پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۱۲ - ۰۱ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۰۱۰۰
اخبار کنکور و آزمون ها

صندلی‌ها برای سهمیه‌‌ها؛ نماینده مجلس هم تایید کرد/داد وزیر هم به جایی نمی‌رسد

فاطمه سعیدی,نهاد های آموزشی,اخبار آزمون ها و کنکور,خبرهای آزمون ها و کنکور

کنکور کارشناسی ارشد سال ۹۸ حاشیه‌ساز شده و اعلام نتایج آن شگفتی زیادی را خلق کرده است. درست زمانی که برخی از قبول‌شدگان کنکور خود را فاتح میدان کنکور ارشد می‌دیدند، اما نتایج کنکور خواب آنان را جوری دیگری تعبیر کرد، به نحوی که حتی برخی از آنان با وجود کسب رتبه‌های تک‌رقمی نه تنها در دانشگاه مورد علاقه خود، بلکه در هیچ دانشگاهی پذیرفته نشدند.

اختلاف فاحش محل قبولی داوطلبان کنکور ارشد به حدی است که نتیجه نهایی برخی رتبه های دو رقمی نیز مردود اعلام شده است و این موضوع موجب سردرگمی داوطلبان و از دست دادن انگیزه ادامه تحصیل در بین بسیاری از دانشجویان شده است.

این موضوع همچنین اعتراض‌های زیادی را در چند روز اخیر سبب شده است. علاوه برکمپین اعتراض به جواب نهایی کنکور ارشد ۹۸ و نامه نوشتن معترضان به وزیر علوم، بیش از ۱۰هزار داوطلب کنکور اعتراض خود را به نتایج نهایی و انواع سهمیه در کنکور ارشد ۹۸ در سامانه فارس من هم ثبت کرده‌اند که جزئیات گفته‌های این دسته از داوطلبان در این کمپین قابل مشاهده است.

علاوه بر این دیروز نیز تعداد زیادی از داوطلبان ناراضی از نتایج کنکور ارشد در مقابل مجلس شورای اسلامی برای بیان اعتراض خود و درخواست رسیدگی به این موضوع، تجمع کردند. البته این اعتراض ها مختص به رشته خاصی نمی شود؛ از داوطلبان رشته هایی چون مهندسی صنایع، روان شناسی و عمران گرفته تا داوطلبان مدیریت و ام بی ای به نتایج اعلام شده معترض اند.

داد وزیر هم به جایی نمی‌رسد

قصه کنکور کارشناسی ارشد امسال مانند قصه ورودی‌های رشته پزشکی به سهمیه‌ها گره خورده است. به گفته مسئولان آموزش عالی بیش از ۶۰درصد از ورودی‌های رشته پزشکی امسال از امتیاز سهمیه‌ استفاده کرده بودند.

قائم مقام معاون آموزشی وزیر بهداشت در ۵ مرداد سال جاری در واکنش به دانشجویان سهمیه‌ای رشته پزشکی نسبت به آن با اظهار نگرانی گفته بود: «ما نگران کیفیت آموزش در بین این دانشجویان هستیم، ضمن اینکه اعمال سهمیه را نوعی بی عدالتی آموزشی می دانیم، اما متاسفانه پیگیری های وزارت بهداشت برای اصلاح و تجدید نظر در اعمال سهمیه  دانشجویان برای ورود به رشته های پزشکی از مجلس شورای اسلامی تاکنون بی نتیجه مانده است.» اکنون این رویه به کنکور کارشناسی ارشد نیز رسیده و عده‌ای از مسیری جز تلاش و توانایی علمی به دروازه‌های کلاس‌های ارشد رسیده‌اند.

برخی داوطلبان کنکور امسال که رتبه‌های بالا کسب‌ کرده‌اند می‌گویند با وجود کسب رتبه مورد نیاز و با وجود این که تغییر محسوسی در ظرفیت‌ دانشگاه‌ها ایجاد نشده است، اما آنان یا قبول نشده یا نتوانسته‌اند در دانشگاه مورد نظرشان پذیرفته شوند. بسیاری از آنان معتقدند داوطلبان سهمیه‌ای جای آنها را در صندلی‌های دانشگاه‌ها گرفته‌اند.

در حالی که نتایج کنکور ارشد امسال جنجالی شده است که مقایسه تعداد شرکت کنندگان در کنکور کارشناسی ارشد در ۸ سال اخیر نشان می دهد که بیشترین تعداد مربوط به کنکور سال ۹۱ و کمترین آمار به کنکور سال ۹۸ اختصاص دارد و تعداد شرکت کنندگان در آزمون کارشناسی ارشد ۹۸، نسبت به سال گذشته کاهش ۱۲۱هزار نفری داشته است. در حالی که تغییر محسوسی در ظرفیت‌ دانشگاه‌ها ایجاد نشده اما بین محل قبولی داوطلبان کنکور سال ۹۸ با سال‌های گذشته اختلاف فاحشی وجود دارد و بخش زیادی از ظرفیت به سهمیه‌ ۲۵درصدی ایثارگران، ۵درصدی ایثارگران و استعداد‌ درخشان اختصاص داده شده است.

برخی چالش‌های پیش آمده کنکور کارشناسی ارشد امسال را به تغییر قانون مربوط به سهمیه خاص که منجر به افزایش ظرفیت پذیرش برای دارندگان آن شده، ربط می‌دهند. شواهد حاکی از آن است که گویا سال گذشته، در مجلس طرحی مبنی بر اختصاص سهمیه بیشتر برای خانواده های معظم شهدا، جانبازان و ایثارگران مطرح شده بود.

این طرح به کنکور سال پیش نرسید و اجرایی نشد، اما گویی برای کنکور ۹۸ اعمال شده است. علاوه بر این، سهمیه های استعداد های درخشان نیز به قوت خود باقی هستند. طبق بررسی های انجام شده، این سهمیه ها چند سالی بود که به صورت مازاد بر ظرفیت محاسبه می شد، اما در کنکور امسال، این رویه تغییر کرد. یک مثال این موضوع را روشن‌تر می‌سازد. اگر سال گذشته ظرفیت کد رشته‌ای ۴۰ نفر بود و سرکلاس درس ۵۰ نفر حضور داشته‌اند ۱۰نفر مازاد در واقع با استفاده از سهمیه‌ها ورود پیدا کرده بودند، اما امسال این الگو تغییر کرده و از مازاد بودن ظرفیت ها خبری نیست.

نماینده مجلس هم تایید کرد

فقط داوطلبان ناراضی کنکور ارشد امسال نیستند که جنجال‌های پیش آمده را به جریان سهمیه‌ها گره می‌زنند. یکی از نمایندگان مجلس نیز در گفت و گو با برخی از رسانه‌ها به این موضوع صحه گذاشت. اصغر سلیمی عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی به سرپوش آموزشی گفت: «ماجرای اعتراض‌های امسال درباره سهمیه مربوط به ایثارگران است که باید در نظر داشت در گذشته هم سهمیه‌ای برای رزمندگان وجود داشت که ۴۰درصد بود و در حال حاضر این سهمیه به ۳۰ درصد کاهش یافته است.

سهمیه فعلی ۳۰درصدی به دو بخش سهمیه ۲۵درصدی و سهمیه ۵درصدی تقسیم می‌شود؛ سهمیه ۲۵درصدی متعلق به جانبازان بالای ۲۵درصد جانبازی، آزادگان و فرزندان این دسته از جانبازان، فرزندان آزادگان و فرزندان شهدا است و سهمیه ۵درصدی متعلق به همسران و فرزندان جانبازان کمتر از ۲۵درصد جانبازی و همسران و فرزندان آنها و ایثارگرانی است که حداقل به مدت ۶ماه حضور داوطلبانه در جبهه داشته‌اند.

در اصلاحیه قانون سهمیه ایثارگان، شرایط به نوعی تغییر کرد که اگر سهمیه ۲۵درصدی از واجدان شرایط مربوطه پر نشد، مشمولان سهمیه ۵درصدی از ظرفیت باقی مانده آن استفاده کنند که این تغییرات، نتایج کنکور را نسبت به سال‌های قبل تغییر داده است.»

سازمان سنجش مجری قوانین است

در حالی که اعتراضات گسترده به نتایج کنکور کارشناسی ارشد حتی به بهارستان نیز کشیده شد، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در واکنش به اعتراض داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد سال ۹۸ گفت: سازمان سنجش تنها مجری قوانین است و مرجع اعتراض به قانون مصوب نیست.

ابراهیم خدایی گفته است دو محل مرجع تعیین سهمیه‌ها هستند. یک مجلس شورای اسلامی و دیگر شورای عالی انقلاب فرهنگی است و سازمان سنجش آموزش کشور درباره سهمیه تنها قانون را اجرا کرده است و هر زمان ‏مرجع قانونگذاری، قانون را اصلاح کرد، سازمان سنجش نیز به‌عنوان مجری آن را اجرا می‌کند.‎ ‏رئیس سازمان سنجش آموزش کشور همچنین توضیح داد که این سازمان موافق است که کل ‏سهمیه‌ها و تسهیلات حذف شود و مبنای علمی تنها ملاک ورود داوطلبان باشد‎. ‏

«حسین توکلی»، سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور نیز دراین‌ زمینه و درباره اعتراض‌های ‏داوطلبان به «شهروند» گفت که این سازمان نقشی در این زمینه ندارد و ‌تنها اجراکننده ‏قوانین است. او می‌گوید: «سازمان سنجش اجراکننده قوانین و مصوبات کشور است و اگر اعتراضی ‏وجود دارد باید به منبع تدوین این قوانین باشد.»

درتلاشیم راه‌حلی پیدا کنیم

فاطمه سعیدی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی نیز در این زمینه اعلام کرد که این کمیسیون در تلاش است تا راه‌حلی برای این موضوع پیدا کند. او به شهروندآنلاین گفت: «باید درباره این موضوع تلاش شود و راه‌حلی پیدا کنیم. این هفته موضوع در کمیسیون آموزش مطرح خواهد شد.» سعیدی معتقد است که اگرچه پذیرش براساس قانون است، اما باید «تلاش کنیم که برای این افراد با رتبه‌های برتر راهی پیدا شود.» معترضان به نتایج کنکور کارشناسی ارشد معتقدند تخصیص سهمیه در کنکور ضمن این که به اعتبار علمی کشور لطمه می‌زند، نوعی تبعیض و مغایر با عدالت آموزشی است.

آنها می‌گویند اگر چه اعمال سهمیه‌ها برای داوطلبان در آزمون‌های مختلف با هدف قدردانی از زحمات افرادی است که برای کشور تلاش کرده ‌اند؛ اما میدان کنکور جای جبران و قدردانی زحمات این افراد نیست و باید این فداکاری را با موضوعات دیگری جبران کرد نه با مایه گذاشتن از اعتبار علمی کشور!

ستاره لطفی

hamdelidaily.ir
  • 38
  • 19
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۱۶
غیر قابل انتشار: ۱۵
جدیدترین
قدیمی ترین
واقعا خیانت ازاین بالاترنیست که ادم بیسواد رابه خاطرسهمیه کرد دکتر پرستارومعلم واستاد اون هم بازور هزاران راه برای ایثارگرهست کمک مالی بکنید دیگه چرا میارید مقابل بچه های بااستعدادقرارمیدید خداظلم بهتون بکند که ظلم به کشورومردمش میکنیدانشاله بچه هاتون ذلیل بشن که مردم عادی راذلیل میکنید به قران خودم هم رزمنده ام ولی هیچ استفاده ای نکردم
کلا همه سهمیه ها گفته میشه... حالا چند تا بچه ایثارگر معدل بالا شدن یعنی همشون صلاحیت دارن؟!سهمیه دارها میشن دکترهای بی سواد عقده ای کشور
سهمیه به هیچ بنی بشری نباید داده شود.والسلام.
یک روزی این سهمیه هاو آنهاییکه این قوانین غلط رو وضع کرده اند چوب بی صدای خدا رو خواهند خورد برای فرزندان ایثار گر انتیازات دیگر از قبیل وام و مسکن و ....درنظر بگیرید شاید اصلا تواناییو صلاحیت علمی ندارند یعنی عقلتان نمیرسه؟چرا انگیزه هزاران هزار دانش آموز تلاشگر رو نابود میکنید کار هر بز نیست خرمن کوفتن با تبعیض نمیشه کسی رو پزشک کرد دارید به وطن و انسانیت خیانت میکنید .
کنکور سراسری که امسال فاجعه بدتر از این رخ داد
چرا فقط به سهمیه ایثارگران گیر داده اید ایثارگران وفرزندان انان اکثرا معدل دیپلم انان ۲۰ و۱۹ بوده ودر دانشگاهها هم جزو برترینها هستند ومعدلهای علمی بابایی دارند سهمیه فرزندان اساتیذ زلزله زدگان مناطق محروم پ،،،،،، حساب نیست؟؟؟
چرا فقط به سهمیه ایث...
عجب!!!
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش