پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۲۴ - ۲۰ آبان ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۸۰۴۳۲۳
کتاب، شعر و ادب

داستایوفسکی نقاد روح انسان؛ رها از قید و بند نثر سنتی

داستایوفسکی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
در دنیای ادبیات قرن نوزدهمی، داستایوفسکی یک استثنا بود.

برخی از شخصیت‌های ساخته قلم وی، شعور ادبی را القا می‌کردند که حاصل آن نسل جدیدی از کارهای شاخص از نویسندگانی همچون ژان پل سارتر و خورجه لوئیس بورخس بود. او با بنیان‌گزاری سبک رئالیسم روان‌شناختی، الهام‌بخش افرادی نظیر فردریک نیچه و زیگموند فروید بود. نکته جالب توجه آنکه انتشار داستان‌های داستایوفسکی در دوره اتحادیه جماهیر شوروی ممنوع بود، با این حال، با قدرت و تاثیر بیشتری، از نیمه‌های قرن بیستم دوباره به ستاره ادبیات آن روزها بدل شد و طرفداران فراوانی میان نسل جدید وطن دگرگون شده‌اش پیدا کرد و همچنان در آسمان ادب و فلسفه جهان می‌درخشد. اگرچه سبک نگارش و قلم داستایوفسکی، سبکی قرن نوزدهمی است اما با گذشت زمانی نسبتا طولانی تا به امروز نیز هنوز مدرن به نظر می‌رسد.

اما چگونه است که برداشت یک نویسنده از شخصیت انسان‌ها با دیگران متفاوت است؟ چطور داستایوفسکی تمام نقاط تاریک روح انسانی را که در وجود همه ما پنهان شده، بیرون کشیده و با قلمش به تصویر می‌کشد؟ داستایوفسکی چه نقشی در شکل‌دهی به ادبیات امروز داشته است؟

داستایوفسکی و تولستوی از غول‌های ادبی پیش از انقلاب اکتبر ۱۹۱۷، با تار و پود ادبیات غربی پیوند خورده‌اند، با این تفاوت که چشم‌انداز سبک تولستوی ریشه در قرن نوزدهم دارد اما تفکرات داستایوفسکی و عقاید وی که در رمان‌هایش به وضوح پیداست، کاملا مدرن است. رمان‌های داستایوفسکی از مرزهای هنری ادبیات هم فراتر رفته و نه تنها مورد مطالعه تاریخ‌شناسان و منتقدان است، بلکه مورد توجه روان‌شناسان، فیلسوفان و دین‌شناسان سراسر جهان نیز قرار گرفته است.

هر شاخه‌ای از دانش، مفهوم متفاوتی در آثار و کارهای داستایوفسکی کشف می‌کند و انگشت‌شماری از حوزه‌های گوناگون هستند که بر سر عقاید و طرز تفکر وی اتفاق نظر دارند، با این حال همه این حوزه‌ها، داستایوفسکی را قهرمان دنیای خود می‌دانند. حتی تا به امروز هم هیچ گروهی موفق به دسته‌بندی کارهای داستایوفسکی نشده، چرا که اغلب سبک و موضوعات مطرح شده توسط وی وجه اشتراکی کمی با مسائل معمول پذیرفته شده در ادبیات داشته و دارد. سبک دنیای ادبیات روسیه که با تولستوی و ایوان تورگنیف تعریف شده بود لحنی نرم و پر شور و احساس داشت و تورگنیف هم گاهی در آثار و کارهایش، مسائل اجتماعی را نیز آنالیز می‌کرد ولی سبک داستایوفسکی متفاوت بود.

داستایوفسکی، الهام‌بخش ستاره‌های ادبیات دنیای امروز، در رتبه‌ای بالاتر از غول‌های ادبیاتی‌ ایستاده است که در کودکی آثارشان را می‌خواند. کافکا او را «برادر خونی» خود می‌خواند و تاثیر داستایوفسکی کاملا در آثار او مشهود است. استادان سخنی همچون ارنست همینگوی و جیمز جویس او را اسوه خود قرار داده و دیگرانی همچون نیچه و فروید او را برای پرداختن به اعماق پیچیدگی‌‎های تاریک انسان در داستان‌هایش ستایش کرده‌اند.

می‌توان این‌طور قضاوت کرد که شناخت داستایوفسکی از روح انسان ریشه در زندگی شخصی‌اش دارد. داستایوفسکی به سیبری تبعید و زندانی شده و حتی تا پای اعدام نیز پیش رفت ولی لحظه آخر تبرئه شد، پس می‌توان گفت که وی ترس و دلهره مرگ و زندگی را کامل درک کرده بود. جالب اینجاست که وی در طول دوران حبس، حق خواندن و نوشتن نداشت. دیدگاهی که وی از روح انسان پیدا کرد این بود که روح آدمی اسرارآمیزتر از آن است که فکرش را می‌کنیم. وی بر این باور بود که خیر و شر، هر دو در ذات همه وجود دارد. این باور داستایوفسکی در رمان‌هایش به وضوح به چشم می خورد. قهرمانان داستان‌های داستایوفسکی بسیار پیچیده و غیر قابل پیش‌بینی‌اند. این شخصیت‌ها قادرند در یک لحظه عشقی از صمیم قلب نثار دیگران کرده و در لحظه‌ای دیگر شیطان صفتی کنند.

این‌طور به نظر می‌رسد که داستایوفسکی به درجه‌ای از شناخت انسان رسیده بوده که می‌توانست نفسیات آدمی را تحلیل کند. شخصیت‌های داستان‌های داستایوفسکی مردان عمل‌اند، به این معنا که همواره به تفکرات خود جامه عمل می‌پوشانند. می‌توان گفت که شخصیت‌های داستان‌های وی هر کدام به نوبه خود یک اثر هنری قلمداد می‌گردند. داستایوفسکی خود را از قید و بند نثر سنتی داستان‌های آن زمان که خط داستانی‌ یک‌نواخت و شخصیت‌هایی با عقاید و تصمیمات واضح و منطقی داشتند، رها کرده و به شیوه‌ای قلم بر کاغذ می‌آورد که حتی امروزه نیز مدرن به حساب می‌آید. این نکته را نباید فراموش کرد که داستایوفسکی صرفا به درونیات انسان نپرداخته است، بلکه قهرمانان وی آینه جامعه روس آن زمان نیز هستند. حتی در آثار وی رگه‌هایی از مضامین مذهبی و معنوی هم به چشم می‌خورد.

به هر حال این‌طور به نظر می‌رسد که آثار داستایوفسکی نه تنها در میان ادیبان بلکه در میان فیلسوفان نیز هنوز از مد نیفتاده است. دغدغه قهرمانان داستان‌های وی، جست و جوی معنای مدرنیته شدن انسان است؛ جست و جوی حقیقت در دوره‌ای که دیگر همه ارزش‌ها به هم وابسته‌اند. داستایوفسکی نویسنده‌ای قلمداد می‌شود که مخالف ساده بیان کردن تناقضات قلب آدمی بود. به همان دلیل که هم‌عصران وی، داستایوفسکی را عجیب و غریب و وصله‌ای ناجور برای دنیای نویسندگان می‌دانستند، امروزه هم ما او را از بزرگترین نقادان روح انسان می‌شناسیم.

ترجمه: نیلوفر شریف‌‎زاده

hamdelidaily.ir
  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش