چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۷:۵۵ - ۰۸ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۲۰۹۹
تجارت و بازرگانی

خروج خودروهای کاپوتاژ شده ایرانی با چمدان‌هایی از صنایع دستی

نفوذ دستفروش‌های ایرانی به ترکیه و عراق

دستفروشان ایرانی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,تجارت و بازرگانی

دستفروشان ایرانی از مرزهای غربی ایران کوچ کرده‌اند. حالا گزارش‌های متعدد حاکی از حضور گسترده ایرانی‌های دستفروش در اقلیم کردستان عراق، کربلا، نجف، استانبول و آنکاراست. ایرانی‌هایی که این روزها با ریزش ارزش پول و البته رکود اقتصاد ایران با خودروهای کاپوتاژ شده و چند چمدان به آن سمت مرزها می‌روند و بساط دستفروشی برپا می‌کنند. البته گویا دستفروش‌ها درآمدهای خوبی هم دارند و از این وضع راضی به نظر می‌رسند.

رضا کامی، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و ترکیه با تایید این موضوع به شهروندآنلاین می‌گوید که بیشتر آنها صنایع دستی کوچک ایران و به‌ویژه زیورآلات را به خیابان‌های ترکیه می‌آورند و به توریست‌ها می‌فروشند و البته مغازه‌دارهای ترکیه هم از خرید چمدان‌های کوچک دستفروشان ایرانی استقبال می‌کنند، زیرا حالا ریزش ارزش ریال باعث شده کالاهای ایرانی برای آنها ارزان تمام شود.

در عراق اما نه‌تنها دستفروشان که کارگران ساختمانی هم از ایران مهاجرت کرده‌اند. کارگرانی که می‌گویند بیشتر از پنج‌سال است در بازار راکد ساخت‌وساز ایران نتوانسته‌اند درآمد کافی داشته باشند. رضا شوکت، رئیس انجمن کارگران ساختمانی به شهروندآنلاین می‌گوید میانگین دستمزد کارگران ساختمانی در ایران تنها ۹۰۰‌هزار تومان در ماه است، آن هم در صورتی که کار پیدا کنند، اما کارگران ساختمانی در عراق و کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس درآمد خوبی دارند.

ایرانی‌ها در عراق چه کار می‌کنند؟

اغلب ایرانی‌هایی که برای کارکردن و دستفروشی به عراق می‌روند، از استان‌های غربی هستند. این افراد خودروی خود را که محل خواب و اقامت آنها نیز محسوب می‌شود، کاپوتاژ کرده و با سفر به نقاط مختلف عراق به‌خصوص مناطق توریستی اقلیم کردستان، شروع به فروش اجناس مختلف همچون صنایع دستی، آباژور، تابلوهای دیواری و لوازم جانبی موبایل می‌کنند و با توجه به افزایش روزافزون آنها در عراق به نظر می‌رسد وضع درآمدی خوبی دارند.

علی شریعتی، عضو اتاق بازرگانی تهران کاهش تمایل کارفرمایان عراقی برای استخدام کارگر ساده ایرانی را از اصلی‌ترین دلایل افزایش دستفروشان ایرانی در این کشور دانسته و می‌گوید: «در ماه‌های اخیر کارفرماهای این کشور تمایل کمتری به استخدام کارگر ساده ایرانی پیدا کردند که دلایل مختلفی دارد.»

او ادامه می‌دهد: «کارگر ساده باید یک‌سری حداقل‌ها را داشته باشد و آن تسلط بر زبان، آداب و فرهنگ اجتماعی، طرز برخورد مناسب با توریست‌ها که متاسفانه تعداد کمی از افرادی که به‌عنوان کارگر ساده از ایران به این اقلیم رفته‌اند، این شاخص را داشته‌اند. ضمن آن‌که با هجوم افراد متقاضی کار، کارفرماهای عراقی افرادی که تحصیلات دانشگاهی دارند را در اولویت قرار می‌دهند، چون اکثرا این افراد مشخصات فوق را دارند.»

شریعتی با اشاره به این‌که نبودن ساماندهی برای استخدام کارگران ایرانی باعث کاهش استفاده از آنها شده، ادامه می‌دهد: «اکنون کارگران بنگلادشی، فیلیپینی و اتیوپی که توانسته‌اند کارهای خدماتی را قبضه کنند، علاوه بر این‌که به حداقل‌ها راضی هستند، توسط شرکت‌ها و سازمان‌های دولتی کشور متبوع خود ساماندهی می‌شوند. به‌طور مثال مدیر یک هتل ترجیح می‌دهد با یک شرکت فیلیپینی یا بنگلادشی درخصوص استخدام کارگر قرارداد ببندد تا در خیابان‌ها به دنبال افرادی باشد که ضامن مشخصی ندارند. ضمن آن‌که این کارگران شرکتی کاملا آموزش‌دیده هستند و درحال حاضر حداقل حقوق یک کارگر ساده به همراه غذا و جای خواب ۵۰۰ دلار در ماه است.»

موج مهاجرت کارگران ساختمانی به عراق

کارگران ایرانی در عراق بیشتر مشغول چه کارهایی هستند؟ شریعتی دراین‌باره توضیح می‌دهد: «در کارهای تخصصی ساختمانی به‌طور کامل استادکارهای ایرانی بازار را قبضه کرده‌اند، به‌طور مثال یک گچ‌کار یا سنگ‌کار ایرانی حداقل روزی ۲۵‌هزار دینار یا ۲۵۰‌هزار تومان دریافت می‌کند که در صورت رونق کار ساختمانی در ایران باز هم چنین رقمی به یک استادکار پرداخت نمی‌شد.»

او ادامه می‌دهد: «ما امیدواریم با توجه به حضور گسترده نیروی کار ایرانی در این کشور، سفارت ایران برای حمایت از این قشر تمهیدات ویژه‌ای اتخاذ کند، چون گزارش‌های زیادی از سوءاستفاده از کارگران ایرانی داریم، زیرا کارفرماهای عراقی با سوءاستفاده از احساسات مذهبی به کارگران رقم پایین‌تری پرداخت می‌کنند و در ازای آن برای آنها هر روز سرویس زیارت کربلا یا نجف می‌گذارند یا این‌که اخیرا کارفرماهای عراقی و ایرانی به کارگران دیگر دلار نمی‌دهند و به صورت ریال با آنها توافق می‌کنند.»

افزایش حضور دستفروشان ایرانی در ترکیه

علاوه بر عراق، کشور ترکیه هم این روزها یکی از مقاصد ایرانی‌های دستفروش است. رضا کامی، رئیس اتاق مشترک ایران و ترکیه درباره حضور دستفروشان ایرانی در ترکیه به شهروندآنلاین می‌گوید: «در ماه‌های اخیر حضور دستفروشان ایرانی در کشور ترکیه افزایش چشمگیری داشته است. آنها اغلب به فروش صنایع دستی‌ ایرانی که آنها را با چمدان وارد می‌کنند، می‌پردازند و اتفاقا درآمد خوبی هم دارند. اغلب مشتریان کالاهای دستفروشان ایرانی در ترکیه هم توریست‌ها هستند که از صنایع دستی‌ تولید ایران استقبال می‌کنند و آنها را با قیمت‌های خوبی می‌خرند. کاهش ارزش پول ایران از مهمترین دلایل افزایش دستفروشی در کشورهایی مثل ترکیه شده و همین موضوع روی افزایش تعداد مهاجران ایرانی حاضر در ترکیه تاثیرگذار بوده است.»

  • 10
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش