جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۰:۱۵ - ۱۳ آبان ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۸۰۲۶۲۹
کتاب، شعر و ادب

فرجام جاسوسان به روایت فردوسی

شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
شاهنامه، واکنش ایرانیان به ۵ اقدام جاسوسی بیگانگان را چگونه تصویر کرده است؟

ایرانیان از گذشته تا امروز برای حفظ تمامیت ارضی‌شان جان‌فشانی و دلاوری کرده‌اند و این موضوع به زیبایی در شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی به تصویر کشیده شده است. یکی از چالش‌های همیشگی ایرانیان با بیگانگان در شاهنامه، جاسوس‌ها یا به قول فردوسی «کارآگهانی» هستند که از سوی سپاه دشمن به کار گرفته می‌شدند تا نقشه‌ها، فنون رزمی و به طور کلی چگونگی حال و اوضاع ایرانی‌ها را گزارش دهند؛ جاسوسانی که البته در بیشتر موارد سرانجامِ خوشی ندارند و ایرانیان با فراست و زیرکی کارِ آن‌ها را خنثی می‌کنند. در ادامه به چند نمونه از جاسوسی بیگانگان علیه ایرانیان در شاهنامه فردوسی می‌پردازیم.

چوپانی که جاسوس شد

یکی از نمونه‌های جاسوسی در شاهنامه به جنگ‌های درازدامنِ ایرانی‌ها با تورانی‌ها برای گرفتنِ انتقام سیاوش برمی‌گردد. در یکی از این نبردها تُژاو، داماد افراسیاب و پهلوان تورانی شخصی به نام کبوده را که چوپان افراسیاب هم هست، اجیر می‌کند تا برای جاسوسی و شناسایی به اردوی ایرانی‌ها برود و آمارِ نفرات و توانِ جنگی آن‌ها را دربیاورد اما بهرام، پهلوان ایرانی متوجه این قضیه می‌شود و کبوده را به دام می‌اندازد و سر از تنش جدا می‌کند.

افراسیاب همیشه ناکام

در بخش نهاییِ جنگ‌های ایرانی‌ها با تورانی‌ها برای گرفتنِ انتقام سیاوش، افراسیاب در حالی که دیگر تقریباً همه چیزش را از دست داده و در حال فرار از دست کیخسروست، باز هم به سرش می‌زند تا با سپاه بزرگ کیخسرو بجنگد. کیخسرو با تدبیر خود حدس می‌زند افراسیاب قصد دارد شبیخون بزند. به همین دلیل به سپاهیانش دستور می‌دهد دور تا دورِ خیمه‌گاه لشکر یک خندق بکنند و هیچ آتش و چراغی هم روشن نکنند. ایرانی‌ها همین کار را می‌کنند و خودشان در تاریکی جایی دور از خیمه‌گاه سنگر می‌گیرند. در مقابل، «کارآگهان» یا همان جاسوسانِ افراسیاب برایش خبر می‌آورند که ایرانی‌ها خواب خواب هستند و بهترین فرصت برای حمله است. به این ترتیب افراسیاب حمله می‌کند و وقتی با خیمه خالی مواجه می‌شود، غافل گیر می‌شود و دوباره شکست می‌خورد.

جاسوسان به دنبال رستم

در یکی از نبردهای طولانی ایرانیان با تورانی‌ها، وقتی سپاه ایران شکست سختی می‌خورد و نیاز به تجدید قوا دارد، پیِ رستم می‌فرستند تا به کمکشان بیاید. رستم هم به شکل کاملاً ناشناس خودش را با نیروهای تازه‌نفس به اردوی ایران می‌رساند.

تورانی‌ها که مرتب در حال رصد حریفشان هستند، متوجه زیاد شدن تعداد لشکریان ایرانی می‌شوند و با خودشان حدس می‌زنند نکند رستم به یاری‌شان آمده و با خودش نیروی تازه آورده است. برای همین هومان، برادر پیران ویسه، سپهسالار توران برای جاسوسی به نزدیکی محل استقرار ایرانی‌ها می‌رود اما نمی‌تواند بفهمد رستم آمده است یا نه؟ سرانجام ایرانی‌ها در این نبرد به یاری رستم، تورانی‌ها را شکست می‌دهند.

وقتی دشمن عرصه را خالی می‌بیند

اسفندیار یکی از پهلوانانِ محبوب شاهنامه است که چند بار قربانیِ خودخواهی پدرش، گشتاسب شد. یکی از این موارد، زمانی بود که شخصی حسود به نام کُرَزم از او پیش گشتاسب بدگویی و این‌طور وانمود می‌کند که اسفندیار قصد کودتا دارد! گشتاسب هم می‌ترسد و پسرش را زندانی می‌کند. ارجاسب، پادشاه توران از طریق جاسوسان خودش متوجه می‌شود اوضاع حکومت ایران چندان خوب نیست و بهترین فرصت برای حمله به این کشور است.

ارجاسب هم از خدا خواسته سپاهی بزرگ جمع و به ایران حمله می‌کند. تازه این‌جاست که گشتاسب می‌فهمد چه اشتباهی کرده که اسفندیار را به بند کشیده است. سرانجام اسفندیار از بند پدر رها می‌شود و تورانی‌ها را شکست می‌دهد.

در جست‌وجوی یک پسر

یکی دیگر از نمونه‌های حضور جاسوسان در شاهنامه به داستان ضحاک و تولد فریدون برمی‌گردد. بعد از این که ضحاک ماردوش متوجه می‌شود حکومتش به دست شخصی به نام فریدون سرنگون خواهد شد، جاسوسانِ فراوانی را به کار می‌گیرد تا این پسر را پیدا کنند و نزد او بیاورند. جاسوس‌ها هم به جای فریدون پی می‌برند اما فرانک، مادر فریدون پیش از این که جاسوس‌ها سر برسند، فرزندش را به یک دشت می‌برد و به دست نگهبان آن دشت می‌سپارد.

khorasannews.com
  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش