جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۳۳ - ۰۵ آبان ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۸۰۳۵۹
حوزه بهداشت و رفاه

بازگشایی‌های همزمان و نگران‌کننده

خیز موج ششم کرونا از مرکز ایران | آغاز روند افزایشی کرونا در شرق کشور

آغاز روند افزایشی کرونا,آغاز موج ششم کرونا
با قرمز شدن وضعیت شهر‌های سرچهان در فارس، آبیک در قزوین، شهربابک در کرمان، آشتیان و تفرش در مرکزی و اردکان در یزد شمار شهر‌های قرمز به ۲۲ مورد افزایش یافت.

 به  گزارش همشهری؛ شمار شهرهای ایران که در وضعیت قرمز کرونایی قرار دارند به ۲۲مورد افزایش یافته است‎؛ این تغییر البته نه طی یک هفته یا بیشتر از آن، بلکه در مدت‌ چند روز رخ داده است. وقتی در روزهای قبل جلفا و مرند در آذربایجان شرقی، چرام در کهگیلویه‌وبویراحمد، مهریز در یزد و زرندیه در مرکزی قرمز شدند بعضی استان‌ها ادعای توانایی در کنترل پیشروی کرونا را داشتند و برخی پیش‌بینی کردند بحران کرونا، شهرهای قرمز را افزایش خواهد داد.

هم‌اکنون براساس اعلام وزارت بهداشت و در تازه‌ترین وضعیت اعلام‌شده برای شهرهای ایران، علاوه بر شهرهای قرمز قبلی، سرچهان در فارس، آبیک در قزوین، شهربابک در کرمان، آشتیان و تفرش در مرکزی و اردکان در یزد قرمز شده‌اند تا چند قدم دیگر به موج ششم کرونا نزدیک شویم.

شهرهای جدید قرمز

نگاهی به شهرهای جدیدی که رنگ قرمز به‌خود گرفته‎اند نشان می‎دهد آنها به هم نزدیک هستند، وقتی مهریز در یزد قرمز شد، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهیدصدوقی یزد به همشهری گفت که دلیل اصلی این وضعیت کم‌بودن جمعیت شهر و افزایش ناگهانی آمار بیماران است. محمدرضا دهقانی ابراز امیدواری کرد در روزهای آخر هفته نخست آبان این روند بهتر شود و مهریز دوباره به شرایط نارنجی بازگردد. قرمزشدن اردکان اما نشان داد کرونا پیچیده‎تر از آن است که بتوان با امیدواری درباره‎اش نظر داد. از سوی دیگر شهربابک نیز در همسایگی این دوشهر اما در استان کرمان قرمز شده است.

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان درباره وضعیت این شهر می‎گوید: شهر بابک هم وضعیتی مشابه دیگر نقاط کشور را دارد و مردم آن پس از فروکش‌کردن موج پنجم عادی‎انگاری را درپیش گرفته‎اند.

مهدی شفیعی با بیان اینکه پوشش شاخص‎های بهداشتی و استفاده از ماسک در استان کاهش پیدا کرده و به ۴۲درصد رسیده است، می‌گوید: کاهش هر یک درصد از شاخص رعایت پروتکل‎ها موجب می‌شود که ۲ تا ۳هفته بعد آمار ابتلا افزایش ‌یابد. وی با تأکید بر اینکه با آزادشدن ترددها، سفرها در استان بیشتر شده است، می‎افزاید: پس از ماه‎های محرم و صفر با افزایش مراسم عروسی هم مواجه شده‎ایم که تأثیر بسیاری بر بیشترشدن ابتلای شهروندان به کرونا دارد.

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ادامه می‎دهد: شهربابک به‌دلیل همجواری با مهریز و اردکان در استان یزد و مراوده‌های زیاد مردم این شهرها با هم قرمز شده است، اما روند افزایش بیماری نشان می‎دهد در هفته‌‎های آینده شهرهای زرد استان احتمالا به نارنجی تغییر رنگ دهند. هشدارهای عمومی را در استان افزایش داده‌ایم تا با افزایش رعایت پروتکل‎ها بتوانیم موج ششم را کمی کند کنیم؛ هرچند وضعیت کرمان هم تابع دیگر نقاط کشور است.

آغاز روند افزایشی کرونا,آغاز موج ششم کرونا

در استان مرکزی اما زرندیه چند روز قبل قرمز شد، اکنون آشتیان و تفرش هم در این استان صنعتی و پررفت‎وآمد قرمز شده‎اند و استان مرکزی یکی از استان‎هایی است که ۳شهر قرمز دارد. سخنگوی علوم‌پزشکی اراک هم در روزهای اخیر به همشهری گفته بود که تغییر رنگ‎بندی شهرها نتیجه رفتارهایی است که ما به‌عنوان شهروند در مقابل کرونا اتخاذ می‎کنیم. هم‌اکنون ۵پیک کرونا را پشت سر گذاشته‌‎ایم و متأسفانه شروع موج جدید برای مردم عادی شده است و همین موجب می‎شود شهروندان کمتر به رعایت پروتکل‎ها اهمیت دهند.

به‌گفته یاسر قربانی، پس از زرندیه شهرهای نارنجی استان مانند اراک، ساوه، آشتیان، دلیجان، تفرش و فراهان هم ممکن است قرمز شوند؛ اتفاقی که برای تفرش و آشتیان افتاده است و بیم آن می‎رود دیگر شهرهای این استان را هم دچار کند.

یک موج متفاوت 

موج‎های پیشین کرونا معمولا با سویه‌های جدید بیماری و تغییر وضعیت‌ ویروس آغاز می‌شدند. با افزایش واکسیناسیون از اوایل تابستان و واردنشدن سویه جدیدی از بیماری به ایران یا کشورهای همسایه، شروع یک موج جدید می‌تواند عجیب به‌نظر برسد.

یک اپیدمیولوژیست و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره دلایلی که موجب افزایش آمار ابتلا به ویروس کرونا و قرمزشدن دوباره شهرها در ۱۰روز گذشته شده است می‌گوید: هنوز نمی‎توانیم افزایش موارد ابتلای کرونا در روزهای اخیر را موج ششم بنامیم. آنچه مشخص است اینکه رعایت پروتکل‌ها کاهش پیدا کرده و واکسیناسیون هم به شکل مؤثری انجام نشده است. هم‌اکنون فقط ۳۰درصد از جمعیت هدف واکسیناسیون هر ۲دوز واکسن خود را دریافت کرده‌اند و ۲هفته هم از دریافت دوز دومشان گذشته است، در این شرایط افزایش آمار و قرمزشدن مجدد شهرها می‌تواند نوسانی از وضعیتی باشد که قابل پیش‎بینی نیست.

مسعود یونسیان با بیان اینکه نگرانی از موج‌های جدید همیشه وجود دارد، می‌گوید: نمی‌توانیم تاریخی برای آغاز موج ششم مشخص کنیم، اما باید هر زمانی آماده آغاز موج جدیدی باشیم، زیرا وضعیت بسیار شکننده‌ای داریم. به‌نظر من درست آن است که هرگونه افزایش اندک بیماری را هم به‌معنای احتمال یک موج جدید درنظر بگیریم مگر آنکه خلاف این وضعیت ثابت شود. وی با بیان اینکه وجود یک سویه‎ جدید هم‌اکنون قابل رد یا تأیید نیست، می‌گوید: ما باید فکر کنیم چنین سویه‎ای ممکن است بیاید و باید آماده چنین شرایطی باشیم. هم‌اکنون تنها علت اصلی و شناخته شده افزایش کرونا در کشور رعایت نکردن پروتکل‎هاست و فقط درباره همین موضوع می‌توان اظهارنظر کرد.

جغرافیای موج‎های کرونایی 

پراکندگی جغرافیایی بیماری کرونا در کشور با هر موج جدید تغییر کرده است. وقتی اول اسفند۹۸ ابتلای کرونا در بابل گزارش شد کسی فکر نمی‌کرد به فاصله چند روز قم، تهران و گیلان بیشترین مبتلایان را به‌خود اختصاص دهند. ناشناختگی ویروس کرونا، علائم ابتلا و نبود اطلاعات کافی موجب شد نخستین موج کرونا بدون الگوی مشخصی از هر کجای کشور گزارش شود. افزایش تصاعدی بیماران شرایط را دشوار کرد و تا چند‌ماه بعد تعداد بی‌شمار مبتلایان و فوتی‎ها مردم و مسئولان را غافلگیر کرده بود.

هشدارها درباره موج دوم کرونا از خرداد سال۹۹ آغاز شد، در شرایطی که مسائلی مانند بیماریابی و طرح‌های غربالگری بیماران در آغاز راه بود، متخصصان بهداشت و درمان خبر از افزایش آمار ابتلا به کرونا و شروع یک موج قوی‎تر و پرتلفات‎تر دادند. خوزستان، سیستان و بلوچستان، کرمانشاه، کردستان و هرمزگان استان‌هایی بودند که خرداد و تیر۹۹ بیشترین آمار ابتلا را گزارش دادند. چرخش کرونا به استان‌های مرزی غرب و جنوب کشور نشان می‎داد انواع جدیدتر و مهاجم‎تر ویروس از مرزها به داخل راه پیدا کرده‌اند. به فاصله کمی و در مهر۹۹، سعید نمکی، وزیر بهداشت پیشین از آغاز موج سوم بیماری کرونا خبر داد. او که معتقد بود موج دوم بیماری مهار و تا حد زیادی کنترل شده، رعایت‌نکردن پروتکل‎های بهداشتی را عامل شعله‎ور‌شدن دوباره کرونا در کشور می‌دانست.

موج سوم همان موجی بود که جوانان را هم درگیر کرد و موجب شد باز هم افراد بیشتر و بیشتری به کرونا مبتلا شوند. تهران، قم، اصفهان، لرستان، اردبیل و آذربایجان شرقی استان‌هایی بودند که از اواسط شهریور تا ابتدای مهر ناگهان با افزایش شدید تعداد بیماران مواجه شدند و موج سوم در آنها آغاز شد. این بار موج جدید کرونا به شکل دیگری آغاز شده و بخش دیگری از کشور را درگیر کرده بود. وقتی پایان موج سوم کرونا در روزهای پایانی آذر سال۹۹ اعلام شد، کسی نمی‎دانست این وضعیت برای خوزستان به همین شکل رقم نخواهد خورد، بهمن۹۹ وضعیت کرونا در خوزستان که آرام و آبی بود به بحرانی عظیم و غیرقابل کنترل تبدیل شد و ابتلا و مرگ افراد بسیاری را رقم زد.

سال۱۴۰۰ لغو ممنوعیت‌ تردد بین شهرها آغاز شد و مسافران نوروزی خوشحال از پایان این ممنوعیت به هر کجا که دوست داشتند سفر می‎کردند و در نتیجه از نیمه‌فروردین با افزایش بیماری و موج جدید کرونا مواجه شدند. موج چهارم، ویروس جدیدی را به‌خود دید و کرونای انگلیسی این بار نوار غربی کشور را یکباره سرخ کرد. آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه و ایلام درگیر همه‌گیری نوعی از ویروس شدند که از کشورهای همسایه آمده بود و به‌سرعت منتقل می‌شد که خیلی زود سراسر کشور را فرا گرفت.

گرچه موج چهارم کرونا در آستانه تابستان۱۴۰۰ تمام شد، اما کم کم خبر از ویروس جدیدی رسید که به هندی شهرت داشت؛ کرونای دلتا مرداد امسال از سیستان‌وبلوچستان آغاز شد، سپس هرمزگان و بوشهر را درگیر کرد و بعد کم‌کم به سمت شمال و غرب کشور رفت. ویروس جدید از سویه قبلی سریع‌تر و همه‌گیرتر بود و با ابتلای یک فرد همه افراد خانواده و اطرافیان او را به سرعت درگیر می‎کرد. هم‌اکنون هنوز هم همین ویروس است که افراد را مبتلا می‌کند و حریف دیگری برایش پیدا نشده. موج پنجم کرونا از شهریور بساطش را جمع کرد و فقط آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه را که دیرتر وارد موج شده بودند درگیر خود نگه داشت.

پس از هفته‌ها درگیری با ویروس دلتا از اوایل مهر شهرها کم‌کم شروع به آبی‌شدن کردند و بحران موج پنجم فرونشست. با این حال قرمزشدن ناگهانی استهبان و به تبع آن مهریز یزد، آشتیان، تفرش و زرندیه در مرکزی، شهربابک در کرمان و چند شهر دیگر در مرکز کشور نشان می‌دهد که اگر وضعیت به همین شکل ادامه یابد این بار موج جدید کرونا به شکلی عجیب از مرکز کشور آغاز شده است و استان‌های پرجمعیت مرکزی ایران باید درباره آن نگران باشند.

شرایط کرونا در همه استان‎ها به یک اندازه شکننده است. با آنکه بارها هشدار داده شده که کرونا ویروسی با رفتار پیچیده و غیرقابل پیش‎بینی است و هر سهل‎انگاری می‌تواند فاجعه‌آفرین باشد، باز هم همه کارشناسان و مسئولان یک‌صدا رعایت‌نکردن پروتکل‌ها را همان متغیر سرنوشت‎سازی می‎دانند که می‌تواند ما را به بحران دچار کند یا از آن نجات بخشد. هرچند نگاه به تاریخچه کرونا در کشور نشان می‎دهد موج‎ها گریزناپذیرند، اما دیرتر آغازشدن موج ششم به رفتار همه ما بستگی دارد.

آغاز روند افزایشی کرونا در شرق کشور/همزمانیِ بازگشایی‌ها؛ مهمترین نگرانی کنونی

به دنبال افزایش شهرهای قرمز کرونایی و ایجاد روند افزایشی در برخی استان‌های کشور، یک اپیدمیولوژیست و دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹، گفت: خطرناک‌ترین کاری که در حال حاضر اتفاق می‌افتد یا حداقل صحبت آن مطرح می‌شود، این است که هر نهادی با چانه‌زنی سعی می‌کند فعالیت‌هایش را از سر بگیرد و همزمانی این بازگشایی‌ها مهمترین نگرانی در شرایط فعلی است.

آغاز روند افزایشی کرونا,آغاز موج ششم کرونا

دکتر مسعود یونسیان در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به سیر افزایشی کرونا در برخی استان‌های کشور، گفت: آنچه که در حال حاضر مشهود است، این است که به نظر می‌رسد در شرق کشور روند کاهشی متوقف شده و حتی مقداری روند افزایشی بیماری آغاز شده است. در استان‌هایی مانند خراسان شمالی، جنوبی، رضوی و سیستان و بلوچستان روند مقداری افزایشی شده است. البته میزان بروز در استانی مانند سیستان و بلوچستان خیلی پایین است، اما طبق آخرین گراف‌هایی که در نرم‌افزار ماسک ارائه شده، ‌به نظر می‌رسد میزان بستری در این استان‌ها دارد مقداری آهنگ افزایشی پیدا می‌کند.

وی افزود: البته هنوز نمی‌توان به جرات گفت که آیا این‌ها یک افزایش با ثبات و پایدار خواهد بود یا اینکه ممکن است مجددا رو به کاهش برگردد. به هر حال واقعیت این است که در کل کشور، سرعت کاهش موارد بیماری بسیار کم شده و استان‌های زیادی هم در شرایط افقی حرکت می‌کنند. این شرایط افقی در این سطح مطلوب نیست، بلکه اگر در سطح پایین‌تری از میزان بروز و بستری به شرایط افقی می‌رسیدیم، مطلوب بود، اما اکنون اینطور نیست.

بازگشایی‌های همزمان و نگران‌کننده

یونسیان تاکید کرد: بازگشایی‌های همزمانی هم که از اطراف کشور می‌شنویم، اعم از دانشگاه‌ها، ‌ وزارت آموزش و پرورش، کارمندان، برگزاری مراسمات فرهنگی و مذهبی و... می‌تواند در جهت‌گیری آینده این  روندها نقش داشته باشد. به نظر می‌رسد که برای بازگشایی‌ها به صورت همزمان و بدون توالی زمانی مناسب اقدام می‌شود و این موضوع نگران‌کننده است.

وی گفت: البته اینکه دلیل سیر افزایشی بیماری در برخی استان‌ها چه هست و آیا ممکن است که افزایش‌ها جدی باشد یا خیر را خیلی نمی‌توان به صورت مشخص اعلام کرد. به طور کلی هر زمان که شاخه اپیدمی‌مان در کشور نزول پیدا می‌کند، همه، اعم از مردم و مسئولان اقدامات پیشگیرانه و رعایت‌ها را سست می‌کنند، اما اینکه آیا ممکن است این افزایش‌ها ردپایی از یک جهش باشد، هنوز نه قابل تایید است و نه قابل رد کردن و باید اطلاعات بیشتری پیدا شود. این احتمالات همیشه مطرح هستند، ما فعلا هیچ شواهدی ندیده‌ایم، اما هر احتمالی ممکن است رخ دهد.

یونسیان تاکید کرد: در شرایط فعلی توصیه‌ام این است که یک مدیریت واحد بر بازگشایی‌ها حکم‌فرما باشد و برای بازگشایی‌ها اولویت‌بندی کنند؛ به طوری که در هر مقطع زمانی، فقط یک جا را بازگشایی کرده، سپس آن را به دقت رصد کرده و بعد از مشاهده نتایج، سراغ بازگشایی بعدی روند. خطرناک‌ترین کاری که در حال حاضر دارد اتفاق می‌افتد یا حداقل صحبت آن مطرح می‌شود، این است که هر نهادی با چانه‌زنی سعی می‌کند فعالیت‌هایش را از سر بگیرد و همزمانی این بازگشایی‌ها مهمترین نگرانی در شرایط فعلی است.

  • 13
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش