یکشنبه ۲۳ آذر ۱۴۰۴
۰۸:۲۰ - ۰۳ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۰۴۹۶
فرهنگ و رسانه

پرهیز از اغتشاش خبری در یک بحران

امدادرسانی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه
یک فعال رسانه‌ای معتقد است که در پوشش اخبار حوادث همانند سقوط هواپیمای تهران ـ یاسوج، اطلاعات متعدد و بعضا متناقض باعث ایجاد اغتشاش خبری می‌شود.

جواد دلیری، عضو شورای سردبیری روزنامه همشهری در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به حادثه سقوط هواپیمای تهران ـ یاسوج در کوه‌های دنا و با بیان اینکه «به نظر می‌رسد فضای خبری و تحلیلی کشور از دست تلویزیون و رسانه‌های رسمی و مطبوعات تا حدود زیادی بیرون است»، خاطرنشان کرد: این موضوع یک خطر است و نباید از آن بی‌تفاوت گذشت؛ در ماجرای اخیر سقوط دلخراش هواپیمای مسافربری، این مساله به خوبی نمایان و روشن است. انواع و اقسام اخبار فیک، نادرست، ناقص و حتی تحریف‌شده از لحظه‌های نخست وقوع حادثه در فضای مجازی و حتی سایت‌ها و پایگاه‌های خبری منتشر شد.

 

او ادامه داد: در گذشته وقتی در یک حادثه یا مساله‌ای یک شایعه رخ می‌داد، به صورت شفاهی و دهان به دهان و به قول معرف یک کلاغ چهل کلاغ می‌شد؛ اما امروز ابتدا یک شایعه بروز می‌کند و بعد براساس آن داستان‌ها و گزارش‌های فیک و نادرست در ده‌ها پیام‌رسان و شبکه و سایت و ... منتشر می‌شود که این مساله به اعتماد عمومی لطمه‌های بسیار زیادی می‌زند.

 

این فعال رسانه‌ای با اشاره به عملکرد منابع خبری و مسؤولان در مواقع بحرانی، اظهار کرد: آنچه که معمولا در مواقع وقوع بحران در ایران اتفاق می‌افتد، عدم اطلاع‌رسانی سریع و به موقع از سوی مسؤولان مرتبط با موضوع و سازمان درگیر در حادثه و بحران است. در حالی که در عصر حاضر که به عصر اطلاعات و شبکه‌های مجازی مشهور شده، امکان محدود کردن اطلاعات و یا جلوگیری از انتشار خبر عملا وجود ندارد. عدم اطلاع‌رسانی دقیق و صحیح از سوی منابع رسمی، در واقع فضای رسانه‌ای را در اختیار شبکه‌ای غیررسمی بدون نظارت و بعضا فاقد شناسنامه و همچنین رسانه‌های خارجی قرار می‌دهد و از سوی دیگر به دلیل دسترسی اکثر شهروندان به شبکه‌های مجازی و رسانه‌های جدید و تعاملی، بازار شایعه و دروغ نیز ممکن است گسترش یابد.

 

دلیری با بیان اینکه «اطلاعات متعدد و بعضا متناقض باعث ایجاد اغتشاش خبری می‌شود»، ادامه داد: این موضوع امکان ارائه تصویر روشن و شفافی از موضوع و حادثه را نمی‌دهد. به عنوان مثال در حادثه اخیر اخبار فیک و نادرست منجر به این شد که حس همبستگی اجتماعی و احساس همدردی نسبت به یک حادثه ملی کمرنگ شد و بیش از آنکه مردم همراه و همدل با خانواده‌های جانباختگان باشند بیشتر سرگرم اخبار سرگرم‌کننده تلگرام شدند.

 

سردبیر سابق روزنامه اعتماد با بیان اینکه «سندروم تلگرام یک بیماری مهلک است»، گفت: که همه باید دست به دست هم دهند تا جامعه و مردم را از خطر بی‌اعتمادی به رسانه‌های رسمی نجات دهند و در کنار آن رسانه‌های رسمی و نوشتاری نیز باید بازسازی عمیق و ساختاری در خود داشته باشند تا بیشتر از این به جایگاه خود لطمه نزنند.

 

او همچنین درباره برخورد اساسی برخی از رسانه‌ها با حوادثی همانند «ریزش ساختمان پلاسکو» و «سقوط هواپیمای تهران ـ یاسوج»، خاطرنشان کرد: برخورد احساسی رسانه‌ها با این موضوع و حادثه، در گام اول طبیعی است. چون به نظرم در پوشش این اخبار بالاخره با جان آدم‌ها سروکار داریم و حادثه‌ای رخ داده که عده‌ای از هموطنان جان خود را از دست داده‌اند. اما حداقل ما در «همشهری» تلاش کردیم هر دو بعد قضیه را دنبال کنیم تا علاوه با انعکاس درد و رنج و غم خانواده قربانیان به دیگر ابعاد حادثه از جمله علل حادثه و نیز روند کشف لاشه هواپیما، نوع خدمت‌رسانی و امداد و نیز مطالب و بسته‌های تحلیلی همچون وضعیت ناوگان هواپیمایی، وضعیت ساخت و نگهداری و امنیت نوع  هواپیماهایی که در این حادثه آسیب دید و ... بپردازیم.

 

 

  • 11
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش