پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴
۱۱:۲۱ - ۱۶ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۴۳۱۱
کتاب، شعر و ادب

چرا معمر قذافی جلوی انتشار «ورم» ابراهیم الکَونی را گرفت؟

ابراهیم الکَونی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

معمای «قدرت» و ارتباط آن با انسان، داستانی مردافکن است که تاکنون به هزار زبان بیان شده و باز هم تازگی دارد. بخصوص وقتی این قدرت به مثابه پوستینی ربانی برکسی مثل قذافی پوشانده شود او تصمیم بگیرد بر همه چیز تسلط پیدا کند، آن‌هم در لیبی و باسوءاستفاده از اعتقادات مردم و البته با بی‌رحمانه‌ترین شکل‌اش. قذافی خود را مجاز می‌دانست با تیغی برنده هر مخالفی را از سر راه خود بردارد و حتی در برابر خالق خود قد عَلَم کند. مشکل بزرگ‌تر زمانی اتفاق افتاد که اراده یک ملت معطوف به پس گرفتن آن قدرت از قذافی شد. مردم لیبی اراده کردند تا آن پوستین مقدس را که دیگر با پوست و خون و رگ و پی او عجین شده بود از تنش در آورند؛ آن‌هم به صورتی زنده‌‌زنده و با آن خفتی که جهان پیش روی خود نظاره‌اش کرد.

داستانی را که ابراهیم الکونی در رمان «ورم» روایت می‌کند عینیت‌ بخشیدن به چنین ماجرایی است. الکونی یکی از پرکارترین نویسندگان جهان عرب است که تاکنون بیش از ۷۰ اثر خلق کرده و همچنان به نوشتن ادامه می‌دهد.

یک نویسنده لیبیایی فروتن و بی‌سرو‌صدا که با‌ وجود این همه کار و کوشش همچنان در جهان و بویژه در ایران ناشناخته است. کسی که درجهان عرب او را تا سطح نجیب محفوظ بالا می‌برند و برایش اعتبار قائلند.

اغلب آثار الکونی در فضایی کویری می‌گذرد و به همین خاطر او را می‌توان استاد بلا منازع «ادبیات کویر» توصیف کرد. او اما در اعماق آن بیابان‌های خشک و تشنه نه درپی آب و آبادی بلکه در پی آگاهی از ذات انسان و ماهیت ارتباط او با جهان و هستی از یک‌سو و با سیاست و جامعه از سوی دیگر است. الکونی نثری روان و در عین حال رمزواره دارد که سرشار از اشاره، تمثیل، کلمات قصار، افسانه و اسطوره‌های مردمان وادی‌های دورافتاده است.

او داستان‌هایش را به شیوه رئالیسم جادویی روایت می‌کند و خواننده را با خود به هزار توی خوف‌انگیز اسرار و رموز تحولاتی می‌برد که هم جذاب و گیراست و هم هوشیارکننده و آموزنده. فضایی که در آن مرزهای بین حقیقت و مجاز، واقعیت و ذهن، تاریخ و اسطوره، مذهب و افسانه در هم ریخته شده و به آدمی نگاهی مرکب و چندپهلو می‌بخشد تا به جای ماندن در سطح بعضی واقعیت‌ها به اعماق‌شان فرورفته و به جای تأثیرپذیری از برخی رخدادهای گذرای سیاسی نگرشی عمیق‌تر داشته باشد.

رمان «ورم» یکی از آثار شاخص ابراهیم الکونی است که با ترجمه محمد علی عسگری در نشر فلات منتشر شده است. از همین نویسنده یک اثر دیگر قبلاً از سوی فرشته مولوی و یک رمان دیگر تحت عنوان «خونابه سنگ» از سوی عسگری ترجمه و منتشر شده بود.

در رمان خونابه سنگ، الکونی به ارتباط انسان و طبیعت می‌پردازد اما در رمان وَرم او ارتباط بین انسان و قدرت را می‌کاود. رمان وَرم در واقع تجسم نمادین دیکتاتورهای حقیری است که سال‌های سال بر خاورمیانه حکومت کردند و جز سیاهی و تباهی دستاوردی نداشتند. ورم هرچند زمانی منتشر شد که هنوز سرهنگ قذافی در لیبی بر سر قدرت بود اما انتشار آن در لیبی ممنوع و برای نویسنده یا خواننده‌اش جرایم سختی در نظر گرفته شد. چند سال بعد، نظام سرهنگ قذافی فروپاشید و حوادث بعدی در لیبی بخوبی نشان داد که ویرانی ناشی از نظام‌های دیکتاتوری تنها به غارت اموال و دارایی‌های ملت‌ها محدود نمی‌شود بلکه آنها شخصیت و هویت ملت‌ها را دستخوش تغییراتی بنیادین می‌کنند به‌طوری که باید سال‌های سال بگذرد تا زخم‌های ناشی از آن ترمیم شود.

ابراهیم الکونی لیسانس و سپس فوق لیسانس خود را در علوم ادبی و نقد از دانشگاه گورکی مسکو گرفت و در طول زندگی خود مشاغل متعددی در وزارتخانه‌های رسانه و فرهنگ داشت. سال ۱۹۷۵ به‌عنوان خبرنگار خبرگزاری لیبی در مسکو فعالیت کرد. سال ۱۹۸۷ مشاور رسانه‌ای سفارت لیبی دراین کشور و سپس در سوئیس (۱۹۹۲) شد.

مدتی نماینده دوستی لیبی و لهستان در ورشو (۱۹۷۸) و مشاور فرهنگی سفارت لیبی در ورشو و سردبیر مجله دوستی لهستان (۱۹۸۱) بود. بعدها نیز وابسته فرهنگی سفارت لیبی در مسکو (۱۹۸۷) و وابسته فرهنگی سفارت لیبی در سوئیس (۱۹۸۲) شد.او هم‌اکنون بازنشسته است و در سوئیس زندگی می‌کند.

الکونی به ۹ زبان مسلط بوده و بیش از ۷۰ اثر از خود برجای گذاشته است. بخشی از این آثار شامل رمان‌های اوست و بخش دیگر به آثار تحقیقاتی او در زمینه‌های ادبیات، نقد، اسطوره‌ شناسی قبایل آفریقایی و برخی مسائل روز مانند مهاجرت اختصاص دارد. او تاکنون موفق به دریافت جوایز متعددی از جمله مدال شوالیه هنر و ادبیات فرانسه ۲۰۰۶ و نیز تاکنون چندبار به‌عنوان نامزد دریافت جایزه نوبل ادبیات مطرح شده است.

محسن بوالحسنی

iran-newspaper.com
  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش