جمعه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۳:۴۱ - ۲۰ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۵۴۲۰
فرهنگ و رسانه

چرا مخاطبان امروزی کمتر سراغ اخبار روزنامه‌ها می‌روند؟

وضعیت اخبار روزنامه‌ ها,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه

شرکت‌های رسانه‌ای از جمله روزنامه‌ها و خبرگزاری‌ها اهداف متفاوتی را پیش روی خود قرار داده‌اند و هرکدام از آنها در مسیر جداگانه حرکت می‌کنند. با وجود این نقطه مشترکی که می‌توان برای همه آنها در نظر گرفت این است که غالب آنها در سال‌های اخیر با کاهش تعداد مخاطبان و کاهش درآمدهای خود مواجه شده‌اند و همین امر باعث شده است بخش زیادی از روزنامه‌نگاران طی سال‌های اخیر شغل خود را از دست بدهند. بیشتر مصرف‌کنندگان اخبار، اطلاع چندانی از مشکلات مالی پیش آمده برای روزنامه‌ها ندارند و با وجود این تمایل آنها هم برای پرداخت پول و خرید روزنامه کاغذی یا اشتراک در سایت‌های خبری کم شده است. همین مسأله باعث شده است تا کارشناسان این سؤال را مطرح کنند که چرا مخاطبان امروزی کمتر سراغ اخبار روزنامه‌ها می‌روند؟

 

مخاطبان بی‌انگیزه

نتایج حاصل از بررسی جدیدی که کارشناسان مرکز تحقیقاتی «زِنیت اوپتیمدیا» روی مخاطبان جهانی انجام دادند نشان می‌دهد نزدیک به یک‌سوم یا به‌عبارت دقیق‌تر ۳۱ درصد آنها اعلام کرده‌اند به‌دلیل اینکه رسانه محبوب آنها اخبار و اطلاعاتی را که مد نظر دارند ، منتشر نمی‌کند و به خاطر مسائل مالی یا سیاسی جهت‌گیری انتشار خبر در آن تغییر کرده است به نوعی رسانه مذکور را کنار گذاشته‌اند در این بررسی بیش از دو هزار نفر شرکت داشته‌اند 

و براساس نظرسنجی روی آنها مشخص شد بیشتر افرادی که رسانه‌های خبری را کنار می‌گذارند تحصیلات عالی و آکادمیک دارند، میانگین درآمد آنها از عموم جامعه بالاتر و مسن‌تر هستند.

 

با این توضیحات می‌توان گفت رسانه‌های سنتی حدود یک‌سوم افرادی که بیشترین تمایل به خواندن خبر را داشته و بالاترین توانایی را برای پرداخت پول در این زمینه را نیز داشتند  از دست داده است.

 

این بررسی جدید یک خبر بد دیگر را هم برای سازمان‌های نشر خبر به همراه داشت. طی این نظرسنجی گفته شد اگرچه روز به روز بحران مالی برای روزنامه‌ها، خبرگزاری‌ها و دیگر مراکز مشابه پررنگ‌تر می‌شود ولی مخاطبان اطلاع چندانی از این مسأله ندارند و بخش اعظم آنها حتی در این باره چیزی نشنیده‌اند. در گزارش نهایی این بررسی جدید گفته شد ۳۶ درصد مردم حتی یک بار هم در مورد مسائل مالی روزنامه‌ها خبری را نشنیده‌اند و ۲۴ درصد آنها هم اظهار داشتند که به‌صورت جسته و گریخته مطالب پراکنده‌ای به گوش آنها رسیده است و در مجموع می‌توان گفت ۶۰ درصد مخاطبان در مورد بحران مالی که خود آنها برای روزنامه‌ها ایجاد کرده‌اند، هیچ گونه اطلاعاتی ندارند در مقابل ۳۹ درصد افراد هم اظهار داشتند که مطالب زیادی در این باره شنیده‌اند و در جریان این اتفاق هستند.

 

این مشکلات مالی دامنگیر

از نظر بخش اعظم مخاطبان، بین مشکلات مالی رسانه‌ها و کیفیت گزارش‌های خبری که برای آنها منتشر می‌شود ارتباط چندانی وجود ندارد و همین مسأله باعث شده است آنها به این مسأله بی‌تفاوت باشند. کارشناسان در بررسی جدید دریافتند ۵۷ درصد مخاطبانی که خبر مربوط به مشکلات مالی روزنامه یا خبرگزاری محبوب آنها کمتر به‌گوش‌شان رسیده است توضیح داده‌اند که هرگز تصور نمی‌کردند این مسأله بتواند بر میزان پوشش دهی اخبار محلی، ملی و بین‌المللی توسط مرکز رسانه‌ای تأثیر بگذارد. همچنین یک‌سوم مردم به این مسأله اشاره داشته‌اند که به وضوح مشکلات روزنامه مورد نظر خود را برای پوشش‌دهی اخبار محلی مشاهده می‌کنند و ۳۷ درصد آنها هم ناتوانی‌های اخیر رسانه محبوب خود برای پوشش‌دهی اخبار محلی را مورد توجه قرار داده‌اند.

 

در این میان به نظر می‌رسد آن دسته از افرادی که با مشکلات مالی بیشتر درگیر بوده‌اند، بیشترین سطح اعتراضات را به کیفیت فعالیت‌های اخیر رسانه‌ای داشته‌اند. طبق نتایج به دست آمده از بررسی جدید ۴۳ درصد افرادی که اخبار زیادی را در مورد مشکلات مالی رسانه‌ها شنیده بودند اظهار داشتند که از فعالیت روزنامه و خبرگزاری مورد نظر خود ناامید شده‌اند و به همین خاطر ترجیح می‌دهند آن را برای همیشه کنار بگذارند.

 

کارشناسان می‌گویند بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ میلادی میانگین زمانی که مردم به خواندن روزنامه اختصاص می‌دادند ۲۵ درصد کاهش یافته است و این روند هم‌اکنون با سرعت بیشتری ادامه دارد. طی سال گذشته به طور میانگین هر مخاطب جهانی روزانه ۱۴.۱ دقیقه را به خواندن روزنامه اختصاص داده است که این رقم نسبت به ۲۱.۶ دقیقه‌ای که افراد به طور مانگین در سال ۲۰۱۰ میلادی برای خواندن روزنامه در نظر می‌گرفتند کاهش ۳۶ درصدی را نشان می‌دهد.

 

این گزارش نشان داده است که برنده اصلی برای جذب مخاطبان رسانه‌های سنتی اینترنت بوده است و در حالی که روزنامه‌، تلویزیون و رادیو روز به روز مخاطبان خود را از دست می‌دهند، محبوبیت اینترنت نزد مردم بیشتر شده است تا آنجا که سال ۲۰۱۰ میلادی هر کاربر به طور میانگین در طول روز ۱۸.۲ دقیقه را به گشت و‌گذار اینترنتی اختصاص می‌داد که این رقم در سال ۲۰۱۷ میلادی با رشد ۱۱۵ درصدی به ۱۷۶.۸ دقیقه رسید.

 

آنچه می‌توان نتیجه گرفت این است که رسانه‌های سنتی به دلایل فراوان مخاطبان خود را از دست داده‌اند و بسیاری از آنها طی سال‌های اخیر روی سایت اینترنتی یا اپلیکیشن موبایلی خود تمرکز کرده‌اند تا بتوانند در این بازار رقابتی باقی بمانند. ولی آیا روی آوردن به ابزارهای مدرن روش مناسب باقی ماندن در این عرصه است؟

 

میثم لطفی

 

 

iran-newspaper.com
  • 10
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش