پنجشنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۴
۱۱:۰۹ - ۰۶ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۱۴۹۹
میراث فرهنگی و صنایع دستی

قربانی شدن میراث تاریخی کشور پای برخوردهای سیاسی

مقبره کوروش,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
کارشناسان معتقدند میراث فرهنگی از سیاست به‌شدت گریزان است و از همین رو، برخورد سیاسی با رویداد‌های فرهنگی و تاریخی، فایده‌ای جز قربانی شدن مفاخر ملی و میراثی کشور ندارد.

چند سالی است هفتم آبان، بهانه‌ای برای پاسداشت پادشاه هخامنشی شده و با نام کوروش عجین است. این در حالی است که در صحت و سقم وجه نامگذاری این روز اجماع نظر وجود ندارد. عده‎ای این روز را بر اساس منابع تاریخی یونانی، زادروز کوروش می‌دانند و گروهی سالروز فتح بابل به دست او. در این میان نیز هستند کسانی که معتقدند این تاریخ‌ها دستکاری شده است و صحت ندارد.

 

با این وجود، مبنای این روز هرچه باشد، شاید بتوان آن را فرصتی برای معرفی میراث فرهنگی کشور به ایرانیان و جهانیان دانست و از آن در جهت توسعه صنعت گردشگری کشور بهره برد. این در حالی است که در چند سال اخیر، با انجام تجمعات از یکسو و برخورد امنیتی با موضوع از سوی دیگر، عملاً این فرصت به تهدید تبدیل شده است.

 

سال گذشته سازمان میراث فرهنگی در آستانه هفتم آبان اطلاعیه‌ای داد و اعلام کرد: «این سازمان فارغ از صحت و سقم روز ۷ آبان‌ماه و با اعتقاد بر اینکه هرگونه حاشیه به میراث فرهنگی کشور آسیب جدی می‌رساند ،هیچ‌گونه برنامه‌ای برای این روز ندارد. سازمان میراث فرهنگی در راستای صیانت از میراث فرهنگی کشور و عمل به وظیفه ذاتی خود، هیچ‌گونه استقبالی از برنامه‌هایی که به میراثمان آسیب می‌رساند نمی‌کند.»

 

اما پرسش این است که چنین پدیده و رویدادی را چگونه می‌توان مدیریت کرد؟

**روز کوروش مسئله‌ای کاملاً اجتماعی و فرهنگی است

 

این موضوعی است که بهرام پارسایی، نماینده مردم شیراز در مجلس نیز در نطق خود در خانه ملت به آن اشاره کرده است.

 

وی معتقد است درخواست نامگذاری روز کوروش که مسأله‌ای کاملاً اجتماعی و فرهنگی است، با ارجاع به شورای عالی امنیت ملی، «امنیتی» شده است. «در دنیا برای کاهش هزینه‌ها، مسائل امنیتی را فرهنگی و اجتماعی می‌کنند و ما کاملاً نقطه عکس آن هستیم.»

 

پارسایی ظرفیت‌هایی مثل روز کوروش را جزو فرصتی‌هایی می‌داند که توجه به آن بسیار ضروری و لازم است؛ «مزایای متعدد استفاده از فرصت‌های فرهنگی و تاریخی در زمینه‌های متعدد در تقویت امنیت پایدار، جلوگیری از بهره‌برداری اقلیت معاند خارجی و منافع اقتصادی مؤثر است که روز کوروش و نامگذاری آن می‌تواند این فرصت را در پی داشته باشد.»

 

به گفته نماینده مردم شیراز در سال‌های قبل بدون احساس تفاوت قومیتی شاهد حضور مردم در این مجموعه بودیم که به‌واسطه سوء مدیریت‌ها و نداشتن برنامه، اقلیتی انگشت‌شمار، شعارهای هنجارشکنانه دادند. ما هم تسلیم آن اقلیت شدیم و مسأله را امنیتی کردیم. آن اکثریت چند صد هزار نفری را دریابیم که به دور از قومیت لر، ترک، کرد، عرب، بلوچ و فارس دور هم جمع می‌شوند و فرصتی مناسب برای ایجاد امنیت و اتحاد ملی فراهم می‌کنند.

 

**نسبت میراث فرهنگی با سیاست، نسبت جن و بسم الله است

سیدمحمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در گفت‌وگو با ایرناپلاس درباره نگاه صحیح به ظرفیت‌های روز کوروش می‌گوید: نسبت میراث فرهنگی با سیاست، نسبت جن و بسم الله است. یعنی هرجور مواجهه سیاسی، چه له و چه علیه، به ضرر میراث فرهنگی تمام می‌شود. اگر ما کوروش را جزو میراث فرهنگی کشور فرض می‌کنیم، چه در جانبداری و چه در ضدیت با آن، اگر رویکرد سیاسی باشد، تأثیری جز صدمه به کوروش ندارد.

 

«اگر ما نگاه سیاسی نداشته و نگاه فرهنگی به موضوع داشته باشیم، صورت‌مسئله به‌طور کامل تغییر می‌کند. کسانی که مخالفت می‌کنند درواقع برخورد سیاسی دارند. کسانی که جنجال‌سازی می‌کنند نیز سیاسی‌کاری می‌کنند. در این مناقشه، متاسفانه کسی که مظلوم واقع می‌شود خود کوروش است.»

 

به گفته بهشتی، کوروش بنابه منابعی که از بزرگان در اختیار است همان ذوالقرنینی است که در قرآن از آن به نیکی و احترام یاد شده است. کسانی که مخالف کوروش هستند و دم از قرآن و بزرگان دین می‌زنند، به قرآن تأسی کنند. آنانی که در مقابل ایستاده‌اند نیز اگر واقعاً نگاه فرهنگی دارند، اخلاق کوروش را سرمشق قرار دهند و مدارا کنند، چون یکی از مهم‌ترین خصوصیات کوروش اهل مدارا بودن است.

 

**برای گرامیداشت‌ها نباید قائل به روز خاص باشیم

احمد روستا، استاد مدیریت دانشگاه شهید بهشتی و کارشناس بازاریابی گردشگری نیز در گفت‌وگو با ایرناپلاس درباره هفتم آبان می‌گوید: اصولاً روزها، معرف این نیست که حتماً حرکت‌های خیلی عمیق و جدی در آن انجام شود. بلکه بیشتر جنبه سمبلیک و یادآوری دارد.

 

وی ادامه داد: اما اگر جامعه‌ای به‌طور جدی روی همه موضوعات از جمله بها دادن به شخصیت‌های مختلف و مشاهیر فرهنگی ارزش قائل شود، نباید تنها منتظر یک روز به‌خصوص باشد. بلکه در طول سال باید اقدامات کاملاً حرفه‌ای، برنامه‌ریزی و پیگیری شود و در یک روز خاص، آثار تحولاتی که صورت گرفته معرفی شود. نه اینکه یک روز منشأ و آغاز یک حرکت باشد.

 

**برای معرفی مفاخر، برنامه‌ای استراتژیک نداریم

«به نظر من، ما بیش از حد به روزها و شعارها توجه داریم و کمتر سعی می‌کنیم در پس اقدامات نمادین، فعالیت‌های کلیدی، ارزش‌آفرین و اثرگذار در مورد یک پدیده (چه ملی، تاریخی و میراثی) انجام دهیم. این هم ناشی از این است که برای معرفی مفاهیم و مفاخر فرهنگی، برنامه‌ای استراتژیک و از پیش تعیین شده نداریم. عدم برنامه‌ریزی هم به عدم شناخت و بها ندادن و یا عدم باور ما به ارزش‌ها و مفاخر فرهنگی‌مان برمی‌گردد.»

 

نمونه این عدم برنامه‌ریزی و شناخت، روز مولانا است. در حالی که ما مولانا را ایرانی و جزو مفاخر ادبی خود می‌دانیم این ترکیه است که از آن به بهترین شکل بهره می‌برد. روستا در این مورد می‌گوید: اگر ما به چگونگی عملکرد کشور ترکیه در مورد گرامیداشت مولانا نگاه کنیم، خود متوجه کاستی‌هایمان در مورد یکی از پدیده‌های گردشگری خودمان می‌شویم.

 

«ما در ظاهر فقط یک روز باشکوه مولانا را می‌بینیم که هزاران گردشگر را از اقصی نقاط جهان جمع می‌کند. اما واقعیت این است که ترکیه برای چنین موفقیت و ایجاد چنین جاذبه‌ای، سال‌ها برنامه‌ریزی کرده است. نه‌فقط در یک روز، بلکه برنامه‌های دوره‌ای را نیز در دستور کار قرار داده است. گردشگران از ملیت‌های مختلف برای مراسم بزرگداشت مولانا به قونیه سفر می‌کنند چون مدیران گردشگری ترکیه برای همه ذائقه‌ها برنامه دارند. با این شیوه، هم از این راه، درآمدزایی می‌کنند و هم توانسته‌اند مولانا را به زیرکی به نام خود ثبت کنند.»

 

**بزرگ‌ترین ضعف ما ناتوانی در جذب گردشگران است

به گفته استاد مدیریت دانشگاه شهید بهشتی، ما جاذبه گردشگری کم نداریم، اما بزرگ‌ترین ضعف ما ناتوانی در جذب گردشگران است. این ناتوانی نیز به خاطر عدم معرفی درست جاذبه‌های گردشگری کشور به جهانیان است. ما جاذبه‌هایمان را خوب پرورش نمی‌دهیم، روی آن سرمایه‌گذاری نمی‌کنیم و به آن بها نمی‌دهیم.

 

وی معتقد است ما اگرچه درباره ظرفیت‌ها و جاذبه‌های فرهنگی و میراثی‌مان زیاد سخن به میان می‌آوریم، ولی عملاً روی آنها حساس نیستیم. ما کمتر به داشته‌های ارزشمندان، توجه و تمرکز می‌کنیم و همواره خود را با اقدامات کوتاه‌مدت، مقطعی و خاص، محدود، مشغول و سرگرم کرده‌ایم.

 

حسین جمشیدیان

 

irna.ir
  • 14
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش