شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۴:۵۱ - ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۳۹۸۳
کتاب، شعر و ادب

خواندن‌های دیجیتال و خواندن‌های مکتوب

لذت متن و شیوه های خواندن

شیوه های خواندن,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

فهم اینکه خواندن روی کاغذ چقدر با خواندن از روی صفحه کامپیوتر متفاوت است، نیاز به توضیحی درباره چگونگی تفسیر زبان نوشتاری در مغز دارد. ما اغلب، خواندن را یک فعالیت فکری انتزاعی می‌‏دانیم؛ فعالیتی مرتبط با افکار و ایده‌‏ها، لحن‎ها و تِم‌‏ها، استعاره‏‌ها و نقش و نگارها. اما تا آنجا که به مغز ما مربوط است، متن یک بخش ملموس از دنیای فیزیکی‎ای است که در آن زندگی می‏‌کنیم.

 

در واقع، مغز اساساً حروف را اشیایی‌ فیزیکی می‌‏داند زیرا راه دیگری برای فهم و درک آنها ندارد. ما تا همین اواخر تاریخ تکاملی خود هنوز نوشتن را اختراع نکرده بودیم؛ حدوداً تا چهارمین هزاره قبل از میلاد. بنابراین مغز انسان، به شکل فی‏‌البداهه یک مدار کاملاً جدید را برای خواندن به‌کار گرفته است؛ از طریق تلاقی و ترکیب چند منطقه مختلف از بافتی عصبی‏ که برای توانایی‌‏های دیگری ایجاد شده‏‌اند، از جمله زبان گفتاری، هماهنگی حرکتی و بینایی.

 

بعضی از این مناطق مغزی که کارکرد آنها برای خواندن بازتعریف شده، به شکل تخصصی برای شناخت اشیا به وجود آمده‏‌اند. آنها شبکه‌‏هایی از نرون هستند که به‌عنوان مثال به ما کمک می‌‏کنند بلافاصله یک سیب را از یک پرتقال تمییز دهیم و در عین حال هر دو را زیر عنوان میوه تقسیم‌‏بندی کنیم.

 

فراتر از تلقی کردن هر حرف به‌عنوان شیء فیزیکی، مغز انسان همچنین می‌تواند کل یک متن را به‌عنوان نوعی منظره و نمای فیزیکی تصور کند. وقتی متنی را می‏‌خوانیم، یک نمایه ذهنی از متن را می‎سازیم؛ به شکلی که معنا به آن ساختار تکیه داشته باشد. ماهیت دقیق چنین نمایه‌‏هایی هنوز معلوم نیست اما آنها احتمالاً شبیه به نقشه‎های ذهنی هستند که ما از محیط جغرافیایی طبیعی -مثل کوه‌ها و راه‌ها- و همچنین از فضاهای فیزیکی ساخت بشر – مثل آپارتمان‏‌ها و ادارات- می‎سازیم. پس وقتی سعی می‌کنیم یک قطعه مشخص از اطلاعات مکتوب را به یاد بیاوریم اغلب جایی را که آن اطلاعات در متن جای گرفته، به‌خاطر می‌‏آوریم.

 

در اغلب موارد، متن کتاب‎های کاغذی نسبت به متنی که روی صفحه کامپیوتری خوانده می‌شود از توپوگرافی (مکان نگاری) آشکارتر و بیشتری برخوردار است. یک کتابِ باز، برای خواننده دو قلمرو تعریف شده و آشکار دارد: صفحات چپ و راست و در مجموع ۸ گوشه. خواننده می‌تواند روی یک صفحه از کتاب کاغذی تمرکز کند، بی‌آنکه دید خود را از کل متن از دست بدهد. تمام این ویژگی‏‌ها نه تنها باعث می‎شود متن در کتاب کاغذی براحتی قابل پیمایش باشد، بلکه تشکیل یک نقشه ذهنی منسجم از متن را نیز راحت‎تر می‎سازد.

 

در مقابل، اغلب صفحات کامپیوتری یا اسکرین‎ها، کتابخوان‏‌های الکترونیکی و تبلت‌‏ها با پیمایش حسی یک متن تداخل پیدا می‎کنند و افراد را از نقشه‌‏برداری در سفر ذهنی خود باز می‌‏دارند. یک خواننده متن دیجیتال البته می‌تواند جریان یکپارچه‎ای از کلمات را با ماوس (موشواره) مرور کند، در یک لحظه صفحه را به جلو ببرد یا از کارکرد جست و جو برای مکان‌‏یابی آنی یک عبارت مشخص استفاده کند، اما برای او دشوار است که یک عبارت را در چارچوب یا بافت کل متن ببیند.

 

صفحات کامپیوتری تجاربی را برای خواننده به همراه دارند که کاغذ فاقد آن است. اسکرول کردن شاید راهی ایده‌‏آل برای حرکت درمتن است پس وقتی قرار است یک متن طولانی با ضرباهنگی شدید و پیوسته خوانده‎ شود، کاغذ و جوهر امتیازات خود را دارند؛ اما در عصر جدید، دیگر نمی‌توان گفت برای خواندن، فقط به متن نیاز است. 

 

فائزه مشایخی

 

 

iran-newspaper.com
  • 18
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش