جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۱۱۰۱۳۰

آشنایی با تمدن ماناها

تمدن ماناها,تاریخچه تمدن ماناها,فرهنگ تمدن ماناهاتمدن ماناها را می‌توان نخستین ساختار بزرگ دولتی در سرزمین آذربایجان دانست
یکی از حکومت های کوچک زاگرس در هزاره اول پیش از میلاد به نام پادشاهی مانا بود که نقش ارزنده ای را در معادلات سیاسی فرهنگی منطقه در مقام حکومتی محلی ایفا کرد. جنوب دریاچه ارومیه، به عنوان مرکز این پادشاهی محسوب میشد و گستره آن دربرگیرنده ی اطراف دریاچه ارومیه، بخش هایی از کردستان و آذربایجان امروزی ایران می باشد.

تمدن ماناها

در آغاز هزاره اول پیش از میلاد، حکومت اقوام« مانا» به سرکردگی و رهبری پیشوایی کاردان به نام« ایران زو» در میانه جنگ های خونبار قبایل« آشور» و« اورارتو»، در جنوب دریاچه ارومیه بنیانگذاری شد.

در قرن هشتم، دولت مانا با آشور و اورارتو چندین مرتبه مبارزه کرد و در واقع از هیچ یک از دول مزبور، شکست نخورد. آثار مربوط به دولت مانا براساس پژوهش ها و بررسی های انجام گرفته از محدوده جنوب دریاچه ارومیه به دست آمده است که شامل شهرهای بوکان، پیرانشهر، نقده، اشنویه، سردشت، شاهین دژ، سقز، مهاباد، میاندوآب، بانه و بیجار و مناطقی از زنجان تا حوالی تبریز است.

به حکومتی که در ۸۰۰ قبل از میلاد در شمال غربی ایران بوجود آمد؛ تمدن ماناها میگویند. از مهم ترین یادگارهای پادشاهی مانا می توان به آجرهای لعاب دار قلایچی اشاره کرد که یک خانواده ایرانی در دهه ۱۳۶۰ شمسی، آن را به خارج از کشور قاچاق کردند و این یادگارهای ارزشمند سال ۱۴۰۰ پس از پیگیری های مداوم، از سوئیس به ایران برگردانده شد و در موزه ملی ایران از اواخر اسفند ۱۴۰۰ تا نیمه اردیبهشت ۱۴۰۱ به نمایش همگانی گذاشته شد.

زبان تمدن ماناها,کتیبه های تمدن ماناها,تاریخچه تمدن ماناهاماناها اقوامی هستند که در ۸۰۰ قبل از میلاد در شمال غربی ایران حکومت تشکیل دادند

کتیبه های تمدن ماناها

در سال ۶۱٢ پیش از میلاد در شهر آشور، کتیبه ای به دست آمد که احتمالا به زبان مانایی است. کتیبه قلایچی بوکان تنها کتیبه ی به دست آمده از جغرافیای ماناها است که خط و زبان آن آرامی کهن می باشد. این کتیبه برطبق عقیده ی زبان شناسان به زبان خود مانایی ها نوشته نشده و احتمالاً این زبان در این منطقه به عنوان یک زبان بین المللی محسوب می شده است.

هنر آجرکاری در تمدن ماناها

هنر آجرکاری از قدمت دیرینه ای در میان اقوام ایران باستان و بین النهرین سابقه ای برخوردارست اما آجر های مانایی، بیانگر هنر و صنعتی یگانه است. پس از کشف آنها، پژوهشگران به خاطر تلفیق رنگ ها و طرح دقیق نقوش روی این آجر ها، حیرت زده شدند. آجرهایی با طرح ها و رنگ های گوناگون، پس از ۹ فصل کاوش، بیانگر مجموعه ساختمانی از خاک بیرون آمده با دروازه ورودی، تالار ستون دار، حیاط های سنگ فرش و تعدادی صُفه در اطراف تالار می باشد. اماکن دیگری از ماناها در زیویه، حسنلو و رَبَط، یافت شده است که طبق گفته ی برخی از پژوهشگران،« قلایچی» همان شهر باستانی« ایزیرتو» یعنی پایتخت ماناها بوده است.

آجر هایی با نقوش متنوع هندسی، گیاهی، حیوانی، اساطیری و انسانی که در طراحی شان از فرم ها و رنگ های بسیاری استفاده شده است و خلاقیت هنرمندان آن دوره را نشان می دهد. مثلا برای خیره شدن بیننده به جانور، رنگ قرمزِ متمایل به قهوه ای در تنِ یک بز کوهی در کنار پس زمینه ای زرد و آبی قرار گرفته است. هنرمند، تنها با گذاشتن رنگها باعث ایجاد نقوش نشده است؛ بلکه نقش را با خط های سیاهی ترسیم کرده است.

کتیبه های تمدن ماناها,تاریخچه تمدن ماناها,درباره تمدن ماناهاآجرهای لعاب‌دار قلایچی یکی از مهم‌ترین یادگارهای پادشاهی مانا به شمار می‌رود

جامعه مننا

درخصوص سازمان اجتماعی و دولتی مننا، مدارک زیادی وجود ندارد. شغل ساکنان مننا مانند دیگر نواحی، دامداری بود. آینده زراعت در هیچ یک از بخش های سرزمین ماد، اهمیتی در ردیف دامداری نداشت.

در زندگی و رسوم مردم در مننا، بقایای فراوانی از دوران جماعت بدوی وجود داشته است و مردم هنوز با فعالیت تمام در حیات اجتماعی شرکت می کردند. با گذشت زمان، مردم در مننا برعلیه یکی از شاهان آن کشور شورش کردند که پدیده ای بی نظیر در تاریخ مشرق زمین به شمار می رفت؛ به دلیل این که تبّدلات درباری همراه با اعمال زور و توطئه های حرم یا عصیان بزرگان و لشکریان در آن جا وقوع یافت بود. درخصوص شورش های مردم علیه ستمگران بیگانه، اطلاعاتی در دست می باشد.

زبان و فرهنگ مننا

اسم های برخی از حاکمان و فرمانروایان مننائیان به زبانهای ایرانی و برخی دیگر به زبانهای هوری- اورارتویی است.

سازمان قبیله ای توسط جامعهٔ مننا تا حدّ زیادی حفظ شده بود.. این نکته جالب است که دولت مزبور در منابع آشوری اکثرا کشور قبایل «مات منایی» نامیده می شود ولی در متون اورارتویی آن را «کشور مانا» مانا نی‌ابانی می خوانند. آثار باقیه از آشوریان، گذشته از منناییان از بسیاری قبایل دیگر نیز که جزو کشور مننا بودند نام می‌برند از قبیل تئورmلی‌یان، مسیّ‌یان، دالی‌ییان، سونبی‌یان، کوموردیان.

درباره جامعهٔ مننا,تاریخچه منناتنها کتیبه‌ای که از جغرافیای ماناها به دست آمده کتیبه قلایچی بوکان است

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش