جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۵۴ - ۰۵ دي ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۰۰۳۶۸
حوزه بهداشت و رفاه

اومیکرون مرگبار در کمین چه کسانی است؟

اومیکرون,سازمان بهداشت جهانی

 سرانجام چند روز قبل سویه جدید کرونا- اومیکرون- همانطور که کارشناس ها و مسئولان پیش بینی کرده بودند وارد ایران هم شد و چالش جدیدی را پیش روی نظام سلامت و مردم قرار داد، ولی در این میان آنچه بر شدت نگرانی ها دامن زده، ابهامات مربوط به سویه جدید کروناست که نمی دانیم چقدر میتواند خطرناک باشد. این در حالیست که برخی پزشکان درباره عواقب جدی سویه جدید کرونا برای افرادی که واکسن تزریق نکرده یا دوز سوم را تزریق نکرده اند هشدار می دهند.

طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت در حال حاضر بیش از ۱۰۰ کشور درگیر سویه اومیکرون شده اند و پیش بینی سازمان جهانی بهداشت این است که به زودی اومیکرون، سویه غالب خواهد بود و دلتا جای خود را به سویه آفریقای جنوبی خواهد داد، ولی آنچه پس از گذشت چند هفته از ورود سویه اومیکرون به کشورهای اروپایی و چند کشور آسیایی شاهد هستیم، این نکته است که هنوز چهره واقعی اومیکرون بر کسی آشکار نشده و معلوم نیست تا چه اندازه میتواند خطرناک و کشنده باشد.

شدت اومیکرون در دنیا

در حالی که کمتر از سه هفته از شناسایی نخستین مورد مبتلا به سویه اومیکرون در آمریکا گذشته، این نوع جدید در تمامی ۵۰ ایالت بعنوان سویه غالب از نوع دلتا پیشی گرفته است. همچنین، وزارت بهداشت انگلیس از لندن بعنوان آلوده ترین شهر به ویروس اومیکرون نام برده است.

در آلمان تاکنون نزدیک به ۳۲۰۰ مورد قطعی ابتلا به سویه اومیکرون کرونا شناسایی شده و یکی از مبتلایان به این سویه جان سپرده است.

شاید اشاره به این کشورها کافی باشد تا شدت خطر اومیکرون برای ما آشکار شود، زیرا هنوز که تعداد بیماران مبتلا به اومیکرون در کشور افزایش نیافته، بهتر است تدابیری اندیشیده شود تا گرفتار پیک جدید کرونا از نوع اومیکرون نشویم، زیرا شدت گرفتن سرمای هوا در سه ماه پایانی سال، قطعاً بر مشکلات کنترل بیماری کرونا (corona) خواهد افزود.

شواهد امر حکایت از این واقعیت دارد که سویه اومیکرون در کشورهای عربستان سعودی، امارات متحده عربی، پاکستان، کویت و…، مشاهده و گزارش شده است. با توجه به سرعت سرایت و انتقال سویه اومیکرون، میتوان پیش بینی کرد که به زودی شاهد شیوع گسترده این سویه در منطقه خاورمیانه باشیم که از هر نظر برای کشور ما خطرناک است، زیرا شدت گرفتن سویه اومیکرون در کشورهای همسایه، زنگ خطری برای سرعت شیوع بیماری در کشور ما خواهد بود.

میزان خطرناک بودن اومیکرون

دو سال از شیوع ویروس کرونا در جهان گذشته و در این مدت، شاهد بروز انواع سویه ها و جهش های این ویروس در اقصی نقاط دنیا بوده ایم که هر کدام از جهش ها و سویه ها، دارای ویژگی های خاص خود بوده اند، به طوریکه این روند با بروز سویه دلتا، شدت گرفت و دیدیم که در کشور خودمان نیز چگونه تعداد بیماران و قربانیان آن در پیک پنجم، سیر صعودی یافت و باعث شد از آن بعنوان « فاجعه ملی» یاد کنیم.

حالا که نقشه کرونایی کشور به سمت « آبی» شدن پیش می رود و دیگر از نقاط نارنجی و قرمز خبری نیست، بهتر است با تشدید محدودیت ها و پروتکل های بهداشتی، بازگشت به عقب نداشته باشیم، زیرا در آن صورت معلوم نیست چه اتفاقاتی رخ خواهد داد. مسعود یونسیان استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران ضمن بیان اینکه مردم با تطبیق علائم بیماری، فریب اینکه به چه سویه ای مبتلا شده اند را نخورند، خاطرنشان کرد:در واریانت های مختلف علائم بسیار مشابه و همپوشانی دارد و اعتماد به علائم گمراه کننده است. در حال حاضر بهترین و مطمئن ترین کار توسعه واکسیناسیون است. اگر اکنون تعدادی از فعالیت ها را محدود نکنیم متاسفانه باید شاهد مرگ ده ها هزار نفر در موج جدید بیماری باشیم.

تصور اشتباه مردم از واکسیناسیون

مجید مختاری عضو کمیته علمی کشوری کووید۱۹ نیز با بیان اینکه در اوایل همه گیری ویروس کرونا شرایط خوبی نسبت به رعایت شیوه نامه های بهداشتی داشتیم، بیان کرد :تصور مردم از واکسیناسیون این است که ما واکسن زده ایم و دیگر لازم نیست شیوه نامه های بهداشتی را رعایت کنیم. واکسن زدن ممکن است تا حد زیادی ما را در مقابل ابتلا به بیماری ایمن کند ولی ابتلا به بیماری خواهد بود و هر ابتلایی ممکن است منجر به بستری و مرگ ومیر شود.

عضو کمیته علمی کشوری کووید۱۹ تأکید کرد:در چنین شرایطی واکسن زدن و رعایت شیوه نامه های بهداشتی لازم و ملزوم یکدیگرند.

مختاری با بیان اینکه سرعت سرایت اومیکرون سه برابر بیشتر از سویه های قبلی است، بیان کرد :سردرد، عطسه، آبریزش بینی، گلودرد، سرفه های خشک و بدن درد، خستگی و کوفتگی از علائم اومیکرون است.

حمله اومیکرون به نوجوانان و جوانان

معصومه گشتایی مدیر گروه آموزش و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز با عنوان این مطلب که اگر فردی به سویه اومیکرون مبتلا شود صددرصد همه اعضای خانواده او هم به اومیکرون مبتلا خواهند شد، گفت:برای همه گیر نشدن این سویه در کشور باید شیوه نامه های بهداشتی بیش از پیش در کشور رعایت شود. شاید میزان مرگ و میر این سویه با جهش های قبلی فرقی نکند، اما به علت سرایت بالایی که دارد می تواند باعث مرگ ومیر شود.

وی با بیان اینکه افراد فکر می کنند اومیکرون سویه خفیفی است، افزود:در این سویه جدید به علت سرایت بالاتری که دارد، افراد بیشتری مبتلا میشوند و به همان نسبت میزان مرگ و میر هم بالا می رود و در صورت رعایت نکردن پروتکل ها، می تواند ما را وارد موج بعدی کرونا کند.

گشتایی بیان کرد:مدت زمان دو برابر شدن بیماران در این جهش جدید، دو تا سه روز است و دوره دو برابر شدن افراد بیمار میتواند ما را با مشکل بستری بیماران هم مواجه کند.

مدیر گروه آموزش و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود:اومیکرون، افراد جوان و نوجوان را به شدت درگیر می کند و در کشورهای دیگر هم این موضوع دیده شده به همین علت تمام جوانان ۱۸ سال به بالا باید برای تزریق دوز سوم واکسن مراجعه کنند و خانواده ها هم اگر کوچک ترین علائمی در فرزندان خود مشاهده کردند باید به پزشک مراجعه کنند.

روزهای پیش رو ، روزهای حیاتی برای مصون ماندن از ترکش های اومیکرون است، اگر بتوانیم با تجدیدنظر در بازگشایی ها و تشدید اعمال محدودیت های کرونایی، شرایط را مدیریت کنیم. زیرا، دبیر و اعضای کمیته علمی کشوری کووید۱۹، نسبت به شرایط فعلی کشور ابراز نگرانی کرده اند و خواستار اعمال محدودیت های جدید توسط ستاد ملی کرونا هستند.

حمیدرضا جماعتی دبیر کمیته علمی کشوری کووید۱۹ نیز بیان کرد :نکاتی که روی آن تأکید داریم، رعایت پروتکل های بهداشتی با همان جدیت قبل است و همان اقداماتی که در پیک ها داشتیم باید با همان جدیت رعایت کنیم. دوم اینکه محدودیت ها و قرنطینه هایی که وجود داشت، مجددا اعمال شود.

وی افزود:با توجه به سرعت شیوع اومیکرون، ممکن است طی چند هفته آینده شاهد پیک جدید بیماری در کشور باشیم.

اومیکرون؛ آتش زیر خاکستر

وزارت بهداشت آفریقای جنوبی شدیدا تأکید می کند که با وجود اینکه امکان کشندگی اومیکرون ممکن است پائین تر باشد ولی رفتار این ویروس در کشورهای مختلف میتواند متفاوت باشد. مجامع بین المللی شدیدا به تمام پروتکل های بهداشتی از جمله استفاده از ماسک، رعایت فاصله گذاری و عدم حضور در تجمع ها توصیه دارند.

در آفریقای جنوبی حدود ۲۴ درصد از جمعیت واکسینه شده اند که اکثر آنها سن بالای ۵۰ سال داشته اند و به احتمال قوی، تزریق واکسن به این افراد کمک کرده است که درگیر بیماری نشوند.

این سویه بسیار جدید است و علائمی مانند سرماخوردگی، کمی تب، بدن درد و سرفه خشک دارد که ممکن است افراد حتی به پزشک هم مراجعه نکنند. در این سویه تاکنون شاهد از دست دادن حس بویایی و چشایی و حالت های شدید حمله به ریه و بستری شدن سریع بیماران در بخش مراقبت های ویژه، نیستیم اما با وجود خوش بینی باید واقع بین باشیم و پروتکل های بهداشتی را بیشتر از قبل رعایت کنیم.

مجید مختاری عضو کمیته علمی کشوری کووید۱۹ نیز به مهر بیان کرد:از جهش های آینده ویروس کرونا اطلاعی نداریم. الان شاید اومیکرون ضعیف باشد ولی ممکن است که به سرعت جهش دیگری شناسایی شود که حتی کشنده تر از دلتا باشد بدین ترتیب اصلاً نباید سپرهای رعایت پروتکل ها را پائین بیاوریم.

او گفت:تمام بیمارانی که ضعف سیستم ایمنی دارند مانند بیماران دیالیزی، افرادی که کورتون درمانی می شوند ، بیمارانی که درمان های مختلف سرطان را دریافت می کنند و بیمارانی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می کنند، باید بیشتر مراقب باشند. ویروس جهش یافته اومیکرون توانسته بالای ۲۷۰ روز در بیمارانی که سیستم ایمنی آنها سرکوب شده، ماندگار شود و جهش های مختلفی داشته باشد.

در حال حاضر تعداد کسانی که موفق شده اند دو دوز واکسن کرونا را دریافت کنند ، به ۵۱ میلیون نفر رسیده و تعداد افرادی که دوز سوم را زده اند، کمی بیشتر از پنج میلیون نفر است. بدین ترتیب روند واکسیناسیون باید سرعت بیشتری بگیرد تا هر چه زودتر، ایمنی کامل در مقابل سویه ناشناخته اومیکرون در کشور ایجاد شود.

نقش کلیدی دوز سوم در پیشگیری از« اومیکرون»

« جهان صنعت»- وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه اومیکرون انتشار بسیار وسیعی داشته و به صورت تصاعدی می تواند افراد را ابتلا کند، تصریح کرد :دوز سوم واکسن تا حدود ۸۰ درصد از اومیکرون جلوگیری می کند.

به گزارش« جهان صنعت»، بهرام عین اللهی دیروز در حاشیه بازدید از درمانگاه آ.آودیسیان با بیان اینکه امروز روز بسیار بزرگی است، اذعان کرد:امروز به این درمانگاه خیریه که توسط هموطنان ارامنه اداره می شود، آمدیم تا علاوه بر تبریک به کادر بهداشت و درمان مجموعه، از نزدیک در جریان مسائل و مشکلات این عزیزان هم قرار بگیریم. وی ادامه داد :وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باید بتواند به همه مردم به ویژه هموطنان مسیحی که در همه صحنه ها همچون دفاع مقدس حضور داشته و همیشه حامی انقلاب اسلامی بوده اند، بهترین خدمات را ارائه دهد.

آخرین جزئیات اجرای طرح الکترونیکی شدن نسخه پزشکی

عین اللهی همچنین در مورد آخرین جزئیات اجرای طرح الکترونیکی شدن نسخ پزشکی در کشور گفت:اجرای این طرح در نقاط مختلف کشور متفاوت است، به طور کلی حدود ۹۳ درصد اجرایی شده و درصد کمی به دلیل زیرساخت ها باقی مانده که رفع خواهد شد.

وزیر بهداشت با بیان اینکه البته در تهران وضعیت خیلی خوب نیست و طرح نزدیک به ۶۸ درصد اجرایی شده، بیان کرد :با تلاش همکاران شرایط بهبود پیدا می کند. در اجرای این طرح شرکت های بیمه گر همراهی بسیاری داشته و دارند اما مشکلات موجود نرم افزاری نبوده و بیشتر به سخت افزارها مربوط می شود.

تمهیدات اندیشیده شده برای جلوگیری از شیوع اومیکرون

وی با اشاره به تمهیدات اندیشیده شده برای جلوگیری از شیوع سویه اومیکرون در کشور گفت:متأسفانه این سویه انتشار بسیار وسیعی داشته و به صورت تصاعدی میتواند افراد را مبتلا کند. خوشبختانه درصد بالای واکسیناسیون نقطه امیدی است که در کشور داریم. در تهران ۹۰ درصد دوز اول واکسن و حدود ۷۸ درصد هم هر دو دوز را دریافت کرده اند که نقطه قوت است.

عین اللهی افزود :در دنیا ثابت شده که دوز سوم واکسن تا حدود ۸۰ درصد از سویه اومیکرون جلوگیری می کند. مهم ترین مسئله استفاده از ماسک و تزریق واکسن است. یک تا دو هفته طلایی داریم، معمولاً بعد از سه هفته از شروع ابتلای اولیه سویه جدید وضعیت انفجاری خود را نشان می دهد به همین منظور و در فرصتی که داریم تزریق دوز سوم واکسن باید به سرعت انجام شود.

وزیر بهداشت با تأکید بر رعایت فاصله گذاری ها خاطرنشان کرد :امیدواریم بتوانیم وضعیت خوب کنونی را که در کشور شاهد هستیم با تلاش رسانه ها و همراهی مردم حفظ کنیم.

  • 11
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش