شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۴۲ - ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۵۰۳۴۹۷
میراث فرهنگی و صنایع دستی

آیا آتش‌سوزی هتل آسمان برای ارگ کریمخان زند گلستان می‌شود؟

ارگ کریمخان زند,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

آتش‌سوزی هتل آسمان باعث شد به منظور تخلیه ساختمان‌های اطراف گردشگران عمانی، عراقی، فرانسوی و اسپانیایی حاضر در شیراز به هتل‌های دیگری منتقل شوند. این خبر را «مصیب امیری» مدیرکل میراث فرهنگی فارس به «ایران» می‌دهد و می‌گوید: «برخلاف اخبار هتل آسمان هنوز افتتاح نشده است، بنابراین مسافری هم در آن ساکن نبود.» ۶۰۰ مسافری که به هتل‌های دیگر شهر شیراز انتقال یافته‌اند به گفته او در شش هتل اطراف آسمان سکونت داشتند. او هرچند علاقه‌ای به ورود به بحث تخریب و فروریزی هتل آسمان ندارد اما خبرها از لزوم تخریب این هتل سخن می‌گوید.

درآغاز ساخت هتل آسمان، حریم منظری و فضایی «ارگ کریمخانی» را در چند مرحله شکست! هر طبقه که بالا می‌رفت اعتراض کارشناسان و اهالی رسانه هم بلندتر می‌شد اما حریم منظری ارگ کریم خان زند نجات نمی‌یافت.

این صاحب هتل آسمان بود که باز آجر روی آجر و سیمان روی سیمان می‌گذاشت و بالاتر می‌رفت! به گفته «مصیب امیری» مدیرکل میراث فرهنگی فارس این هتل با حمایت شهرداری در طول این سال‌ها بالای سر میراث فرهنگی و برخلاف قانون قد علم کرد.

مسأله تا جایی پیش رفت که «مهدی حاجتی» عضو شورای شهر شیراز عدم رعایت حریم بصری ارگ کریمخانی توسط هتل را دهن‌کجی موافقان ساخت این هتل به قانون اعلام کرد. بسیاری مخالفت او با ساخت‌وساز در بافت تاریخی شیراز از جمله مخالفت با ساخت این هتل را دلیل شکایت از او و محکومیتش به حبس می‌دانند. به گفته مصیب امیری این هتل نباید از ۶۴ متر عدول می‌کرد اما با‌ وجود همه مخالفت‌ها دو طبقه دیگر هم ساخته شد تا حریم ارگ به یادگار مانده از کریمخان زند را بشکند. او می‌گوید: «سازمان میراث فرهنگی هرگز با ساخت تأسیسات گردشگری مخالف نبوده اما شکستن حریم منظری ارگ همیشه محل اختلاف بوده است.» ساخت یک هتل در حریم ارگ کریمخانی تنها معضلی نیست که میراث فرهنگی را آزار می‌دهد. البته ساخت این هتل می‌تواند ثبت جهانی ارگ را با مانع جدی رو‌به‌رو کند. همچنین ساخت یک مجتمع تجاری هم سال‌ها میدان نقش‌جهان را دلنگران کرد.

فعالان حوزه میراث فرهنگی بیش از یک دهه تلاش کردند تا توانستند مالک مجتمع نقش‌جهان را راضی کنند کوتاه بیاید. این کوتاه آمدن با توجه به ثبت جهانی میدان نقش‌جهان در فهرست یونسکو برای کشور بار منفی اعتباری هم داشت.

صاحب هتل آسمان نیز مجوز ۱۴طبقه را گرفت اما از این حدود هم تجاوز کرد. او دهه ۸۰ رئیس وقت اتحادیه هتلداران فارس بود. دادگاه چندبار حکم قلع و قمع هتل را داد اما هر بار او پیروز ماجرا بود. صاحب هتل آسمان در برخورد با رسانه‌ها نیز قلدرمآبانه رفتار می‌کرد. حریم فضایی ارگ کریمخانی را شکسته بود و اما این خبرنگاران بودند که به شکایت و حبس تهدید می‌شدند. مصیب امیری درباره تهدید ارگ کریمخانی با فروریختن هتل در حال ساخت آسمان هم می‌گوید: «محل ساخت هتل با ارگ کریمخانی فاصله دارد و تهدیدی از این لحاظ شامل حال اثر نمی‌شود.» او اختلاف میراث فرهنگی با هتل آسمان را همان دو طبقه‌ای می‌داند که حریم ارگ را خدشه‌دار کرده است.

اما ضرر هتل آسمان تنها به همین جا ختم نمی‌شود. مسئولان مجبور شده‌اند که ساختمان‌های اطراف هتل را تخلیه کنند. حداقل صاحبان شش هتل مسافرانش را به دیگر مراکز گردشگر انتقال داده‌اند. شیراز با همین هتل در حال ساخت هم با کمبود اتاق در زمان پیک مسافر روبه‌رو است، بنابراین نمی‌توان ضرر هتل آسمان را به لحاظ میراثی و گردشگری، تنها به حریم منظری ارگ کریمخانی محدود کرد. اگر در زمان تخریب یکی دیگر از هتل‌ها آسیب ببیند شیراز در اسکان مسافرنش با مشکل جدی جدید روبه‌رو می‌شود. هتل آسمان سال ۸۰ و زمانی که اسکلت شش طبقه از آن احداث شده بود، بواسطه تجاوز به حریم پیاده‌رو با حکم کمیسیون ماده ۱۰۰ مواجه شد که مالک را ملزم می‌کرد در زمان تجدید بنا عقب‌نشینی را اعمال کند. به گفته «علی‌رضا پاک‌فطرت» شهردار شیراز مالک این پروژه بارها پرونده را به کمیسیون ماده ۱۰۰ برده و هر بار دو طبقه به بنا اضافه کرده است.

او به ایسنا می‌گوید: «ارتفاع هتل پس از ساخت از آنچه در پروانه آمده، تجاوز کرده است. شهرداری براساس حکم قانونی برای تخریب اضافه بنا اقدام کرد اما مالک با استفاده از سگ شکاری و بادیگارد، مانع ورود مأموران برای اجرای حکم شورای عالی شهرسازی و حکم دادگستری شد.» هتل در حال ساخت آسمان با‌وجود همه هزینه‌سازی‌ها و عبور از قانون دچار آتش‌سوزی شد تا بسیاری از آن به پلاسکو دوم یاد کنند. احتمال تخریب و فروریزی هتل بسیار بالاست.

حال این سؤال پیش می‌آید اگر هتل آسمان از فروریزی جان سالم به در ببرد، آیا این بار دست از سر حریم منظری ارگ کریمخانی برمی‌دارد و دو طبقه را کوتاه می‌آید؟ البته شهردار شیراز اعتقاد دارد علاوه بر دو متر و۲۰سانتیمتر در ارتفاع، ۶۲۵ متر در طبقات و بالکن‌ها تخلف دارد. شهرداری شیراز با‌وجود همه همکاری‌ها در دو دهه گذشته امروز شک ندارد که باید بخش‌های اضافه تخریب شود. میراث فرهنگی شیراز اما مثل همیشه دچار تردید است. مصیب امیری نمی‌داند از شر هتل آسمان رهایی می‌یابد یا خیر اما امیدوار است که موضوع به نفع ارگ کریمخانی تمام شود!

زهرا کشوری

  • 13
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش