سه شنبه ۰۱ فروردین ۱۴۰۲
کد مقاله: ۱۴۰۱۱۱۰۰۸۱

مونتاژ دیالکتیکی چیست و در فلسفه و سینما چه کاربردی دارد؟

مونتاژ دیالکتیکی,مونتاژ دیالکتیکی چیست,مونتاژ دیالکتیکی در سینمامونتاژ دیالکتیکی از نظریه های سینمائی آیزنشتاین در شروع پیدایش زبان سینما بود
برای توصیف یک ساختار منطقی، از واژه دیالکتیک استفاده می شود که در آن دو عنصر متضاد، معنای جدیدتر و بزرگتری را به وسیلة کنش فعال خواننده/ بیننده، خلق میکند. این اصطلاح در ارتباط با فلسفه مارکسیستی میباشد و تأثیر فراوانی بر نظریه پردازان مارکسیست و چپگرای سینما دارد. در این مطلب از سرپوش توضیحاتی درباره مونتاژ دیالکتیکی داده شده است.

مونتاژ دیالکتیکی

جنبشی در سینما توسط آیزنشتاین بهمراه چند فیلمساز روس دیگر به نام های لف کوله شف، ژیگا ورتوف، وسیوالاد پودوفکین و… بوجود آمد که امروزه به آن مونتاژ شوروی می گویند ولی مونتاژ دیالکتیکی، از مباحث مهم این جنبش و شخص آیزنشتاین به شمار می رود. آثار و فیلم های سرگئی ایزنشتاین، بیشترین تأثیر اصول دیالکتیک را بر سینما گذاشت. ایزنشتاین، مونتاژی را به عنوان یک هنر، ارائه  داد و موجب خلق نوعی زیبایی شناسی در سینما شد.

زیبایی فیلم ها از نظر نویسندگان فیلم های شوروی بر مبنای مونتاژ بود تا جایی که فیلم ساز و معلم روس به نام لِو کولشو ، مونتاژ را بعنوان اصل و پایه سینما معرفی کرد. هنگامی که نماها از نظر او، در مونتاژ به هم متصل میشوند ، کمپوزیسیونی( ترکیب بندی) بوجود می آید که شبیه به سایر آثار هنری است. ایزنشتاین با استفاده از این ایده ی کولشوف گفت که دیالکتیک در مونتاژ، عنصر مهمی تلقی میشود. پیوند دو تصویر متضاد به یکدیگر از طریق برش، ممکن میشود و در نتیجه باعث ایجاد یک ناهمخوانی با هدف تحریک تماشاگر میشود. به این ترتیب، تصاویر بی حرکت و خنثی از نظر سیاسی، یک نیروی محرکه سیاسی پیدا می کنند و با استفاده از این جذابیت سینما میتوان تماشاگران را تحریک، هیجان زده و حتی مضطرب کرد. با این که هر نما در فیلم، یک تصویر فیلم برداری شده از چیزی در جهان واقعی است، میتوان مفاهیم تجریدی و ذهنی را با استفاده از مونتاژ دیالکتیکی بطور ملموس و عینی نشان داد.

مونتاژ دیالکتیکی در سینما

مونتاژ از نظر سناریست های اتحاد جماهیر شوروی سابق، مهم ترین اصل زیبایی شناختی فیلم ها به شمار می رود. مونتاژ برطبق نظر یک فیلمساز روسی به نام لف کولشوف ، از اصول و پایه های اصلی سینما محسوب میشود. عقیده و باور این فیلمساز چنین بود، که در زمان اتصال نماها به همدیگر در مونتاژ،  کمپوزیسیونی مشابه سایر آثار هنری ایجاد میشود. سرگئی آیزنشتاین هم با بهره گیری از این ایده معتقد بود که دیالکتیک از مهم ترین عناصر در مونتاژ، تلقی میشود.

نمونه های مونتاژ دیالکتیکی در سینما

بنابر نظر ایزنشتاین، معروف ترین نمونه کاربرد اصول مونتاژ دیالکتیکی، در مونتاژ سکانس پلکان اودیسه در فیلم رزمناو پوتمکین( ۱۹۲۶) میباشد. لحظه ای که ارتش تزار، مردم را به منظور فرو نشاندن آتش انقلاب میکشت، به صورت طبیعی فيلمبرداري نشده است ولی بیننده، عصاره این تجربه را با استفاده از قابلیت های مونتاژ دریافت میکند؛ به همین خاطر، هدف استفاده از این تکنیک برای خلق معنایی فراتر از آنچه محسوس است، می باشد. 

مونتاژ دیالکتیکی چیست,مونتاژ دیالکتیکی,مونتاژ دیالکتیکی در سینمادیالکتیک در فلسفه نوعی شیوه آنالیز است

اصول مونتاژ دیالکتیک توسط ایزنشتاین در فیلم در نمودارهایی نشان داده شده که نمودار در آن ها به سوی کسب بینش سیاسی حرکت میکند. نمای پایین آمدن سربازان از پلکان به تصویر زنی که فریاد میکشد ، برش می خورد و سنتز این برش، شناخت سرکوب است. این سنتز موجب شکل گیری تز دیگری میشود که با عکس های مردمی ترکیب شده که از پلکان به پائین می شتابند و منجر به ایجاد سنتز بعدی یعنی سرکوب نیروهای مردمی میشوند.

در این سکانس پیچیده، مجموعه ای از فضاهای متفاوت، ترکیب نماها و مدت زمانی نمایش یک صحنه، در کنار هم قرار می گیرند. این تمهید با افزودن احساس اضطرار به سکانس، عناصر قدیمی را مورد تجزیه قرار می دهد و حرکت فیلم بسوی هدف نهایی( حرکت و کنش جمعی)، شکل می گیرد. او در فیلم اکتبر( ۱۹۲۸) از تصاویری برای قرار گرفتن استعاره ها در مقابل یکدیگر استفاده کرد؛ به عنوان مثال یک طاووس را در کنار یک مقام دولتی قرار داد. هدف از طاوس در این جا انتزاعی نیست، ولی هیچگونه منطق روایی برای آن وجود ندارد. با این حال، توانایی به به تصویر کشیدن کارکرد قدرت را دارد.

مونتاژ دیالکتیکی در سینما,نمونه های مونتاژ دیالکتیکی در سینماسبک مونتاژ دیالیکتیکی در سینما کاربردهای زیادی دارد

گردآوری: بخش هنر و سینما سرپوش

  • 12
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
سارا خادم الشریعه,بیوگرافی سارا خادم الشریعه بیوگرافی سارا سادات خادم الشریعه استاد بزرگ شطرنج

تاریخ تولد: ۲۰ اسفند ۱۳۷۵

محل تولد: تهران

حرفه: شطرنج باز

عناوین: استاد بین‌المللی (۲۰۱۵)، استادبزرگ زنان (۲۰۱۳)، استاد بین‌المللی زنان (۲۰۱۱)، استاد فیده زنان

(۲۰۰۸)

وضعیت تاهل: متاهل 

ادامه
رسول خادم,بیوگرافی رسول خادم,تصاویر رسول خادم رسول خادم ورزشکار و سیاستمدار مردمی

تاریخ تولد: ۲۷ اسفند ۱۳۵۰

محل تولد: مشهد، ایران

حرفه: کشتی گیر، مدیر ورزشی و سیاستمدار

سبک ورزشی: کشتی آزاد

تحصیلات: دکتری جامعه شناسی

ادامه
ژیلا شاهی,بیوگرافی ژیلا شاهی,عکس های ژیلا شاهی بیوگرافی ژیلا شاهی، بازیگر توانمند سینمای ایران (+ تصاویر)

تاریخ تولد: ۲۲ اسفند ۱۳۶۴

محل تولد: اردبیل، ایران

حرفه: بازیگر سینما و تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۹ تا کنون

آثار برنده جایزه: قصر شیرین، موقعیت مهدی

ادامه
هجویری,زندگینامه هجویری,بیوگرافی هجویری درباره زندگی هجویری دانشمند بزرگ سده پنجم

لقب: داتا گنج بخش

دوره زندگی: سده پنجم هجری

محل تولد: غزنین

نام اثر: کشف المحجوب

درگذشت: ۴۸۱ و ۵۰۰ هجری قمری

محل دفن: میان دروازه بهاتی لاهور

ادامه
گری وینر,بیوگرافی گری وینر,عکس های گری وینر گری وینرچاک کارآفرین و نویسنده موفق آمریکایی

تاریخ تولد: ۱۴ نوامبر ۱۹۷۵

محل تولد: اتحاد جماهیر شوروی

ملیت: آمریکایی- بلاروسی

حرفه: کارآفرینی، رسانه‌های دیجیتال و بازاریابی

شناخته شده برای: کارآفرینی و نویسندگی

دارایی: ۱۶۰ میلیون دلار

ادامه
میترا رفیع,بیوگرافی میترا رفیع,زندگینامه میترا رفیع بیوگرافی میترا رفیع، بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون ایران (+ تصاویر)

تولد:۱۲ آذر ۱۳۷۳

زادگاه:تهران

پیشه:بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون

تحصیلات:فوق لیسانس بازیگری

ملیت:ایرانی

ادامه
محمود صادقی,بیوگرافی محمود صادقی,عکس های محمود صادقی بیوگرافی محمود صادقی نماینده مجلس شورای اسلامی

تاریخ تولد: ۲ فروردین ۱۳۴۱

محل تولد: الیگودرز، ایران

حرفه: سیاستمدار ایرانی

تحصیلات: دکترای حقوق خصوصی

حزب سیاسی: روحانیون مبارز

ادامه
زانکو,بیوگرافی زانکو,عکس های زانکو زانکو خواننده محبوب و جوان ایرانی

حرفه: خواننده

سبک فعالیت: پاپ

سال شروع: ۱۳۹۸

ساز تخصصی: گیتار

زانکو,بیوگرافی زانکو,تصاویر زانکوبیوگرافی زانکو

ادامه
میرفندرسکی,ابوالقاسم میرحسینی فندرسکی,زندگینامه میرفندرسکی ابوالقاسم میرحسینی فندرسکی عارف و دانشمند دوران صفوی

تاریخ تولد: ۹۴۲ خورشیدی

محل تولد: فندرسک، گرگان، ایران

دلیل شهرت: دانشمند و حکیم

دوران زندگی: صفویه

وفات: ۱۰۱۹

محل دفن: تخت فولاد اصفهان

ادامه
دیالوگ ونزدی,دیالوگ سریال ونزدی,دیالوگ هایی از ونزدی

دیالوگ ونزدی ونزدی ( Wednesday) مجموعه ای تلویزیونی در ژانر کمدی، ترسناک، ماوراء طبیعی و داستان بلوغ است که بر اساس شخصیت ونزدی آدامز ساخته شده‌ است. جنا اورتگا در نقش ونزدی آدامز، یک دختر ۱۶ ساله که دارای قدرت‌های فرا حسی است. او به دلیل ایجاد شرارت در مدارس دیگر به آکادمی نِوِرمور فرستاده می‌شود. یکی از ویژگی های ونزدی این هست که به هیچ کسی اهمیت نمی دهد و نگرانی های دیگران برای او ارزشی نداره و بسیار حاضر جواب است. در ادامه این مقاله سرپوش  به معروف ترین دیالوگ های سریال ونزدی پرداخته ایم. دیالوگ معروف از ونزدی آدامز: آماتورهایی مثل شما آبروی گروگان گیری را میبرند. دیالوگ های سریال ونزدی: من فکر نمیکنم از همه بهترم، فقط اینکه از تو بهترم دیالوگ ونزدی  به دوستش: هر وقت حالم بهم خورد به تو فکر میکنم. دیالوگ هایی از ونزدی: من طوری رفتار می‌کنم که انگار مهم نیست اگر کسی من رو دوست نداشته باشه. در اعماق وجودم پنهانی از آن لذت می برم. دیالوگ هایی از ونزدی آدامز: من به انتقام باور دارم، معمولا هم خیلی گرم و با درد زیاد درستش می‌کنم. حاضرجوابی های ونزدی: دوست شما بودن باید با یک برچسب هشدار دهنده همراه باشد. دیالوگ های به یاد ماندی ونزدی آدامزی جالب ترین دیالوگ های ونزدی:  احساسات مساوی با ضعف است. دیالوگ هایی مشهور در سریال ونزدی: ونزدی دختر رویاهای شما نیست. او کابوس شماست. دیالوگ جذاب ونزدی: جالب ترین گیاهان در سایه رشد می کنند. پاسخ های ونزدی به دوستانش: من به بهشت یا جهنم اعتقاد ندارم، اما به انتقام اعتقاد دارم! دیالوگ مشهور ونزدی آدامز: هرکس کفش های پاشنه بلند را اختراع کرد، به وضوح یک شکنجه گر در کنارش بوده. دیالوگ های کاراکتر اصلی سریال ونزدی: تو دلیلی هستی که میفهمم چقدر ضروری است که هرگز خود را از دست ندهم. گردآوری: بخش هنر و سینما بیتوته

ویژه سرپوش