
زمانی که قطر در رقابت با آمریکا میزبانی جامجهانی ۲۰۲۲ را به دست آورد، برخی رسانهها هجمههای عجیبی به فیفا و قطر بابت میزبانی مسابقات جامجهانی وارد کردند اما مسئولان سیاسی و ورزشی قطر واکنش جالبی به این هجمهها و تخریبها داشتند و توانستند گروه عظیمی از فوتبالدوستان منطقه و جهان را با خود همراه کنند. بیان این جمله که جامجهانی ۲۰۲۲ متعلق به خاورمیانه و جهان اسلام است، باعث شد خیلیها از مواضع قبلی کوتاه بیایند و از میزبانی قطریها استقبال کنند.
حالا که حدود ۴۷ ماه به آغاز مسابقات جامجهانی باقی مانده، قطریها تدارک وسیعی برای میزبانی شایسته بیستودومین دوره این مسابقات دیدهاند و با توجه به نزدیکی و همسایگی ایران و قطر این فرصت مغتنمی برای کشورمان است تا از پتاسیل و ظرفیت بزرگ برگزاری جامجهانی در نزدیکی مرزهای آبیاش برای معرفی هنر و فرهنگ ایران و جذب گردشگر استفاده کند.
اتفاقا در جریان دیدار خبرنگاران ایرانی و خارجی با مسئولان قطری برگزارکننده مسابقات جامجهانی ۲۰۲۲ بحث فرهنگی جامجهانی و معرفی فرهنگ و هنر و آداب و سنن کشورهای خاورمیانه مطرح شد و ناصر الخاطر معاون حسن الذوادی دبیر کمیته برگزاری مسابقات جامجهانی ۲۰۲۲ قطر در پاسخ به سوال خبرنگار خراسان و آخرین خبر درباره اقدامات قطریها جهت معرفی و شناساندن فرهنگ خاورمیانه و مردمانش توضیحات جالبی داد.
ناصر الخاطر با اشاره به برنامههای فرهنگی و جنبی مسابقات جامجهانی قطر گفت: «طرفدارانی که تماشاگر جامجهانی قطر خواهند بود، مردمی هستند که با یکدیگر مراوده خواهند داشت. قطر عمدتا از مردم خاورمیانه تشکیل شده و بافت جمعیتی جالبی از آسیا دارد که آنها میتوانند با سایر نقاط خاورمیانه مراوده کنند.» وی در ادامه با اشاره به نقش هواداران و داوطلبان در جامجهانی ۲۰۲۲ گفت: «دومین نکته اینکه مردم تاثیر زیادی از داوطلبان میگیرند؛ داوطلبانی که مشتاقانه با برنامههایی که برای آنها در نظر گرفتهایم، به اینجا میآیند.
تقریبا ۳۰۰ هزار داوطلب و هوادار فوتبال از سراسر جهان به اینجا میآیند. در واقع ما دوستان بسیاری خواهیم داشت و برنامههای داوطلبانه خود را به روی کشورهای آسیایی مانند ایران و ترکیه گشودهایم و میخواهیم ترکیب متنوعی از این افراد برای ملحق شدن به داوطلبان خود را داشته باشیم. بنابراین میتوانیم فرهنگهای گوناگون، مزهها و خوراکیهای متنوع و فرهنگ خود و میهماننوازی را برای دیگران به یادگار بگذاریم.
به علاوه مردم میتوانند از صحرای زیبا و دریای چشمنواز دیدن کنند و به بازارهای سنتی ما بروند. آنها بسیاری از غذاهای ما و منطقه را خواهند چشید که تا به حال امتحان نکردهاند اما تمرکز اصلی همیشه روی هوادار فوتبال است. این رویداد جهانی است و مردم از هر نژاد و زبانهای مختلف، طرفداران، برنامهریزان، داوطلبان در آن شرکت میکنند.»
زمانآبادی: به خاطر روابط خوب با قطر برنامههای ویژهای برای جامجهانی داریم
با استناد به اظهارات صریح این مسئول ارشد قطری، برای خیلیها سوال بود که مسئولان فدراسیون فوتبال ایران برای استفاده از این ظرفیت و پتانسیل بزرگ که ۴ سال دیگر در خاورمیانه ایجاد خواهد شد، چه برنامهها و طرحهایی دارند. در این زمینه به سراغ غلامحسین زمانآبادی، مشاور فرهنگی فدراسیون فوتبال رفتیم و از او درباره برنامههای فرهنگی و جنبی فدراسیون فوتبال ایران سوال کردیم.
زمانآبادی با اشاره به در پیش بودن مسابقات جام ملتهای آسیا در امارات به خراسان گفت: «اتفاقا ما برای جام ملتها طرحی داشتیم که از ۹ تا ۱۲ دی چادرها و غرفههای اقوام را برای معرفی آداب و سنن، فرهنگ، گویش و پوشش آنها در دبی و ابوظبی برپا کنیم به خصوص قوم عرب ایرانی که به خاطر قرابت فرهنگی با مردم منطقه بسیار میتوانست سودمند باشد. ما حتی از ۲ کارشناس برای برپایی این غرفهها هم دعوت به همکاری کردیم که یکی از آنها خانم یادگاری بود که کارشناس نمایشگاههای غذایی است و پیشنهاد ما این بود که مواد غذایی سنتی که برای تغذیه ورزشکاران و فوتبالیستهای ما مفید و مناسب خواهد بود، به نمایش بگذاریم.
اجرای موسیقی اقوام و نمایش نوع پوشش و صنایع دستی و توزیع غذاهای محلی از دیگر برنامههای فرهنگی مورد نظر ما در جام ملتها بود اما چون کمی تنش بین ما و امارات وجود دارد، وزارت امور خارجه پاسخ داد که متاسفانه فعلا ارتباطات خیلی حسنه نیست که مذاکره کنیم. از این رو ما با ایافسی مکاتبه کردیم و آنها گفتند عکس و طرح را برای ما بفرستید که فرستادیم.» مشاور فرهنگی فدراسیون فوتبال در ادامه با اشاره به برنامه فدراسیون برای جامجهانی قطر گفت: «حالا که ما نمیتوانیم این برنامهها را در جام ملتها اجرا کنیم، انشاا... این برنامهها را برای جامجهانی اجرا خواهیم کرد چون روابط ما با قطر حسنه است و قرابتهای فرهنگی و ارتباطات زیادی با آنها داریم.
ما حتی پیشنهاد دادیم تیمهای حاضر در جامجهانی در جزیره کیش اردوی پیش از آغاز مسابقات را برپا کنند تا با آب و هوای قطر آشنا شوند. ما میتوانیم سیاهچادرهای اقوام ایرانی را در قطر برپا کنیم که البته مثل گذشته با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خواهد بود. این چادرها با معرفی آداب و سنن، پوشش، غذاها، شیرینیها، خوراکیهای محلی، هنر، موسیقی و صنایع دستی اقوام ایرانی میتوانند هواداران فوتبال حاضر در قطر را که از کشورهای مختلف آمدهاند، برای دیدار از ایران ترغیب و تشویق کنند.»
مخالفت ضمنی قطر با افزایش تعداد تیمها از ۳۲ به ۴۸ تیم
البته زمانآبادی در حین صحبتهایش در حالی به پیشنهاد ایران به قطر برای نوعی شراکت در میزبانی جامجهانی ۲۰۲۲ اشاره کرد که بر اساس قوانین فیفا و باتوجه به تک میزبان بودن بیستودومین دوره مسابقات چنین چیزی امکانپذیر نیست، حتی اگر جام جهانی ۲۰۲۲ بر اساس طرحی که جیانی اینفانتینو رئیس فیفا دارد ۴۸ تیمی شود! البته ناصر الخاطر تلویحا ۴۸ تیمی شدن جام جهانی قطر را رد و تاکید کرد قطر میزبانی را با ۳۲ تیم پذیرفته و اگر قرار باشد تعداد تیمها اضافه شود منوط به موافقت کشور میزبان است.
افزایش تعداد تیمها قطعا خوشایند اسپانسرهایی که لیگهای معتبر را حمایت مالی میکنند نیست چراکه حداکثر زمان برگزاری جامجهانی ۲۸ روز است حال آنکه در صورت افزایش تیمها به ۴۸ تیم حداکثر ۳۵ روز خواهد بود که زمان تعطیلی لیگهای اروپایی را افزایش خواهد داد و این به ضرر اسپانسرهاست. نکته دیگر درباره اردوی تیمهای حاضر در جامجهانی در ایران یا هر کشور همسایه قطر، این است که تیمهای حاضر در جامجهانی طبق مقررات باید ۵ روز قبل از شروع مسابقات در کشور میزبان باشند حال آنکه لیگهای اروپایی یک هفته مانده به مسابقات ۲۰۲۲ تعطیل خواهد شد و عملا خیلی از تیمها در فاصله ۴، ۵ روز تا آغاز مسابقات وارد قطر خواهند شد و زمانی برای برگزاری اردو در ایران یا دیگر کشورهای همسایه قطر نخواهند داشت.
- 10
- 6