دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴
۱۶:۳۳ - ۱۸ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۴۵۲۲
فیلم و سینمای ایران

فیلم‌هایی که از سوی کمیسیون فرهنگی مجلس با چالش رو‌به‌رو شدند

اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,سینمای ایران,مادر قلب اتمی
به تازگی تعدادی از نمایندگان مجلس خواستار توقف نمایش دو فیلم «اکسیدان» و «مادر قلب اتمی» شده‌اند، در سال‌های اخیر مواردی که نمایندگان مجلس در مخالفت با اکران فیلمی نامه‌ای امضا کرده‌اند و یا خواستار توقیف فیلم شده‌اند، کم نبوده‌ است.

به گزارش خبرآنلاین، مواجهه نمایندگان مجلس با فیلم‌های سینمایی در سال‌های اخیر بیش از آنکه برخورد با یک فیلم سینمایی و نگرانی از آسیب رسیدن به جامعه به واسطه اکران آن باشد٬‌ جنبه سیاسی به خود گرفته است. در چهار سال دوم دولت محمود احمدی‌نژاد به مرور نقش مجلس در تعیین تکلیف اکران فیلم‌های سینمایی پررنگ شد و گروهی در مجلس برای به رخ کشیدن قدرت خود در مقابل اکران برخی فیلم‌ها صف‌آرایی کردند.

 

در ادامه این برخودرها اشکال تازه‌تری به خود گرفت و انتشار فهرست فیلم‌های ممنوع نیز به کارهای کمیسیون فرهنگی افزوده شد تا به این ترتیب سینمای ایران در دست‌اندازی سخت گرفتار شود. بعد از برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۴ و تغییرات در ترکیب نمایندگان و به خصوص کمیسیون فرهنگی مجلس٬ توقع می‌رفت این نهاد بیش از گذشته در نقش حامی هنر و هنرمند ظاهر شود٬ اما امضای نامه از سوی برخی نمایندگان مجلس در مخالفت با فیلم‌هایی چون «اکسیدان» به کارگردانی حامد محمدی و تهیه‌کنندگی منوچهر محمدی و «مادر قلب اتمی» ساخته علی احمدزاده نشان از آن دارد٬‌ همچنان نمی‌توان چندان روی حمایت مجلسی‌ها از سینما حساب کرد.

 

سینماسینما در گزارشی وضعیت فیلم‌هایی که گرفتار نگاه‌های سیاسی موجود در مجلس شدند و گاه از اکران بازمانده یا با اصلاحات گسترده رو‌به‌رو شدند را بررسی کرده‌ است. 

 

«گشت ارشاد» و «خصوصی»

زمانی که در نوروز ۱۳۹۱ اکران فیلم‌های «گشت ارشاد» و «خصوصی» واکنش‌هایی را به همراه داشت و موجب تجمع بعد از نماز جمعه و اعتراض‌هایی از این دست شد٬ اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس نیز در این میدان بی‌موضع باقی نماندند و حمید رسایی عضو وقت کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در مورد اکران این دو فیلم به «فارس» گفت: «کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در جلسات گذشته خود بررسی‌هایی در مورد دو فیلم «گشت ارشاد» و «خصوصی» انجام داد. اعضای کمیسیون فرهنگی بعد از بررسی و بحث در مورد دو فیلم ذکر شده مخالفت خود را با اکران آن اعلام کردند.»

 

اعتراض رسایی و نمایندگان هم نظر با او به تداوم اکران این فیلم‌ها با وجود اعلام مخالفت نمایندگان مجلس بازمی‌گشت که در نهایت رای آنان به کرسی نشست و هر دو فیلم از پرده پایین کشیده شدند.

 

هشت فیلم ممنوع

پاییز سال ۱۳۹۳ بود که برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با امضای نامه‌ای مخالفت خود را با اکران فیلم‌هایی چون «عصبانی نیستم» به کارگردانی رضا درمیشیان٬ «قصه‌ها» به کارگردانی رخشان بنی‌اعتماد٬ «خانه پدری» ساخته کیانوش عیاری٬ «آشغال‌های دوست‌داشتنی» ساخته محسن امیریوسفی٬ «گزارش یک جشن» ساخته ابراهیم حاتمی‌کیا٬ «خیابان‌های آرام» ساخته کمال تبریزی٬ «صد سال به این سال‌ها» ساخته سامان مقدم٬ «پاداش» به کارگردانی کمال تبریزی اعلام کردند.

 

حجت‌الاسلام احمد سالک رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی اواخر مهرماه سال ۱۳۹۳ در گفت‌و‌گویی با تسنیم به صراحت گفت: «بنده به عنوان رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس نامه‌ای به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نوشتم و در آن نامه خواستم به ۸ فیلم اجازه اکران ندهد.»

 

او در ادامه آن گفت‌و‌گو تاکید کرد اکران این فیلم‌ها به مصلحت نظام نیست و دلیل آن را چنین توضح داد: «آنها در مرحله اول فیلم نامه را داده‌اند و مجوز گرفته‌اند ولی در ساخت فیلم حاشیه رفته اند زمانی که نیز فیلم را بازبینی و بازسازی کردیم مشاهده می‌کنیم که این فیلم به مصلحت نظام نیست.عده ای در این میان ناراحت می‌شوند و می گویند پس چرا فیلم نامه راقبول کردید؟ باید دانست که وقتی این فیلم برای اجرا آماده می‌شود بازیگران دیالوگ‌هایی را فراتر از فیلم نامه بیان می کنند.»

 

از میان فیلم‌های یاد شده٬ «قصه‌ها» توانست به مرحله اکران برسد٬ اما پیش از آنکه فیلم روی پرده سینما برود٬ در سازمان سینمایی نمایشی با حضور نمایندگان مجلس تدارک دیده شد و جمعی از نمایندگان به تماشای فیلم نشستند و در ادامه بعد از شنیدن توضیحات با اکران فیلم موافقت کردند و به این ترتیب فیلم بنی‌اعتماد امکان اکران به دست آورد.

 

از میان دو فیلم تبریزی هم «پاداش» توانست اکران شود٬ اما برای رسیدن به مرحله اکارن با تغییرات گسترده‌ای روبه‌رو شد و بعد از حذف و تغییرات بسیار فیلم توانست روی پرده برود.

 

«خانه پدری» سهمی بیش از یکی دو سئانس نمایش نداشت و زودتر آنکه خوشحالی از رفع توقیف فیلم عیاری در دل سازنده‌اش نقش ببندد فیلم از پرده پایین کشیده شد و در پایان سال٬ حجت‌الله ایوبی رئیس سازمان سینمایی از صبوری عیاری تقدیر کرد. به این ترتیب سرنوش شش فیلم همانطور که برخی از نمایندگان مجلس می‌خواستند رقم خورد و از اکران بازماندند.

 

«رستاخیز»

احمدرضا درویش که سال‌ها به عنوان فیلمساز متعهد و انقلابی شناخته می‌شد و فیلم‌های مطرحی با موضوع دفاع مقدس در کارنامه دارد٬ با ساخت «رستاخیز» وارد میدانی شد که دردسرهای بسیاری برای او به همراه داشت. «رستاخیز» هرچند در ابتدا توانست به جشنواره فجر راه پیدا کند و جوایزی بگیرد٬ اما در جریان اکران بسیاری از مسائل تغییر کرد: فیلم پس از بالا و پایین‌هایی در مورد تغییرات در ظاهر شخصیت‌های فیلم بالاخره اکران شد٬ اما بیش از یکی دو سئانس نتوانست روی پرده باقی بماند و زودتر از آنچه که تصور می‌شد مسئولان سازمان سینمایی از ادامه اکران آن صرف‌نظر کردند.

 

در اتفاقی که برای فیلم درویش رخ داد٬ کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی هم نقش تاثیرگذاری داشت. حجت‌الاسلام و المسلمین سیدعلی طاهری سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفت‎وگویی با باشگاه خبرنگاران، در مورد نگرانی‌هایی که نسبت به فیلم درویش وجود داشت٬‌گفت: «از ابتدای اکران فیلم «رستاخیز» در جشنواره فیلم فجر نگرانی‌هایی بابت محتوای این فیلم به وجود آمد که این نگرانی‌ها را به مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منعکس کردیم. این نگرانی حتی از سوی مراجع عظام تقلید و متدینین درباره اصل فیلم و صحنه‌هایی که در فیلم است، مورد انتقاد قرار گرفت.»

 

او که قبل از شروع اکران بسیار کوتاه فیلم صحبت می‌کرد٬ اعلام کرده بود اگر تغییرات مورد نظر در فیلم اعمال نشود٬ ممانعت با اکران ادامه خواهد داشت: «انتظار این است با تمام تذکرات وارد شده مشکلات این فیلم در زمان اکران عمومی برطرف شود و اگر اصلاحات صورت نگرفته باشد، کمیسیون فرهنگی مجلس به وظیفه خود به گونه‌ای دیگر برای توقیف این فیلم اقدام می‌کند. روز یکشنبه ۲۱ تیرماه (۱۳۹۴) در صحن علنی مجلس به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تذکر دادیم از اکران عمومی فیلم «رستاخیز» ممانعت کنند، چرا که به طور حتم باید مشکلات این فیلم در ابتدا حل شود، سپس به اکران عموم دربیاید.» سرنوشت فیلم درویش هم چیزی غیر از بازماندن از اکران نبود.

 

حساسیت نسبت به «گشت۲»

سعید سهیلی «گشت۲» را در ادامه فیلم «گشت ارشاد» ساخت. با توجه به آنکه حساسیت‌ها نسبت به «گشت ارشاد» بالا بود و فیلم از پرده پایین کشیده شده بود٬ قسمت دوم این فیلم هم از نظرات منفی اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس دور نماند٬ اما مجموع این نظرات نتوانست این بار هم فیلم سهیلی را زمین بزند.

 

فاطمه ذوالقدر عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در مورد دیدگاهی که نسبت به فیلم جدید سهیلی در مجلس و در میان نمایندگان وجود داشت٬‌گفت: «برخی از همکاران نمایش فیلمی مانند «گشت۲» را در شأن جشنواره ندیده و در مقابل برخی دیگر با توجه به جوان‌پسند بودن جشنواره نمایش فیلم‌های طنز را نیز لازم دانستند؛ درواقع با وجود آنکه نمایندگان محتوا و برخی دیالوگ‌های «گشت۲» را نمی‌پسندیدند به دنبال اعمال نظر در اکران یا عدم اکران آن نبوده و نیستند.»

 

«اکسیدان» و «مادر قلب اتمی»

تازه‌ترین فیلم‌هایی که با موضع‌گیری منفی نمایندگان مجلس مواجه شده‌اند٬ «اکسیدان» و «مادر قلب اتمی» هستند. هر دو فیلم پیش از اکران هم با برخی حواشی رو‌به‌رو شده بودند٬ اما تصور می‌شد با شروع اکران٬ مشکلاتی که پیش روی این دو فیلم وجود داشت به پایان رسیده است٬ اما چنین نشد و جمعی از نمایندگان مجلس با این استدلال که فیلم‌ها لزوم اتحاد میان ادیان را در نظر نگرفته‌اند٬ خواستار توقف اکران هر دو فیلم شدند.

 

یک ردپای آشنا

در مورد اغلب فیلم‌هایی که مخالفت اعضای کمیسیون فرهنگی و نمایندگان مجلس در مورد اکران آن‌ها دیده می‌شود٬ یک نکته مشترک وجود دارد و اینکه فیلم‌ها از سوی حوزه هنری نیز تحریم بودند و امکان دست‌یابی به سالن‌های سینمای حوزه را نداشتند. این اتفاق در مورد فیلم‌هایی چون «اکسیدان»٬ «مادر قلب اتمی» و «قصه‌ها» سالن‌های سینمای حوزه را برای اکران در اختیار نداشتند و برای نخستین بار این سینماهای حوزه هنری بودند که دو فیلم «گشت ارشاد» و «خصوصی» را از پرده پایین کشیدند.

 

 

  • 14
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش