شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴
۱۰:۲۳ - ۱۱ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۱۹۶۳
کتاب، شعر و ادب

کارشناسان از ایده‌هایی برای حفظ طرح‌های فصلی کتاب می‌گویند

شکل مطلوب اختصاص یارانه در بازار کتاب

نمایشگاه‌های کتاب,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
هر سال نمایشگاه‌های بسیاری برای عرضه تازه‌ترین آثار نشر و عرضه انواع کتاب‌ها برگزار می‌شود اما به گواه نظر بسیاری از کارشناسان و فعالان این عرصه، آسیب‌های برگزاری بسیاری از این نمایشگاه‌ها بیشتر از مواهبشان است. به هر حال امروز وضعیت نشر و کتابخوانی وضعیت مطلوبی نیست و ماهی نیست که رسانه‌ای یا کارشناسی از پایین بودن سرانه مطالعه، وضعیت دشوار چاپ و توزیع، گرانی کاغذ، قاچاق کتاب، دشواری‌های گرفتن مجوز و ... گلایه نکند.

با این همه در چند سال اخیر برخی رویدادها همچون برگزاری طرح‌های فصلی کتاب باعث شد تا کورسوی امیدی برای تحول در فضای چاپ و نشر ایجاد شود. اما امسال و در آستانه فرا رسیدن زمان اجرای طرح پاییزه کتاب، خبر رسید که وزارت ارشاد توان مالی برگزاری چنین رویدادی را ندارد. مسوولان موسسه خانه کتاب به همین خاطر از شهرداری کمک گرفتند تا طرح را فقط در تهران برگزار کنند. این وضعیت باعث شده بود تا عموم دوستداران کتاب آماده شنیدن خبری باشند که حاکی از خداحافظی با طرح‌های فصلی بود. با این حال فشارهای رسانه‌ای باعث شد وزیر ارشاد شخصا به ماجرا ورود کند تا طرح‌ پاییزه کتاب به صورت سراسری و با حمایت ارشاد برگزار شود.

اگرچه این طرح اجرا شد اما به نظر می‌رسد ادامه برگزاری طرح‌های فصلی با اماواگرهای بسیاری روبه‌رو است و خوش‌بین‌ترین کتابخوانان هم امید چندانی به ادامه برپایی این طرح‌ها ندارند. این در حالی است که گویا بودجه وزارت فرهنگ در لایحه بودجه سال ۹۹ با کاهش ۱۵ درصدی مواجه شده است. اگرچه جزئیاتی از این کاهش بودجه منتشر نشده اما به نظر می‌رسد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان مرجع اصلی رویدادهای فرهنگی و هنری در سال آینده با مشکلات مالی بیشتری روبه‌رو باشد. با این اوصاف آیا می‌توان انتظار برگزاری طرح‌های فصلی را داشت؟

شاید به همین مناسبت است که بسیاری از کارشناسان و صاحب‌نظران ایده‌های خود را برای حفظ طرح‌های فصلی با رسانه‌ها مطرح کرده‌اند. طرح‌های فصلی امتیازاتی دارد که به گفته مسوولان و کارشناسان غیرقابل رقابت است. نکته نخست این است که فروش در طرح‌های فصلی به نفع هر سه ضلع مثلث ناشر، کتابفروش و کتابخوان است. نکته دیگر آن است که یارانه‌های حمایتی از کتاب در این طرح به صورت کامل، عادلانه و دقیق توزیع می‌شود. به این معنی که هر کتابی بتواند نظر کتابخوانان بیشتری را جلب کند، یارانه بیشتری هم می‌گیرد. نکته دیگر هم آن است که طرح سراسری است و تقریبا همه دوستداران کتاب در سراسر کشور می‌توانند به صورت همزمان و مساوی از مزایای آن بهره‌مند شوند.

ایده‌هایی برای بقای طرح‌های فصلی

برخی کارشناسان می‌گویند با توجه به مزایا و محبوبیت طرح‌های فصلی بهتر است که برگزاری برخی رویدادها از جمله نمایشگاه‌های کتاب که عموما مصرف نمایشگاهی ندارند و تبدیل به بازارهای فروش شده‌اند، تعطیل شده و به جای هزینه‌کرد در این رویدادها، طرح‌های فصلی را حفظ و تقویت کرد. ابراهیم فرازمند یکی از مدیران فروشگاه‌های کتاب پیش از این گفته بود: باید بودجه‌های کلان رویدادهایی همچون نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و نمایشگاه‌های استانی به طرح‌های موثری چون طرح‌های فصلی اختصاص پیدا کند؛ امسال همزمان با آغاز طرح پاییزه کتاب ۹۸، نمایشگاه استانی کتاب در گیلان برگزار شد ولی نه‌تنها از فروش کتاب‌فروشی‌ها کاسته نشد، بلکه استقبال بیشتری از کتاب‌فروشی‌ها صورت گرفت. نمایشگاه‌های کتاب در ایران نتوانسته‌است معنای اصلی و جایگاه واقعی خود را پیدا کند و به‌جای رونمایی کتاب، ارتباط با نویسندگان و ارتباط نویسندگان با ناشر به بازار روزی تبدیل شده‌است که تنها برای عده‌ای خاص منفعت دارد. فرازمند تشریح کرد: اساسا برگزاری نمایشگاه کتاب، به‌معنای آشنایی مردم با کتاب‌های ناشران، نویسندگان و شاعران اتفاق خوبی در عرصه فرهنگ است؛ اما اگر قرار باشد نمایشگاه‌های کتاب به فروشگاه‌های بزرگی که فقط به فروش آثار خود فکر می‌کنند، تبدیل شود، بهتر است از برگزاری آن جلوگیری شود.

بهرام قائدی یکی دیگر از فعالان بازار کتاب نیز درباره آسیب‌های فروش کتاب در موقعیت‌های نمایشگاهی می‌گوید: نمایشگاه کتاب با ۵۰درصد تخفیف برای من کتابدار و کتاب‌فروش امری باورنکردنی بوده و هست؛ در صنعت چاپی که قیمت کاغذ دست به فلک می‌ساید. چگونه ممکن است در این بازار مشوش کتاب، این‌چنین فداکاری در حق مردم شود؟ ۵۰ درصد تخفیف! وی در ادامه می‌گوید: اما قضیه یک ایراد اصلی دارد. در نمایشگاه عموما با کتاب‌‎هایی از ناشرانی ناشناس و بی‌کیفیت روبه‌رو می‌شوید که کتاب‌هایشان بسیار قیمت بالایی دارند. فکر کنم چند ناشر با هم قرار گذاشته‌اند که قیمت‌ها را بالا درج کنند تا وقتی تخفیف ۵۰ درصدی ارائه ‌شود، قیمت به قیمت واقعی نزدیک شود. نمایشگاه‌ها به‌ویژه نمایشگاه‌های استانی جولانگاه این گونه ناشران است.

donya-e-eqtesad.com
  • 9
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش