شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۰:۴۱ - ۰۵ خرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۳۰۰۳۲۱
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

آغاز زوال عقل از اواخرِ ۴۰‌سالگی/ رژیم غذایی کم کربوهیدرات چه تاثیری بر معکوس کردن آن دارد؟

زوال عقل,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,تازه های پزشکی
محققات اعتقاد دارند که گلوکز ثباتِ شبکه‌های مغز را کاهش می‌دهد، درحالیکه کِتون‌ها – که توسطِ کبد در رژیم‌های غذایی کم-کربوهیدارت تولید می‌شوند-شبکه‌های مغز را باثبات‌تر می‌کنند.

پژوهشگران دریافته اند که یک رژیم غذاییِ کم- کربوهیدارت امکان دارد از زوال و آسیب مغزیِ ناشی از افزایشِ سن پيش‌گيري و حتی این فرآیند را معکوس کند.

بعد از بررسیِ اسکن‌های مغزی، پژوهشگران متوجه شدند تخریبِ گذرگاه های مغزی از اواخر دهه ۴۰ در شخص شروع می شود که بسیار سریعتر از هنگامی است که قبل از این تخمین زده شده بود.

پرفسور لیلیان آر. موجیکا- پاردوی، استادِ بخشِ مهندسیِ زیست- پزشکی در دانشگاهِ استونی بروک در نیویورک، می گوید: «تغییراتِ مرتبط با افزایشِ سن که در سلول های عصبی رخ می‌دهند ، ورای انتظارِ ما میتوانند در سنین پائین تر و در اواخر دهه چهارم زندگی در شخص بروز کنند.»

«با این حال، این  مطالعه همینطور نشان می دهد که مصرفِ رژیم هایی غذایی که در آن کم ترین میزان از کربوهیدرات های ساده مصرف می شود میتواند از این روند پيش‌گيري و حتی آنرا معکوس کند.»

زوال عقل,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,تازه های پزشکی

پژوهشگران برای آنکه سازوکارِ اثرگذاریِ رژیمِ غذایی بر افزایشِ سنِ مغز را بهتر درک کنند، روی افرادِ جوانی تمرکز کردند که مغزشان هیچ نشانه ای از پیر شدن را نشان نمی داد. این هنگامی است که پيش‌گيري بيش ترین اثر را دارد.

آن ها با استفاده از اسکنِ مغزیِ ۱۰۰۰ نفر که بین سنینِ ۱۸ تا ۸۸ سال بودند، متوجه شدند که شدتِ آسیب به گذرگاه های مغزی بستگی به این دارد که شخص انرژی خود را از چه طریقی بدست آورد. آن ها متوجه شدند که گلوکز ثباتِ شبکه های مغز را کاهش می دهد، درحالیکه کِتون ها – که توسطِ کبد (Liver) در رژیم های غذایی کم- کربوهیدارت تولید میشوند - شبکه های مغز را باثبات تر می کنند.

پروفسور موجیکا- پاردوی توضیح داد: «یافته های ما در این پژوهش هم خبر خوب به حساب می آید و هم خبر بد.« خبر بد از این لحاظ که ما متوجه شدیم اولین نشانه های پیری مغز در اواخر دهه چهارم زندگی در شخص آغاز می شود که بسیار زودهنگام تر از هنگامی است که قبل از این تصور می کردیم.»

« ولی خبر خوب این است که ما امکان دارد بتوانیم با یک رژیمِ غذاییِ مؤثر از پیریِ زودرسِ مغز پيش‌گيري یا حتی روندِ آنرا معکوس کنیم... و این رژیم شاملِ جایگزین کردنِ کتون با گلوکز به عنوانِ منبعِ سوختِ سلول های عصبی است.»

« ما فکر می کنیم که مغزِ اشخاص با افزایش سن توانایی خود را برای سوخت و سازِ مؤثرِ گلوکز از دست می دهد و این اتفاق سبب می شود که سلول های عصبی کم کم دچار قحطی و شبکه های مغزی دچارِ بی ثباتی شوند. مشاهده این روند ما را بر آن داشت به این مسأله بپردازیم که آیا اگر یک منبعِ سوختِ مؤثرتر در شکلِ کِتون ها- که با کاهشِ مصرفِ کربوهیدرات یا نوشیدنِ مکمل های حاویِ کِتون حاصل می شود – در اختیارِ مغز بگذاریم، انرژیِ بیشتری نصیبِ مغز می شود یا خیر. ما به این نتیجه رسیدیم که حتی در افرادِ جوان تر نیز این انرژیِ افزوده میتواند به پایدارتر شدنِ شبکه های مغزی بینجامد.»

زوال عقل,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,تازه های پزشکی

رژیمِ کتوژنیک چربی و پروتینِ بالا و کربوهیدارتِ پائین دارد و بدن را وا می دارد که در مقایسه با هنگامی که رژیمِ کربوهیدارت غالب است، چربی ها را با سرعتِ بالاتری بسوزاند. این رژیم در بدوِ امر برای درمانِ بعضی از اشکالِ صرع (epilepsy) در کودکان استفاده می شد؛ ولی اینک دانشمندان عقیده دارند که این رژیم ظرفیتِ کمک کردن به درمانِ سایرِ اختلالاتِ زیست- عصبی مثلبیماری پارکینسون (Parkinson's Disease) و آلزایمر را نیز دارد.

دکتر کتی استابز، از تحقیقاتِ آلزایمرِ انگلستان، می گوید این تحقیق «بسیار جالب است»، اما به پژوهش های بیشتری در این زمینه نیاز است.

وی می گوید: «رژیمِ کِتوژنیک خطراتِ خودش را نیز دارد. نشان داده شده که مصرفِ مقادیرِ بالای چربی به همراهِ مصرفِ کمِ میوه و سبزیجات، سلامتِ قلبِ اشخاص را به خطر می اندازد و عوارضِ جانبیِ خطرناک دارد.»

«همینطور، بی شمار تحقیقات نشان می‌دهند که بهترین رژیم غذایی (diet) برای مغز و قلب، رژیمِ غذاییِ مدیترانه ایست که شاملِ مصرفِ مقادیرِ بالای غلاِت سبوس دار است؛ بنابراین برای پذیرش این که رژیمِ کتوژنیک جایگزین مناسبی برای رژیمِ مدیترانه ایست به پژوهش های بیشتری نیاز است.»

  • 11
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش