شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۱۰۰۰۰۷۱

۵ عامل مهم در تداوم دوستی

دوستی پایدار,دوستی از دیدگاه روانشناسی,عوامل بقای دوستی‌ها
یک کارشناس مذهبی خوش‌رویی، تواضع و فروتنی، عفو و گذشت و هدیه دادن را از عوامل تداوم دوستی دانست و گفت: یکی ‎ از عوامل بقای دوستی‌ها و بازدارنده از جدایی دوستان، رعایت انصاف در گفت‌وگوها و داوری‌هاست .

حجت‌الاسلام محمد سوری ‎خرم‌آبادی در گفت‌وگو با ایسنا، در رابطه‌ با عوامل تداوم دوستی، اظهار کرد: عوامل دوستی که در برخی روایات از آن‌ها به‌عنوان حقوق دوستی و برادری یاد شده است، فراوان هستند که ازجمله آن‌ها می ‎ توان به خوش‌رویی و انصاف اشاره کرد .

 

وی با بیان این‌که خوش‌رویی در برخورد با دوست، یکی ‎ از صفات پسندیده و فضایل نفسانی است که بزرگان دین به آن بسیار سفارش کرده‌اند، افزود: امام علی(ع) فرموده است: «مؤمنان خوش‌رو و متخلقان به این فضیلت بزرگ را این‌گونه معرفی می ‎ کند که این افراد اگر هم ناراحت و اندوهگین باشند اما در برابر دیگران اظهار اندوه و ناراحتی نمی ‎ کنند» و نیز فرموده است: «شادی مؤمن در چهره او است و اندوه و غمش در قلب او». (نهج‌البلاغه، فیض الاسلام، حکمت ۳۲۵).

 

حجت‌الاسلام سوری اضافه کرد: همان‌گونه که خوش‌رویی و چهره گشاده داشتن در کسب محبت و دوستی و نزدیک شدن افراد به یک‌دگیر تأثیر دارد، اخم کردن و ترش‌رویی نیز انسان‌ها را از یکدیگر گریزان می ‎ کند .

 

این کارشناس مذهبی با اشاره به سفارشی از امام علی(ع) با این مضمون که «با دیگران گشاده‌رو و خندان باشید، چراکه آن پیوند و رشته دوستی است»، گفت: البته نوجوانان و جوانان باید مواظب لبخندهای ظاهری و شیطنت‌آمیز بعضی افراد باشند که به این مسئله می ‎ خواهند دیگران را به‌سوی خود جلب کنند و به‌تدریج آنان را به راه‌های منحرف بکشانند .

 

رعایت انصاف در گفت‌وگوها و داوری‌ها؛ یکی ‎ از عوامل بقای دوستی‌ها

وی با بیان این‌که یکی ‎ از عوامل بقای دوستی‌ها و بازدارنده از جدایی دوستان، رعایت انصاف در گفت‌وگوها و داوری‌هاست، اظهار کرد: وقتی کسی ببیند دوستش در رفتار و گفتار بی ‎ انصاف است و حتی در قضاوت و داوری راجع‌به سایر دوستان روش بی‌انصافی را اتخاذ کرده است، به‌ تدریج فاصله خواهد گرفت.

 

این نویسنده لرستانی با یادآوری این‌که انصاف از روح گذشت و احترام و حقوق دیگران ناشی می ‎ شود و شخص منصف کسی است که برای دیگران حقوق برابر قائل باشد و مزایای زندگی را میان خود و مردم تقسیم کند، گفت: تاثیر انصاف و برخورد صادقانه در ثبات و دوام دوستی‌ها بر کسی پوشیده نیست کمااینکه امام علی(ع) فرموده است: «به‌وسیله انصاف، دوستی ادامه می ‎ یابد» و نیز فرمود: «انصاف، دل‌ها را با هم مهربان می ‎ کند». (تصنیف غررالحکم و در الکلم، حدیث شماره ۹۶۱۸ ).

 

سوری ‎خرم‌ ‎ آبادی با بیان این‌که فروتنی و تواضع در مقابل دیگران علاوه‌بر بالا بردن مقام و منزلت انسانی، دوام دوستی ‎ ها و ثبات آن‌را به‌دنبال دارد، گفت: نبی مکرم اسلام(ص) به امام علی(ع) فرموده است: «اگر انسان متواضع و فروتن در ته چاه باشد، خدای بزرگ بادی را مامور کرده تا او را از چاه بیرون آورده و در موقعیتی بالاتر از نیکان قرار دهد».(بحارالانوار، ج ۷۴، ص ۵۳)همچنین امام علی(ع) فرموده است: «سه چیز موجب محبت است: دین، تواضع و بخشش».(تصنیف غررالحکم و درالکلم، حدیث شماره ۵۱۸۱ )

 

نادیده گرفتن لغزش‌ها و خطاهای دیگران سبب عزت و سربلندی می ‎ شود

وی با بیان این‌که عفو و گذشت و نادیده گرفتن لغزش‌ها و خطاهای دیگران، ازجمله صفات پسندیده است که سبب عزت و سربلندی می ‎ شود و کینه‌ها را از دل دوستان می ‎ زداید، اظهارکرد: معمولاً در زندگی اجتماعی و بین دوستان، خطاهایی از برخی افراد سر می ‎ زند و حقوقی از این و آن ضایع می ‎ گردد که سخت‌گیری در گرفتن حق و چشم‌پوشی نکردن از حتی کوچک‌ترین لغزش‌ها زندگی را تلخ کرده و روح صفا و صمیمیت را از جامعه می ‎ زداید و کینه و دشمنی را جایگزین می ‎ کند. این در حالی ‎ است که نبی مکرم اسلام(ص) فرموده است: «یکدیگر را عفو کنید، کینه‌ها از بین شما رخت برخواهند بست» و نیز فرموده است: «هرگز مردی از ستمی که بر او رفته است، درنمی ‎ گذرد جز این‌که خدای بزرگ بر عزت او بیفزاید». (کنزالعمال، حدیث شماره ۷۰۰۰۴)

 

این مؤلقف لرستانی با بیان این‌که عفو و گذشت و بدی را با نیکی پاسخ گفتن نه‌تنها مایه دوام دوستی‌ها است، بلکه عاملی مهم برای تبدیل دشمن به دوستی صمیمی به‌شمار می ‎ رود، ادامه داد: البته عفو و بخشش، حدود و مسائلی ویژه دارد و به‌طور کلی این موضوع در جایی مطرح است که حقوق شخصی مطرح باشد، عفو و گذشت معنا ندارد کمااینکه امام علی(ع) فرموده است: «به حسنه و کار نیک پاداش بده و از بدی بگذر، در صورتی ‎ که عفو و گذشت باعث رخنه در دین و یا مایه توهین به حاکمیت اسلام نباشد». (غررالحکم و درالکلم، حدیث شماره ۲۰۱۵).

 

وی در ادامه هدیه دادن را یکی‌ از عوامل تداوم دوستی ذکر کرد و افزود: یکی ‎ از سنت‌های حسنه رایج بین ما انسان‌ها به‌ویژه در محیط‌های اسلامی و از جمله سفارشات مهم اسلام، هدیه دادن و پیش‌کش فرستادن است .

 

سوری خرم ‎ آبادی ادامه داد: هدیه، نشانی از محبت و نوعی اظهار علاقه عملی است که هدیه‌دهنده به هدیه گیرنده ابراز می ‎ دارد و از این راه اهتمام و فراموش نشدنش را به او نشان می ‎ دهد .

 

وی با بیان این‌که هدیه، زنده کننده خاطرات شیرین گذشته و یادآور دوستی ‎ها است، اضافه کرد: هدیه، کینه‌ها را می ‎ زداید و برادری را استوار و پایداری می ‎ کند کمااینکه پیامبر گرامی اسلام می ‎ فرماید: «هدیه، کینه‌ها ار از دل‌ها می ‎ زداید». (میزان الحکمة، ج ۴، ص ۳۴۵۰) و در جایی دیگر فرموده است: «هدیه، مودت و دوستی را به ارمغان می ‎ آورد و برادری را هموار می ‎ کند و کینه را می ‎ زداید، پس به یکدیگر هدیه دهید تا با هم مهربان گردید».(اصول کافی، ج ۵، ص ۱۴۴)

 

  • 12
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش