چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۵۷ - ۰۵ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۱۲۲۱
کتاب، شعر و ادب

رمان کلاسیک ارزشمندی که برای نخستین بار در دسترس خوانندگان فارسی زبان قرار می گیرد

نبرد پنهان گروسمان با استالینیسم

کتاب پیکار با سرنوشت,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

«پیکار با سرنوشت» نام رمانی نوشته واسیلی گروسمان یکی از برجسته‌ترین نویسندگان شوروی در دوران استالین است که با ترجمه سروش حبیبی از سوی انتشارات نیلوفر به بازار آمد. گروسمان در تمام مدت جنگ دوم جهانی در جبهه حضور داشت و با مجله ستاره سرخ ارگان ارتش شوروی همکاری می‌کرد. وی در هنگامه نبرد در این شهر و در کانون سوزان آتش جنگ در میانه میدان بود و در پایان این نبرد همراه قوای پیروز شوروی، دشمن فراری را تا برلین تعقیب کرد. گروسمان از میان نویسندگان جهان نخستین کسی است که اردوگاه‌های مرگ را به تفصیل وصف کرده و سیاهی‌های خونین آن را در داستان دوزخ تربلینکا که در سال ۱۹۴۴ منتشر شد باز کرده است.

 

«پیکار با سرنوشت» در سال ۱۹۷۶ یعنی دوازده سال پس از مرگ نویسنده در مجلات ادبی روسیه به چاپ رسید.گروسمان زمانی که رمان مذکور را به اتمام رساند آن را برای چاپ و برای مجله زنامیا فرستاد. سردبیر مجله نسخه‌ای از آن را برای لوبیانکا (اداره پلیس سیاسی شوروی) فرستاد. مأموران ک.گ.ب بلافاصله به خانه گروسمان هجوم بردند و تمام نسخه‌های دستنویس یا ماشین شده‌ای را که یافتند و حتی کاغذهای کپی و نوار ماشین تحریر او را توقیف و نابود کردند. خود نویسنده بازداشت نشد اما بعد از این واقعه مدت زیادی زنده نماند و یک سال و نیم بعد در سن ۵۹ سالگی درگذشت. سردبیر مجله حق داشت که از خواندن این رمان این گونه به وحشت بیفتد.

 

گروسمان بعدها نوشت: «دولت با محروم ساختن مردم از آزادی، پارلمانی پوشالی، انتخاباتی پوشالی، اتحادیه‌های صنفی پوشالی و به طور کلی جامعه‌ای پوشالی درست می‌کند.» رمان «پیکار با سرنوشت» این پوکی و بی‌ریشگی را عیان می‌سازد و ناسازگاری آنها را با زندگی اصیل و راستین آشکار می‌کند. گروسمان نامه‌ای به خروشچف درباره کتاب توقیف شده‌اش می‌نویسد که بی اثر می‌ماند. او در نامه‌اش می‌نویسد: مأموران از من خواستند و امضا گرفتند که به خوانندگان بگویم که نوشتن رمان من هنوز پایان نیافته و اگر راز این توقیف را افشا کنم، در دادگاه جوابگو باشم.

 

گروسمان در این رمان دیدگاه کسانی را که در نبرد استالینگراد – این طوفان بزرگ تاریخ- دخالتی داشتند به خوانندگان کتاب عرضه می‌دارد. به مخاطب فرصت می‌دهد که از دیدگاه یک فیزیکدان بزرگ یا سربازان روسی یا آلمانی از چشم یک فرمانده ارتش شوروی یا یک بلشویک پیر، از چشم یک افسر عالیرتبه اس.اس. یا طراح کشتار آشوویتس از دیدگاه رؤسای حزب یا فرماندهان عالی قوای درگیر در نبرد یعنی هیتلر و استالین به این هنگامه خونین و مخوف نگاه کند.

 

خواننده در این سیر و سیاحت پی می‌برد به اینکه انتظار عدالت و دموکراسی در نظام‌های فراگیر و اقتدارطلب امیدی واهی است. پی می‌برد به اینکه نازیسم و کمونیسم فرقی اساسی با هم ندارند. میان تعصب طبقاتی و تعصب نژادی (هرگونه تعصبی) تفاوتی نیست. وقایع و حوادث این رمان عرصه‌های بسیار متفاوتی را دربرمی‌گیرد.

 

شخصیت‌های محوری آن دو خواهرند به نام یوگینا و لودمیلا نیکلایونا شاپوشنی کوا، سرنوشت و تلخ کامی‌های آنها شباهتی با هم ندارند. در اطراف این دو خواهر سرنوشت دردآلود گروه‌های مختلف مردم شوروی توصیف می‌شود که همه با شیدایی به نظام شوروی با دست کم به میهن خود عشق می‌ورزند. کریمف شوهر یوگینا که کمونیستی دو آتشه، درست پیمان و دانشمند است و کوچک‌ترین سایه تردید را بر حقانیت سوسیالیسم شوروی روا نمی‌دارد، ناگهان خود را در زندان امنیتی می‌بیند و آنجا به اسرار دادرسی‌های مسکو پی می‌برد، او که از بنیانگذاران حزب کمونیست بوده و به ایمان راسخ و وجدان پاک خود می‌بالید، با روش‌های شیطانی بازپرسی‌های امنیتی زیر طوفان سیلی و توهین و شکنجه خرد می‌شود و به صورت دستمالی کهنه پاره دور انداخته می‌شود.

 

اشترم شوهر لودمیلا- خواهر دوم- که فیزیکدانی بلندپایه است درست هنگامی که موفق به کشف علمی بزرگی می‌شود و راه‌های تازه‌ای پیش پای علم باز می‌کند ضربات تازیانه ضدیهود را بر سر و صورت خود تحمل می‌کند. در برابر انتقادهای تمسخرآمیز و خیانت نزدیک‌ترین دوست و همکارش پایدار می‌ایستد و در موفقیت‌آمیزترین ایام زندگی‌اش از خطر تبعید و حتی نابودی استقبال می‌کند و تسلیم نمی‌شود.

 

یا ماجرای سرهنگ نوویکف فرمانده پیروز سپاه زرهی و قهرمان نبرد استالینگراد که آغاز حمله سپاهش را هشت دقیقه به تأخیر می‌اندازد و از این طریق افراد و تانک‌ها و توپ‌ها و تجهیزات سپاهش را از نابودی حتمی نجات می‌دهد و در اثر خیانت کمیسر و رئیس ستاد خود به همین گناه تا لبه پرتگاه فنا پیش می‌رود. داستان خودفروشان سیاسی و گرون به درگاه قدرت‌گذاران و خبرچینان و چاکرصفتان که آب به آسیاب قدرتمندان سیاست می‌ریزند و بر مرکب مراد سوارند و بسیاری دیگر که همه در تابلوی بزرگ و رنگین «پیکار با سرنوشت» به گونه‌ای زنده و طبیعی درهم بافته شده و تصویری واقعی از جامعه شوروی را ترسیم کرده‌اند. جامعه‌ای که در آن زندگان سر خود را به دیوار مستحکم دستگاه عظیم دیوان سالاری و حصار سراندر سحاب پلیس می‌کوبند. در حالی که گردانندگان دستگاه پوشالی حکومت را به کار سلطنت خود گرم کرده‌اند.

 

معصومه تیل گریان

 

iran-newspaper.com
  • 20
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش