یکشنبه ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۵۷ - ۱۷ مرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۵۱۲۰۳
دانشگاه

سدسازی در مسیر تشکل‌های دانشجویی

اعتراضات دانشجویان,سدسازی در مسیر تشکل‌های دانشجویی

روزنامه هم میهن نوشت: با شکل‏ گیری اعتراضات پس از مرگ مهسا امینی در شهریورماه سال گذشته و همزمانی با آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها، فعالیت‏های انجمن‏ها و تشکل‏های دانشجویی نیز درگیر این اتفاق شد. به‌عبارتی با ادامه‏دار شدن اعتراضات، کنش‏گری دانشجویان در قالب تشکل‏های دانشجویی نیز متأثر از وضعیت کشور به سمت اعتراض حرکت کرد و دانشگاه‌ها مانند هر دوره اعتراضی دیگری از جمله فضاهایی است که تا مدت‌ها شاهد درگیری و کنش‌ها و واکنش‌ها بوده است. حضور نسل جوان در دانشگاه و خواسته‏هایی که آن را گره‌خورده به آینده خود می‎دانند معمولاً عاملی برای بقای بیشتر التهابات در این نهاد است. در شرایطی که جامعه و دانشگاه‌ها به سمت آرامش سوق پیدا کرد، اما برخوردها با دانشجویان به شکل گسترده‏ای ادامه پیدا کرد؛ چه آن زمان که برخی نیروهای خودسر موسوم به لباس‌شخصی‏ به دانشگاه صنعتی شریف حمله کردند و چه الان که این روزها خبر از لغو مجوز تشکل‏های دانشجویی از جمله انجمن آزاداندیشان و عدم دادن مجوز برای برگزاری انتخابات شورای صنفی دانشگاه علم و صنعت و برخوردهای ضدفعالیت دانشجویی دیگر در دانشگاه‏های سراسر کشور به گوش می‎رسد. نگاهی به رویکرد حکومت نسبت به فعالیت دانشجویی در ادوار مختلف پس از پیروزی انقلاب و حوادث مهم آن، تبیین‌کننده موقعیت فعلی این تشکل‎هاست. همچنین به بررسی شرایط فعلی برخورد با تشکل‏های برخی از دانشگاه‌ها به‌عنوان مشتی نمونه خروار اشاره خواهیم کرد.

از انقلاب فرهنگی تا ظهور تحکیم وحدت

در سابقه تاریخی تعریف جنبش دانشجویی اگر بخواهیم تعریف کوتاهی ارائه دهیم، تام هایدن در تعریف خود از جنبش دانشجویی آورده است: «جنبش دانشجویی، جنبش مستقلی است که از خاستگاه طبقاتی مردم متوسط شهری یعنی از دل همان درست‌کاری‏ها و صداقت‏ها برمی‏خیزد؛ جنبشی مدرن که اهداف اصلی‏اش را مقابله با نهادها، افکار و بنیان‏های سنتی موجود در جامعه قرار می‏دهد. لذا جنبش دانشجویی را می‏توان جنبش مقاومت نامید.»

بعد از پیروزی انقلاب و بازشدن فضای باز سیاسی در کشور، گروه‏ها و جریان‏های سیاسی برای بیان عقاید خود، بخشی از فعالیت‏های خود را به داخل دانشگاه‌کشاندند و در آن زمان گروه‏های چپ مارکسیستی بیشترین حضور را در دانشگاه داشتند. در ادامه، امام خمینی(ره) در اول مهرماه ۱۳۵۸ به مناسبت بازگشایی دانشگاه‏ها با اشاره به برخی از گروه‏هایی که به‌دنبال اخلال در برگزاری کلاس‏ها در دانشگاه بودند، نوشت: «اسلام‏ دین‏ مستند به‏ برهان‏ و متكی‏ به‏ منطق‏ است‏ و از آزادی‏ بیان‏ و قلم‏ نمی‏هراسد و از طرح‏ مطلب‏های‏ دیگر كه‏ انحراف‏ آنها در محیط‏ خود آن‏ مكتب‏ها ثابت‏ و در پیش‏ دانشمندان‏ خودشان‏ شكست‏‌خورده‏ هستند، باكی‏ ندارد. شما دانشجویان‏ محترم‏ نباید با پیروان‏ مكتب‏های‏ دیگر با خشونت‏ و شدت‏ رفتار و درگیری‏ و هیاهو راه‏ بیندازید كه‏ می‏دانم‏ نخواهید كرد و خود با آنان‏ به‏ بحث‏ و گفت‏وگو برخیزید و از دانشمندان‏ اسلامی‏ دعوت‏ كنید با آنان‏ در بحث‏ بنشینند تا تهی‏بودن‏ دست‏ آنها ثابت‏ شود، ما با آزادی‏ و منطق‏، موافق‏ هستیم‏ ولی‏ اگر توطئه‏ و خرابكاری‏ باشد، تكلیف‏ دیگری‏ داریم‏ و از خداوند متعال‏ خواستارم‏ كه‏ كار به‏ آنجا نكشد». بعد از آن بود که اعتراضات دانشجویی ادامه‌دار شد و با تصمیم شورای انقلاب به منظور پاکسازی گروهک‏های مخالف انقلاب و همچنین تهیه نظام آموزشی جدید، با فرمان امام خمینی(ره) در ۲۴ خرداد سال ۱۳۵۹ دانشگاه‏ها به‌منظور انقلاب فرهنگی تعطیل و سپس در سال ۱۳۶۱ بازگشایی شد. این اقدام را می‏توان اولین حرکت در راستای تحدید و تبیین فعالیت دانشجویان در دانشگاه قلمداد کرد.

مهم‏ترین جنبش‏های دانشجویی که گرایش اسلام‏گرایانه داشتند، انجمن اسلامی دانشجویان نام داشتند که سابقه شکل‌گیری آن به قبل از انقلاب و دهه بیست شمسی برمی‏گردد. اما بعد از انقلاب، انجمن اسلامی دانشگاه‏ها، رهبری جنبش‏های دانشجویی در دانشگاه‏ها را به دست گرفت. همچنین در ادامه شکل‏گیری اتحادیه انجمن‏های اسلامی دانشجویان و سازمان دانشجویان مسلمان باعث ایجاد دفتر تحکیم وحدت شد.

دفتر تحکیم وحدت، یکی از عالی‏ترین انجمن‏های دانشجویی درکشور بود که در ابتدا با دور هم جمع شدن «انجمن اسلامی» دانشکده‏های گوناگون در سال ۵۹ با نام مرکز انجمن‏های اسلامی دانشجویان متولد و دو سال بعد از آن به‌طور رسمی تاسیس شد. این تشکل قوی‏ترین جنبش دانشجویی بین دهه ۶۰ تا ۷۰ بود. در اوایل دهه ۷۰ این جنبش بعدها با فشارهای سیاسی و البته برخوردهایی که با آن می‌شد، با رکود مواجه شده بود اما در سال ۷۳ با اختلافات و کشمکش‎هایی که در فضای سیاسی رخ داد، به مرور دفتر تحکیم وحدت تشکلی منتقد میانه‏رو به یک جریان جامعه مدنی نیروهای مستقل سیاسی تغییر موضع داد. به همین دلیل دفتر تحکیم وحدت در انتخابات سال ۷۶ از سیدمحمد خاتمی حمایت کرد و در شکل‌گیری جنبش دوم خرداد تاثیر بسیاری داشت. تاثیرگذاری دفتر تحکیم وحدت در انتخابات به‌عنوان یکی از درخشان‏ترین تشکل‎های برخاسته از جنبش دانشجویی در سپهر سیاسی کشور در آن روزها نقل محافل علمی و سیاسی کشور بود.

اما توقیف روزنامه «سلام» در پی انتشار نامه محرمانه سعید امامی، مشاور وزیر اطلاعات به دری نجف‌آبادی، وزیر اطلاعات وقت کشور برای ایجاد محدودیت‏هایی برای اهالی مطبوعات، اعتراضات دانشجویی در دانشگاه تهران در سال ۷۸ به اوج فعالیت آن دهه این تشکل‌ها رسید. در پی آن تعدادی از گروه‏های لباس‌شخصی به داخل این دانشگاه وارد و به دانشجویان حمله کرده و باعث ایجاد آشوب و فضای امنیتی در دانشگاه شدند. به هرترتیب بعد از حمله به دانشگاه تهران، دفتر تحکیم وحدت با محدودیت‏های شدیدی در کنشگری خود مواجه شد. در دهه ۸۰ هم با انشعاب و برپایی طیف علامه و شیراز از این تشکل علناً اثرگذارترین تشکل دانشجویی از جریان اصلاح‏طلب به جریان اصولگرایی که طرفداران حاکمیت هستند، تغییر گرایش داد. همین باعث شد که بازماندگان جریان اولیه این تشکل به دنبال انحلال آن بروند و بعد از انتخاب روحانی تلاش تحکیمی‏های سابق برای به دست آوردن جایگاه سابق این جنبش دانشجویی به نتیجه نرسید و علناً فعالیت این جنبش دانشجویی نیز به محاق رفت.

از ستاره‌دار شدن تا حمله مجدد به کوی دانشگاه

با حضور احمدی‏نژاد در کاخ ریاست‌جمهوری، فعالیت دانشجویی در کشور بیش از پیش زیر ذره‏بین نهادهای امنیتی قرار گرفت و به همین منظور سرکوب دانشگاه و دانشجویان در این دوره از شدت بیشتری برخوردار شد. یکی از مهم‏ترین راهکارهای دولت احمدی‏نژاد در مقوله برخورد با دانشجویان، ستاره‌دار کردن آنان بود. هرچند برخی تلاش کردند که آغاز این حرکت را به دوران حضور مصطفی معین در رأس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دوران اصلاحات نسبت دهند اما به‌طور رسمی ستاره‌دار کردن دانشجویان از دوران ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد آغاز شد. این دانشجویان عمدتاً به دلیل فعالیت سیاسی ستاره‌دار می‏شدند، اما در نهایت ستاره‌دار شدن این‌گونه تعریف شد که یک ستاره برای دانشجویان دارای نقض پرونده بود، دو ستاره متعلق به دانشجویانی بود که درکنار نقض پرونده تذکر هم دریافت کرده بودند اما دانشجویان سه‌ستاره دانشجویانی بودند که فعالیت سیاسی داشته و از تحصیل محروم شده بودند. این نوع برخورد با دانشجویان باعث شکل‌گیری فضای امنیتی و محدود در جامعه دانشگاهی شد که اجازه فعالیت تاثیرگذار در محدوده دانشگاه را نمی‏داد.

در دوره ریاست‌جمهوری احمدی‏نژاد، جنبش دانشجویی «داب» با نام دانشجویان آزادی‏خواه و برابرطلب در سال ۱۳۸۵ که اندیشه چپ داشتند در دانشگاه تهران شکل گرفت. هرچند عمر این جنبش دانشجویی خیلی کوتاه بود اما این انجمن با شعارهای «آزادی – برابری»، «دانشگاه پادگان نیست»، «رهایی زن، رهایی جامعه»، «نه به پوشش اجباری زنان» خود را عرضه کرد اما با محدودیت‏های امنیتی شامل تعلیق فعالیت و تبعید دانشجویان باعث شد این انجمن در کنار سایر انجمن‏های دانشجویی قرار بگیرد که با فشار و محدودیت‏های نهادهای امنیتی و حاکمیتی به فراموشی کامل سپرده شوند.

در سال ۸۸ و بعد از نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری که با پیروزی محمود احمدی‏نژاد همراه شد؛ دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به نتایج انتخابات دست به اعتراضات گسترده زدند که با حمله گسترده نیروهای لباس‌شخصی و امنیتی به داخل دانشگاه مواجه شدند و باعث تکرار حمله به کوی دانشگاه تهران بعد از ۱۰سال شد. در این حادثه تیراندازی با گلوله‏های پلاستیکی به دانشجویان نیز ثبت شده است که باعث شد در این حادثه طبق آمارهایی که منتشر شد درگیری‌ها با آسیب‏های گسترده همراه شود و حتی خبر از کشته و زخمی شدن دانشجویان به میان آمد. بعد از این ماجرا بار دیگر روند تعلیق، تبعید و ستاره‏دار کردن دانشجویان تا پایان دوره احمدی‌نژاد ادامه‌دار بود تا آنکه عمر دولت احمدی‏نژاد به سر رسید و با حضور حسن روحانی هرچند رویکردهای دوره احمدی‌نژاد قابل حذف از فضای دانشگاه‌ها نبود، اما اندکی فضای بسته سیاسی در داخل دانشگاه باز شد.

در دوران ریاست‌جمهوری روحانی، با توجه به اینکه فعالیت‏های انجمن‏ها و تشکل‏های دانشجویی قبل از حضور او دچار رکود شده بود، در پی باز شدن فضای انتقاد تا حدودی بهبود یافت و به شکل آزادانه‏تری انتقاد از دولت و حاکمیت را مطرح کردند. هرچند برخوردها و اقدامات امنیتی علیه تشکل‌ها و این انجمن‌ها در دوره اول به مراتب کمتر از دوران احمدی‌نژاد بود اما در دوره دوم روحانی و با شروع اعتراضات بعد از آبان ۹۸ بار دیگر فضای امنیتی در دانشگاه‏ها حاکم شد و عملاً برخی از تشکل‌ها اگرچه حکم به تعلیق آنها داده نشد اما از برگزاری انتخابات منع شدند. البته شایان ذکر است که با شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مراکز علمی و پژوهشی، علناً فعالیت انجمن دانشجویی هم تا حدودی تعطیل شد و تا پایان دوره روحانی شاهد فعالیت جدی از سوی انجمن دانشجویی در دانشگاه‏ها نبودیم و بسیاری این دوره افول را پایان فعالیت دانشجویی عنوان کردند.

برخورد با انجمن‌های دانشجویی در دوره رئیسی

با پایان دوران ریاست‌جمهوری روحانی و حضور ابراهیم رئیسی در کاخ پاستور، بار دیگر شاهد مدل رفتاری امنیتی با انجمن دانشجویی بودیم. به‌ویژه اینکه در پی اعتراضات سال گذشته بار دیگر تشکل‏های دانشجویی به میدان آمدند و بخش قابل‌توجهی از آنچه رخ داد در فضای دانشگاه‌ها بود. در پی این حادثه با وجود اینکه تب و تاب آن با گذر از یک سال بسیار کم شده است اما ترکش‏های آن همچنان به بدنه تشکل‎های سیاسی اصابت می‎کند. در همین راستا برخی از این تشکل‎ها از جمله انجمن‏های دانشجویان اسلامی دانشگاه تهران، انجمن آزاداندیش علامه طباطبایی، انجمن رویش علم و صنعت، انجمن دانشجویی ترقی‏خواه امیرکبیر، انجمن دانشجویی نوشیروانی بابل و انجمن دانشجویان متحد با مصاحبه‏ها و ارسال اطلاعاتی جداگانه به روزنامه‏نگار هم‌میهن، اطلاعات جدیدی از وضعیت امروز برخوردها با انجمن دانشجویی تشریح کردند.

انجمن دانشجویان متحد

یکی از اعضای انجمن دانشجویان متحد که خواست نامش فاش نشود در گفت‌وگو با هم‌میهن درباره نوع برخورد با انجمن دانشجویی دانشگاه‏های کشور گفت: «سه سال قبل بعد از تعطیلی دانشگاه‏ها به دلیل شیوع ویروس کرونا، خیلی از انتخابات انجمن دانشجویی به تعویق افتاد. معاونت فرهنگی وزارت علوم در دوران روحانی طی بخشنامه‏ای به دانشگاه‏ها اعلام کرد که برگزاری انتخابات طبق‌نظر تشکل‏ها و با توافق آن‏ها برگزار شود. اما در همان زمان، در خیلی از دانشگاه‏ها به‌ویژه در شهرستان‏ها برگزاری انتخابات به تعویق افتاد یعنی به درخواست برگزاری انتخابات ترتیب اثر داده نمی‏شد و به مدت دو سال این وضعیت فریز شده بود. به همین دلیل شرایط تعطیلی دانشگاه یعنی عدم ارتباط با دانشجویان جدید، عدم جابه‌جایی نیرو در ساختار انجمن به واسطه توقف انتخابات، تشکل‏ها تضعیف شدند به‌طوری‌که بسیاری از تشکل‏های دانشجویی در شهرستان‏ها هم به دلیل عدم برگزاری انتخابات تعطیل شدند.» او همچنین تصریح کرد:«در زمستان ۱۴۰۰ که زمزمه‏های بازگشایی دانشگاه شنیده می‏شد، وزارت اطلاعات با هدف آماده کردن فضا برای بازگشایی دانشگاه تعدادی از اعضای شورای مرکزی دانشجویان متحد را احضار کرد. بعد از بازگشایی دانشگاه در بهار ۱۴۰۲، نیز اعضای برخی انجمن‏ها احضار شدند تا ارتباط‌شان را با اعضای دانشجویان متحد قطع کنند. این احضارها هم در دفاتر حراست دانشگاه و یا بیرون از دانشگاه انجام می‏شد اما به‌رغم این فشارها انجمن دانشجویان متحد همچنان فرم خود را به‌عنوان اتحادیه تشکل دانشجویی حفظ کرده است.»

عدم مجوز برگزاری انتخابات انجمن فرهنگ و تمدن

یکی از اعضای انجمن دانشجویی فرهنگ و تمدن اسلامی نوشیروانی بابل که خواست نامش فاش نشود هم در متن ارسالی به هم‌میهن درباره وضعیت این انجمن دانشجویی این دانشگاه نوشت: «با استعفای چهار عضو اصلی شورای مرکزی انجمن این دانشگاه (که استعفای دبیر انجمن زمانی که در بازداشت بود اتفاق افتاد)، معاونت فرهنگی دانشگاه با ایجاد تعویق‏های بی‌مورد در شکل انتخابات به دنبال محدود کردن فضای انجمن دانشگاه بود که صدای انجمن به صحن دانشگاه نرسد. به‌طوری‌که معاونت فرهنگی از پاسخ دادن به اعضا امتناع کرده و برخی از این پیگیری‏ها منجر به تهدید در کمیته انضباطی دانشگاه شد.» این عضو انجمن در متن ارسالی آورده است:«همچنین رئیس دانشگاه به‌عنوان رئیس هیئت نظارت بر تشکل‏ها اطلاعی از روند برگزاری جلسات هیئت نظارت نداشت و موضوع را به معاونت فرهنگی ارجاع می‏داد به‌گونه‏ای که تمام فرآیندهای پیگیری در دفتر معاونت فرهنگی انجام می‏شد و به مرحله تصمیم‌‏گیری می‏رسید. در ادامه چند ماه پیش از سلب امتیاز کردن انجمن دانشجویی توسط نهادهای امنیتی درِ انجمن به‌صورت غیرقانونی بسته شد اما رفت‌وآمدهای غیرقانونی به داخل دفتر صورت می‏گرفت. بعد از آن هیئت نظارت، روند انتخابات را مجدداً به جریان انداخت با توجه به اینکه انجمن نماینده خود را برای انتخابات معرفی کرده بود، اما هیئت نظارت تا چندماه، انتخابات را معلق کرد.»

انحلال انجمن دانشجویی دانشگاه مازندران

در متن ارسالی به هم‌میهن درباره آخرین وضعیت انجمن دانشجویی دانشگاه مازندران نیز آمده است: «با آمدن تیم جدید ریاست دانشگاه در سال ۹۸، فشارها بر انجمن دانشجویی افزایش یافت و عملاً مجوز هرگونه برنامه، کتابخوانی، گفت‌وگوی هفتگی که در دفتر انجمن برگزار می‏شد با اخطار مداوم حراست و معاونت فرهنگی روبه‌رو و برگزاری این برنامه‏ها با اشکال مواجه شد. همچنین دعوت از مهمان و سخنران بیرون از دانشگاه ناممکن بود و معاونت فرهنگی اجازه برگزاری مراسم به دلیل نداشتن عدم‌صلاحیت علمی رد کرد.» در متن ارسالی آمده است:«در ادامه با شیوع ویروس کرونا، مدیریت دانشگاه اجازه هیچ فعالیتی در فضای مجازی به این انجمن دانشجویی نمی‏داد و دانشگاه به‌رغم پیگیری‏های انجمن از برگزاری انتخابات به بهانه نبود زیرساخت ممکن، جلوگیری می‏کرد. پیگیری‏ها از طریق وزارت علوم ضمن دادن قول مبنی بر پیگیری موضوع به نتیجه نرسید و در نهایت دانشگاه به دلیل عدم برگزاری انتخابات در دو سال متمادی، نامه تعلیق انجمن و در ادامه نامه انحلال انجمن را صادر و در کمتر از یک روز نیز تمام دفاتر کاری انجمن تخلیه شدند».

تعلیق غیررسمی، انجمن ترقی‏خواه امیرکبیر

یکی از اعضای انجمن ترقی‏خواه امیرکبیر که خواست نامش فاش نشود در گفت‌وگو با خبرنگار هم‌میهن درباره وضعیت موجود در این دانشگاه هم گفت: «بعد از شیوع ویروس کرونا، فعالیت‏های انجمن دانشجویی در دانشگاه امیرکبیر به نشست‏های مجازی خلاصه شده بود و با توجه به عدم حضور در دانشگاه چندان تاثیر مثبتی نداشت. همچنین در دوران کرونا، سنگ‌اندازی‏هایی در برگزاری انتخابات انجمن دانشجویی مختلف دانشگاه امیرکبیر صورت گرفت که اجازه برگزاری به دو انجمن ترقی‌خواه و انجمن اسلامی داده نشد. بعد از بازگشایی دانشگاه با معاونت فرهنگی برای برگزاری انتخابات شروع به رایزنی کردیم که متاسفانه تا چندین ماه به درخواست کتبی ما جواب روشنی داده نشد و معلق ماند. بعد از آن برای پیگیری موضوع به سراغ دفتر نمایندگی رهبری در دانشگاه امیرکبیر مراجعه کردند که از طرف نهادهای امنیتی به ما اعلام شد که مخالف راه‌اندازی مجدد تشکل‏های دانشجویی هستند و اجازه برگزاری انتخابات به انجمن‏ها داده نشود. بعد از بهار ۱۴۰۱ هم پیگیری‏هایی از طریق بچه‏های دیگر شکل گرفت اما آن پیگیری‏ها به نتیجه خاصی منجر نشد و علناً انجمن در حالت تعلیق غیررسمی به سر می‏برد. این مسیر تا امروز ادامه دارد و حتی ورودی‏های جدید دانشگاه هم با این مشکل مواجه هستند و هنوز نتوانسته‌اند مجوز فعالیت انجمن را کسب کنند.»

عضو انجمن ترقی‏خواه امیرکبیر درباره موج بازداشت‏های دانشجویان بعد از اعتراضات به مرگ مهسا امینی گفت: «موج اول بازداشت دانشجویان امیرکبیر بعد از تجمعات اعتراضی سال گذشته، از ۲۹ شهریور تا ۳ آبان بود که حدود ۲۵ نفر از دانشجویان که عمدتاً فعالیت دانشجویی نداشتند اما به دلیل حضور در تجمعات اعتراضی، بازداشت شدند. موج دوم بازداشت دانشجویان این دانشگاه نیز از هشتم آبان شروع شد و اکثریت دانشجویان این انجمن نیز بازداشت شدند. این امکان وجود دارد که برخوردها ادامه‌دار باشد و حتی بحث انحلال انجمن نیز در دستور کار قرار بگیرد و به‌طور کل انجمن‏ ترقی‌خواه منحل شود. برخوردهای کمیته انضباطی شدیدتر بوده و بیش از ۱۰۰ ترم تعلیقی برای دانشجویان درباره موارد حجاب، رفتارهای سیاسی و موارد دیگر صادر شده است. یک مورد دیگر که در دانشگاه اتفاق افتاد، اخراج دانشجویان امیرکبیر به بهانه سیاسی اما با دلایل غیرسیاسی بود. یکی از دانشجویان کارهای سیاسی انجام داده بود اما به دلایل آموزشی از دانشگاه اخراج شد».

مجوز ۵ ماهه انجمن اسلامی آزاداندیش

عضو انجمن آزاداندیش علامه طباطبایی در گفت‌وگو با هم‏میهن درباره وضعیت امروز این انجمن دانشجویی گفت: «با آغاز اعتراضات سال گذشته، از دانشگاه علامه و از انجمن اسلامی آزاداندیش تعدادی از اعضای آن بازداشت شدند و حتی در سال گذشته نیز دانشگاه به‌دنبال فعالیت انجمن آزاداندیش نبود و بعد از آنکه اعتراضات شروع شد برای آنکه تا حدودی جو اعتراضات را کنترل کند، مجوز پنج‌ماهه فعالیت صادر شد و حتی اعلام کرد که می‏توانید انتخابات را برگزار کنید اما در اواسط اسفندماه اجازه برگزاری انتخابات را صادر نکرد و حدود یک ماه پیش نیز مجوز انجمن آزاداندیش به دلیل عدم درخواست برگزاری انتخابات انجمن لغو شد. درحالی‌که واقعیت این‌چنین نبود با توجه به آنکه درخواست مکتوب برگزاری انتخابات را داده بودیم اما دانشگاه اجازه برگزاری نداد.»

وی همچنین گفت: «درباره تعلیق‏های دانشجویی نیز بالغ بر حدود ۱۰ نفر از دانشجویان حکم تعلیق گرفته بودند که یک‌سوم از آن اجرایی و دوسوم معلق ماند اما در خبری که حدود دو هفته پیش منتشر شد، آن دوسوم معلق‌مانده هم اجرایی خواهد شد. آخرین تجمع دانشجویی هم مربوط به ۱۶ اسفند در اعتراض به مسمومیت مدارس بود که برخوردهای فیزیکی تندی از سوی مسئولان حراست دانشگاه با دانشجویان اتفاق افتاد. برخورد دیگر با دانشجویان تعلیقی که در خوابگاه زندگی می‏کردند این بود که با ارسال پیامک از حضور آنان در خوابگاه جلوگیری می‏شد.» در نهایت هم بنا بر بیانیه‌ای که این تشکل طی روزهای اخیر منتشر کرد به «خبری مبنی بر لغو مجوز انجمن آزاداندیش علامه از سوی دانشگاه» واکنش نشان داد و با ارائه مستنداتی مربوط به درخواست‌ها برای برگزاری انتخابات این تشکل علت مطرح شده در این خبر را فاقد اعتبار عنوان کرد و در پایان «خطر جدی از بین رفتن نهادهای مدنی و تشکل‏های مستقل مردمی و دانشجویی، به دنبال آن به محاق رفتن آزادی آکادمیک و کنش جمعی در دانشگاه» را گوشزد کرده است.

ردصلاحیت کاندیداهای انجمن دانشگاه تهران

عضو انجمن اسلامی دانشگاه تهران در مصاحبه با روزنامه هم‌میهن گفت: «با شروع دولت جدید، روند تشکل دانشجویی‌زدایی آغاز شد و این روند با آغاز اعتراضات سال گذشته شدت بیشتری گرفت. در ۲۴ مهرماه نیز در ساختمان حراست مرکزی دانشگاه تهران اتفاقی افتاد که منجر به برخوردهای فیزیکی با دانشجویان شد که همچنان این روند در حال پیگیری قضایی است و این اتفاق چندین بار دیگر رخ داد و ساختمان حراست مرکزی دانشگاه تهران واقع در ۱۶ آذر به محلی برای تهدیدها علیه دانشجویان تبدیل شده بود. یکی از موارد قابل ذکر بحث ردصلاحیت‏های کاندیداهای انتخابات انجمن‏ها است که متاسفانه این امر در انجمن اسلامی دانشگاه تهران هم رخ داده است.» وی در ادامه افزود:«در عین حال انجمن اسلامی دانشگاه تهران کار بسیار خوبی که انجام داد دیده‏بانی و تهیه گزارش درباره وضعیت بحرانی دانشگاه بود. کمیته پیگیری دانشجویان بازداشتی هم پیگیری‏های لازم را به عمل آورد و موجب شد با کمک برخی ارگان‏های دانشگاهی و غیردانشگاهی و همچنین با کمک قوه قضائیه، موفق شدیم با کمک سایر دانشجویان عضو انجمن، آن هم نه‌چندان مطلوب برخی از دانشجویان بازداشتی یا محروم کمیته انضباطی را به کلاس درس و دانشگاه بازگردانیم.»

منع فعالیت و ردصلاحیت در دانشگاه علم و صنعت

عضو انجمن اسلامی آرمان دانشگاه علم و صنعت در متن ارسالی به روزنامه‏ هم‌میهن درباره آخرین وضعیت این دانشگاه گفت:«در مدت ۴ سال انتخابات شورای صنفی دانشگاه برگزار نشده است و در آبان ۱۴۰۱ هم معاونت دانشجویی با اعلام آرام نبودن فضای دانشگاه، انتخابات برگزار نشد. همچنین انجمن‏های علمی در ترم دوم تحصیلی گذشته برای برگزاری انتخابات با ردصلاحیت‏های گسترده کاندیداها مواجه شدند و بعد از آن نیز انجمن اسلامی آرمان دانشگاه به اتهام نشر اکاذیب در اردیبهشت ۱۴۰۲ و بیانیه‏ای که اردیبهشت سال گذشته منتشر کرد، به مدت ۶ ماه از فعالیت منع شد. همچنین ۱۳ نفر از ۱۷ کاندیدای انجمن رویش دانشگاه علم و صنعت ردصلاحیت شدند.»

محکومیت‏های سایر دانشگاه‏ها

براساس اطلاعات ارسالی به روزنامه‏نگار هم‌میهن درباره محرومیت انجمن‏های اسلامی دانشجویان، انجمن اسلامی آرمان و رویش دانشگاه علم و صنعت به ترتیب ۵ و ۶ ماه، انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز ۶ ماه، انجمن فرهنگ و سیاست دانشگاه رازی از برگزاری انتخابات انجمن جلوگیری شده است و همچنین دفتر مجمع اسلامی دانشجویان این دانشگاه نیز تصرف شده است. انجمن اسلامی دانشگاه الزهرا، انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی، حقوق و علوم سیاسی، ادبیات و علوم انسانی و همچنین انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده فنی دانشگاه تهران نیز ۳ ماه از هرگونه فعالیت انجمن دانشجویی محروم شدند.

سخن پایانی

دانشگاه از گذشته تا به امروز اگر نگوییم پیشگام در واکنش‌ها به تصمیمات اثرگذار در زندگی سیاسی و اجتماعی مردم بوده است اما معمولاً در بزنگاه‏های بحرانی تلاش می‏کند صدای مطالبات مردم به‌ویژه نسل جوان را از طریق انجمن‏های دانشجویی فعال به گوش حاکمیت برساند و عملاً به واسطه‌ای میان جامعه‌ای که آن را نمایندگی می‏کند با ارکان بالادستی تبدیل شده است. حال با توجه به اینکه برخوردهای امنیتی و محکومیتی به مرور برای دانشجویان و همچنین انجمن‏های دانشجویی در حال تشدید شدن است و حتی گاه این محکومیت‏ها به محرومیت از تحصیل منجر شده است، به نظر می‎رسد در پی برخورد با منتقدان در فضاهای آکادمیک، اجتماعی و سیاسی این روند هم به‌دنبال بستن دهان این جوانان است. با این رویه آینده مبهم و نگران‌کننده‌ای پیش روی دانشگاه‌هاست؛ دانشگاهی که با استقلال و بی‎پروایی‎اش می‎تواند آینده‌ساز باشد. مسئله‎ای که دانشجویان این روزهای دانشگاه حتی نسبت به نحوه برخوردها با تشکل‌ها به آن نقد داشته و بر این تاکید داشته‌اند که «دانشگاه‌ها در احکامی که در برخورد با تشکل‌ها داشتند هم استقلال نداشته و عجولانه و از روی دست هم حکم داده‌اند.» بنابراین لازم است که نهادهای امنیتی، دولت، وزارت علوم و سایر ارگان‏هایی که با دانشگاه و انجمن‏های دانشگاهی مرتبط هستند، اجازه فعالیت متناسب با جایگاه این تشکل‌ها را بدهند و در مرحله اول به انتخابات آزاد با توافق تشکل‏ها مجوز برگزاری داده شود تا در سطحی از عمل خواست مقام رهبری درباره کرسی‏های آزاداندیشی و همچنین فعالیت دانشجویی فراهم شود.

*  به دلیل ایجاد فضای امنیتی در دانشگاه، متاسفانه هیچ یکی از مصاحبه‌شوندگان حاضر به انتشار نامشان در این گزارش نشدند.

بابک مجیدی

  • 16
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش