جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۴۱ - ۲۰ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۵۷۶۶
نفت و انرژی

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی از صادرات بنزین خبر داد

درآمدهای صادراتی بنزین وارد بودجه می‌شود

درآمدهای صادراتی بنزین,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

ایران که همواره وارد‌کننده بنزین بود، از بهار امسال صادرات نخستین محموله‌های این سوخت استراتژیک را شروع کرده است.حالا صادرات بنزین به‌عنوان یک کارنامه عملی دولت در حال افزایش است و درآمدهای آن به بودجه منتقل می‌شود.

امیر وکیل‌زاده، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نقتی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما با تأیید خبر صادرات بنزین اذعان می‌کند: «صادرات در حال انجام است و برای افزایش حجم آن تلاش می‌کنیم.»

مقاصد صادراتی و همین‌طور میزان صادرات در شرایط فعلی محرمانه است؛ اما شنیده می‌شود که تاکنون کمتر از ۱۰۰ هزار تن بنزین و احتمالاً به کشورهای منطقه صادر شده است؛ یعنی کمتر از ۱۰۰ میلیون لیتر. آنچه کمک می‌کند تا ایران از سمت خام فروشی به فروش فرآورده‌ها و محصولات نفتی پیش برود؛ افزایش ظرفیت پالایشی و از آن مهمتر مدیریت مصرف داخلی است. این موضوع در شرایط تحریم برای کشور درآمد ارزی ایجاد خواهد کرد.

مدیریت مصرف بنزین، نخستین گام برای افزایش صادرات

مدتی است میزان تولید بنزین کشور از رکورد ۱۱۰ میلیون لیتر در هر روز گذشته است. از این میزان بنزین حدود ۹۰ میلیون لیتر آن با گوگرد کمتر از ۵۰ و ۱۰ پی پی‌ام تولید می‌شود که در منطقه کم نظیر است و به‌نظر می‌رسد که با توجه به داشتن استانداردهای یورو ۴ و یورو ۵ بازار خوبی هم در منطقه داشته باشد. اما مسأله اصلی این است که اگر مصرف داخلی بخواهد همچنان افسارگسیخته افزایش یابد، مجالی برای صادرات باقی نخواهد ماند. آن هم در شرایطی که بخشی از مصرف داخل را قاچاق سوخت تشکیل می‌دهد.

در روزهای اخیر وزیر نفت تأکید کرد که به‌منظور مهار عرضه خارج از شبکه و جلوگیری از قاچاق، تا اواخر مردادماه استفاده از کارت هوشمند سوخت شخصی اجباری می‌شود. بیژن زنگنه می‌گوید که وزارت نفت با دستور رئیس جمهوری، در حال پیگیری این موضوع است و در این برنامه تنها سوخت‌گیری بنزین با کارت سوخت دیده شده و سهمیه‌بندی بنزین موضوع دیگری است. هم‌اکنون متوسط میزان مصرف بنزین کشور حدود ۹۴ میلیون لیتر در روز است. اما رکوردهای فراتر از ۱۳۵ میلیون لیتر در روز را نیز در کارنامه آن می‌توان ملاحظه کرد که زنگ خطری جدی است.

ایران باید صادرکننده سوخت استراتژیک باشد، نه واردکننده

مدیریت مصرف بنزین و همین‌طور صادرات این فرآورده نفتی مورد توجه مجلس شورای اسلامی نیز هست. به طوری که اسد‌الله قره خانی آلوستانی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس به خبرنگار ما توضیح می‌دهد: «پیش‌بینی می‌شد که امسال صادرات بنزین کشور برای اولین بار در طول تاریخ صنعت نفت آغاز شود. چراکه در این دولت سه فاز پالایشگاه ستاره خلیج فارس وارد مدار شده و جهشی در تولید بنزین کشور رخ داده است. اما باید مصرف را مدیریت کرد که ایران دیگر از فاز صادر‌کننده یک کالای استراتژیک وارد فاز واردکننده آن کالا نشود.»

قره خانی با اشاره به اینکه صادرات بنزین برای ما ارزآوری خواهد داشت و به اقتصاد کشور کمک خواهد کرد، می‌گوید: «درآمدهای این بخش وارد خزانه می‌شود و قطعاً مکانیسم مدنظر برای آن مشابه درآمدهای حاصل از صادرات سایر فرآورده‌های نفتی خواهد بود.» این نماینده مجلس ادامه می‌دهد: «کارت سوخت می‌تواند به مدیریت مصرف از طریق ایجاد جو روانی مثبت و جلوگیری از قاچاق بنزین کمک کند.

ضمن آنکه پایش شبکه با استفاده از کارت سوخت آسان خواهد شد و بر اساس آن می‌توان برای افزایش صادرات برنامه‌ریزی کرد.» به‌گفته قره خانی در بحث کارت سوخت بنزین دونرخی و سهمیه‌بندی مطرح نشده است تا در جهت رفاه حال مردم عمل شود؛ اما با استفاده از کارت سوخت می‌توان از قاچاق جلوگیری کرد و به همان میزان صادرات قانونی را افزایش داد. وی در آخر به مردم توصیه کرد: «مصرف بنزین را باید کاهش دهیم تا با مازاد تولید مواجه شویم و بتوانیم از این ظرفیت برای صادرات بیشتر استفاده کنیم. این موضوع تاب‌آوری در برابر تحریم‌ها را افزایش خواهد داد.»

دولت برای افزایش ظرفیت پالایشی در تلاش است

اما هدف دولت فقط ایجاد ظرفیت صادراتی از محل کاهش مصرف نیست. علیرضا صادق آبادی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی اوایل تیرماه خبری را اعلام کرد که از تلاش وزارت نفت برای افزایش صادرات فرآورده نفتی به‌جای نفت خام خبر می‌داد.

پایگاه اطلاع‌رسانی این شرکت به نقل از صادق آبادی نوشت: «ظرفیت پالایش کشور از یک میلیون و ۵۵۰ هزار بشکه در ابتدای سال ۹۶، به ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار بشکه رسیده است. این میزان در حال افزایش است و تا پایان امسال به حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید.

با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، ۸۵۰ هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی که تحریم‌های یکجانبه امریکا می‌توانست مانع ورود آن به بازارهای جهانی شود، در داخل کشور پالایش و به فرآورده‌های با ارزش افزوده بالاتر تبدیل شده است. سیاست‌هایی که در ادامه مسیر افزایش دریافت خوراک برای جذب حداکثری نفت خام و میعانات گازی در پالایشگاه‌ها دنبال می‌کنیم دریافت و پالایش میعانات گازی را از ۴۵۰ هزار بشکه به ۵۰۰ هزار بشکه و نفت خام را از حدود یک میلیون و ۷۰۰ به حدود یک میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه در روز خواهد رساند.» البته کارشناسان بر این باورند که با توجه به مزایای صادرات رسمی بنزین و اینکه ایران برای اولین بار در تاریخ خود صادرکننده تمام فرآورده‌های نفتی شده است، ضرورت دارد که علاوه بر توسعه صنعت پالایشی،  با مدیریت تقاضا از این موقعیت حراست شود.

بــرش

عرضه بنزین در بورس انرژی فعلاً منتفی است

گذشته از فروش مستقیم، بنزین صادراتی مدتی است که در بورس انرژی پذیرش شده و این پذیرش از طرف شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی صورت گرفته است. مدیرعامل بورس انرژی در این باره به «ایران» می‌گوید: «مسئولان مربوطه اعلام کرده‌اند که فعلاً عرضه بنزین صادراتی در بورس انرژی منتفی است. اما ما امیدواریم بزودی عرضه بنزین در رینگ بین‌الملل بورس انرژی آغاز شود.» سید علی حسینی معتقد است که احتمالاً صادرات بنزین به‌عنوان یکی از فرآورده‌های نفتی برای بخش خصوصی جذاب‌تر از نفت خام و میعانات گازی خواهد بود و استقبال بیشتری از این کالا خواهد شد. وی توضیح می‌دهد: «صادرات بنزین در حال حاضر از کانال‌های مستقیم در حال انجام است. شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی اعلام کرده که فعلاً شرایط عرضه بنزین صادراتی در بورس را ندارد. اما ما معتقدیم اگر وارد مسیر صادراتی بورس شود، شفافیت بیشتر خواهد شد.»

هرچند که هنوز دولت در حال بررسی شرایط عرضه بنزین در رینگ بین‌الملل بورس انرژی است اما به نظر می‌رسد که بزودی این اتفاق خواهد افتاد. حسینی می‌گوید: «بخشی از این تعلل به‌خاطر مشکلات عملیاتی و اولویت دهی به تأمین مصرف داخلی و ذخیره‌سازی این کالای استراتژیک است. اما هرزمان که از سوی شرکت ملی پخش اعلام آمادگی شود، ۲ روز قبل از اولین عرضه اطلاعیه مربوطه منتشر خواهد شد و خریداران بر اساس آن می‌توانند به موضوع صادرات بنزین ورود پیدا کنند.» قیمت صادراتی بنزین هم احتمالاً بر اساس شاخص‌های بین‌المللی خواهد بود که با هزار تومان (نرخ کنونی هر لیتر بنزین در داخل) فاصله زیادی دارد.

عطیه لبافخبرنگار

ion.ir
  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش