمند و حکیم ایرانی، هم توسط چند کشور در معرض مصادره قرار گرفته است. ترکیه، افغانستان و امارات هر کدام با دستمایه قراردادن وجوهی، به دنبال تصاحب ابن‌سینا هستند. اخبار موجود حاکی از آن است که ترکیه به دنبال ساخت سریالی با نام «نابغه کوچک» است تا از هنر در راه تحریف خود بهترین بهره را ببرد. افغانستانی‌ها اما با استناد به محل تولد ابوعلی سینا و اماراتی‌ها با مطرح کردن مطالبی از وی که به زبان عربی انتشار یافته، می‌خواهند این دانشمند و حکیم برجسته را به نام خود مصادره کنند. البته سال ۱۳۶۴ مرحوم کیهان رهگذر سریالی با نام «بوعلی سینا» درباره این شخصیت برجسته ساخت که از آنتن شبکه دوم سیما پخش شد و مرحوم امین تاریخ در این اثر نقش ابن‌سینا را بازی ‌کرد.

نظامی گنجوی

کشورهای همسایه البته به دیگر بزرگان ما هم طمع و سعی کرده‌اند آنها را از تاریخ و فرهنگ ایران سرقت کنند. کشور آذربایجان در همین راستا آثاری هنری درباره نظامی گنجوی تولید کرده است و قصد دارد این شاعر بلند‌آوازه را به نام خود ثبت کند. البته مسوولان فرهنگی کشور خبر از تولید سریالی در همین زمینه داده‌اند که قرار است به طور مشترک با حضور هنرمندان ایرانی و آذربایجانی ساخته شود.

فردوسی

فردوسی بزرگ هم طی سال‌های اخیر مورد ادعای افغانستانی‌ها قرار گرفته است. البته به یاد داریم که فردوسی ادیب بزرگ ایرانی بوده که شاهنامه‌ای برای تمام محدوده زبان فارسی سروده است و همین مساله می‌تواند به بهبود روابط ما با همسایگان فارسی‌زبان کمک کند.

خوارزمی

 سرقت مفاخر اما به همین‌جا ختم نشده است و کشور تاجیکستان سریالی درباره خوارزمی، دانشمند و حکیم ایرانی، تولید کرده است. به همین ترتیب برخی از کشورهای همسایه که در گذشته بخشی از سرزمین‌های ایران بزرگ محسوب می‌شدند، ادعاهایی درباره ابوریحان بیرونی، فارابی، خاقانی، مختوم‌قلی فراغی، بیهقی و خواجه نصیرالدین طوسی مطرح ‌کرده‌اند. مطلوب آن است که دانشمندان و شخصیت‌های بزرگ فرهنگی که در دامنه سرزمین‌های مختلف زیست کرده‌اند، مایه اتحاد و همدلی بیشتر دولت‌ها و ملت‌ها و بهانه‌ای باشند تا ارتباط فرهنگی میان کشورها گسترش یابد. اما در برخی موارد مانند آنچه ذکر کردیم، مفاخر فرهنگی از تمدنی که به آن تعلق دارند به سرقت می‌روند و به همین دلیل اختلافات شکل می‌گیرد. در صورتی که اگر نیک بنگریم و مطالعات تاریخی را مبنا قرار دهیم، می‌توانیم اصالت و هویت بزرگان علمی و فرهنگی را به شکل دقیق بشناسیم.

 هنر در این شرایط می‌تواند به کمک تاریخ آید و به واسطه حضور هنرمندان کاربلد و متعهد آثاری خلق شود که با شواهد دقیق تاریخی مطابقت دارد. البته که مسوولان فرهنگی هم باید شرایط ساخت تولیداتی با محوریت شخصیت‌های برجسته فرهنگی و هنری را فراهم کنند تا بتوانیم در مسیر تمدن‌سازی از مفاخر بی‌نظیر خودمان محافظت کنیم.

  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش