جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۳۲ - ۱۳ اسفند ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۲۱۰۹۲
اشتغال و تعاون

آیا آمارها ایجاد یک میلیون شغل توسط دولت رئیسی را تایید می‌کنند؟

آمار ایجاد اشتغال رئیسی,نرخ بیکاری
رئیس جمهوری اخیرا طی سخنانی خبر داده که «نرخ بیکاری از ۸.۹ درصد به ۸.۲ درصد رسیده که بدین ترتیب ۷ درصد کاهش پیدا کرده است!» جدای از اشکالات محاسبه‌ای که در این گفته وجود دارد اما آیا واقعیات اقتصادی نیز حکایت از نرخ بیکاری تک‌رقمی و ایجاد یک میلیون شغل در سال دارند؟

 به گزارش تجارت‌نیوز، ایجاد یک میلیون شغل در سال؛ یکی از وعده‌های ابراهیم رئیسی پیش از به دست گرفتن دولت سیزدهم بود. حالا به نظر می‌رسد در روزهای پایانی سال ۱۴۰۱، دولت مُصر است که نشان دهد به این وعده خود حداقل در سال جاری عمل کرده است؛ روزی وزیر کار می‌گوید «بحمدالله از یک میلیون فرصت شغلی در سال عبور کرده‌ایم.» و روزی دیگر رئیس جمهوری از تحقق این وعده خبر می‌دهد.

افزون بر این، دو سه روز قبل بود که رئیسی برای نشان دادن اینکه نرخ بیکاری تک‌رقمی شده، طی سخنانی گفت که «نرخ بیکاری از ۸.۹ درصد به ۸.۲ درصد رسیده که بدین ترتیب ۷ درصد کاهش پیدا کرده است!» جدای از اشکالات محاسبه‌ای که در این گفته وجود دارد اما آیا واقعیات اقتصادی نیز حکایت از نرخ بیکاری تک‌رقمی و ایجاد یک میلیون شغل در سال دارند؟

اطلاعات منتشر شده از مرکز آمار ایران نشان می‌دهند از پاییز سال قبل تا پاییز امسال، ۹۳۰ هزار شغل ایجاد شده است. اما بررسی کارشناسان گویای این مطلب است که تغییر وضعیت شاغلان مرد در یک سال منتهی به پاییز سال جاری حاکی از این است که جمعیت شاغل ۹۰.۳ درصد، جمعیت غیرفعال ۶.۶ درصد و جمعیت بیکار ۳.۳ درصد است. وضعیت شاغلان زن اما نگران‌کننده‌تر است؛ ۶۲.۶ درصد شاغل، ۳۵.۷ درصد غیرفعال و ۱.۸ درصد بیکار.

در شرایطی جمعیت غیرفعال زنان به ۳۵.۷ درصد رسیده که در تعاریف ارائه شده جمعیت غیرفعال شامل گروهی می‌شود که شغلی ندارند و در جست‌وجوی شغل نیز نیستند. اما رشد جمعیت غیرفعال به چه معناست؟ این امر جدای از اینکه در نتیجه مجموعه‌ای از عوامل مختلف از اجتماعی تا فرهنگی اتفاق می‌افتد یک علامت منفی به بازار کار است.

در پاییز سال گذشته هم ۲۳ میلیون و ۵۳۵ هزار و ۱۷۵ نفر شاغل بوده‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد از آن زمان تا پاییز سال جاری، ۶۸۲هزار و ۵۲۰ نفر شغل خود را از دست داده‌اند. به گزارش اکوایران، رقم خالص اشتغال ایجاد شده برابر با ۲۷۴ هزار و ۸۸۳ نفر بوده است. رقمی که با وعده داده شده فاصله قابل توجهی دارد.

محیط کسب‌وکار از عوامل تکراری رنج می‌برد

در شرایطی مقامات دولتی از محقق شدن وعده ایجاد یک میلیون شغل در سال خبر می‌دهند و از آن به‌عنوان یک دستاورد نام می‌برند که بررسی‌های انجام گرفته نشان می‌دهند که هنوز محیط کسب و کار ایران از یکسری عوامل تکراری رنج می‌برند.

فعالان اقتصادی مشارکت‌کننده در یک پایش که از سوی اتاق بازرگانی ایران نیز انجام گرفته، گفته‌اند که به ترتیب سه مولفه «غیرقابل پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات»، «دشواری تأمین مالی از بانک‌ها»، «بی‌ثباتی سیاست‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌های اجرایی ناظر بر کسب‌وکار» جزو نامناسب‌ترین مولفه‌های محیط کسب‌وکار قرار دارند و از جمله موانع رشد و توسعه مشاغل‌شان تلقی می‌شوند.

ایجاد شغل با سرمایه‌گذاری رابطه مستقیم دارد

از سوی دیگر، ایجاد اشتغال با انجام سرمایه‌گذاری رابطه مستقیمی دارد. اما چندی است که فعالان اقتصادی نسب به خروج سرمایه‌گذاران داخلی از کشور هشدار می‌دهند. ضمن اینکه شرایط را برای تشویق سرمایه‌گذاران خارجی برای ورود به کشور ناممکن تلقی می‌کنند.

صاحب نظران چند شرط را برای انجام سرمایه‌گذاری ضروری برمی‌شمرند؛ از جمله ایجاد ثبات اقتصادی، رفع موانع کسب و کار، تغییر قوانین بانکی، تک نرخی شدن و ثبات ارزی و البته مهم‌تر از همه رفع تحریم‌ها و بهبود روابط با دنیای خارج و به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای. پیشتر مسعود خوانساری- رئیس اتاق بازرگانی تهران نیز یک پرسش اساسی و کلیدی را مطرح کرده بود که چگونه مسئولان انتظار دارند در روزهایی که نرخ فرار سرمایه از ایران اوج گرفته و سرمایه‌گذاران داخلی در حال خروج از کشور هستند، سرمایه‌گذاران خارجی تشویق به سرمایه‌گذاری در کشور شوند؟

در این میان، آمارهای منتشر شده از بانک مرکزی هم حکایت از این دارد که در دهه ۹۰ سالانه به طور متوسط حدود ۱۰ میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده؛ این یعنی از سال ۹۱ تا ۱۴۰۰، ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه از کشور به دیگر کشورها انتقال یافته است. شهریورماه امسال هم  اتاق بازرگانی تهران خبر داد که خروج ۴۵ میلیارد دلار سرمایه از ایران در ۴ سال اخیر رقم خورده است. با وجود این حجم از فرار سرمایه از کشور، ادعای عجیب تحقق یک میلیون شغل در سال دور از دسترس به نظر می‌رسد.

  • 14
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
با سلام تعرف اشتغال ،وجود یک شغل پایدار و دائمی است، لذا با گزارش فوق و با توجه به اینکه سازمان تامین اجتماعی برای از بین بردن ناترازی بین شاغلان و بازنشستگان، از طرح تشویقی بیمه خویش فرما استفاده کرده است، افراد مشمول عمدتا شغل دائم و پایدار ندارند .از این رو، ایجاد شغل برای یک میلیون نفر ،با واقعیت فاصله عمیق دارد
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش