چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۳۵ - ۱۰ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۲۰۴۷
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

اصولگرایان بر سر دوراهی «بازسازی» گفتمان یا استراتژی

چرا اصولگراها در لاک دفاعی فرو رفتند؟ | نواصولگرایان؛ همچنان مشکل اصلی راست‌گرایان سنتی

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها,اصولگرایان
اصولگرایان امروز بیش از هر زمان دیگر نیاز به یک واکاوی اساسی دارند تا مشخص شود آیا منشاء شکست ها را باید در تاکتیک ها جستجو کند یا در گفتمان جریان اصولگرا.

به گزارش خبر آنلاین، سیکل ناکامی های اصولگرایان در انتخابات، از سال ۹۲ آغاز و در انتخابات سال ۹۴ و  ۹۶ بار دیگر تکرار شد. در شرایطی که جناح راست تصور می کرد با تغییر برخی تاکتیک‌های به کار گرفته شده در انتخابات های گذشته می تواند نتیجه را به سود خود برگرداند اما در بزنگاه باز هم همان درد همیشگی به سراغ اصولگرایان آمد تا ناکامی، نتیجه تشتت و چنددستگی تصمیمات اصولگرایانه باشد.

 

حتی جبهه مردمی نیروهای انقلاب که تلاش کرد با تغییر سازوکار تصمیم گیری در جریان اصولگرا، اختلافات بین راست گرایان را کمرنگ کند در نهایت از درون دچار چنددستگی شد تا برخلاف ادعای اولیه برای معرفی یک نامزد به صحنه انتخابات، با دو کاندیدای رسمی و چند کاندیدای غیررسمی که از سازوکار این جبهه گلایه داشتند وارد میدان شود. کاندیداهایی که نام هیچ کدامشان از صندوق رای به عنوان پیروز بیرون نیامد.

 

شکست در تبلیغات

ابروهای گره کرده اصولگرایان نشان می‌دهد در نقد به عملکرد این جناح یک اتفاق نظر وجود دارد اما برخی، نقد را در گفتمان می‌بینند و خواستار تغییر و بازسازی گفتمانی جریان اصولگرا هستند و برخی دیگر معتقدند استراتژی و تاکتیک این جریان خصوصا در ارتباط گیری با مردم و مقابله با رقیب باید دچار تغییر و بازسازی شود.

 

حجت الاسلام مجتبی ذوالنور، نماینده اصولگرای مجلس دهم از زمره افرادی است که معتقد است جناح اصولگرا بازی را در تبلیغات باخته است. نماینده مردم قم به خبرآنلاین می گوید«من معتقدم  کاری که جریان انقلابی باید انجام دهد جلوگیری از برخی تبلیغات غلط است چراکه تبلیغات غلط مواضع جریان اصولگرایی را به گونه ای جلوه داد که رای لازم را نتوانست کسب کند.»

 

او تاکید دارد: در گام اول اصولگرایان  باید خود را خوب نشان دهند و در گام بعد مانع تاثیرگذاری تبلیغات سوء شوند.

 

البته ذالنور اصلاح گفتمان اصولگرایی را نیز لازم می داند و در همین رابطه خاطرنشان می کند که«گفتمان اصولگرایی نواقصی دارد که نیاز به اصلاح دارد که باید این نواقص را رفع کند. مقام معظم رهبری اعتقادشان این است که هر دستگاهی باید روز به روز در جهت تکامل گام بردارد و خود را بازیابی کند؛ غفلت ها و روزمرگی ها ممکن است هر جریانی را از ادامه کار باز دارد لذا هیچ جریانی بی نیاز از اصلاح نیست و طبیعی است که جریان اصول گرایی خارج از این قاعده قرار نمی گیرد و لازم است در جهت بازیابی خود تلاش کند.»

 

وی در پاسخ به این سوال که اینکه چرا اصولگرایان نتوانستند رای زنان و جوانان را جذب کنند می گوید« این موضوع کلیت ندارد اما به هر صورت می توانست بیشتر باشد که  در همان اصلاح گفتمان اصولگرایی می گنجد.»

 

اما این تنها ذالنور نیست که سیاست تبلیغاتی اصولگرایان را نقطه ضعف این جناح می داند، بلکه محسن کوهکن نیز از دیگر نمایندگان اصولگرای مجلس دهم، فرو رفتن اصولگرایان در لاک دفاعی  را ضعف جناح راست عنوان کرده و به اعتقاد او هزینه احمدی نژاد را این جریان پرداخت کرده است. او در گفت و گویی که با خبرآنلاین داشت اظهار کرد: نقطه ضعف اصولگرایان این بود که جریان اصولگرایی در تدوین نقطه نظرهایش و در رد اتهامات واهی که در دوران انتخابات ریاست جمهوری به آنها وارد شد موفق عمل نکرد.

 

به نظرم اصولگرایان به جای آنکه موضع تدافعی بگیرند باید موضع تهاجمی به خود می گرفتند. سال ۸۴ در مرحله اول انتخابات، آقای احمدی نژاد نماینده اصولگرایان نبود و اساسا آقای احمدی نژاد در فرایند شورای هماهنگی نیروهای انقلاب ورود نکرد و به صورت مستقل تصمیم گرفت پس با چه دلیلی نقاط قوت دولت احمدی نژاد باید فراموش شود و اگر نقاط ضعف فراوانی داشته است باید اصولگرایان هزینه آن را بدهند.

 

اشتباه تاکتیکی

«به جای قالیباف رئیسی باید کنار می کشید» این یکی از مهمترین محورهای اختلاف بر سر علت شکست اصولگرایان در انتخابات ۹۶ است درواقع افرادی مانند محمدعلی پورمختار معتقدند اشتباه اصولگرایان نه در گفتمان که در تاکتیک بود، تاکتیکی که «جمنا» تصمیم گیرنده آن بوده است.

 

نماینده اصولگرای مجلس دهم عمده ترین نقدهایش را متوجه "جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی" کرد و گفت: با کنار رفتن آقای قالیباف ۵۰ درصد آرا قالیباف به سمت آقای روحانی کشیده شد بسیاری از اعضای ستاد آقای قالیباف به سمت آقای روحانی رفتند و در ستاد آقای روحانی فعال شدند، نهایتا هم به آقای روحانی رای دادند.  اگر آقای رئیسی کنار می کشید همه آرا او به سمت قالیباف می رفت. ولی این طرف بر مبنای تحلیل و رویکردهایی که خود رای دهندگان داشتند تصمیم گرفتند به دیگری رای دهند.

 

نواصولگرایی؛ دردی پنهان

از سوی دیگر ظهور نواصولگرایانی که تا کنون چهره ای رادیکالی به نسبت اصولگرایان سنتی از خود نشان داده اند موجب شده تا صدای انتقادها از درون اردوگاه راست بلندتر شود، به ویژه وقتی این تصور پیش آمد که شاید این گروه تصمیم دارند تا از محوریت جامعتین بکاهند و خود پرچمدار اصولگرایی شوند. در این راستا صحبت های عضو حزب موتلفه اسلامی را می توان مهر تائیدی بر این گمانه دانست.

 

حشمت الله فلاحت پیشه در گفت و گو با خبرآنلاین پیکان انتقادش را به سمت این گروه نشانه می رود و می گوید: افرادی پیشقراول اصولگرایان شدند که بیشتر تفنگدار هستند و اصلا زبان نرم بلد نبودند و بیشتر با زبان تهدید و تخریب می خواستند رای جمع کنند. وی می گوید: آقای رئیسی هرچند شخصیت آرامی دارد اما قربانی بخشی از اطرافیانش شد. افرادی که نمی دانند با حوزه اجتماعی باید با زبان نرم سخن گفت و این مشکلی است که هنوز در میان اصولگرایان مرتفع نشده است.

 

 گفتمانی که باید اصلاح شود

هرچند در میان شخصیت های جناح راست  دیدگاه های متفاوتی نسبت به علل و عوامل ناکامی های اصولگرایان وجود دارد اما به نظر می رسد این انتخابات آنها را در یک موضوع اساسی هم عقیده کرده است و آن اینکه گفتمان اصولگرایی نیاز به اصلاح دارد حتی برخی مانند« ناصر ایمانی» معتقد است اصولگرایان باید برای شکستن پیله اطراف خود شجاعت به خرج دهند. او می گوید اصولگرایان باید از غلظت ایدئولوژیک نگاه خود بکاهند و غلظت عملگرایی شان را باید بیشتر کنند.

 

فائزه عباسی

 

 

  • 12
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش