شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳
۱۵:۲۳ - ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۳۸۴۲
میراث فرهنگی و صنایع دستی

نوبت به موزه دفینه رسید

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,موزه دفینه

به گزارش آفتاب یزد، بنای موزه دفینه در خیابان میرداماد را بسیاری از رهگذران و اهالی منطقه دیده‌اند و بسیاری نمی‌دانند این بنای متفاوت چه کاربری داشته است. کاربری که اگر نام خیابان کناری (موزه دفینه) نیز نبود حالا دیگر کمتر کسی به‌خاطر می‌آورد. این بنا که مدت‌هاست به بهانه مرمت تعطیل است یکی از بناهای حلقه رایت در ایران است. بنایی با شهرت جهانی که به‌نظر می‌رسد این روزها برخی قصد جانش را دارند.

 

بنای تاریخی دفینه در خیابان ولیعصر(عج)، بلوار میرداماد تهران، یکی از بناهای تاریخی در اختیار بنیاد مستضعفان است که یکی از شاهکارهای معماری برگرفته از مکتب «فرانک لوید رایت» نامیده می‌شود. به‌دنبال خبرهای منتشرشده در فضای مجازی مبنی بر تخریب داخلی این بنای تاریخی، اداره‌کل میراث فرهنگی استان تهران، در قدم نخست شهریور سال گذشته در نامه‌ای به مسئولان متولی ساختمان دفینه، درخواست کرد تا از هر اقدامی‌در این بنای تاریخی جلوگیری شود و پس از حدود هشت ماه، باردیگر نامه‌نگاری‌ها در این زمینه آغاز شده است.

 

***

نامه‌نگاری‌های بی‌تاثیر

سپیده سیروس‌نیا، معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی استان تهران در این زمینه گفت: «به نظر می‌رسد در داخل ساختمان کار می‌کنند و قصد استحکام‌بخشی دارند تا جایی که می‌دانیم یکسری دیوارها و سقف‌ها را حذف کرده‌اند.»وی با اشاره به نامه‌نگاری این اداره کل در اوایل شهریور ماه سال گذشته به مدیر امور موزه‌های بنیاد و شهرداری منطقه ۳ برای توقف کار، آن‌هم زمانی‌که این اتفاق در مراحل اولیه بود، گفت: «همچنین در آن زمان در نامه‌ای به بنیاد مستضعفان درخواست کردیم با توجه به اینکه این مکان جزء بناهای واجد ارزش است؛ طرح‌های استحکام‌بخشی خود را به تایید میراث فرهنگی برسانند، اما متاسفانه از آن زمان تا امروز هیچ اتفاقی نیفتاده و کماکان به کارشان ادامه می‌دهند.» او همچنین به این نکته اشاره کرد که به‌نظر می‌رسد شهرداری منطقه نیز با این اقدام مشکل دارد و در این زمینه ورود پیدا کرده، اما آنها همچنان کارشان را ادامه می‌دهند.

 

***

اعتباری برای ثبت این بنای تاریخی نداشتیم

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان تهران همچنین درباره‌ علت ثبت‌نشدن این بنای تاریخی تا امروز یا دست‌کم تا شهریور سال گذشته که با بنیاد مستضعفان نامه‌نگاری شده است، توضیح داد: «مشکل ما مسئله تامین اعتبار برای پرونده‌های ثبتی است. در معاونت میراث فرهنگی استان تهران فقط یک کارشناس برای ثبت داریم و تا امروز اگر چند پرونده ثبتی یا کار تعیین حریم و عرصه هم در استان تهران تهیه و انجام شده، فقط به کمک چند دانشجو بوده است، که آنها خودشان راغب به این کار بوده‌اند.

 

متاسفانه هیچ اعتباری برای تهیه پرونده ثبتی و تهیه حریم به ما داده نمی‌شود، عملا زمانی‌ که بودجه نباشد یا باید مشاور بگیریم یا کمک تا بتوانیم این کارها را انجام دهیم. معاونت میراث استان تهران نیز با یک نفر نیرو امکان انجام چنین کارهایی را ندارد. اگر یک استان دیگر می‌تواند در طول سال چند بنا را ثبت کند، به این دلیل است که چندین نیرو در بافت تاریخی و دفتر ثبت خود دارند و فقط این کار را انجام می‌دهند.»

 

او همچنین به وجود دفتر محور فرهنگی -تاریخی تهران که تا سال ۸۵ با مدیریت اسکندر مختاری در بافت تاریخی تهران فعالیت می‌کرد و بخش عمده‌ای از پرونده‌های ثبتی را با اعتبار مشخص تهیه می‌کرد، اشاره کرد و گفت: «متاسفانه چندین سال است که هیچ اعتباری در حوزه ثبت و حریم به ما داده نشده است.»

 

**

سریعا پرونده‌ ثبتی ساختمان دفینه را تهیه می‌کنیم

وی بار دیگر به نامه‌نگاری‌های انجام شده توسط این اداره‌کل با امور موزه‌های بنیاد مستضعفان در شهریور سال گذشته تاکید کرد و گفت: «در حال این کار هستیم، از سوی دیگر با شهرداری نیز هماهنگ شده و مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران آقای خسروآبادی نیز با آنها در این زمینه صحبت کرده است.»او گفت: «تا زمان ارسال طرح‌ها و تایید توسط میراث فرهنگی باید کار در این بنای تاریخی متوقف شود. تلاش می‌کنیم یک پرونده ثبتی تهیه کنیم و برای محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی بفرستیم.»

 

***

موزه را مقاوم‌سازی می‌کنیم،

تخریبی در کار نیست در حالی خبر تخریب این بنا منتشر شده که محمدعلی تاجیک، مدیر روابط‌عمومی‌موسسه موزه‌های بنیاد مستضعفان معتقد است، هیچ تخریبی در این فضا انجام نمی‌شود و فقط عملیات مقاوم‌سازی و بازسازی موزه در دست انجام است.

 

وی توضیح داد: «در چند سال گذشته و بعد از اینکه تغییر مدیریت در این بخش از بنیاد مستضعفان رخ داد، بررسی‌ها نشان دادند ستون‌های اصلی ساختمان «دفینه» کمانه کرده و در حال ریزش است، بنابراین طرح مقاوم‌سازی ساختمان و بازسازی برای ایجاد چند واحد موزه‌ای و استانداردکردن خزانه‌ موزه‌های بنیاد مستضعفان تهیه شد.» او افزود:‌ «در آن زمان با آقای کمال کمونه، معمار اصلی این ساختمان نیز مشورت و قرار شد معماری بنای دفینه حفظ و مقاوم‌سازی و بازسازی در داخل بنا انجام شود و تا امروز نیز این پروژه با سرعت خوبی پیش می‌رود.»وی با بیان اینکه این طرح توسط شرکت ملی ساختمان در حال اجرایی شدن است، افزود: «بنیاد مستضعفان نیز سرمایه‌گذار این پروژه است و شهرداری منطقه ۳ نیز با ما همکاری خوبی دارد، اما جالب است تا امروز هیچ‌گاه میراث فرهنگی در این زمینه حضور نداشته است.»

 

***

کسی از میراث فرهنگی نیامده!

تاجیک همچنین درباره‌ انتشار خبرهایی مبنی بر حضور کارشناسان و یگان میراث فرهنگی در مقابل این بنای تاریخی و جلوگیری از ورود آنها به این ساختمان، گفت: «بر اساس صحبت‌هایی که با نماینده شرکت ملی ساختمان داشته‌ام، روز جمعه هیچ‌کس از میراث فرهنگی برای دیدن بنا نرفته است.»او بار دیگر در پاسخ به این صحبت که پس از انتشار عکس‌ها و خبرهای منتشر شده در طول روزهای گذشته ، اغلب معماران و دوستداران میراث فرهنگی معتقدند متولیان این بنای تاریخی در حال تخریب فضای داخلی موزه هستند، گفت: «فضای داخلی با توجه به سستی بنا به‌طور کامل تخریب‌شده و ساختار معماری که اثر آقای کمونه است باقی است، حتی در داخل فضا برای ایجاد مجموعه موزه‌ای چند متر پایین‌تر رفته‌ایم. می‌توانید بازدید کنید.»بنای تاریخی معروف به ساختمان «دفینه» نخستین موزه تخصصی و دائمی‌سکه و اسکناس در ایران بود که هفدهم تیرماه سال ۱۳۷۶ توسط اداره موزه‌های بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی‌افتتاح شد، تا اینکه در سال ۱۳۸۵ به پارک ارم منتقل شد.

 

 

  • 14
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش