پنجشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۰۲۰۰۴۷

آشنایی با انواع صنایع دستی سیستان و بلوچستان

صنایع دستی سیستان و بلوچستان چیستسیستان و بلوچستان در سال ۱۳۹۶ بعنوان اولین روستای صنایع دستی جهان به ثبت جهانی رسید
هنرهای سنتی و دستی منطقه سیستان و بلوچستان اقتصاد و معیشت مردم استان از دیرباز بر پایه اقتصاد کشاورزی و دامداری استوار بوده و به همین سبب مردم اغلب به صورت خودکفا زندگی می کنند.

صنایع دستی سیستان و بلوچستان

شهرهای زابل، هامون، نیمروز و هیرمند، بخش سیستان را تشکیل میدهند درحالیکه شهرهای چابهار، سرباز، نیک شهر، ایرانشهر، خاش و زاهدان، بخش بلوچستان را تشکیل می دهند. تمام شهر و روستاهای این استان، مهارت خاصی در ساخت انواع صنایع دستی دارند و به تولید صنایع دستی متنوعی می پردازند.

استان سیستان و بلوچستان، قدیمی ترین و اصیل ترین سوغاتی های ایران و جهان را دارد که قدمتی به بلندای تاریخ دارد و سفال کلپورگان، یکی از سرآمدترین و برجسته ترین آنها به شمار میرود که قدمت آن به هفت هزار سال می رسد. روستای کلپورگان سیستان به دلیل قدمت این صنایع دستی زیبا در سال ۱۳۹۶ بعنوان نخستین روستای صنایع دستی جهان به ثبت جهانی رسید.

بدین جهت از افتخارات ملی کشور می توان به روستای سیستان و بلوچستان و سایر روستاها و صنایع دستی سیستان بلوچستان اشاره کرد که هویت چند هزار ساله ی کشور ما را به جهانیان نشان می دهند.

* پلیوار یا پریوار دوزی:

به نوعی هنر دستی( گلدوزی) بر روی پارچه، پلیوار یا پریوار دوزی میگویند. یکی از ویژگی های پریوار دوزی اینست که امکان دوخت آن بر روی پارچه یا لباس با استفاده از نخ و سوزن بطور مستقیم وجود دارد.

فهرست صنایع دستی سیستان و بلوچستان پلیوار یکی از صنایع دستی سیستان و بلوچستان است

متریال اصلی در این هنر، پارچه میباشد که گوشه هایی از آن توسط پریوار، تزیین می شود. عموما میتوانید در حاشیه ی روسری و اشراپ های زنان بلوچی، این دوخت را مشاهده کنید. همچنین در قسمت های دور آستین، سر شلوار و جلوی سینه از این دوخت استفاده می کنند.

* سکه دوزی و ﺁینه دوزی:

سکه دوزی و آینه دوزی از دیگر صنایع دستی سیستان و بلوچستان به شمار میرود که جزئی از جهیزیه ی دختران بلوچ است. جنبه ی این هنر، مانند سوزن دوزی، تزئینی است و همیشه نظر توریست ها را به خود جلب میکند.

از هنر سکه دوزی و پولک دوزی بر روی جلیقه، کلاه، روتختی، لباس و ... پولک و اینه در سایزهای مختلف، استفاده می شود. متریال هایی نظیر سکه، پولک، آینه، پارچه، منجوق، مروارید، دکمه های صدفی، خرمهره و نوار یراق از مهم ترین متریال های این هنر محسوب میشود. از مهم ترین دلایل پرفروش بودن این هنر می توان به زیبایی و تنوع بسیار زیاد آن اشاره کرد.

* خامه دوزی( خمک دوزی):

از دیگر صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان می توان به خامه دوزی اشاره کرد که نام های دیگر آن خامک دوزی یا خمک دوزی و یا سفید دوزی میباشد ولی قدیمی ترین واژه برای این هنر، خمک دوزی است. علت انتخاب نام خمک دوزی برای این هنر در سال های دور، این بود که ابریشم بدون هیچگونه پرداختی از قبیل رنگرزی و پخت و پز یا سفیدکاری به صورت خام استفاده می شد. در اصل به نوعی سوزن دوزی که از نخ ابریشم در آن استفاده می شود خامه دوزی میگویند.

قدمت این هنر به زمان پیدایش ابریشم در سیستان برمی گردد و در نخستین نوشتارهای اسلامی از سیستان تحت عنوان مرکز تولید بهترین بافته های پشمی و ابریشمی یاد شده است. سیستان یکی از بزرگترین مرکزهای تولید ابریشم بوده، چون دارای باغ های بسیار زیاد توت می باشد. طبق گفته ی منابع تاریخی، روستای چلنگ ِ زابل در حدود صد سال پیش ، کارگاه های تولید پیله و ابریشم داشته است. هنر خامه دوزی در دوره های اشکانی و سیستانی به اوج شکوفایی خود رسید.

خامه دوزی از سوغات سیستان و بلوچستانخامه دوزی از صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان است که به آن خامک دوزی میگویند

* حصیربافی یا خولک بافی یا تگرد:

قدمت هنر حصیر بافی، سیس بافی، خولک بافی و یا خلک بافی، به تاریخ شهر سوخته و دریاچه هامون برمیگردد که جایگاه ویژه ای در میان مردمان سیستان و بلوچستان داشته است. تلفظ این هنر در منطقه ی سیستان با گویش( خولک بافی) است درحالیکه در بلوچستان با گویش( تگرد) می باشد و تفاوت هایی از نظر نوع مواد ساخت با یکدیگر دارند. طرز تهیه ی خولک از ساقه های نی و تگرد از داز( برگ درختان خرمای وحشی) می باشد.

محصولاتی نظیر سایه بان ، پرده و توتن( نوعی قایق حصیری) از محصولات حصیری سیستان تلقی می شوند درحالیکه محصولات حصیری بلوچستان، شامل سواس( صندل)، روپگ( جارو)، کچو( خورجین)، سمان( زیرانداز)، پروند( کمربند جهت بالا رفتن از درخت نخل)، سفت( جانماز) و کپات( سبد کوچک) می باشند.

از مهم ترین منطقه های تولید محصولات حصیربافی در سیستان می توان روستاهای حاشیه ی کوه خواجه و شهرستان زابل را نام برد. همچنین مناطق نیکشهر، سراوان و سرباز از مهم ترین مناطق تولید این نوع محصولات در بلوچستان به شمار می روند.

به رشته هایی از الیاف به نام سیس که در اطراف تنه درخت خرما می روید؛ گیس درخت خرما میگویند. کاربرد سیس بافی برای تهیه برخی از ملزومات زندگی نظیر تک( نوعی زیرانداز حصیری)، نولک( نوعی سبد دسته دار برای حمل علوفه و ماهی)، کتل( نوعی زنبیل)، سوند( نوعی حصیر برای ایجاد حصار و محدود کردن فضا)، قفس( برای نگهداری مرغ)، انواع طناب و کلاهک آباژور می باشد.

حصیر بافی از صنایع دستی سیستان و بلوچستانحصیر بافی از صنایع دستی سیستان و بلوچستان است که در بین عشایر رواج دارد

* سیاه دوزی:

سیاه دوزی به نوعی سوزندوزی اطلاق میشود. درواقع در این هنر، صرفا از نخ سیاه رنگ ابریشمی برای تزیین پیش سینه و سر آستین لباس استفاده می شود؛ به این صورت که نقشهایی را با استفاده از دوخت دندان موشی به هم چسبیده به شکل مثلث بر روی لباس می دوزند و گاهی از دوخت زنجیره در بین این دندان موشی ها استفاده می کنند.

* گلیم بافی:

یکی از دیگر صنایع دستی سیستان و بلوچستان، گلیم بافی میباشد که بافت آن در بین عشایر، طوایف بلوچ و بلوچ های ساکن سیستان رایج شده است. مواد اولیه گلیم توسط عشایر این خطه، از پشم دام هایشان تهیه میشود. رنگ های گلیم سیستان و بلوچستان هم بیشتر تیره، با زمینه ی قهوه ای، قرمز تیره مایل به قهوه ای، آبی سیر و شتری و رنگ های روشن مثل زرد، سبز، کرم، قرمز و سفید است. این گلیم عموما بصورت راه راه و طرح های هندسی بافته میشود. نوع گلیم تولید شده در سیستان، از نظر نحوه ی برپایی دستگاه گلیم با نوع بلوچی آن تفاوت دارد.

گلیم بافی از سوغات صنایع دستی سیستان و بلوچستانگلیم بافی از صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان است که قدمتی طولانی دارد

* زیور آلات سنتی:

وجود کوره های ذوب فلز در سیستان و بلوچستان، بیانگر قدیمی ترین کوره های فلز در جهان می باشد. در اثر ترکیب هنر مینا کاری، مشبک کاری، مرصع کاری، منبت کاری و کنده کاری ، هنر زیور آلات سنتی بدست می آید. این هنر در محصولاتی نظیر چوری( النگو)، در( گوشواره)، سربند، کپگو( گردنبند ) و تاسنی( سنجاق سینه)، تنوع بی نظیری دارد.

* دوخت بادبزن بمپور:

بادبزن بمپور به دلیل اینکه در بخش بمپور تهیه می شود، با این نام شناخته می شود. نحوه ی ساخت بادبزن های بمپور از تور محكم می میباشد ، حاشیه آنها از قطعات پارچه آراسته به دانه های پلاستیک فیروزه ای است و دسته بادبزن، متشکل از نی میان تهی درازی است که با استفاده از حبوبات، درون آنرا پر می كنند و به عنوان جغجغه برای راندن مگس از اطراف كودكان شیرخوار، استفاده میشود. این بادبزن ها را صرفا به صورت خانگی تهیه می کنند.

بادبزن بمپور از سوغات و صنایع دستی سیستان و بلوچستانیکی از صنایع دستی سیستان و بلوچستان بادبزن بمپور است

* فرش:

در حال حاضر، بافت قالی های منطقه ی سیستان و بلوچستان با استفاده از طرح های كاشان و ساروق و غیره میباشد و برخی از آنها با فرش های كاشان و ساروق برابری می كند.

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 15
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش