
همانطور که همه خوب می دانند، شعر فقط به ادبیات فارسی خلاصه نمی شود. شما می توانید بی نهایت کتاب شعر و شاعر در سراسر جهان بیابید که یا نویسنده بوده اند، یا منجم، ریاضیدان و یا پزشک! اگر در پی شعر زیبا باشید، حتما لیستی از شعرهای شاعران بزرگ دنیا مانند حافظ، سعدی، عطار، پروین اعتصامی، مایاکوفسکی و بسیاری دیگر روبرویتان پدیدار می شود. شاید شعر برخی هایشان را هم حفظ باشیم؛ اما آیا واقعا شعرهای خوب در گذشته خلاصه شده اند؟ پس شاعران کم آوازه چه؟
خواندن کتاب شعر حد و مرز ندارد
برای برخی از ما شاید پیدا کردن یک شعر جدید کمی دشوار باشد. با اینکه روی کار آمدن موبایل های هوشمند جای پای بزرگی را در سهم مطالعه ما باز کرده است؛ اما هنوز که هنوز است می توان جای خالی شعرهای مختلف مانند شعر عروضی، قطعه، رباعی، مثنوی، قصیده و غیره را خالی یافت! یکی از همین دلایل شاید شناخت از شاعرانی است که در گذشته های بسیار دورتر از ما زندگی می کرده اند و درک شعر آنها (البته در عین زیبا بودن) کمی آشنایی با ادبیات می طلبد.
شاید یک لغت نامه هم باید کنار دستمان، یا روی موبایلمان نصب باشد تا بتوانیم کلمات شعرهایی که معنای شان را نمیدانیم، پیدا کنیم. البته شعر در هر قالبی علاقه مندان خود را طلب می کند. نمی توان گفت که اشعار حافظ، سعدی یا مولوی به دلیل ثقیل بودن، باید در محفل یا جایگاه خود یا مثلا در شب یلدا برای چند دقیقه کوتاه خوانده شوند؛ اما بسیاری از مردم دوست دارند همسو با زمان پیش بروند و این به معنای آن است که شعر هایی که از شاعران جدید به چاپ می رسد، می توانند در درک زمان کنونی ما بهتر عمل کنند.
دغدغه ها تغییر می کنند و این به معنای آن است که اکثر مردم دوست دارند، شخصی به نام شاعر، زبان قلب شان باشد. البته حرف ما این است که بهتر است در کنار توجه به شعرهای گذشتگان، از شعر های امروزی هم غافل نشویم؛ و گمان نکنیم عنصری که در فهوای کلام آنها کاشته شده، در شعر های جدید وجود ندارد!

در جستجو شعر از نام شاعر و کتاب شعر عبور کنیم!
اگر دوست دار تهیه و خواندن کتاب شعر مسمط، قصیده، غزل و به طور کلی شعرهای مختلف هستید، می توانید نام شاعرانی را جستجو کنید که شعرهای زیبا و کشف نشده ای دارند. قرار نیست تا رسما نام هرکدام از آن ها را در جایی جستجو کنید یا برای جستجو آثارشان به دنبال تاریخچهی بلند بالایی باشید. خواندن شعر و پیدا کردن معنا و مفهوم در آن به نام و آوازه یک شاعر یا یک کتاب شعر مرتبط نیست.
یک توصیه کلی برای خواندن شعر این است که خودتان مانند یک کاوشگر جستجو کننده باشید. قرار نیست تا بابت خواندن یک شعر چیزی را از دست بدهیم. کتاب شعر را بخرید و یا دانلود کنید. در توضیحات هر کتاب سبک آن به خوبی آورده شده است؛ بنابراین پیدا کردن سبک دلخواه مانند گذشته چندان هم سخت نیست.
آزمون و خطا در خواندن شعر زیبا چندان هم ناخوشایند نیست. قرار نیست عمل قلب باز انجام شود! بسیاری از افراد کتاب خوان توصیه می کنند که اگر کتابی را مطالعه می کردید که چنگی به دل نمیزد، آن را کنار بگذارید؛ اما این توصیه به معنای آن نیست که به طور کامل لای هیچ کتاب جدید شعر را به خاطر عدم شهرت شاعرش باز نکنیم!
تشخیص شعر خوب از شعر بد!

چه در خواندن یک کتاب نگارش شده به نثر و چه در خواندن کتاب شعر حتماً به دسته خوب ها و غیر مفید ها برخورد می کنیم. اگر اهل خواندن شعر باشید شاید در وهله اول متوجه آن بشوید؛ اما برای کسانی که میخواهند تازه شروع به خواندن شعرهای جدید کنند این مسئله کمی باید و نباید را شامل می شود.
شاعری کار هر شخصی نیست. از این رو می توان آن را یکی از سخت ترین اما لذت بخش ترین فعالیت دنیا دانست. در این میان شعرهایی که طبق یک ساختار موزون ارائه شده باشند، شعر خوب نام می گیرند. با اینکه معیار دقیقی برای سنجش شعر خوب وجود ندارد اما اشعاری که در ذهن ثابت باقی می مانند یا آنهایی که دائما خواننده را به رجوع وادار می کنند شعر خوب هستند.
طبق قلم ملک الشعرای بهار در کتاب بهار؛ در ادب فارسی، شعری که برای به هیجان درآوردن مخاطب بدون تلاش خاصی عمل کند، شعر خوب است. این دست شعرها نیازمند هیچگونه تلاشی برای پایداری در تاریخ نیستند. نمونه بارز آنها شعرهای شاعران بزرگی که در ابتدا این مطلب نامشان را آوردیم. اکثر شعرهای این شاعران (ایرانی) نه تنها در ایران بلکه در میان مردمان دیگر ملت ها نیز جایگاه خاص خود را پیدا کرده است. از این رو، جهت پیدا کردن شعر های شاعران پر آوازه و شاعران جدید می توانید به سایت کتابچین سری بزنید.
- 10
- 2