دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۳۲ - ۱۸ بهمن ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۱۰۱۵۵۳
کتاب، شعر و ادب

معمای شکسپیر

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات,شکسپیر

پیتر بروک در نوشتن کتاب درباره تآتر و ایده‌پردازی تئوریک در این زمینه سابقه دارد. کتابِ «فضای خالی» او ازجمله آثار نظری مهم تآتر غرب در نیمه‌ دوم قرن بیستم به‌شمار می‌رود. «لطف بخشش» نیز گرچه داعیه نظری ندارد اما سرشار از ایده‌هایی است که ماحصل دهه‌ها تأمل بروک بر آثار شکسپیر و تجربیاتِ بی‌واسطه او ضمن اجرای آنهاست.

 

او خود در پیشگفتار کتاب راه را بر هر نقدونظری می‌بندد. که بخواهد کتاب را به دسته‌بندی‌های کلیشه‌ای بکشاند و یا در قفسه آثاری در باب شکسپیر در کتابخانه‌ای جای دهد تا خاک بخورد و هرازگاهی محققی آن را باز کند او کتاب «لطف بخشش» را نه پژوهشی آکادمیک می‌داند و نه خطابه‌خوانی درباره شکسپیر.

 

این کتاب به‌گفته بروک مجموعه‌ای است از دریافت‌ها و تجربیات و نتیجه‌گیری‌های او، آن‌هم با تاکید بر کلمه «کنونی». بروک شأنِ تجربی تآتر را تا آنجا مهم و اساسی می‌شمارد که هرگونه تغییر در آرای خود را در حین اجرا یا تجربه‌ای تازه محتمل می‌داند. زیرا در نظر بروک «هر اجرا ناگزیر است شکل و شمایل درخورِ متن داشته باشد اما یگانه‌بودن شکسپیر در این است که واژه‌هایش از آنِ گذشته نیستند، بلکه چشمه فوران شکل‌های هنری تازه‌اند.»

 

عنوان کتاب، «لطف بخشش» که عنوانِ آخرین مقاله کتاب نیز هست، به جمله‌ای از پرده چهارم نمایشنامه «تاجر ونیزی» شکسپیر اشاره دارد: «لطف [حُسن، یا ویژگی] بخشش در آن است که به‌زور نیست، که می‌بارد همچون بارانی آرام، از فرازِ آسمان بر فرودِ زمین، و بخشنده و گیرنده - هر دو- را خجستگی می‌بخشد.» در مقدمه مترجم آمده است در این قطعه که از مهم‌ترین خطابه‌ها در آثارِ شکسپیر است، شخصیتِ «پورشیا» در لباسِ مبدل وکیل در دادگاه از «شایلاک» می‌خواهد به بخشش فکر کند. رحم و بخشش از موضوعاتی‌اند که بارها در آثارِ شکسپیر دیده می‌شوند. در نمایشنامه‌های او بخشش کیفیت بسیار ارزشمندی برای افرادِ قدرتمند و توانای جامعه تلقی می‌شود.

 

در مقاله آخر، بروک به نمایشنامه «توفان» اشاره می‌کند و می‌نویسد: «تمام جست‌وجوی شکسپیر برای درک موقعیت انسانی او را به چنین پایانی در آخر نمایشنامه‌اش رهنمون شده است؛ پایانی که در آن پراسپرو به تماشاگران می‌گوید: مرا کنید آزاد. اما او پیش از این سه واژه چه گفته: سرانجامِ من نومیدی و سَرخوردگی‌ست.» به‌زعمِ بروک این جمله می‌توانست پایانِ نمایش باشد؛ البته که می‌توانست. زیرا دست‌کم بسیاری از نویسندگان قرن بیستم، نویسندگان دوران معاصر بر این باورند که چنین پایانی درخورِ نمایشنامه است: «سرانجام من نومیدی و سرخوردگی‌ست» بعد پرده می‌افتد یا نور می‌رود.

 

«ولی واقعیت این است که وقتی شکسپیر این اثر را می‌نوشت، فکر کرد چیزی فراتر وجود دارد که باید گفته شود» و آن عبارت این بود: «مگر با نیایش نجات یابم.» بروک بی‌درنگ مخاطب را از برداشتِ پیش‌پاافتاده و کلیشه‌ای از این عبارت بر حذر می‌دارد و خود دست به کارِ تفسیر آن می‌شود. او با اشاره به واژه بی‌تکلیف و نامعلومِ «نیایش» به این نکته اشاره می‌کند که اگر شکسپیر منظوری بیش از این عبارت نداشت اصلا موضوع نومیدی را پیش نمی‌کشید. پراسپرو ادامه می‌دهد که به نیایشی نیاز دارد که «چنان عمیق فرو رود که خودِ بخشش را نیز خدشه اندازد.»

 

بعد بروک این پرسش را پیش روی مخاطب می‌گذارد که نیایش فرورونده چیست؟ یا چطور نیایشی است که می‌تواند خدشه بیندازد؟ «شکسپیر دو واژه بخشش و خدشه انداختن را تنگاتنگ کنارِ هم می‌گذارد و از این متناقض‌نمای روشن ولی مبهم و درک‌ناپذیر نتیجه‌ای بسیار ساده به‌دست می‌آید: جنایات بخشیده می‌شوند و بخشندگی می‌تواند به آزادی منجر شود. خودِ بروک نیز هم‌چون شکسپیر بر آن است تا با عباراتی به‌ظاهر ساده و قابل درک مفاهیمِ عمیقی را از درون آثار شکسپیر بیرون بکشد.

 

«من فکر می‌کنم شکسپیر برای لمسِ آن چیزِ درک‌ناپذیر نهفته در واژه آزاد است که از دعایی سخن می‌گوید که به عمقِ بخشش نفوذ کند. او پیش‌تر به این باور پرداخته بود که ویژگی خاصی وجود دارد که هیچ‌یک از ما نه می‌توانیم آن را ببینیم و نه می‌توانیم تعریفش کنیم، ولی قابلیت ارائه آزادی‌واقعی را دارد – چیزی که او لطف بخشش می‌خواند... لطف، بخشش، آزاد: این سه‌گانه معمای شکسپیری‌ست.»

 

 

sharghdaily.ir
  • 16
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش