شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۲۸ - ۰۸ تير ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۴۰۹۶۲
فرهنگ و رسانه

دبیر شورای عالی اطلاع رسانی دولت، مدیرعامل ایسنا شد/ آقای رئیسی!همه رسانه ها را بوق تبلیغاتی نکنید

خبرگزاری ایسنا,دبیر شورای عالی اطلاع رسانی دولت
دولت به دولتداری خود برسد و کار رسانه ها را به روزنامه نگاران واگذارد / عملکرد دولت با فتح رسانه ها و تبدیل آنها به ارگان های تبلیغاتی و روابط عمومی، به سامان نمی رسد.

خبر جدید این است: "دبیر شورای عالی اطلاع رسانی دولت، مدیرعامل ایسنا شد". این خبر خیلی بدی است. این خبر یعنی دولت تلاش می کند یک رسانه عمومی دیگر را به معنای واقعی کلمه، "دولتی" و تبدیل به ارگان روابط عمومی و تبلیغاتی خود کند. بهتر است این تصمیم لغو و یکی از نیروهای کیفی ایسنا، به عنوان مدیر این رسانه منصوب شود.

چند نکته درباره این تصمیم:

۱- ایسنا یا همان خبرگزاری دانشجویان ایران (زیرمجموعه جهاد دانشگاهی) از زمان تاسیس در سال ۷۸ تاکنون نقش مهم و مثبتی را در روند اطلاع رسانی و روزنامه نگاری ایران ایفا کرده است. در میان خبرگزاری های ایران، ایسنا، بهترین است؛ هم به لحاظ آبرو و اعتبار و جایگاه هم به لحاظ تولید محتوا و رعایت چارچوب های حرفه ای - اخلاقی از جمله بی طرفی و استقلال حرفه ای (البته به طور نسبی).

دبیر شورای عالی اطلاع رسانی دولت را به عنوان مدیرعامل ایسنا منصوب کرده اند. او را از نزدیک نمی شناسم با این حال می توان حدس زد با این انتصاب قرار است جهت گیری ایسنا از یک رسانه عمومی و واقعی به رسانه دولتی یا به تعبیر درست تر به ارگان روابط عمومی و تبلیغاتی دولت تبدیل شود اما به ضرس قاطع می توان گفت این انتصاب، اهداف دولت را محقق نمی کند و تنها منجر به کاهش سطح کیفی ایسناو آزار روزنامه نگاران ایسنایی شود.

۲- استقلال حرفه ای و آزادی رسانه با عملکرد حرفه ای و واقعی آن ارتباط مستقیم دارد. با انتصاب دبیر شورای عالی اطلاع رسانی دولت در راس رسانه، این دو ویژگی تضعیف خواهد شد و در نهایت بدون این دو ویژگی، از خبرگزاری تنها یک اداره دولتی  و تعدادی کارمند باقی می ماند که سخنان مقامات و خبرهای آنها را منتشر می کنند.

در نتیجه دیگر رسانه ای به عنوان واقعی کلمه نخواهیم داشت. آزادی یعنی رسانه در انتشار خبرهای انتقادی و منفی و واقعی، آزادی داشته باشد و استقلال حرفه ای به این معنی که تحولات و اتفاقات مختلف را با فاصله و جدا از نگاه و موضع بالادستی و از منظر واقعیت منتشر کند.

رسانه، محلی برای اطلاع رسانی واقعی، انتقاد و نظارت بر عملکرد همه از جمله دولت است. با این انتصاب جدید، نه تنها این سه بخش تضعیف می شوند بلکه وظایف نظارت و پرسشگری رسانه نیز به کنار می رود.

۳- ایسنا عمری به طول چند دهه دارد. آیا در این مجموعه پر از خبرنگار و روزنامه نگار، هیچ نیروی کیفی وجود ندارد که بتواند مدیریت این رسانه را برعهده بگیرد؟ من فکر می کنم هست نه یک نفر بلکه بیش از چند نفر. هستند نیروهای با کفایت و قدرتمند در ایسنا که بتوان آنها را در قامت مدیر جدید ایسنا دید اما مشکل اینجاست آنها مانع از تبدیل ایسنا به ارگان روابط عمومی و تبلیغات دولت می شوند و در برابر این روند، مقاومت می کنند.

۴- از دولتیان می توان سوال کرد آیا سرنوشت ایرنا و روزنامه ایران و خبرگزاری و شبکه های صداوسیما درس عبرت نشد؟ به ویژه وقتی در دولت روحانی، دبیر شورای عالی اطلاع رسانی دولت به عنوان مدیرعامل ایرنا منصوب شد. آیا اصولگرایان و دولتیان، خبرگزاری و رسانه کم دارند که می خواهند یک رسانه معتبر و با آبرو را قربانی کند؟

۵- آیا دولت قرار است همه نهادهایی را که به نوعی مستقیم یا غیرمستقیم قدرت تغییر رئیس و مدیر آن را دارد یا به آنها بودجه می دهد را در کنترل و سیطره خود بگیرد؟ آیا این کار اخلاقی و حرفه ای است؟ قطعا خیر.

دولت به دولتداری خود برسد و کار رسانه ها را به روزنامه نگاران واگذارد. عملکرد دولت با فتح رسانه ها و سفید نمایی آنها به سامان نمی رسد. با این گونه اقدامات، سطح اطلاع رسانی دولت بهبود نمی یابد بلکه رسانه ای دیگر نابود و بی اعتبار می شود. آیا سرنوشت روزنامه های ایران و همشهری و ایرنا و ... عبرت انگیز نشد؟

۶- دولت وظیفه دارد برای رسانه و روزنامه نگاری و روزنامه نگاران هزینه کند چون جامعه و کشور به این سه نیازمند است اما به نسخه واقعی آنها نیاز است و نه به نسخه های جعلی.

اگر دولت به دنبال بهبود سطح اطلاع رسانی خود است رسانه ها را از طریق افزایش آزادی و استقلال حرفه ای آنها تقویت کند تا این رسانه ها هم عملکرد دولت را تحت نظارت و اطلاع رسانی داشته باشند نه اینکه با فتح و کنترل رسانه های عمومی، آنها را به بوق خود تبدیل کند.

هر جایی که دولت مستقیم و غیرمستقیم رئیس آن را منصوب می کند یا بودجه اش را تامین می کند به معنی امتداد دولت نیست بلکه می تواند رسانه ای باشد که با حفظ فاصله لازم از دولت به کار واقعی و حرفه ای خود ادامه دهد.

۷ - اگر قرار است همه خبرگزاری ها، به سخنگوی دولت تبدیل شوند چه نیازی به این همه خبرگزاری داریم؟ یک ایرنا که به این وضعیت تبدیل شده کافی است. اجازه بدهیم تنوع و گوناگونی در رسانه ها، ادامه یابد. بگذارید ایسنا، ایسنا بماند. اجازه بدهیم خبرگزاری دانشجویان ایران، خبرگزایِ دانشجویان بماند با همان فضای ایسنایی.

رضا غبیشاوی

asriran.com
  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش