شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۵۰۰۰۶۵

خطرات بدنسازی برای نوجوانان چیست؟

خطرات بدنسازی,بدنسازی درنوجوانی,رژیم غذایی بدنسازی

نوجوان

ورزش مرتب، عادتی بسیار سالم در هر سنی محسوب می‌شود و تمرینات استقامت، بخش مهمی از تمرینات تناسب‌اندام است. اما بدنسازی می‌تواند برای سلامت نوجوان در صورتی‌که تمرینات را بدون مشورت با مربی و اعمال شیوه صحیح انجام دهد یا از رژیم‎ها و مکمل‎های معمول در این زمینه استفاده کند، مضر باشد.

 

بدن نوجوانان معمولا تا ۱۶ سالگی درحال رشد است، اگر آن‎‌ها اسکلت بدن خود را با برداشتن وزنه‏‌های بیش از حد سنگین تحت فشار قرار دهند، این موضوع ممکن است موجب آسیب دایمی شود. همچنین استفاده از رژیم‎های سخت یا مکمل‎های غذایی حاوی «استروئید» هم می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به سلامت آنان وارد کند.

 

خطر آسیب را کاهش دهید

برای نوجوانی که بدنسازی را آغاز کرده است، دنبال کردن رژیم ورزشکاران حرفه‏ای قطعا عاقلانه نیست؛ هیچ یک از این افراد به تناسب‌اندام خود یک شبه دست نیافته‌اند، بلکه به تدریج نیرو و طاقت خود را افزایش داده‎اند. برای دستیابی به حجم قابل توجهی از عضله، به سال‏‎ها تمرین مداوم نیاز است. انجام دادن پشت سرهم چند ست یا کارکردن بی‎وقفه روی یک عضله تنها باعث تحلیل آن می‌شود. نوجوانان باید تمریناتی را که شامل کار کردن با وزنه‎ها می‌شود در دو یا سه ست با ۸ یا ۱۲ تعدادحرکت انجام دهند. این موضوع موجب دست‌یابی به نتیجه بهتر و کاهش خطر آسیب دیدگی می‌شود. آسیب دیدگی در سنین پایین می‌تواند باعث ناتوانی فرد در بقیه عمر شود اما در صورتی‎که ورزش کردن تدریجی و اصولی انجام شود، عملکرد بدن در آینده بسیار رضایت‏‎بخش خواهد بود.

 

رژیم غذایی، شوخی بردار نیست

هدف بسیاری از بدنسازان، افزایش حجم عضلات با کاهش چربی بدن است. بدنسازان حرفه‏ای رژیم غذایی خاصی را دنبال می‌کنند که آنان را قادر می‌سازد، میزان چربی بدن را به کمترین مقدار برسانند. برخی هم برای بیشتر دیده شدن عضلات، قبل از مسابقات بدن خود را «دی‌هیدراته» می‌کنند. برای یک نوجوان درحال رشد، هیچ یک از رژیم‏هایی که شامل کنترل شدید میزان کالری، مصرف افراطی پروتئین یا حذف کربوهیدرات است، توصیه نمی‌شود.

 

بهترین گزینه برای آنان استفاده از یک برنامه غذایی متعادل، شامل تنوعی از میوه‎ها، سبزی ها، غلات و پروتئین است. همچنین محدود کردن استفاده از مکمل‏ها و قندهای تصفیه شده برای میان وعده‏‌ها هم توصیه می‌شود. یک رژیم غذایی صحیح می‌تواند به افزایش تمرکز، توانایی ورزشی، سلامت و تندرستی نوجوان شما منجر شود. اگر آنان قصد دارند از رژیم غذایی خاصی پیروی کنند، آن را با دقت بررسی کنید و عادات غذایی‌شان را تحت نظر بگیرید. درصورت مشاهده حساسیت بیش از حد آن‌ها، بهتر است با متخصص تغذیه مشورت کنید چرا که احتمال ابتلا به اختلالات تغذیه وجود دارد.

 

مکمل‎هایی که آسیب می‌زند

نوجوانان هرگز نباید بدون وجود دلیلی پزشکی سطح هورمون‎های بدن خود را تغییر دهند. آنان را آگاه کنید که از مکمل‏های ورزشی، به ویژه«استروئیدها» دوری کنند. مکمل‎های استروئیدی می‌تواند باعث ابتلا به بیماری‎های قلبی، آسیب‏های جدی کبد و آسیب دستگاه تناسلی  شود.

 

عادت‌های سالم ایجاد کنیم

تحمل سال‏های نوجوانی آسان نیست. نوجوانان ممکن است وضعیت بدن خود را نپذیرند، به‌ویژه اگر از طرف همسن و سالان خود تحت فشار قرار گیرند. درنتیجه ممکن است به استفاده از رژیم‎‏های نامعقول یا استفاده از مکمل‎های استروئیدی روی آورند. ضروری است که آنان را به سوی ورزش کردن صحیح و رژیم مناسب سوق دهید. منصرف کردن آن‎ها برای استفاده از رژیم‎‏های سخت ممکن است آسان نباشد، اما آگاه کردن آن‌ها درباره عواقب جبران‏ناپذیر این رژیم‌ها ضروری است. همچنین فواید پیشرفت آهسته و پیوسته را به آنان گوشزد کنید. اگر در برقراری ارتباط با آن‌ها مشکل دارید، می‌توانید از یک مربی حرفه‎ای که در بدنسازی نوجوانان تخصص دارد، کمک بگیرید.

 

چطور عناصر مورد نیاز بدن را تامین کنیم؟

ویتامین«B»: یکی از ویتامین‌های مورد نیاز بدن است که در کار خون‌سازی و تولید انرژی نقش دارد، این ویتامین در غذاهایی مثل جگر، دل، قلوه، تخم‌مرغ، شیر،‌ ماهی، مرغ، ‌گوشت قرمز، غلات مخصوص و غلات سبوس‌دار یافت می‌شود.

 

ویتامین «D»: برای رشد و نمو و سختی استخوان‌ها لازم است. این ویتامین در روغن ماهی، جگر، زرده تخم‌مرغ، پنیر و ماست به مقدار زیاد وجود دارد. در ضمن تابش مستقیم آفتاب بر پوست، سبب تولید مقدار زیادی از این ویتامین در بدن می‌شود.

 

ویتامین «C»: این ویتامین مقاومت بدن را در برابر بیماری‌ها بالا می‌برد. در بهبود زخم و سلامت لثه‌ها نقش دارد. به علاوه باعث می‌شود بدن آهن بیشتری جذب کند. این ویتامین در انواع مرکبات، گوجه‌فرنگی، فلفل سبز، سیب‌زمینی، اسفناج و کاهو وجود دارد.

 

«روی»: نیاز بدن به «روی» در دوران بلوغ افزایش پیدا می‌کند. این ماده که در ساختن پروتئین نقش دارد، در غذاهایی مثل جگر، شیر، غذاهای دریایی، حبوبات و گندم یافت می‌شود.

 

«ید»: ید برای رشد و نمو طبیعی بدن، سوخت‌وساز مواد غذایی و تولید انرژی بسیار لازم است. سلول‌های عصبی و مغز نیاز زیادی به آن دارند. این ماده در غذاهای دریایی، لبنیات و تخم‌مرغ وجود دارد. در غلات، میوه‌ها و سبزی‌ها، ید به میزان کمتری یافت می‌شود.

 

«کلسیم»: به دلیل تسریع در رشد استخوان‌ها، نیاز به کلسیم در سن بلوغ بیشتر است؛ بنابراین دختران باید از منابع غذایی حاوی کلسیم مثل شیر به میزان فراوان استفاده کنند. دختران در طول روز حداقل سه واحد لبنیات کم چرب مصرف کنند، البته به شرط آن که همراه با مصرف دیگر منابع غذایی حاوی کلسیم باشد. از طرفی  انجام فعالیت بدنی و ورزش هم بسیار مهم است.

 

«آهن»: یکی از عناصر مهمی که در تمام دوره‌های زندگی و به ویژه در سنین بلوغ باید به میزان کافی در بدن وجود داشته باشد، عنصر آهن است. در صورتی‌که آهن بدن از دست برود، فرد برای رشد عضلات و افزایش حجم خون با کمبود آهن روبه رو خواهد شد و به همین دلیل حتماً باید با مصرف مکمل، این کمبودها را جبران کرد. البته نیاز بدن به آهن در دوران بلوغ بیشتر می‌شود؛ زیرا دختران به‌دلیل قاعدگی ماهانه، مقداری از آهن بدنشان را از دست می‌دهند و اگر آهن مورد نیاز بدنشان تأمین نشود، پس از ازدواج و در دوران بارداری دچار کمبود شدید آهن خواهند شد؛  در این شرایط نه تنها خطر مرگ‌ به علت خون ریزی هنگام زایمان افزایش می‌یابد بلکه نوزادانی که به‌دنیا می‌آورند، کم وزن یا نارس هستند و ذخایر آهن کافی ندارند. کم خونی فقر آهن در دوران بارداری و دو سال اول زندگی اثر جبران‌ناپذیری بر رشد و تکامل مغزی کودک دارد و موجب کاهش بهره هوشی به میزان ۵ تا ۱۰ درصد می‌شود.

 

به همین دلیل خوردن غذاهای حاوی آهن به ویژه به دختران توصیه می‌شود. این ماده در غذاهایی از قبیل گوشت، جگر، ماهی و زرده تخم‌مرغ وجود دارد. در خور ذکراست، استفاده از مواد دارای ویتامین «C» یا میوه‌های ترش، مثل مرکبات، به جذب آهن کمک می‌کند.

 

«پروتئین»: همان‌گونه که اشاره شد یکی از مواد مورد نیاز بدن، پروتئین است. نیاز به این ماده در دوران بلوغ به دلیل سریع‌تر شدن رشد و افزایش حجم عضلات بیشتر می‌شود. پروتئین‌های حیوانی در تخم‌مرغ،‌گوشت و شیر و پروتئین‌های گیاهی در غلات و حبوبات وجود دارد. مصرف روزانه ۴۵ تا ۷۲ گرم پروتئین توصیه می‌شود.

 

نوجوانان هرگز نباید بدون وجود دلیلی پزشکی سطح هورمون‎های بدن خود را تغییر دهند. آنان را آگاه کنید که از مکمل‏های ورزشی، به ویژه«استروئیدها» دوری کنند.

 

 

khor​asannews.‎​com
  • 701
  • 309
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۴۰
غیر قابل انتشار: ۳۹
جدیدترین
قدیمی ترین
نه داداش الان دیگه ۱۸سالت شده برو باشگاه کیف کن
با سلام ببخشید من ۴ ماهه که به ۱۵ سالگی وارد شدم میخواستم بپرسم برای بدنم ضرر داره،؟؟؟
سلام من ۱۴ساله هستم و قدم ۱۶۷و وزنم ۶۵مشکلی ندارن بدن سازی رو شروع کنم
سلام من ۱۵ سالمه خانوادگی ژنتیکمون خوبه قدم ۱۷۷ وزن هم ۶۹ بدنسازی کار میکنم ضرر نداره؟
سلام من ۱۵ سالمه خان...
نه داااش
سلام. من ۱۷ سالمه و قدم ۱۷۸ و وزنم ۷۶ کیلو هستش وزنه سنگین برام مشکلی داره؟
سلام من۱۶ سالم هست قدم ۱۷۰ یابیشتر یاکمتر وزن رو ۵۰یاشاید کمتر باشع توی این وزن وقدبدنسازی برایم تاثیربرام داره یانع
سلام من۱۶ سالم هست ق...
از ۱۵ سال به بعد میتونید بدنسازی رو شروع کنید
سلام من ۱۶ سالم هست قدم ۱۷۵ وزنم رو ۶۰ یا شاید بیشتر باشع توی این وزن و قد بدنسازی تاثیری برام داره یا نع ؟
سلام محمد هستم ۱۶ سالمه آیا بدنسازی برای قدم مضره
سلام من ۱۳ سالمو رو به اتمام هست من بچگی ژیمناستیک رفتم الانم قدم ۱۷۲ هست و وزنم ۶۸ ایا بدنسازی خونگی با هالتر و دمبل ۵ ۷ کیلویی جلوی قدمو میگیره و تا الان حدود یک ساله خودارضایی میکنم ولی ترک کردم ایا مشکلی هست؟
من ۱۴سالمه قدم۱۵۰شایدم بیشتر وزنم۴۰بدنسازی برام ضرری داره عایا؟؟؟؟؟
من ۱۴سالمه قدم۱۵۰شای...
سلام اگه وزنه سنگین بزنی ممکنه بدن به جای قدت به ماهیچه ها بده وباعث کوتاه قدی بشه ولی اگه وزنه سبک اندازه بزنی هیچ تاثیری برقد نداره
سلام من ۱۵سالمه الان ۶ماه هست دارم بدنسازی کار میکنم قدم۱۶۰هست و وزنم ۵۰ کیلو هست و در حد توانم وزنه میزنم میخواستم بدونم بدنسازی برای قدم مشکل ایجاد نمیکند
سلام من علی ۱۵ سالمه الان ۶ماه هست دارم بدنسازی کار میکنم قدم۱۶۰ و وزنم ۵۰ کیلو هست در حد توانم وزنه میزنم میخواستم بدونم بدنسازی برای قدم مشکل ایجاد نمیکند
سلام من علی ۱۵ سالمه...
ن
من ۱۵ سالمه بدنسازی کار می کنم پرس پا کارنکنم قدم میسوزونه خداوکیکیل جواب بدین
سلام من۱۴سالم و۱۷۴قدو۶۴وزن دارم واز۱۱سالگی کنارجودوفالیت بدن سازی انجام میدم ۱ ۲ماه که سنگین کارمیکونم واز هیچ مکملی استفاده نمیکونم شما بگین سنگین کارکونم یانه
من قدم ۱۶۰ وزنم ۴۵ سن ۱۴ ساله میگم میشه من بدنسازی در خانه رو شروع کنم لطفاً بگید.
من قدم ۱۶۰ وزنم ۴۵ س...
اره دیگه وقتش رسیده
من ۱۳سالمه و۱۴۵ قدم وزنم ۳۰ کیلو میخام ببینم میتونم بدنسازی رو شروع کنم
من ۱۳سالمه و۱۴۵ قدم ...
سلام بزار سن توبرسه ۱۴اون موقه خوب سنگین میزنی من الان ۱۴ سالمه سنگین میزنم
سلام من۱۶سالمه قدم۱۸۵ووزنم۸۷هیکلی هم هستم ولی کمی احساس ضعف درعضلاتم می کنم می خواستم بدونم که اگه بدنسازی بیام این مشکل برطرف میشه و واسه قدم ضرری نداره؟
سلام من۱۶سالمه قدم۱۸...
بله مشکل شما برطرف میشه ولی باید تحت نظر ی مربی با تجربه بدنسازی رو شروع کنی تا به ستون فقراتت آسیبی وارد نشه
ممنونم از توضیحات
۱۵سال دارم قدم۱۷۸ و وزنم ۷۵ گفتم ببینم ..بدنسازی قد رو میسوزنه؟؟؟ لطفا کمک کنین!!
۱۵سال دارم قدم۱۷۸ و ...
قد رو که کاهش نمیده اصلا همچین چیزی نداریم.ولی دیگه نمیزاره رشد کنی یا اگرم رشد کنی خیلی کم
۱۵سال دارم قدم۱۷۸ و ...
خیر اصلا اتفاقا کمکم میکنه
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش