دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۶:۳۶ - ۰۱ بهمن ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۱۰۰۱۶۱
اقتصاد کلان

حساب‌های بانکی میلیاردی مالیات می‌دهند؟

اخذ مالیات از حساب های بانکی میلیاردی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
طبق محاسبات سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس ، اگر صرفا یک درصد از سود سپرده ‎های بالای یک میلیارد تومان مالیات اخذ شود، دولت قادر خواهد بود سه هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان درآمد داشته باشد؛ یعنی چیزی حدود ۱۰ درصد درآمدی که دولت قصد دارد با افزایش نرخ بنزین کسب کند.

صحبت از اخذ مالیات از سود سپرده های بانکی در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه مجلس شورای اسلامی مطرح شده است؛ ولی نه از تمامی حساب های بانکی، بلکه از حساب هایی که بالای یک میلیارد تومان سپرده دارند. از یک جهت لزوم کاهش وابستگی به درآمد نفتی و از سوی دیگر کاهش قیمت نفت و افزایش فشار به درآمد های دولت، توجه بیش از پیش به اخذ انواع مالیات ازجمله مالیات بر سپرده های بانکی را می طلبد.

بر اساس آمار، یک حساب از هر هزار حساب بانکی، بالای یک میلیارد تومان موجودی دارد؛ این به این معناست که اگر مالیات بر سود سپرده ها مختص به سپرده هایی با موجودی بالای یک میلیارد باشد، فشار این نوع مالیات حداقلی و محدود به دانه درشت های بانکی خواهد بود که به صرف داشتن سرمایه، سود های کلان و بادآورده می گیرند.

بر اساس محاسبات سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس ، درصورتی که صرفا یک درصد از سود سپرده ‎های بالای یک میلیارد تومان مالیات اخذ شود، دولت قادر خواهد بود سه هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان درآمد داشته باشد؛ یعنی چیزی حدود ۱۰ درصد درآمدی که دولت قصد دارد با افزایش قیمت بنزین کسب کند. در مورد نگرانی ناشی از خروج بانک از سیستم بانکی و وارد شدن به بقیه بازار ها نیز کارشناسان بر این باورند که این نگرانی بی مورد است؛ به دلیل آن که بخش درخور توجهی از پول ماهیت فیزیکی ندارد و صرفا امکان دارد ترکیب سپرده ها و سهم هر بانک از این منابع تغییر کند.

چرا مالیات بر سود سپرده؟

در وضعیت فعلی از طرفی لزوم کاهش وابستگی به درآمد نفتی و از سوی دیگر کاهش قیمت نفت و افزایش فشار به درآمد های دولت، توجه بیش از پیش به مالیات و درآمد مالیاتی را ایجاب می کند. یکی از راه های افزایش درآمد مالیاتی، افزایش پایه های مالیاتی است. وضعیت مالیات بر سپرده های بانکی، راهکاری است که در اغلب کشور ها با دو هدف افزایش درآمد مالیاتی دولت و پشتیبانی از سرمایه گذاری در بخش واقعی اقتصاد رخ داده است؛ بدین ترتیب در مرحله کنونی که از طرفی نیازمند افزایش درآمد مالیاتی هستیم و از طرف دیگر نیازمند حمایت از سرمایه گذاری در بخش واقعی اقتصاد و ایجاد رونق اقتصادی، افزودن سود سپرده های بانکی به دیگر پایه های مالیات بر درآمد می تواند سیاست مناسبی باشد.

علاوه بر این، وضع این مالیات می تواند باعث ایجاد شفافیت در سپرده های بانکی هم باشد که از لوازم اصلی توسعه و گسترش اقتصادی و کاهش فساد است. یکی دیگر از فواید وجود مالیات بر سود سپرده، این است که این مالیات به خودی خود یک وسیله سیاست گذاری است و دولت می تواند در رویارویی با حالت های گوناگون، با تغییر نرخ آن یا ایجاد معافیت های مالیاتی، از آن در جهت اهداف خود استفاده کند.

برای نمونه می توان سود را مشمول مالیات در نظر گرفت، ولی قیمت آن مانند نرخ مالیات بر ارزش افزوده، هرساله در بودجه کشور تعیین شود. طبق مطالعاتی که مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی سه سال قبل انجام داده است، در اغلب کشور ها فارغ از اینکه نرخ سود چقدر است، بر آن مالیات وضع می شود و دولت ها صرف آنکه برای فرد درآمدی ایجاد شده، تصمیم به اخذ مالیات از آن گرفته اند.

در تمام کشور های عضو گروه ۲۲ به جز عربستان، سود سپرده بانکی مشمول مالیات بوده و به سه طریق مختلف از این درآمد مالیات اخذ می شود. این در حالی است که در کشور ما طبق ماده ۱۴۵ قانون مالیات های مستقیم، این درآمد برای اشخاص حقیقی و حقوقی معاف از مالیات است.

درصورتی که در بودجه ۹۹ بنا شود این مالیات از سود سپرده ها اخذ شود و تنها مختص سپرده های بالای یک میلیارد هم باشد، از آنجا که طبق آمار های مرکز مطالعات نزدیک به ۰.۱ درصد حساب های بانکی شخصی بالای یک میلیارد تومان موجودی دارند، به این معناست که از هر هزار حساب بانکی، یکی مشمول مالیات خواهد شد. پس بالطبع فشار آن حداقلی و آن هم محدود به دانه درشت های بانکی است که با سرمایه ای که دارند، سود کلان و بادآورده می گیرند.

کارشناسان:جای نگرانی نیست

یکی از انتقاد هایی که در مواجهه با شکل گیری این مالیات می شد، ناشی از این نگرانی بود که وضع مالیات بر سود سپرده باعث خارج شدن پول از سیستم بانکی شود؛ در حالیکه کارشناسان معتقدند وضع مالیات بر سود سپرده باعث خروج پول از سیستم بانکی نمی شود؛ چون بخش درخور توجهی از پول ماهیت فیزیکی ندارد، اما ممکن است ترکیب سپرده ها و سهم هر بانک از این منابع تغییر کند. یکی از نگرانی هایی که در مورد وضع مالیات بر سود سپرده های بانکی مطرح می شود، خروج منابع از نظام بانکی و ورود به سایر بازارهاست.

درآمد حاصل از اخذ مالیات بر سود سپرده

بر اساس آماری که مرکز پژوهش ها در شهریورماه ۱۳۹۶ می دهد، حجم سپرده های مدت دار در نظام بانکی بالغ بر ۱۱۲۲ هزار میلیارد تومان بوده است که با فرض نرخ سود میانگین ۱۵ درصدی برای سپرده ها، نرخ سود سالانه آن ها نزدیک به ۱۶۵ هزار میلیارد تومان خواهد بود. با تصور اینکه در بلندمدت نرخ مالیات بر سود سپرده ۱۲ درصد تعیین شود، بر اساس حجم سپرده ها در سال مذکور درآمد حاصل از مالیات بر سود سپرده بالغ بر ۱۶.۵ هزار میلیارد تومان خواهد بود که این عدد در مقایسه با درآمد ۱۱۲ هزار میلیاردی پیش بینی شده در بودجه سال ۱۳۹۶ سهم قابل توجهی ( حدود ۱۵ درصد) داشته است.

در اصل این عدد از ظرفیت بالای اخذ این مالیات برای تأمین مخارج دولت خبر می دهد. هادی قوامی، سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس ، با تأکید بر ضرورت اخذ مالیات از سود سپرده های کلان بانکی به فارس گفت:در صورتیکه صرفا یک درصد از سود سپرده های بالای یک میلیارد تومان مالیات اخذ شود، دولت می تواند سه هزارو ۲۰۰ میلیارد تومان درآمد داشته باشد.

sharghdaily.ir
  • 10
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
ایده گرفتن مالیات از سود پس انداز های بالای میلیارد بسیار منطق است. افرادی در جامعه ما وجود دارند که از راه های خلاف یا رانت خواری وغیره صاحب در آمدهای کلان شده اند و آنرا در حساب پس انداز خود در بانک ها گذاشته و نشستن داخل خونه ماهواره تماشا میکنند و به ریش قشر زحمت کش که زیر خط فقر هستند و همچنین دولت می خندند و ماهانه بهره هایی بیش از ۶۰ میلیون تومان سود میگیرند و این مبلغ در ماه بعد خود سود مضاعف میگیرند و لذا افزایش قیمت کالا ها برایشان اهمیتی ندارند. واگر صحبت از جنگ شود اولین گروهی که می ترسندوخیری برای مملکت ندارند همینها هستند.و در جمع اقوام فخر می فروشند و دیگران را که از راه حلال کسب درآمد می کنند ریشخند می کنند.امیدوارم این امرخداپسندانه صورت گیرد.اینست گام اول اصلاحات در مملکت.
سلام ایکاش افرادیکه این نظریه های بی محتوا وغیر کارشناسانه رامطرح میکنند اندکی مطالعه اقتصادی داشتند، نرخ تورم درایران چقدراست؟ نرخ تورم درتمامی کشورهای دنیا چقدراست؟ کسانیکه سود سپرده از بانکها ولو میلیارذی اخذ میکنند با این تورم حاکم هنوز متضرر هستند پس مالیات ازسپرده های میلیاردی بانکها تمامی بانکها را ورشکست میدهد لطفا بیشتر مطالعه نمایید
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
ویژه سرپوش