پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۲۲ - ۰۶ بهمن ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۱۰۱۰۲۵
کتاب، شعر و ادب

همه چیز درباره زنده یاد «داریوش شایگان»؛ فیلسوف، هندشناس، نویسنده و شاعر

داریوش شایگان

چهارم بهمن ماه ، سالروز تولد داریوش شایگان است؛ فیلسوف، هندشناس، نویسنده و شاعری که یک سال و نیم از وداعش با زندگی می گذرد. دوستان و همکاران وی، روز تولدش را برای گردهمایی در مرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی انتخاب کردند و پیشکسوتان عرصه های گوناگون فلسفه و عرفان در مورد شایگان گفتند و شنیدند. البته که با یک جست وجوی ساده می توان به کارنامه کاری شایگان پی برد، ولی خصوصیت های شخصیتی اش، سبک نوشتارش و تحلیل های فردی اش کمتر قابل پیگیری از روی کارنامه کاری فرد است. از این موقعیت استفاده کردیم تا آیدین آغداشلو، یکی از دوستان به نام شایگان در مورد او برایمان بنویسد. وی در هنگام توضیحاتش، از دوری یک سال و نیمه نیز می نویسد. یک تأکید ویژه که تمامی ما یادمان بماند:« جای این مرد بزرگ برای همیشه در عرصه علم و فرهنگ مان خالی خواهد ماند. من برای همیشه دوستدار او می مانم و می دانم، غم فقدانش هرگز رهایم نخواهد کرد.»

تمامی افردی که بصورت بی واسطه ای داریوش شایگان را می شناسند یا بواسطه مطالعه نوشته هایش به آگاهی در مورد او رسیده اند، می دانند که بی اغراق او از پدیده های بی نظیر یکصد سال گذشته تاریخ فرهنگ سرزمین مان است. به احتمال زیاد هیچ یک از واژه های توصیفی که در خط های اول نوشته شد، تعجب برانگیز نیست ولی استفاده از کلمه ای مانند« بی نظیر » سؤال برانگیز است. آن هم وقتی که یک گروه پرتعداد وی را به این چنین واژه ای توصیف می کنند. به همین علت باید استفاده از واژه« بی نظیر » را مورد بررسی قرار داد و قبل از هر چیز از جامعیت حوزه فکری اش صحبت کرد.

این فیلسوف ارجمند ایرانی به همان اندازه که به معرفت شرق اشراف داشت با فرهنگ جهان غرب و داشته های فلسفی آنان آشنا بود. از همین رو توانست آرزوی دیرینه اش را- که همانا برقراری پلی میان غرب و شرق بود- پژوهشگر سازد. او با برخورداری از دانشی گسترده در شاخه های گوناگون توانست این دو وجهه جغرافیایی تفکر و فلسفه را به یکدیگر نزدیک کند؛ آنچنان که بخش عمده ای از عمرش در این مسیر سپری شد. شایگان همچون هر فیلسوفی، مبانی کارش را به خوبی یاد گرفت و برای کاربردی شدن این تفکر سعی فراوان به خرج داد. برترین مصداق این گفته را می توان میان عناوین گوناگون کتاب هایی که از وی به یادگار مانده جستجو کرد و از تک تک این گنجینه ها به دغدغه ای پی برد که عمرش را صرف آن کرد. دغدغه ای که بخشی از آن را در تفکر شرق، از تفکر اسلامی گرفته تا حتی جاهای دورتر مانند هند، کشور چین و ژاپن جست وجو کرد که در نهایت مبنایی برای خلق آثار گرانقدری مثل« آسیا در برابر غرب» شد.

او بدون آشنایی و کسب اطلاعات و دانشی عمیق در مورد شرق و غرب قادر به خلق چنین آثاری نبود. برای افردی که وی را از نزدیک نمی شناسند یا نوشته هایش را مطالعه نکرده اند، همین یک کتاب نمونه بسیار خوبی برای شناخت دغدغه اصلی شایگان در طی سال های عمرش است. دغدغه و تلاشی که در نهایت او را به شخصی« بی نظیر » در عرصه علم و فرهنگ کشورمان تبدیل کرد. به لطف آشنایی دور خانوادگی و جلساتی که هرازچندی برگزار می شد و من هم در آن ها حضور داشتم، او را بصورت مستقیم و غیرمستقیم دنبال می کردم. گذشته از دوستی دیرینه ای که قدمتی شصت ساله داشت، کافی بود کتابی از او منتشر شود تا مشتاقانه بخوانم و با دنیای تازه ای روبه رو شوم.

درست مثل حضور در همان جلساتی که من عمدتاً پرسشگر بودم و هر مرتبه فرصت بیشتری برای کشف ابعاد عمیق و لایه های پیدا و ناپیدای تفکر او می یافتم. علت دیگری که توصیف« بی نظیر » سزاوار اوست، منش شخصی اش است. با اینکه بار عظیمی از دانش و معرفت را به دوش می کشید ولی هیچگاه ، حتی برای لحظه ای، از رفتار و سلوک مهربانانه اش دور نشد و با وجود برخورداری از جایگاه علمی والا و کم نظیر هرگز خود را تافته جدابافته ندانست، با وجود آنکه اصولاً تفکر عمیق فرد را انزواطلب می کند و از هیاهو به دور است، ولی حتی در این انزوای اجباری هم هرگز از مردم دوری نکرد. هیچ یک از این موارد باعث نشد تا خودش را از جامعه علمی- فرهنگی جدا کند و بگوید من در فلان جلسه یا فلان سخنرانی شرکت نمی کنم.

مهربانی دائمی را هم می توان جنبه زمینی والای شخصیت او دانست، هرچند که می دانست حتی در میان افرادی که به مدارج بالایی از علم و خرد دست یافته اند هم جایگاه متفاوتی دارد. به دور از تکبر به هر سؤالی جواب می داد و هرگز به دنبال خودنمایی و فضل فروشی با تکیه بر مجموعه گسترده بخش هایی که به آن ها تسلط داشت نبود. شایگان قادر بود به دنبال پاسخ سؤالات خود به هر جایی از این جهان سر بزند، آنچنان که عمرش با انجام سفرهای مختلفی هم همراه شد. این منش یکی دیگر از دلایلی است که او را بی نظیر لقب می دهیم؛ دوری از تعصب. اتفاقی که گاهی حتی بزرگان علوم مختلف، بویژه در حوزه تفکر به آن مبتلا می شوند.

شایگان آنقدر عمیق به سراغ هر موضوعی می رفت که هرگز به یاد ندارم در بحثی دچار تعصب ملی شود یا از آن سوی بام بیفتد و دچار غرب زدگی شود. او در ساحتی پرورش یافته بود که نقش بسیاری در طرز تفکر و رفتاری اش به جای گذاشته بود؛ جای این مرد بزرگ برای همیشه در عرصه علم و فرهنگ مان خالی خواهد ماند، من برای همیشه دوستدار او می مانم و غم فقدانش هیچوقت رهایم نخواهد کرد.

آیدین آغداشلو

iran-newspaper.com
  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش