شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۳۷ - ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۶۹۶۸
کتاب، شعر و ادب

یادداشتی بر رمان «شب خندق» نوشته حمیدرضا شاه آبادی

مردگان تاریخ در خندق پشت دروازه

رمان شب خندق,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

رمان «شب خندق» دومین جلد ازسه‌گانه دروازه مردگان نوشته حمیدرضا شاه‌آبادی است که ویژه نوجوانان و در ژانر وهم و خیال نوشته شده و نشر افق آن را منتشر کرده است. «قبرستان عمودی» که سال گذشته به‌عنوان جلد نخست این سه‌گانه منتشر شد، روایت دو داستان موازی از دو پسر نوجوان به نام‌های «مجید» و «رضا» بود که اولی در زمان حال و دیگری در دوره قاجار می‌زیسته و این دو قصه به گونه‌ای جذاب به یکدیگر پیوند خورده است. «رضا» به خانه‌ای رازآلود راه پیدا می‌کند که بچه‌های زیادی در آن به کار قالیبافی مشغولند و انگار درون دیوارهای آن جنازه‌هایی دفن شده است. غرق‌شدن یکی از بچه‌ها در حوض این خانه و حوادث بعد از آن شالوده دروازه مردگان را بنا نهاده است.

حالا شاه‌آبادی، «شب خندق» را به مخاطبان ادبیات داستانی عرضه کرده تا از طریق تلفیق اکنون و گذشته، خوانندگان نوجوان و البته بزرگسال رمان را به روایت قصه‌ای در بستر تاریخ بکشاند. «شب خندق» همان‌گونه که از عنوان آن برمی‌آید مخاطب قصه پیشین را از فضای عمودی و هولناک جرز دیوارهای قالیباف‌خانه‌ای در عودلاجان به عمق گودی مهیب و پرحادثه در دروازه‌غار می‌برد. بر همین اساس شاید بتوان گفت عنصر زمان در این کتاب‌ها محور اصلی داستان قرار گرفته و توانسته سایر عناصر داستانی را در اولویت‌های بعدی قرار بدهد. چیزی که در ابتدای رمان «شب خندق» می‌خوانیم شاهدی بر همین مدعاست: «کجای زمان ایستاده بودم؟ گذشته، حال یا آینده؟» نویسنده درجای‌ جای رمان با بکارگیری شاخص‌ها و واژگان مختلف مبتنی بر زمان، به جملات خود رنگی مخصوص پاشیده تا خواننده را بیشتر و بیشتر به اهمیت این عنصر کلیدی واقف کند.

در جایی برای نشان‌دادن سخت‌گذشتن اوقات خوفناک از زبان راوی زمان اکنون می‌نویسد: «یک قرن گذشت تا مرد هندی از پله‌های عمارت پایین آمد.» و در جای دیگر از زبان راوی زمان گذشته می‌خوانیم که: «هزار سال بعد رسیدیم لب حوض.» گویی توقف و کش‌آمدن اوقات بیم و هراس و دلهره برای هر آدمی و بویژه هر نوجوان کم‌تجربه‌ای چه در عصر حاضر و چه در دوران قاجار یک ویژگی مشترک جاودانی بوده و هست. تکیه بر زمان به‌گونه‌ای نامحسوس به فضاسازی داستان کمک کرده که می‌توان براحتی آن را در لابه‌لای کلمات داستان حس کرد. فضای «شب خندق» نیز مانند «قبرستان عمودی» تیره است و این تیرگی بخوبی طرح داستان را تحت‏‌الشعاع قرار داده و به استعاره‏‌ای برای احساس و ادراک از وقایع مبهم، اسرارآمیز، خیالی و صحنه‌های دلهره‌آور تبدیل کرده است.

کار رمان نوجوان، هدایت این گروه سنی به سوی رشد است. اثری که برای نوجوان خلق می‌شود، حتی اگر با وهم و تخیل و فانتزی که باب میل اغلب نوجوانان امروزی است نیز آمیخته است، باید برای او باورپذیر باشد. «شب خندق» در ادامه جلد نخست دروازه مردگان مخاطبش را به دنیایی می‌برد که احساس شگفتی می‌کند، کنجکاوی‌اش برای دانستن بقیه داستان تحریک می‌شود و از این احساس که قدری هم با دلهره  توأم است، لذت می‌برد. مخاطب این قصه نوجوانی است که در زندگی عادی، بیشتر اوقات از موضوعات ترسناک فرار می‌کند و کمتر حاضر به تجربه آن است، اما در این کتاب چیزی را که در زندگی واقعی نمی‌تواند تجربه کند، می‌خواند و اتفاقاً از این تجربه غیرمستقیم تخیلی راضی خواهد بود. قطعاً ناشناختگی دیوارهایی که دائم در دل تاریکی شب از آنها صداهای مشکوک به گوش می‌رسد یا گردش شبانه در دنیای مردگان آن هم درون حوضی متعفن وسط عمارتی پلید موجب برانگیختگی حس ماجراجویی، قدرت و شجاعت در خواننده نوجوان می‌شود.

از سوی دیگر ویژگی دیگر این رمان، آشنایی نامحسوس خوانندگان نوجوان با شاخص‌های تاریخی در قالب یک قصه پرکشش است. در جلد اول دروازه مردگان با افراد، اماکن، ابزار، رسوم، شرایط اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی دوران قاجار مواجه می‌شویم. گویی نویسنده خواسته مباحث مهمی از تاریخ که دانستن آن برای مخاطب نوجوان لازم است را با روکشی از وهم و معما به اذهان تشنه اما گریزان از اطلاعات اجباری وارد کند. حالا در جلد دوم گویی این شاخص‌ها که قبلاً گوشه‌ای از خاطر خواننده را اشغال کرده بود، دوباره مرور و البته کامل‌تر می‌شود. شاید نویسنده که خود نیز سال‌های سال آموزگار بوده و هست، حجم وسیعی از اطلاعات تاریخی در خصوص دروازه‌های پایتخت؛ نوع معماری عمارت‌های قدیمی؛ مدرسه دارالفنون؛ قهوه‌خانه قنبرسیاه؛ بازار تهران؛ چشمه‌علی؛ حمام نواب و... را به قول دانش‌آموزان قدیم در ثلث اول به دانش‌آموزان شناسانده و حالا می‌خواهد در ثلث دوم با اشاره‌ای کوتاه به آنچه گذشت، به ترفندهایی هوشمندانه بقیه اطلاعات را نیز به دانستنی‌های پیشین خواننده بیفزاید.

مخاطبی که در «قبرستان عمودی» با میرزاحسن‌خان رشدیه کاملاً آشنا شده، حالا در «شب خندق» از علت دربه‌دری پیر فرزانه آگاه می‌شود می‌رود تا شخصیت جوانی به‌ نام «نادر» را که دانسته‌هایش بیش از مردم اطرافش است، جایگزین ابرقهرمان قبلی کند. به همین منوال، پرداختن به بیماری وبا، تلگرافخانه، صحافی و... در جلد دوم، ادامه موضوعاتی چون سالک و تراخم و قالیبافی و پارچه فروشی و... در جلد اول دروازه مردگان است.

در «شب خندق» نویسنده پا را از تاریخ فراتر نهاده و به ارائه مفاهیم بیشتری در زمینه ادبیات و هنر روی آورده است: «بی‌انصافی نکن. یه نفر تا از ته دل به چیزی اعتقاد نداشته باشه نمی‌تونه ازش یه داستان بنویسه یا یه نقاشی بکشه یا نمی‌دونم یه موسیقی بسازه، طوری که تأثیرگذار باشه. خیلی‌ها چیزهایی می‌نویسن که بهش اعتقاد ندارن اما کارشون هم تأثیرگذار نیست.» (ص ۱۵۹) یا: «اینا خارجیه. الکساندر دوما، بالزاک، تولستوی، همه‌اش داستانه، بهش میگن رُمّا. رُمّا خیلی خوبه، اگه یه روز تو مملکت ما رُمّا نوشته بشه خیلی همه چیز خوب می‌شه. رُمّا یعنی حرف دل مردم، یعنی مرهم گذاشتن رو زخم آدمای بیچاره...» (ص ۱۵۲)

شاه‌آبادی در جلد نخست «دروازه مردگان» مسیری را ترسیم و طراحی کرده که خواننده در جلد دوم نیز بخوبی با دو شخصیت اصلی همراه شده و به طی‌طریق داستانی می‌پردازد. به نظر می‌رسد تعلیق در سرانجام «شب خندق» بیش از پایان «قبرستان عمودی» تدارک دیده شده تا خواننده را برای خواندن جلد سوم این رمان سه‌گانه منتظر و متفکر باقی بگذارد. اگر حلقه اتصال جلد اول به جلد دوم افتادن و ناپدیدشدن یک کلاه نمدی درحوض عمارت قدیمی است، حالا «شب خندق» با پرسش‌های متعددی به پایان می‌رسد که کار نویسنده را برای خلق جلد سوم رمان، ر‌قم زدن سرنوشتی قابل قبول برای شخصیت‌های اصلی و فرعی داستان و پاسخگویی به تمام پرسش‌های مطرح شده برای خواننده سخت‌تر می‌کند. ثلث سومی که مخاطب نوجوان آن را اقناع کرده و به نمره قبولی برساند!

زهره مسکنی

iran-newspaper.com
  • 9
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش