پنجشنبه ۰۹ فروردین ۱۴۰۳
۱۷:۵۱ - ۱۶ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۴۲۶۹
دانشگاه

مطالبه گری و آرمان خواهی؛ گفتمان اصلی جنبش دانشجویی

روز دانشجو,اخبار دانشگاه,خبرهای دانشگاه,دانشگاه
 شانزدهم آذر روز دانشجو یادآور مبارزات جنبش دانشجویی در برابر استبداد و استعمار است. آنانی که مطالبه گری و آرمان خواهی را گفتمان اصلی خویش قرار دادند و با نگاهی تیزبین و عزمی راسخ، منشا تحول های بزرگی شدند و همگام با جامعه در مسیر دستیابی به اهداف والای خود گام برداشتند.

به گزارش ایرنا،جنبش دانشجویی در ایران فراز و نشیب‌ های زیادی را پشت سر گذاشته که مهمترین آن در دهه های ۳۰ تا ۵۰ خورشیدی به وقوع پیوسته است. در این میان مهمترین رویداد پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲خورشیدی شکل گرفت. هنگامی که «ریچارد نیکسون» معاون رییس جمهوری وقت آمریکا به تهران آمد. دانشجویان در ۱۶ آذر همان سال در اعتراض به این سفر تظاهرات کردند و مردم را به مقاومت فراخواندند که نیروهای حکومت در حرکتی بی سابقه وارد دانشگاه شدند و آنها را هدف گلوله قرار دادند بر اثر این اتفاق سه تن از دانشجویان به نام های «مهدی شریعت رضوی، مصطفی بزرگ نیا و احمد قندچی» به شهادت رسیدند. روزی که به برکت خون این شهیدان «روز دانشجو» نام گرفت تا همگان رهرو راه آنان در مسیر مبارزه با استکبار و استعمار باشند.

 

«هادی حق شناس» نماینده دوره هفتم مجلس شورای اسلامی و استاد دانشگاه معتقد است که رسالت دانشجو، علاوه بر تولید دانش برای پیشرفت و توسعه کشور، واکنش به مسایل سیاسی، فرهنگی و اجتماعی نیز هست که باید به صورت خودجوش و آزادانه انجام پذیرد. در ادامه دیدگاه های وی درباره عملکرد و رسالت جنبش دانشجویی ایران را از نظر می گذرانیم.

 

**رسالت های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی جنبش های دانشجویی

دانشگاه از دانشجو، استاد و امکانات آموزشی تشکیل شده است که رسالت ایجاد دانش را بر عهده دارد تا مردم از آن برای توسعه و پیشرفت استفاده کنند. هر چند در کنار آن، رسالت های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی هم بر عهده دارد؛ یعنی وظیفه دانشجو به عنوان فردی فرهیخته تنها درس خواندن، کسب نمره مطلوب و در نهایت مدرک نیست بلکه انتظار جامعه از آنها این است که نسبت به مسایل کشور و دغدغه های مردم ابراز نظر و ارایه راهکار بدهند که این ویژگی در کشورمان به مراتب بیشتر از دیگر کشورها به شمار می رود زیرا مسایلی در سطح داخلی و خارجی به وجود می آید که جنبش دانشجویی باید به عنوان یک رسالت به این امر توجه داشته باشد.

 

**دانشجو؛ قشری پیشتاز در عرصه سیاسی

دانشجو به سبب ویژگی هایی که دارد می تواند مسایل جامعه را واضح تر از دیگر قشرها بیان کند و افراد تصمیم گیر و تصمیم ساز را در ارتباط با چالش های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی که حساس کنند. از این رو دانشجو به عنوان قشری پیشتاز می تواند در برهه های ویژه سیاسی در تصمیم ها اثرگذار باشد که این مهم در دوران پیش و پس از پیروزی انقلاب اسلامی به خوبی قابل مشاهده است و بخشی از آزادی های سیاسی که امروزه در کشور وجود دارد، دستاورد کنش و واکنش جریان های اصیل دانشجویی در دانشگاه ها محسوب می شود.

 

**هدف ها و آرمان های جنبش دانشجویی 

پیش از پیروزی انقلاب اسلامی جنبش دانشجویی به سبب اینکه نظام حاکم را فاسد و ظالم می دانست به صورت یکپارچه و با عقیده های مختلف رسوایی و سرنگونی رژیم را هدف خود قرار داده بودند که این امر به عنوان مهمترین هدف دانشگاه و دانشجویان به حساب می آمد هر چند در کنار آن هر کدام دارای هدف های دیگری نیز بودند. 

 

در دهه نخست پس از پیروزی انقلاب، دانشگاه و جنبش های دانشجویی بیشتر در خدمت جنگ و مبارزه از خاک وطن بوده اند، به همین سبب در این برهه خدمت های ارزنده ای از خود برجای گذاشتند اما در سال های پس از جنگ، جنبش دانشجویی شرایط متفاوتی را سپری کرد که بهترین دوران را باید از ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۴خورشیدی دانست. هر چند ارتباط قوای مختلف کشور با نهاد دانشگاه تاثیر زیادی بر فعالیت های دانشجویی دارد.

 

**تاثیرگذاری جنبش های دانشجویی در توسعه و پیشرفت کشور

جنبش های دانشجویی در سال های اخیر در مسایلی مانند انتخابات نقش مهم و حساسی داشته اند و این ظرفیت و استعداد در دانشگاه وجود دارد که بتوانند پاسخگوی انتظارهای مردم از آنها باشند که این مهم با سیاسی کاری و استفاده ابزاری از آنها متفاوت است؛ یعنی جنبش دانشجویی می تواند با درک صحیح از مسایل روز کشور به رسالت تاریخی خود عمل کند، بدون اینکه ضرری به جامعه وارد شود و همچنین بلکه خواهد توانست باشناخت ظرفیت های خویش در توسعه و پیشرفت نیز اثرگذار و نقش آفرین باشد.

 

**رسالت تاریخی جنبش دانشجویی در انتخابات ۱۳۹۲ خورشیدی

جنبش های دانشجویی در دولت های نهم و دهم با رکود در فعالیت های خود روبرو بودند که با روی کار آمدن دولت یازدهم این چالش تا میزانی برطرف شد اما به صورت کامل از میان نرفت. هر چند این جنبش در انتخابات ۱۳۹۲ خورشیدی نقش و رسالت تاریخی خود را به شکل مطلوبی انجام دادند اما انتظار فرصت دادن به فعالیت جنبش های دانشجویی و به دنبال آن انجام دادن رسالت آنها در شرایط کنونی بیش از آن چیزی است که وجود دارد. 

 

**کرسی آزاد اندیشی و ایجاد نشاط سیاسی در دانشگاه

دانشجویان در کرسی آزاد اندیشی می توانند به صورت نظام مند، محترمانه، عقلانی و منطقی اظهار نظر کنند و به ارایه دیدگاه های خود بپردازند، به همین سبب اگر این کرسی ها در مسیر صحیحی قرار بگیرد، سبب پرنشاط شدن فضای سیاسی دانشگاه ها خواهند شد اما مهمترین ویژگی فعالیت های دانشجویی این است که باید به شکل خودجوش انجام پذیرد و نمی تواند قالبی مشخص و از پیش تعیین شده برای آنها در نظر گرفت بلکه با توجه دوره نوجوانی و جوانی دانشجویان که قابلیت قالب بندی خاصی را ندارند باید آنها را آزادانه تر گذاشت تا بتوانند نوع فعالیت های خود را انتخاب کنند. هر چند نباید این فعالیت ها خلاف قانون و مقررات صورت بگیرد بلکه با توجه به شرایط دانشگاه و دانشجویان می تواند خودجوش و آزادانه باشند.

 

در ادامه دیدگاه های «عرفان اکبرآبادی» دبیر انجمن اسلامی پیشرو دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس را در این باره مرور می کنیم. 

 

**احساس مسوولیت دانشگاه نسبت به سرنوشت کشور

آذر هر سال یادآور نقش دانشگاه به عنوان نبض جامعه و نقش دانشجو به عنوان چشم بیدار جامعه است. شهادت سه تن از دانشجویان در آذر ۱۳۳۲ خورشیدی بیانگر عمق احساس وظیفه ‌ای به شمار می رود که دانشجویان در طول تاریخ معاصر نسبت به جامعه داشته ‌‌اند. اکنون این احساس دوباره مجال بروز‌‌ یافته است و باید گفت، دانشجویان هرگز نسبت به تحول های جاری بی‌ تفاوت نبوده‌ اند. چند انتخابات در سال‌ های اخیر از نمونه های بارز احساس مسوولیت دانشگاه نسبت به سرنوشت کشور محسوب می شود.

 

** دانشجویان و دغدغه اشتغال

با توجه به پیشینه طولانی فعالیت دانشجویی در ایران و انباشت تجربه، این جریان با تحلیل دقیق از اوضاع و احوال جاری، مشکل های خود و عموم مردم را مطرح می کند. دانشجویان به لحاظ شغلی و آینده خود با مشکل روبرو هستند و با توجه به شرایطی که در دوران تحصیل پشت سر می گذارند، امید چندانی به آینده خود ندارند. هر چند با وجود چنین شرایطی دانشگاه با توان علمی خود فارغ از هر مقوله ای همواره مدافع منطقی اقدام های مثبت و منتقد صریح خطاها بوده است. در غیاب احزاب منسجم و کارآمد، دانشگاه تنها نهادی به حساب می آید که توان پرداختن به ابرچالش ‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را دارد. 

 

** ضرورت توجه به مسایل دانشجویان

دانشجویان در دوره تحصیل خود، مشکل های فراوانی دارند که وضع حاکم بر خوابگاه ‌ها، مقررات رفت و آمد در دانشگاه، شرایط رفاهی دانشجویی، نبود وجود فضای مناسب برای مطالعه و آموزش، چگونگی احتساب سنوات، افزایش شهریه ‌ها، غیر متناسب بودن نظام آموزشی با نیازهای بازار کار، استفاده نکردن از پژوهش‌ ها و پایان نامه‌ های دانشجویان در سازمان‌ ها و اداره های مربوطه، از جمله آنها است که مطالبه های صنفی می تواند گامی برای پاسخگویی به این مقوله باشد. 

 

همچنین افزایش آمارهایی مانند اعتیاد در میان دانشجویان، افزایش انصراف از تحصیل و شیوع افسردگی بیکاری گسترده فارغ التحصیلان دانشگاه، علایم بحران‌ هایی به شمار می رود که اگر به آنها توجه نشود، مشکل هایی را در جامعه ایجاد می کند اما در صورت علاج این موارد، جریان دانشجویی با نگاه به بزرگان تاریخ خود، عبرت از گذشته و امید به آینده می ‌تواند کشور و مردم را از ثمره های پربرکت فعالیت ‌های خود بهره ‌مند سازد، رونق و شکوه این جریان، پویایی و قوام جامعه را ضمانت می کند زیرا نهال این جریان در آستانه رشد و نیازمند حمایتی ویژه است و در صورت پویایی و بالندگی می ‌تواند در پیشانی حوادث با نگاه تیزبین، توان عظیم، عزم راسخ و صداقت خویش منشاء تحول های بزرگ و مطلوبی شود.

 

 

 

 

 

  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش