سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۹:۴۱ - ۱۸ فروردین ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۱۰۲۴۲۷
میراث فرهنگی و صنایع دستی

آخرین وضعیت میراث فرهنگی خوزستان بعد از سیل؛

میراث جهانی شوش پناهگاهِ احتمالیِ سیل‌زدگان/ خسارت ۸۵ میلیارد تومانی به میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان

میراث فرهنگی خوزستان,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
باتوجه به امکان آبگرفتگی شهر شوش، این امکان وجود دارد که مردم به محوطه میراث جهانی شوش پناه ببرند. در این میان گفته می‌شود برآورد اولیه خسارت‌های وارده به میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خوزستان درحدود ۸۵ میلیارد تومان تخمین زده شده است.

به گزارش ایلنا، سیدحکمت‌الله موسوی (مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان) درخصوص آخرین وضعیت میراث فرهنگی استان خوزستان بعد از وقوع سیل گفت: در حال حاضر حکم تخلیه چندین شهر و روستا در استان داده شده که شامل سوسنگرد و حمیدیه می‌شود. در حال حاضر حدود ۱۰۰ روستا یا دچار آبگرفتگی شده یا تخلیه شده‌اند. در این شهرها و روستاها، آثار تاریخی و مجموعه‌های گردشگری فعال بودند که دچار آسیب شده‌اند. با توجه به آنکه درحال حاضر شاهد افزایش سطح آب در این شهرها و روستاها هستیم هنوز نمی‌توانیم به طور کامل برآوردی از خسارت‌های وارده داشته باشیم.

 

به گفته او؛ با توجه به برآوردهای اولیه، خسارت‌های وارده به میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خوزستان درحدود ۸۵ میلیارد تومان تخمین زده شده است. در این میان بیش از ۴۶ میلیون تومان در حوزه میراث فرهنگی،  حدود ۱۲ میلیارد تومان در حوزه صنایع دستی و حدود ۲۷ میلیارد تومان به بخش زیرساخت‌های گردشگری آسیب رسیده است. البته این ارقام با فروکش کردن آب‌ها و بررسی دقیق‌تر شرایط موجود بیشتر خواهد شد.

 

موسوی یادآور شد: درحال حاضر، بند میزان و بند ماهی بازان زیر آب است و هنوز نشست و کاهش میزان آب دیده نمی‌شود. البته با توجه به اطلاعاتی که در اختیار داریم، در طول سال‌های گذشته بند میزان چندین بار در میان آب‌ها و سیلاب‌ها غرق شده بود اما چنین حجم و آورد املاح نبوده.

 

هنوز نمی‌توان هیچ صحبتی درخصوص پایداری یا ناپایداری آثار تاریخی استان ارائه داد. همچنین سازه‌های شوشتر با وجود آنکه در طول این سال‌ها همواره با آب در ارتباط بود اما تاکنون چنین فشار آبی در این سازه میراث جهانی جریان نداشته است. تونل‌های سازه‌های آبی شوشتر نیز مملو از آب است و اگر فشار آب در دالان‌های سازه‌های آبی شوشتر به اندازه‌ای افزایش یابد که از ظرفیت آن بیشتر شود، ممکن است سبب بروز آسیب قرار گیرد. البته درحال حاضر با توجه به فرسایش چند هفته‌ای که در میراث جهانی خوزستان شاهد هستیم، امکان بروز آسیب وجود دارد.

 

چغازنبیل

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان با اشاره به وضعیت چغازنبیل، تصریح کرد: در این محوطه میراث جهانی شاهد شستشوی محیطی و خوردگی‌هایی در بنا هستیم. اما آسیب ساختاری به بنا وارد نشده و شاهد تخریب‌های جزیی در چغازنبیل هستیم. به طور مثال بخشی از سقف یکی از آرامگاه‌ها در گذشته ریخته بود و اکنون نیز با بارش باران شاهد ریزش آن سقف هستیم. اگر آب بیشتر وارد این بنا شود، ممکن است شاهد آسیب‌های بیشتر باشیم. البته باتوجه به وضعیت جوی و شرایط محیط، درحال حاضر کار خاصی نمی‌توان انجام داد.

 

میراث جهانی شوش

او ادامه داد: با توجه به آنکه بارش‌ها بند آمده در حال حاضر شاهد آبگرفتگی محوطه‌ها هستیم که ناشی از سر ریز آب سایر استان‌ها و سدهاست. در این میان تمام کاوش‌ها در محوطه تاریخی شوش متوقف شده است. درحال حاضر زیر آب نیست اما اطراف شوش زیر آب است. این میراث جهانی نیز در خطر زیر آب رفتن قرار دارد. البته اطلاعات تکمیلی کشفیات باستان‌شناسی در این منطقه بعد از جمع بندی اعلام خواهد شد. با این وجود وضعیت موزه‌های استان خوزستان خوب است و مشکل حادی در این خصوص وجود ندارد. با توجه به آنکه تمام شهر شوش در معرض آبگرفتگی قرار دارد، موزه‌ها و سایر بناهای تاریخی آن نیز شامل این تهدید می‌شود.

 

به گفته موسوی، بافت تاریخی شوشتر، دزفول، رامهرمز، بهبهان و اهواز طی بارندگی‌های هفته گذشته آسیب دیده‌اند و هنوز نمی‌توان درصدی از این آسیب‌ها ارائه داد. نگران وضعیت دزفول هستیم چراکه  دبی گذر آب زیاد است و ممکن است شستگی بستر را با خود به همراه داشته باشد. درحال حاضر نگران سازه‌هایی هستیم که در بستر رود دز قرار دارند.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان درخصوص تمهیداتی که می‌توان برای حفظ میراث فرهنگی و میراث جهانی این استان در مقابل سیل اخذ کرد، گفت: محوطه‌های میراث جهانی خوزستان بسیار وسیع هستند و درعین حال نباید فراموش کرد که فعلا خطر خاصی این آثار را تهدید نمی‌کند. البته ساختار استان به نوعی است که اولویت حفاظت از جان مردم است و میراث فرهنگی در اولویت قرار ندارد. نمی‌توان در چنین شرایطی درخواست بیل مکانیکی کرد تا آب‌بند در مقابل آثار تاریخی ایجاد کند چراکه شرایط به نوعی است که اولویت در سایر شهرها و روستاها، نجات مردم است.

 

موسوی با تاکید برآنکه محوطه‌های تاریخی استان خوزستان نسبت به سایر مناطق شهری در منطقه‌‌های بلندتر از سایر مناطق قرار دارند، اظهار کرد: آثار تاریخی استان خوزستان در ارتفاع قرار دارند و حتا مذاکراتی انجام شده که در صورت آبگرفتگی شهر شوش، مردم قصد دارند به محوطه‌های تاریخی پناه ببرند، ما نیز عنوان کردیم که جان مردم مهم است و آنها همیشه به محوطه‌های تاریخی می‌رفته‌اند و اکنون هم می‌توانند بروند.

 

او در خصوص تمهیدات اداره میراث فرهنگی استان برای بروز آسیب‌های احتمالی از حضور مردم در محوطه شهر شوش گفت: حضور مردم به این محوطه آسیب نمی‌رساند چراکه مردم همیشه در آنجا حضور داشته‌اند و دارند. البته که مردم به محوطه اصلی نمی‌روند بلکه تنها به تپه‌ها و محوطه‌های اطراف آن می‌روند.

 

 

  • 12
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش