پنجشنبه ۰۹ فروردین ۱۴۰۳
۱۲:۳۵ - ۰۳ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۰۶۷۵
نفت و انرژی

۱۳‌میلیون تهرانی در آستانه بی‌آبی

میزان کم آبی در تهران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

بحران آب در بسیاری از شهرهای ایران از جمله تهران از مرز هشدار گذشته و به گفته کارشناسان با تداوم این وضعیت تا ۳۰ سال دیگر حدود ۷۵‌درصد از مساحت کشور خشک می‌شود. در این بین تهران با جمعیت ۱۳‌میلیون نفر که هر روز برجمعیت آن افزوده می‌شود، دو برابر مصرف سرانه آب را نسبت به استانداردهای جهانی دارد. با وجود اینکه ۷۰‌درصد از ذخایر آبی شهر تهران از منابع سطحی تامین می‌شود اما در فصول گرم و سال‌های کم‌باران ۵۰‌درصد آب این شهر از منابع زیرزمینی تامین می‌شود.

این در حالی است که مصرف بیش ‌از اندازه منابع زیر زمینی و کم شدن آب این ذخایر، خطر آلودگی این آب‌ها را افزایش می‌دهد. سهم سرانه آب در شهر تهران به ۳۵۰ مترمکعب در سال رسیده است و همین موضوع باعث شده تا کمبود آب آشامیدنی در این شهر از وضعیت بحران عبور کند. این در حالی است که نخستین چالش از چالش‌های ۱۶ گانه پیش روی استان تهران، مشکل آب اعلام شده است. معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا اعلام کرده بود که وضعیت منابع زیرزمینی آب در استان تهران وخیم است و چاره‌ای غیر از استفاده از بازچرخانی آب مصرفی در این استان نداریم.

صحبت از وضعیت منابع آبی استان تهران در حالی است که به گفته مسئولان آب و فاضلاب (آبفا) امسال شاهد رشد ۴.۵‌درصدی مصرف آب شرب در استان هستیم؛‌ موضوعی که این مسئولان علت آن را بارش های امسال عنوان و تاکید می‌کنند که بارش ها اگرچه در تغذیه سدها تاثیر داشته اما منابع زیرزمینی را که تغذیه نکرده و صرفه جویی باید در اولویت باشد. علیرضا بختیاری، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران می‌گوید: تهران در حال حاضر با پایین‌ترین ذخایر آبی روبه‌روست. او راه ‌چاره را صرفه‌جویی دانسته و گفته اگر در سایر نقاط ایران مصرف آب آشامیدنی ۷‌درصد است، در این کلانشهر تا ۳۵‌درصد می‌رسد. این امر تنها راه عبور از بحران کم‌آبی و جیره‌بندی آب شرب تهران است.

چندي پيش نيز ‌شهرام عدالتي، معاون برنامه‌ريزي و توسعه سازمان مديريت و برنامه‌ريزي استان تهران گفته بود که فقر آبي در استان از مرز شرايط بحراني عبور کرده و در وضعيت فاجعه قرار گرفته است و ما به خاطر تامين آب ساکنان استان تهران به سوي تمام استان‌هاي ديگر چنگ انداخته‌ايم. عدالتي همچنين اظهار کرد: واقعيت ديگر اين است که علاوه بر خود استان تهران رشد جمعيت در پيرامون اين استان نيز بسيار بالاست که نشان مي‌دهد فشار روزافزوني بر حوزه آبريز اين استان وجود دارد. يکي ديگر از علل مواجهه با چنين شرايطي برداشت بي‌رويه از منابع آب زيرزميني براي فعاليت‌هاي کشاورزي است؛ استفاده از روش غرقابي براي آبياري محصولات اين بخش به‌شدت به آبخوان‌هاي استان فشار وارد مي‌کند.

تهران امکان جذب آب ندارد

نخستين تصفيه‌خانه شهر تهران با نام ‌جلاليه‌ در خيابان فاطمي فعلي در سال ۱۳۳۴ به بهره‌برداري رسيد و پس از آن تصفيه‌خانه‌هاي ديگر در اين شهر احداث شد، آن زمان اين فکر به ذهن هيچکس خطور نمي‌کرد که روزي پساب حاصل از آب ورودي به تهران نياز به هدايت و ساماندهي داشته باشد. تهران، امروز در هر ثانيه حدود ۴۰ مترمكعب آب مصرف مي‌كند و اين آب پس از تبديل به پساب با توجه به نيمه‌تمام‌بودن پروژه جمع‌آوري و تصفيه فاضلاب به مناطق جنوب تهران روان شده و موجب افزايش سطح آب‌هاي زيرزميني در آن مناطق مي‌شود به‌نحوي كه سازمان آب منطقه‌اي تهران براي مهار اين معضل در طول ۲۵سال گذشته مجبور به حفر چاه‌هاي متعدد در مناطق جنوبي پايتخت شده تا امكان انتقال آب به خارج از شهر را فراهم آورد.

اما اين شهر در حال توسعه است، خيابان‌هاي آسفالته آب باران را نه‌تنها جذب نمي‌كند بلكه با شيب‌بندي و نهرسازي موجود به سوي كانال‌هاي بتني هدايت ‌كرده كه براساس ميزان بارندگي سالانه بين ۱۰۰ميليون تا ۳۰۰ميليون مترمكعب از اين طريق آب از شهر خارج مي‌شود. از سويي براساس آمار انشعابات نصب شده فاضلاب، هم‌اكنون حدود ۲۷۰ميليون مترمكعب از مسير اين انشعابات، آب از پايتخت خارج مي‌شود و رواناب‌هاي كوه‌هاي شمالي شهر نيز سرنوشتي غير از اين ندارند و حدود ۱۴۰ميليون مترمكعب آب در سال نيز از مسير روددره‌هاي تهران از دست مي‌دهيم. نشانه‌ها و مصاديق کم‌آبي در ايران غيرقابل اجتناب و چشم‌پوشي هستند؛ از جمله خشک شدن رودخانه‌ها، تالاب‌ها و خالي از سکنه شدن بعضي از روستاها و حتي شهرهاي کوچک، به‌دليل مشکل عدم دسترسي به آب از جمله اين مشکلات است.

مصرف ۳۸‌هزار ليتر آب در ثانيه

يک کارشناس حوزه آب در اين باره به «آرمان ملي» مي گويد: لازم است تدابيري براي مديريت مصرف آب انديشيده شود چراکه بحران آب تمام استان‌ها از جمله تهران را با ۱۳‌ميليون نفر جمعيت دربرگرفته و بايد نگاه ويژه‌اي به اين موضوع داشته باشيم.داريوش مختاري با بيان اينکه مصرف متوسط يک خانوار تهراني، حدود ۲۰ مترمکعب در ماه است که با کاهش ۱۰‌درصدي مصرف آب، معادل ۱۲۰‌ميليون مترمکعب که مصرف سالانه‌ دو استان است، صرفه‌جويي خواهد شد، اظهار کرد: مي‌توان با انجام اقداماتي ساده از هدررفت آب جلوگيري کرد.

اين در شرايطي است که بر اساس گفته‌هاي مسئولان، متوسط نياز آب شرب شهر تهران، يک‌ميليارد و ۱۰۰‌ميليون مترمکعب برنامه‌ريزي مي‌شود که با توجه به وضعيت آب و هوا، بارش، ذخيره برفي و منابع آب زيرزميني، بخشي از اين نياز از منابع آبي سطحي (سدهاي پنجگانه تهران) و بخشي ديگر از منابع آب زيرزميني تامين مي‌شود. علاوه بر اين، در حال حاضر، ۲۲‌درصد از آب مصرفي استان تهران از سدها، ۲۰‌درصد از روان‌آب‌ها و ۵۸‌درصد از آب‌هاي زيرزميني تامين مي‌شود و براساس آمار سالانه، با ۱۵۰‌ميليون مترمکعب کسري مخازن زيرزميني مواجهيم و طي ۱۱ سال سطح آب آبخوان تهران با افت ۱.۹ متري روبه‌رو بوده است.

وي همچنين خاطرنشان کرد: بايد به اين مساله نيز توجه کرد که از ۴۰۰‌ميليارد مترمکعب منابع آبي در سال، ۳۰۰‌ميليارد مترمکعب، تبخير و از ۱۰۰‌ميليارد مترمکعب باقيمانده، ۹۰‌ميليارد در حوزه کشاورزي و ۱۰‌ميليارد مترمکعب در حوزه آب شرب مصرف مي‌شود و اين در شرايطي است که در روزهاي گرم سال و در اوج مصرف، چهار و نيم‌ميليون مترمکعب آب در استان تهران مصرف مي‌شود که اين رقم معادل ۵۲‌هزار ليتر بر ثانيه، يعني معادل ۵۲‌هزار بطري يک ليتري در هر ثانيه است که از اين ميزان، مصرف شهر تهران، سه‌ميليون و ۳۰۰‌هزار مترمکعب بر ثانيه تخمين زده شده، به‌عبارتي معادل ۳۸‌هزار بطري يک ليتري در ثانيه در شهر تهران آب مصرف مي‌شود.

وحید استرون

  • 18
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش