شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۱۲۰۰۰۵۹

معرفی کامل رشته شیمی

رشته شیمی,توانایی های فارغ ‌التحصیلان رشته شیمی,وظایف فارغ التحصیل رشته شیمیرشته شیمی از لحاظ محتوا بسیار گسترده است
یکی از رشته های پرمخاطب در سرتاسر دنیا، رشته شیمی می باشد. این رشته از زیرمجموعه های علوم تجربی محسوب می شود. شیمی علم اتم ها، پیوندها و مولکول هاست. در واقع شیمی دانشیست که میتواند خواص ماده، نحوه تغییرات و شیوه تولید آن ها را از هسته اتم گرفته تا کهکشان ها بررسی کند.

رشته شیمی

رشته شیمی دو بخش علم شیمی و صنایع شیمی دارد که علم شیمی به عنوان یکی ازعلوم پایه زیربنای علوم مختلفی مانند بیولوژی، بیوتکنولوژی، پزشکی، دندانپزشکی ، داروسازی و رشته های متعدد مهندسی است ولی صنایع شیمیایی شامل صنایعیست که واکنش شیمیایی در آن ها انجام می گیرد یعنی اقسام مواد اولیه به محصولات جدید تبدیل میشوند که خواص این محصولات با مواد اولیه تا حدودی متفاوت است.

صنایع شیمی با توجه به تعریف فوق، طیف گسترده ای از صنایع شامل به صنایع غذایی، داروسازی، پتروشیمی، الیاف مصنوعی، بهداشتی و آرایشی و صنایع تولید لوازم خانگی را در بر می گیرد.

در رشته شیمی مقطع کارشناسی مباحثی مانند بررسی و مطالعه اجمالی ترکیب، ساختار و ویژگی های ماده و همینطور کنترل آزمایشگاهی فرآیندهای شیمیایی، مطالب و فعالیت هایی است که ارائه می شود.

تاریخچه رشته شیمی

علم شیمی علمی کهنه و قدیمی است. علم شیمی در دوران باستان وجود نداشته ولی خیلی از افراد به کیمیاگری مشغول بودند و آنرا جزء علوم غریبه می دانستند و به آن معتقد بودند. برخی از افراد درمقابل به مطالعه و تعمق در آن می پرداختند. به عنوان مثال زکریای رازی که یک کیمیاگر و شیمیدان ایرانی بود؛ توانست گوگرد و الکل را کشف کند.

بازار کار رشته شیمی,رشته شیمی,معرفی رشته شیمیرشته شیمی دارای دو بخش علم شیمی و صنایع شیمی است

رشته شیمی در اواخر قرن هفدهم و ابتدای قرن هجدهم کم کم بعنوان یک علم شناخته شد. رابرت بویل انگلیسی اولین کسی بود که در گذشته با آموخته های خرافی شیمی به مخالفت پرداخت. کم کم دانشمندان مختلف از آن دوره به بعد به کشف مواد شیمیایی پرداختند و علم شیمی را منسجم تر توسعه داده اند. آموزش علم شیمی در ایران در دوران جنگ های ایران و روسیه شروع شد و مدرسه دارالفنون، نخستین آموزشگاه رشته شیمی بود و مدرسان علم شیمی و داروسازی از خارج از کشور به دارالفنون امدند. 

در سال ۱۳۲۰ به مرور زمان آموزش شیمی وارد دوره نوینی شد و در ۵ رشته برق، شیمی، معماری، رنگ رزی صنعتی، و ماشین سازی، هنرسرای عالی به تربیت دانشجویان پرداخت. رشته شیمی در سال ۱۳۶۴ به بخش مهندسی شیمی تغییر نام داد و در دو گرایش شیمی و مهندسی شیمی دانشجو می پذیرفت. اکنون رشته شیمی در برخی از دانشگاه های کشور وجود دارد.

هدف از رشته شیمی

هدف از رشته شیمی، تربیت کارشناسانی است که در زمینه های آموزش در دبیرستان، تربیت کمک پژوهشگر، آماده کردن دانشجویان برای ورود به دوره های کارشناسی ارشد و دکتری به خاطر تامین کادر آموزشی، پژوهشی مورد نیاز دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی، کارشناسان مورد نیاز صنایع شیمیایی و بی نیازی از کارشناسان خارجی بتوانند از عهده برآیند. رشته شیمی در دانشگاه دو گرایش شیمی کاربردی و شیمی محض دارد.

معرفی رشته شیمی,معرفی رشته شیمی محض,رشته شیمیرشته شیمی در ایران تا مقطع دکترا تدریس می‌شود

داوطلب رشته شیمی باید در دروس شیمی، فیزیک و ریاضی دبیرستان قوی بوده، علاقه، انگیزه و روحیه کاوشگری لازم را داشته باشد. دروس رشته شیمی به صورت عمومی، پایه، الزامی( مشترک بین دو گرایش) و اختصاصی ارائه می شود.

توانایی های فارغ التحصیلان رشته شیمی

فارغ التحصیلان رشته شیمی مسؤولیت انجام امور زیر را برعهده دارند:

>> طرح، نظارت و اجرای طرحهای تحقیقاتی کوچک و بزرگ شیمیایی در سطوح متنوع کاربردی و علمی محض، در دانشگاهها، کارخانجات و مراکز تحقیقاتی، به منظور ارتقای کمی و کیفی محصولات مایحتاج جامعه.

>> مسوولیت و ارائه خدمات در آزمایشگاههای کنترل کیفی، پیگیری و ارائه معیارهای استاندارد به منظور افزایش کمیت و کیفیت محصولات تولیدی و همینطور مواد مصرفی کارخانه ها و صنایع.

>> ارائه خدمات آموزشی در سطح دانشگاهها، دبیرستانها و موسسات آموزشی.

رشته شیمی,شغل رشته شیمی,موقعیت‌ شغلی‌ رشته شیمی در ایرانرشته شیمی یکی از زیرمجموعه های علوم تجربی است

>> ارائه طرحهای پژوهشی به منظور استفاده از منابع اولیه ارزنده موجود در جامعه در جهت افزایش بهره وری از آن ها و جلوگیری از صادرات بی رویه مواد اولیه باارزش و تبدیل آن ها به محصولات واسطه دارای ارزش اقتصادی.

>> ارائه خدمات در کارخانجات پتروشیمی، پلاستیک، لاستیک، رنگ و رزین، الیاف، صنایع غذایی، صنایع دارویی، بهداشتی و شوینده ها.

>> آمادگی برای ادامه تحصیلات در مقاطع بالاتر برای تامین کادر علمی دانشگاهها و دیگر مراکز علمی.

>> کمک به توسعه صنایع دستی که در سطح گسترده ای در جامعه پراکنده هستند؛ من جمله ساخت رنگهای بهتر و متنوع تر، به ویژه استفاده از رنگهای طبیعی موجود در صنعت فرش.

>> استفاده از گیاهان دارویی فراوانی که در مملکت موجودند، به خاطر استخراج و شناسایی موارد کاربرد این گیاهان به کمک متخصصان داروساز.

رشته شیمی کاربردی,رشته شیمی,دروس‌ رشته شیمی در طول‌ تحصیلیکی از رشته های پرطرفدار رشته شیمی، شیمی دارویی است

وظایف فارغ التحصیل رشته شیمی در محیط کار

کارشناسان رشته شیمی میتوانند در قسمت های مختلفی نظیر توسعه داروها در صنعت پزشکی، ایجاد محصولات جدید و کنترل کیفیت آنها در صنایع غذایی، یافتن راههای ایمن برای دفع زباله های صنعتی، ایجاد پلاستیک و الیاف مصنوعی در صنایع پلیمر، تشخیص و درمان بیماریها در بخش بهداشت و درمان، تهیه محلول ها و معرف های شیمیایی مورد نیاز ، شرکت در فرآیندهای ارتقاء کیفیت و بهینه سازی روشها و روندهای کاری آزمایشگاه، طراحی و انجام آزمایش های آزمایشگاهی کار کنند.

دروس رشته شیمی در طول تحصیل

برخی از دروس الزامی رشته شیمی شامل شیمی آلی، شیمی تجزیه، شیمی فیزیک، شیمی معدنی، معادلات دیفرانسیل می باشد. همچنین در این رشته دروس هر گرایش ۳۲ واحد درسی می باشد. ۲۰ واحد از این ۳۲ واحد انتخابی در شاخه شیمی کاربردی و شیمی محض است.

۱. دروس مشترک در گرایش های رشته شیمی:

از دروس مشترک در گرایشهای رشته شیمی می توان به ریاضی عمومی، فیزیک پایه، شیمی عمومی، معادلات دیفرانسیل، شیمی آلی، شیمی تجزیه، شیمی تجزیه دستگاهی، شیمی فیزیک، شیمی معدنی، زبان تخصصی شیمی، کاربرد طیف سنجی در شیمی آلی، جداسازی و شناسائی ترکیبات آلی، مبانی کامپیوتر و برنامه نویسی، روش استفاده از متون علمی شیمی، کارگاه یا شیشه گری اشاره کرد.

۲. دروس تخصصی رشته شیمی محض:

دروس تخصصی گرایش رشته شیمی محض شامل اصول صنایع شیمیایی، شیمی آلی فلزی، مبانی شیمی کوانتومی، گرافیک و نقشه خوانی، شیمی فیزیک آلی، طیف سنج مولکولی میباشد.

۳. دروس تخصصی رشته شیمی کاربردی:

دروس تخصصی رشته شیمی کاربردی عبارتست از:کارگاه یا شیشه گری، گرافیک و نقشه خوانی، اصول محاسبات شیمی صنعتی، شیمی صنعتی، کارآموزی تابستانی، گزارش نویسی و سمینار، اصول تصفیه آب و پساب های صنعتی، خوردگی فلزات. (خیلی از درس های این رشته همراه با آزمایشگاه است.)

رشته شیمی محض,هدف از رشته شیمی,رشته شیمیرشته شیمی و گرایش های آن به طور مستقیم با علم شیمی سروکار دارند

موقعیت شغلی رشته شیمی در ایران

برخی از فارغ التحصیلان رشته شیمی جذب صنایع شیمیایی مانند صنایع رنگ سازی، چرم سازی، پتروشیمی، مواد غذایی ، لوازم بهداشتی و آرایشی میشوند و در بخش ازمایشگاه های کنترل کیفیت محصولات شیمیایی یا واحد تولید آن ها مشغول بکار میشوند. هر کارخانه ای که دایر شود، در بخش کنترل کیفیت کالاهای ساخته شده نیاز به یک شیمی دان دارد.

در تمام صنایع احتیاج به فارغ التحصیلان رشته شیمی داریم تا با توجه به استانداردهای جهانی مواد اولیه را بررسی نموده و ردّ یا قبول بکنند. فارغ التحصیلان رشته شیمی توانایی تغییر و تبدیل بر روی مواد خام را دارند و فارغ التحصیلان زیادی به یاری همین توانایی، کارگاه ها یا کارخانه های شیمیایی کوچک یا بزرگ دایر کرده و در کارشان نیز موفق بوده اند.

درآمد رشته شیمی

درآمد فارغ التحصیلان رشته شیمی، به عواملی مانند تجربه، تبحر، جنسیت و محل کار آن ها بستگی دارد.

رشته شیمی,هدف از رشته شیمی,تاریخچه رشته شیمیرشته شیمی رشته ای است که بیشتر در فضای بسته و آزمایشگاهی وجود دارد

گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش

  • 9
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۱۲
جدیدترین
قدیمی ترین
دخترم فوق لیسانس شیمی هست ولی اصلن کار بش نمیدن فقط رابط میخات و پارتی
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش