جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۲۳ - ۱۱ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۲۸۴۴
کتاب، شعر و ادب

نگاهی به رمان «سه دختر حوّا»؛

رمانی فلسفی در لفافه داستانی عاشقانه

سه دختر حوّا,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

رمان «سه دختر حوّا» جدیدترین اثر الیف شافاک، نویسنده ترک است که اخیراً توسط مریم طباطبایی‌ها از ترکی به فارسی ترجمه شده و نشر «نون» آن را منتشر کرده است. نوع روایت داستان، پرداختن به موضوعات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و همچنین مشکلات گوناگون انسان امروز فارغ از سن و جنس و ملیت و مذهب و توجه ویژه به زنان از جمله دلایلی است که این کتاب را همچون رمان پیشین این نویسنده - ملت عشق - مورد توجه اهالی کتاب قرار داده است. رمان، قصه سه دختر به نام‌های پری، شیرین و مونا از نقاط مختلف خاورمیانه است که هنگام تحصیل در دانشگاه آکسفورد با هم آشنا می‌شوند.

 

موضوع خداشناسی و اعتقادات و باورهای این سه دختر که هر یک در خانواده، طبقه و کشوری متفاوت زیسته‌اند، پیرنگ داستان را تشکیل داده است. رمان در چهار قسمت و ۴۴۸ صفحه به جنبه‌های مختلف روان‌شناختی و جامعه‌شناختی زندگی این سه نفر می‌پردازد. داستان در استانبول و آکسفورد پیش می‌رود و اگر چه زمان آن از عصر تا نیمه‌شب یک میهمانی در شهر استانبول رخ می‌دهد، اما رفت و برگشت‌های مکرر بین گذشته و حال موجب بسط ماجرا و ارائه توضیحات تکمیلی در خصوص وقایع و شخصیت‌ها به خواننده شده است. این رفت و برگشت‌ها طیفی از سال ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۶ میلادی را در برمی‌گیرد.

 

داستان از زبان راوی سوم شخص نوشته شده و شخصیت اصلی آن «پری» دختر ترکیه‌ای متعجب، مردد و دارای اعتماد به نفس نه چندان بالایی است. در مقابل، «شیرین» مهاجری ایرانی‌تبار است که با رفتارهای جنجالی، روحیه ماجراجویانه و گرایش سیری‌ناپذیرش به مباحث سیاسی و اجتماعی موجب ایجاد فراز و فرودهای متفاوتی در ماجراهای دانشگاه آکسفورد می‌شود. در ضلع سوم این جریان مونا قرار گرفته که دختری امریکایی اما با اصالت مصری و محجبه است و بر دفاع و حمایت از عقاید فمینیسم پافشاری می‌کند.

 

برنامه همزیستی این سه دختر مسلمان که گاهی در داستان عناوین سه‌گانه گناهکار، معتقد و مردّد به آنها اطلاق می‌شود، با هدف درک و پذیرش نظرات و عقاید مخالف توسط یک استاد دانشگاه به نام پروفسور «آزور» طرح‌ریزی می‌شود و هر یک از دختران بر اساس ویژگی‌ها و روحیات خود با این قضیه برخورد می‌کنند.

 

الیف شافاک که رمان «ملت عشق» را بر پایه عرفان مولانا و شمس نوشته، اینک در «سه دختر حوّا» به سراغ فلسفه رفته است. رابطه مرید و مرادی که بر همین اساس در کتاب قبلی بین زن و مرد شخصیت اصلی جریان داشت، در این داستان نیز بین استاد و دانشجو ایجاد می‌شود تا به پیشبرد هدف نویسنده در رقم‌زدن رمانی فلسفی در لفافه حوادثی عاشقانه کمک کند.

 

اما اینک نویسنده تمام تلاش خود را برای نزدیک‌ کردن خواننده به فضای کنونی دنیا به کار برده و پرداختن به افکار زنان، نگاه جامعه به دسته‌بندی‌های مختلف زنانه، حوادث سیاسی و اجتماعی و توصیف روابط خانوادگی جاری در خانواده‌های کنونی را به کار گرفته تا رمان فضای بیشتری را در جامعه ادبیات امروز به خود اختصاص داده و بیش از آثار قبلی قابلیت تحلیل و توجه از زوایای مختلف را داشته باشد. شاید به همین دلیل است که نیویورک تایمز از این کتاب با عنوان تصویری پیچیده از ترکیه یاد کرده و برخی منتقدان، آن را داستانی درباره سرزمین و ایمان دانسته‌اند.

 

در گذر روزگار، پیوسته موضوعات مختلف تاریخی، جغرافیایی، سیاسی و... ایران و ترکیه را به یکدیگر پیوند داده و طی سال‌های اخیر تقابل سنت و مدرنیته نیز یکی از همین موضوعات به شمار می‌رود که در حوزه ادبیات این دو کشور نیز رسوخ کرده است. یافتن نقاط مشترک بین فرهنگ این دو کشور در آثار الیف شافاک به گونه‌ای مشهود و در دسترس است که گاهی خواننده فراموش می‌کند نویسنده این داستان یک فرد غیرایرانی است و البته بررسی نقاط اشتراک و مقایسه ادبیات دو کشور گویای علت ایرانیزه‌ بودن این آثار است.

 

در واقع بهره‌گیری از از ظرفیت‌های بومی و منطقه‌ای و تلفیق آن با مسائل مهم روز، توانسته ادبیاتی مختص به ترکیه اما دارای پتانسیل پذیرش و نفوذ در ملل دارای وجوه مشترک را خلق کرده و مخاطبان را در آن سوی مرزهای ترکیه نیز تحت تأثیر قرار دهد. در ادامه به برخی از این موارد در رمان «سه دختر حوّا» می‌پردازیم که شاید در باب مسائل مربوط به ایران برای خوانندگان خالی از لطف نباشد.

 

 

شیرین دانشجوی ایرانی، جسور و سرکش آکسفورد است که هنگام ورود پری و پدر و مادرش به دانشگاه، مأموریت دارد آنها را با فضای دانشگاه و اطراف آنجا آشنا کند: «...«خوشبختم، آن طوری که شنیدم شما ترک هستید. من هم در تهران به دنیا آمدم؛ اما دیگر هیچ‌وقت به آنجا برنگشتیم.» و طوری دستش را تکان داد که انگار ایران در گوشه‌ای از قلبش وجود دارد و منتظر اوست...»

 

(ص ۱۳۰) و در جای دیگر از زبان همین دختر در پاسخ به پرسش پری ترک‌تبار مبنی بر اینکه اگر از تو بپرسند مملکت و سرزمینت کجاست تو چه می‌گویی می‌خوانیم: «..مملکت انسان جایی است که مادر مادرش در آنجا به دنیا آمده باشد...» (ص ۱۳۷) و در ادامه به جمله دیگری می‌رسیم که اگر چه صرفاً شامل تهران و نه تمام ایران می‌شود، اما برای خواننده ایرانی رمان نکته آشنای دیگری است: «می‌دانی در ایران به قبرستان چه می‌گویند؟ «بهشت زهرا.» اسم خیلی باابهتی است. این طور نیست؟ به نظر من هم باید اسم تمام قبرستان‌ها بهشت باشد...»

 

در بخشی از داستان، وقتی پری مشغول چیدن وسایل و کتاب‌هایش در اتاق جدید می‌شود می‌خوانیم که یکی از این کتاب‌ها «بوف کور» اثر «صادق هدایت» است. جای دیگر وقتی نویسنده مشغول توصیف اتاق شیرین در خوابگاه است که پری برای اولین بار وارد آن شده، می‌خوانیم که عکس بزرگ یک شاعر برجسته ایرانی به نام «فروغ فرخزاد» و قابی طلایی کپی یکی از مینیاتورهای ایرانی روی دیوار اتاق به چشم می‌خورد. پری به کتاب و کتابخوانی بسیار علاقه‌مند است و در آکسفورد به یک کتابفروشی راه پیدا می‌کند: «... از کتابفروشی که بیرون می‌آمد در گوشه‌ای کتاب مورد علاقه پدرش، یعنی «رباعیات خیام» را دید و نتوانست این چاپ قدیمی و مصور را نخرد...» (ص ۲۴۰)

 

پری عکسی از دوران دانشجویی‌اش به همراه دو دختر هم‌دانشکده‌ای و استادی که پیش‌تر به وی اشاره شد، دارد. در جایی از داستان وقتی دخترش بر اثر حادثه‌ای متوجه این عکس در کیف مادر شده و راجع به دست‌نوشته پشت آن می‌پرسد، می‌خوانیم: «... این جمله نه زن، نه مرد، نه فرشته چه معنایی می‌دهد؟ پری زیر لب زمزمه کرد: ... فقط یک شعر است. یک بیت از شعرهای شاعر ایرانی «حافظ». عزیزم یالا آن عکس را بده به من...» (ص۱۰۴)

 

گذشته از نشانه‌های متعدد فرهنگ شرقی از جمله ایران، نباید از موضوع اصلی کتاب که برداشت‌های مختلف افراد از دین، سیاست و نقش زن‌ها در جوامع متمایل به مردسالاری است، غافل شد. جوامعی که در آن سه دختری که در جوانی سری پرشور داشته و سرشار از اشتیاق به مسائل فلسفی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هستند، در نهایت به زنانی تبدیل می‌شوند که هر یک در جایی از دنیا به بخشی از وظایف زن‌بودن خویش مشغول‌اند، اگر چه از ذات خویش دور نمانده و همچنان در حسرت آنچه باید باشد اما نیست، روزگار می‌گذرانند.

 

چنانکه می‌بینیم پری پس از رهاکردن تحصیل به استانبول برمی‌گردد و ازدواج می‌کند و در پایان داستان دارای سه فرزند است. چرخش او طی این سال‌ها آن گونه بوده که حتی دخترش از شنیدن اینکه مادرش زمانی دانشجوی دانشگاه آکسفورد بوده، متعجب می‌شود. پری غرق در ذات اصلی خود با سارق خطرناک خیابان‌گرد درگیر می‌شود؛

 

به نظاره زنانی می‌پردازد که فارغ از هیاهوی روزانه مشغول فال‌گیری در میهمانی هستند و همزمان می‌کوشد که حواسش به مادر و همسر و فرزندانش نیز باشد. شیرین نیز اگر چه وکیل مدافع حقوق انسانی شده اکنون باردار است و مونا که به امریکا برگشته و در مؤسسه‌ای تحقیقاتی کار می‌کند، چهار فرزند دارد. اما این سه نفر در سه نقطه دور جهان هنوز با یکدیگر در ارتباطند که در واقع هدف اصلی «آزور» استاد درس همایش خداشناسی نیز همین بود.

 

شاید پیام اصلی خانم الیف شافاک ۴۷ساله که تقریباً همسن‌وسال پری شخصیت اصلی این داستان است همان باشد که در سطوری از صفحه ۴۰۶ رمان به آن پرداخته شده است: «قلب پری تیر کشید. آخرین تحلیل این بود که دلش می‌خواست آزور موفق شده باشد. با وجود تمام تفاوت‌های میانشان هر سه یک روح شده بودند! شیرین، مونا و پری. بی‌دین، معتقد و مردّد. خواهرانی از خاور میانه می‌آمدند و یکدیگر را درک نمی‌کردند، سه دختر حوّا.»

 

زهره مسکنی

 

iran-newspaper.com
  • 16
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش