جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۳۴ - ۰۹ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۲۳۱۴
کتاب، شعر و ادب

بررسی کتاب «نفت و هژمونیسم امریکا»

کتاب نفت و هژمونیسم امریکا,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

اقتصاد نفت از زمان آغاز اكتشاف و استخراج آن در اواخر قرن نوزدهم، پیچیده‌ترین اقتصاد در جهان سرمایه‌داری بوده است. در قرن بيستم، نفت به عنوان مهم‌ترین عامل رشد اقتصادی در جهان، نقشی محوري در مسائل ژئوپلیتیک و سياست‌هاي سلطه‌جويانه آمریکا ایفا کرد. با وجود آنكه آسیب‌های زیست‌محیطی مصرف انرژی‌های فسیلی، به‌خصوص نفت، جامعه‌ انسانی را امروز به استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر سوق داده اما نفت همچنان و تا آينده‌اي قابل‌توجه، مهم‌ترین و پرسودترین نوع انرژي در رقابت دائمی بازار جهانی باقي خواهد بود.

 

کتاب «نفت و هژمونیسم امریکا» كه به تازگي منتشر شده ارزیابی جامعی است از اقتصاد نفت و آینده انرژی در جهان و ایران با تكيه بر تئوری رانت و مقوله‌های قدرت و تکنولوژی. كتاب در دو بخش و ۱۱ فصل نوشته شده است.

 

بخش اول کتاب با عنوان «مباني نظري و تاريخي» در هشت فصل از جمله به  نظريه‌هاي قيمت نفت و نقش امپرياليسم آمريكا و دوررنماي جهاني در قرن ۲۱ در زمينه انرژي پرداخته و بخش دوم با عنوان «الگوي مصرف انرژي و آينده انرژي‌هاي تجديدپذير در ايران» در سه فصل به مسائلي مانند دولت رانتي و ويژگي‌هاي الگوي مصرف انرژي پرداخته است. محسن مسرت در مقدمه تصريح مي‌كند كه كتاب نتيجه مطالعات او در مورد سازوکارهاي ورود استعمارگرانه و امپرياليستي و بنابراين وابسته‌کردن انگل‌وار اقتصاد و جوامع اين کشورها است.

 

ایران یکی از عمده‌ترین کشورهای برخوردار از منابع گوناگون انرژی است و از نظر منابع نفتی در ردیف چهارم جهان و از نظر منابع گاز طبیعی، در رديف اول قرار دارد. اگر در ايالات متحده نفت در خدمت صنايع قرار گرفت، در ايران و خاورميانه توليد نفت و ايجاد صنايع نفتي پيش‌شرط تمام چيزهاي ديگر شد. از تغييرات ساختاري در بودجه دولت گرفته تا ايجاد موسسات خدماتي، سرمايه‌گذاري‌هاي دولتي در ايجاد بنادر و ساير بخش‌هاي عمومي، گذر از جامعه کشاورزي و دهقاني، فرار جمعيت از مناطق روستايي، تشکيل شهرها، ساختار قدرت رژيم سلطنتي، ساختار اجتماعي، چگونگي انتقال از جامعه دهقاني به جامعه شهري و بالاخره الگوي صنعتي و مصرف انرژي.

 

استفاده از منابع نفتی ایران مانند ديگر کشورهای خاورمیانه زمانی آغاز شد که اقتصاد آن هنوز در دوران سنتی و پیش از صنعتی‌شدن و بهره‌برداری این منابع به سر می‌برد، بنابراین انگیزه اکتشاف و بهره‌برداری این منابع نمی‌توانست از تقاضای داخلی سرچشمه گرفته باشد: «غیر از سرمایه‌داران تولیدکننده انرژی، مالکان منابع انرژی نیز همانند مالکان زمین‌های کشاورزی در قیمت‌یابی بازار جهانی قرن‌های ۱۹ و ۲۰ نقش مهمی دارند و گاهی حتی می‌توانند حرف اول و آخر را بزنند. آیا وقت آن رسیده بود که مالکان منابع نفتی در خاورمیانه و سایر کشورهای جهان سوم درک کنند که منابع طبیعی در سیستم سرمایه‌داری به کالا تبدیل شده است و در حقیقت در قالب سرمایه‌ تعریف می‌شود؟ به زودی برایم روشن شد که مبارزات ملی‌شدن صنعت نفت در ایران به رهبری دکتر محمد مصدق، درست در همین شرایط تاریخی قرار گرفته بود.

 

در واقع، دکتر مصدق اولین سیاستمدار جهان سوم بود که با درک روابط سرمایه‌داری و تسلطی که بر مسائل حقوقی داشت به این حقیقت رسیده بود که قراردادهای استخراج نفت در ایران و منطقه در تضاد کامل با منافع ایران به عنوان مالک حقیقی منافع نفتی قرار دارد. علاوه بر آن پی برده بود که قیمت‌های موجود در بازار نفت در واقع قیمت‌های واقعی نیستند. به همین دلیل تعبیر من از پرش‌ قیمت نفت در ۷۴-۱۹۷۳ این بود که این بینش مصدقی پس از ۲۰ سال که از کودتای ۲۸ مرداد در ایران می‌گذرد، به آرامی در میان تمام دولت‌های مالک منابع نفتی به بینش مسلط تبدیل شده است. اوپک نیز با پشتوانه معرفتی تاریخی برای افزایش پرشی قیمت نفت دست به کار شده است.

 

این تصمیم اوپک در حقیقت بازگو‌کننده سرمایه‌داری‌شدن اکثر کشورهای نفتی خاورمیانه است. بنابراین باید ریشه اصلی این پرش را در درون این جوامع و تحولات در حال وقوع جست‌وجو کرد.» (ص ۱۹) نهضت ملی‌کردن صنعت نفت در ایران، كه با کودتای نظامی سازمان سيا در ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ با شکست مواجه شد تاثیر بسزایی در كل خاورمیانه و کشورهای جهان سوم از خود به جا گذاشت و فضای استقلال‌طلبی چنان گسترش یافت که تمامی كشورهاي منطقه به صورت اجباری بخشی از صنایع نفتی خود را دولتی کردند.

 

در بحث مربوط به نظريه قيمت نفت، تحقيق نويسنده استوار به نگاهي انتقادي به قانون ارزش ريکاردو و مارکس و تکميل آنها با نظريه رانت و تئوري قيمت‌يابي منابع طبيعي است. او اقتصاد امروز ايران و ساير كشورهاي صاحب درآمدهاي رانتي را مبتلا به «بيماري هلندي» در شكل مزمن آن مي‌داند. كشور هلند منابع گازي طبيعي چشمگيري در اختيار دارد. بعد از جنگ جهاني دوم و افزايش تقاضاي منابع فسيلي انرژي در اروپا به ويژه آلمان، اين كشور كه اقتصاد مستقل و رقابت‌پذير در بازار جهاني داشت، دست به صدور مقادير فراواني از منابع گاز طبيعي كشور زد.

 

صدور گاز طبيعي از يك سو براي اقتصاد هلند امكان درآمدهاي ارزي اضافه‌اي به وجود آورد و از سوي ديگر سبب شد كه ضريب نرخ ارز اين كشور افزايش يابد. افزايش ضريب نرخ ارز به اين معني است كه ديگر كالاهاي صادراتي هلند كه تا آن زمان در بازار جهاني رقابت‌پذير بودند، ظرفيت رقابتي خود را به علت افزايش قيمت اين كالاها از دست بدهند و برعكس كالاهاي وارداتي هلند به سبب كاهش قيمت آنها به پول اين كشور، در بازار داخلي با عارضه كاهش ظرفيت رقابتي صنايع داخلي روبرو شدند. ركود ناشي از اين دو پديده يا به فرار سرمايه‌هاي داخلي منجر مي‌شود و يا سرمايه‌گذاري را از بخش مولد اقتصاد به بخش‌هايي كه رقابت مستقيم با كالاهاي وارداتي ندارند (‌مانند بخش ساختمان) سوق مي‌دهد.

 

نويسنده در بخشي از كتاب مفصل به اين نوع ركود اقتصادي ناشي از نفت در «اقتصاد ملي» پرداخته و نتيجه‌گيري كرده كه در فقدان كنترل دموكراتيك استفاده از درآمدهاي نفتي نمي‌توان انتظار داشت كه بتوان از پيامدهاي تخريبي اقتصاد وابسته به نفت از قبيل تورم، بيماري هلندي، افزايش بيكاري و فقر اجتماعي جلوگيري كرد و در حقيقت ريشه بسياري از چالش‌هاي موجود اقتصادي كه موهبت منابع نفتي را به بلاي خانمان‌سوز فساد تبديل كرده است در وجود نهادهاي انحصاري و نبود كنترل دموكراتيك است.

 

 

sharghdaily.ir
  • 9
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش