جمعه ۰۱ اسفند ۱۴۰۴
۱۰:۲۱ - ۰۱ اسفند ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۱۱۱۴۵۰
سیاست خارجی

گروسی: اورانیوم با غنای بالا در ایران در همان جایی است که قبلا بود | شرط آژانس برای توافق هسته‌ای ایران و آمریکا

گروسی,مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت که نمایندگان آمریکا در مذاکرات هسته‌ای با ایران «جدیت» دارند و درباره عناصر یک توافق احتمالی «قطعیت» وجود دارد.

به گزارش ایرنا، گروسی در مصاحبه‌ای با سی‌ان‌ان که پنجشنبه شب پخش شد، در پاسخ به این پرسش که چه «احساسی» از دیدار روز دوشنبه با سید عباس عراقچی وزیر خارجه ایران داشت، گفت: قبل از هر چیزی باید برای روشن شدن موضوع بگویم که من (در گفت‌وگوهای غیرمستقیم ژنو در روز) سه‌شنبه هم حضور داشتم که این موضوع بسیار مهمی است زیرا نشان می‌دهد که یک احساس قطعیت در این مذاکرات به میانجیگری عمان وجود دارد. چرا که برای اولین بار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یعنی خود من در این گفت‌وگوها مشارکت داشتم.

وی افزود: ما توانستیم در مورد موضوعات بسیار عینی صحبت کنیم و صرفا تبادل نظر کلی درباره اینکه چه باید کرد و چه احتمالاتی وجود دارد، نبود.

مدیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تصریح کرد: (روز دوشنبه) یک گفت‌وگوی طولانی آماده‌سازی با عراقچی وزیر خارجه ایران داشتم. به نظر من، برای همه روشن است که به منظور تحقق توافق چه چیزی لازم است. همچنین در عین حال، اختلافاتی وجود دارد؛ شاید در مورد اینکه تا چه اندازه می‌توان این اقدام را انجام داد. اما در خصوص اینکه چه چیزهایی لازم است و عناصر یک توافق احتمالی چه باید باشد، قطعیت وجود دارد.

گروسی همچنین درباره اینکه آمریکایی‌ها چه احساسی در مورد مذاکرات سه‌شنبه داشتند، گفت: نظرات متفاوتی در این باره وجود دارد. اتفاقی که افتاد این بود که ما عناصر متفاوتی را بررسی کردیم. عناصر این توافق چیست؟ بهتر است که در مورد آن پنهانکاری نکنیم. عناصر این توافق احتمالی باید به مواد هسته‌ای که در ایران وجود دارد، مخصوصا اورانیوم با غنای بالا، تاسیساتی که حملات ماه ژوئن هدف قرار گرفتند و اینکه چه اتفاقی برای این تاسیسات خواهد افتاد و فعالیت‌های ایران در آینده بپردازد و اینکه چگونه همه اینها زیر نظر سختگیرانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار خواهد گرفت.

وی خاطرنشان کرد: البته فصل دیگری نیز وجود دارد که بیشتر به مسائل سیاسی می‌پردازد که من در آنها مشارکت ندارم، مثلا لغو تحریم‌ها، همکاری اقتصادی و مشوق‌هایی از این نوع که به طور موازی حرکت می‌کنند و کلیت موضوع را تشکیل می‌دهند.

این تفاهم وجود دارد که پس از بحث در مورد این موارد کلی، ایران با شماری از پیشنهادهای منسجم باز خواهد گشت. روندی ایجاد شده است و ما نیز در موضوعات فنی مشاوره می‌دهیم تا آن را عملی و قوی کنیم.

گروسی در پاسخ به این پرسش که اورانیوم با غنای بالا در ایران کجاست؟ اظهار کرد: ما به ایران بازگشته‌ایم اما نه به آن تاسیسات (که مورد حمله قرار گرفتند). اما اینکه این مواد کجاست، اجماع عمومی این است که در همان جایی است که بود. هیچ نشانه‌ای از انتقال اساسی آن وجود ندارد.

وی با اشاره به درخواست آمریکا برای عدم غنی‌سازی و مخالفت ایران با این خواسته گفت: مذاکرات جریان دارد و درست نیست که من وارد جزئیات شوم. اما روشن است که شکافی میان موضع آمریکا مبنی بر عدم غنی‌سازی و آنچه که ایران انجام می‌دهد، وجود دارد. برای آنکه مذاکرات دیپلماتیک قوی باشد باید میان آنچه که آمریکا ممکن است بپذیرد و آنچه که مشروع است و خطر اشاعه (هسته‌ای) ندارد، توازن ایجاد کنیم. روی این خط باریک حرکت می‌کنیم تا به توافق برسیم. امیدوارم (که به توافق برسیم).

وی درباره اینکه آیا هدف از تجمع نیروهای آمریکا در منطقه کسب امتیاز از ایران است یا تغییر رژیم، گفت: این بیشتر یک گمانه‌زنی است. چیزی که من سر میز مذاکره می‌بینم و در صحبت با استیو ویتکاف و جرد کوشنر (نمایندگان ترامپ) می‌بینم این است که آنها با جدیت در مذاکراتی با هدف رسیدن به نتایجی حضور دارند. به نظر می‌رسد که آنها جدول زمانی دارند که البته تصمیم‌گیری در مورد آن به خودشان مربوط می‌شود. و در طرف ایرانی می‌بینم ... نکته جالبی بگویم و آن اینکه این بار روند متفاوت است. در گذشته، نوعی مقابله به مثل وجود داشت، مثلا من اقدامی انجام می‌دهم و در مقابل آن چیزی دریافت می‌کنم. برداشت من این است که این بار ما به دنبال چیزی هستیم که باید جامع باشد.

گروسی برای توافق هسته‌ای آمریکا و ایران شرط گذاشت

گروسی در گفت‌وگویی با شبکه خبری «فاکس نیوز» با تاکید بر اینکه آژانس اتمی در مذاکرات میان ایران و آمریکا نقش دارد، بیان داشت: «ما (در مذاکرات) دخیل بوده‌ایم و تلاش داشتیم نظرات فنی درباره موضوعاتی که در جریان است و آنچه که از نماینده ویژه استیو ویتکاف و دکتر کوشنر انتظار می‌رود و آنچه که ایرانیان می‌گویند، ارائه دهیم.»

وی با تاکید بر اینکه «تعاملات دائمی» ادامه دارد، عنوان کرد که طرفین «حس فوریت» را درک می‌کنند.

گروسی در ادامه گفت که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا با تعیین جدول زمانی، بر ضرورت ثمر رسیدن مذاکرات در زمانی کوتاه تاکید کرده است.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به اینکه از زمان جنگ ۱۲ روزه به برخی سایت‌ها در ایران دسترسی نداشته، گفت: «ما به عنوان بخشی از کارهای راستی‌آزمایی‌مان به طور مرتب به این مکان‌ها می‌رفتیم و آخرین فرصتی که بازرسان من برای رفتن به داخل (این سایت‌ها) داشتند در ماه ژوئن بود؛ تنها چند روز پیش از حملات.»

گروسی عنوان کرد که زمان جنگ آژانس دیگر دسترسی به این سایت‌ها نداشته و فقط تصاویر ماهواره‌ای آن‌ها را دیده است.

وی در این رابطه گفت: «این بخشی از موضوعاتی است که بر سر آن‌ها درحال گفت‌وگو هستیم. مشخصا برای اینکه توافقی وجود داشته باشد، ما باید بررسی کنیم که چه چیزی آنجاست و وضعیت چیست. ما باید اطمینان حاصل کنیم که انحرافی در این مواد حساس انجام نگرفته باشد.»

این مقام ارشد دیدبان هسته‌ای سازمان ملل ادامه داد: «فکر می‌کنم که همه این‌ها بخشی از ماهیت جامع این روند است. به نظرم یا توافقی خواهیم داشت که همه چیز را پوشش دهد و به همه چیزهایی که لازم است مورد بررسی قرار بگیرند، بپردازد و یا اینکه توافقی نخواهیم داشت.»

وی در ادامه از «حس فوریتی» که رئیس‌جمهور آمریکا در قبال مذاکرات با ایران القا می‌کند، حمایت کرد. گروسی در انتها تاکید کرد که هدف مذاکرات دیپلماتیک با ایران، جلوگیری از دستیابی تهران به تسلیحات هسته‌ای است.

  • 10
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش