چهارشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۴
۲۱:۰۷ - ۰۳ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۰۷۸۱
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

مدیریت ناصحیح در بهره‌برداری آب

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,کشت و دام و صنعت,آبیاری
یک استاد کشاورزی معتقد است: به علت افزایش جمعیت، توسعه نامتوازن، بی‌رویه و حریصانه و بدون توجه به ظرفیت محیط و کوتاهی در حفظ سنت‌های دیرین خود از نظر بهره‌برداری تمامی منابع به خصوص آب، دچار مشکل شده‌ایم و البته مشکلات ما به صورت عمده ناشی از عدم مدیریت صحیح در ارتباط با بهره‌برداری آب است.

به گزارش ایسنا، دکتر علیرضا کوچکی در گردهمایی تخصصی الگوهای نوین بهره‌برداری و بهره‌وری از منابع آب در بخش کشاورزی اظهار کرد: هم اکنون مسأله آب در کشور به یک بحران تبدیل شده و شاید هنوز این موضوع را حس نکرده‌ایم. میزان آبی که در کشور داریم ۱۰۰ میلیارد مترمکعب است که ۴ تا ۵ درصد آن به در شرب و صنعت و مابقی در بخش کشاورزی مصرف می‌شود.

 

وی با بیان اینکه در مصرف آب بهره‌برداری و بهره‌وری را به درستی نمی‌دانیم، خاطرنشان کرد: بهره‌برداری یعنی کار را به نحو مطلوبی انجام دادن و بهره‌وری کار مطلوب را خوب پیش‌ بردن است.

کوچکی خاطرنشان کرد: طی دو دهه گذشته ۱۰ درصد بارندگی کاهش یافته و فرم آن نیز تغییر کرده است؛ همچنین ۱.۵ درجه به حرارت کشور افزوده شده که نتیجه آن تبخیر ۲۵ میلیارد مترمکعب آب است.

این دکترای تخصصی محصول ادامه داد: امروزه در قالب توسعه به شکل نامتوازن و خارج از توان اکولوژیک سرزمینی در مقابل طبیعت قرار گرفته‌ایم و با یکنواخت‌سازی مکانی و زمانی محیط زیست، تمامی پس‌خورهای ناسازگارانه را حذف کرده‌ایم و آب را که زاییده اصلی تنوع کارکردی مکانی و زمانی طبیعت است به سراب مبدل ساخته‌ایم.

 

وی افزود: هم اکنون بیشتر برکه‌ها، تالاب‌ها، باتلاق‌ها و رودخانه‌ها که دارای خدمات زیست‌محیطی ارزشمند و غیر قابل تصوری هستند خشک شده‌اند.

 

کوچکی، خدمات آب را بیش از سایر عناصر عنوان کرد و گفت: ارزش بارندگی‌ها در جهان ۶۰۰ میلیارد دلار برآورد شده است و کمبود آب تنها معادل ۲.۸۲ درصد از تولید ناخالص کشورها را شامل می‌شود.

 

این استاد زراعت، تعداد قنات‌های ایران را ۳۳ هزار رشته عنوان کرد و گفت: ۱۵ درصد منابع آب ما مربوط به قنات‌هاست و ۱۴ درصد تولیدات کشاورزی به وسیله این قنات‌ها تولید می‌شوند و به طور مجموع ۸۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی کشور متکی به آن‌هاست. ۶۰ درصد قنات‌های جهان در ایران قرار دارد. در این میان بیشترین قنات مربوط به کاشان بوده که با تأمین آب۷۵ درصد این استان به ثبت جهانی رسیده‌اند.

 

کوچکی خاطرنشان کرد: امروزه بعد از جمعیت مسأله آب اهمیت بالایی دارد به طوری که جمعیت چهار برابر شده و آب ۹ برابر کاهش داشته است.

 

این پژوهشگر گفت: در ایران عقیده بر این است که سالانه بین ۱۸ تا ۲۰ میلیارد مترمکعب آب از طریق واردات محصول به صورت مجازی وارد کشور می‌شود و برای حل بحران آب حداقل باید ۳۰ درصد صرفه‌جویی صورت گیرد که اگر مردم در آب شرب ۵۰ درصد هم صرفه‌جویی کنند فقط چهار درصد از کل مصرف آب کم خواهد شد.

 

کوچکی گفت: ایران از نظر سدسازی در جهان رتبه سوم را داراست و ۵۰۰ سد آماده، ۱۰۰ مورد در دست اجرا و ۴۰۰ سد در مراحل طراحی دارد که بسیاری از سدهای ساخته شده تزئینی هستند و برخی از آنها نیز در جاهایی ساخته شده‌اند که کاربرد ندارند. علی‌رغم این همه سد، کشور ما در بین ۱۷۷ کشور جهان رتبه ۱۶۹ را از نظر رده‌بندی فقر منابع آب را داراست.

 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز  در گردهمایی تخصصی الگوهای نوین بهره‌برداری و بهره‌وری بهینه از منابع آب در بخش کشاورزی اظهار کرد: هم اکنون رویکرد جدیدی در بخش کشاورزی داریم و مسائل بهره‌ورانه یکی از اولویت‌های کاری ماست. در همین راستا این همایش برگزار شده و طی سال نیز باید هراز چند گاهی سمینار و کلاس‌های آموزشی و تخصصی در این خصوص برپا شود تا به طور کلی رویکرد تغییر کند.

 

دکتر عبدالرضا بازدار با بیان اینکه باید از علم نوین و پروژه‌های جدید در بخش تولید استفاده کنیم، افزود: هم اکنون اقلیم و آب و هوا تغییر کرده و برای همین وظیفه ما سنگین‌تر شده است.

 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان میزان اراضی کشاورزی استان را قریب به ۸۰۰ هزار هکتار عنوان کرد و گفت: از این مقدار زمین تنها حدود ۱۸۵ هزار هکتار آبی است که تقریبا ۲۳ درصد کل اراضی کشاورزی استان محسوب می‌شود.

 

وی میانگین بارش بارندگی استان را طی سال‌های گذشته ۴۵۰ میلی‌متر دانست و افزود: هم اکنون این مقدار کاهش یافته و بیشترین میزان بارش نیز در فصل زمستان که رویش نداریم اتفاق می‌افتد و در بهار با کاهش بارندگی مواجه هستیم، برای همین مقدار تولید پایین می‌آید.

 

بازدار خاطرنشان کرد: حدود ۷۷ درصد اراضی کشاورزی استان دیم بوده و معیشت کشاورزان وابسته به اقلیم است برای همین باید روی تغذیه گیاه، نوع و نحوه کشت و مکانیزاسیون کار بیشتری صورت گیرد کما اینکه در استان بالای ۹۵ درصد گندمزارها فول‌مکانیزه کشت می‌شوند.

 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی یکی از معضلات بخش کشاورزی را نبود تخصیص آب برشمرد و اظهار کرد: در راستای بالا بردن بهره‌وری آب، ۴۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان تحت آبیاری نوین قرار گرفته‌ که این نتیجه عنایت و توجه ویژه دولت به این مهم است. باید با استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری ازجمله قطره‌ای و میکرو راندمان مصرف آب را بالا برد و توسعه باغات را رونق بخشید که در این راستا ۴۹ هزار هکتار، سطح باغات استان است.

 

بازدار با اشاره به خاک مناسب و مستعد استان برای کشاورزی گفت: عمق خاک و بافت آن مناسب بوده و فاقد سنگریزه است که در بخش کشاورزی از جمله خاک‌های با پتانسیل بالا محسوب می‌شود.

 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، میزان دام استان را ۴.۷ میلیون واحد دامی اعلام کرد و افزود: لرستان یکی از استان‌های خوب به لحاظ تولیدات عشایری بوده و در این حوزه خیلی فعال است. همچنین گیاهان دارویی ازجمله ظرفیت‌های خوب استان است که می‌توان روی آن کار کرد. در آینده زعفران ما به مشهد هم خواهد آمد. تولید محصولاتی مانند گندم و جو نمی‌تواند اقتصاد منطقه را متحول کند.

 

بازدار تصریح کرد: پرت آب بالاست و برای همین برنامه داریم به سمتی پیش رویم که از منابع بیشترین بهره‌وری را داشته باشیم

 

 

 

 

 

  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش