جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۵۱ - ۳۱ فروردین ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۳۱۱۹
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

چرا کرونا در برخی شدید و در برخی خفیف است؟

کرونا,انواع شدید یا خفیف کرونا
پژوهشگران کشور در پژوهشی مروری که با استفاده از منابع معتبر مختلف انجام گردیده است ، علت ابتلای اشخاص به انواع شدید یا خفیف کرونا (corona) را توضیح داده اند.

به گزارش ایسنا، مارس سال ۲۰۲۰ بود که سازمان بهداشت جهانی یا WHO، شیوع بیماری کووید- ۱۹ را یک همه گیری جهانی یا پاندمی اعلام کرد. عامل این بیماری، ویروس SARS- CoV- 2 است که تا ماه جولای همان سال، ۱۲ میلیون نفر در سراسر جهان آلوده به آن آلوده شدند. ولی از همان زمان تاکنون، سوالی اساسی ذهن بسیاری از مردم و متخصصان را به خود مشغول داشته است؛ اینکه به چه علت اثرات عفونت ناشی از این بیماری در گروهی از بیماران شدید و تهدیدکننده زندگی است، درحالی که بعضی دیگر هیچ علامت خاصی نداشته و یا در بدترین حالت، بیماری خفیفی را تجربه می کنند.

به گفته پژوهشگران، علایم معمول بیماری فوق معمولاً شامل تب، سرفه، تنگی نفس و از دست دادن بویایی و چشایی هستند که گاه با موارد دیگری مثل درد عضلانی، گلودرد، خلط و قرمزی چشم همراه هستند. مطالعات نشان میدهند که تنها حدود ۲۰ درصد از مبتلایان به کووید- ۱۹ برای معالجه به بیمارستان مراجعه می کنند و در حدود ۵ درصد نیز دچار پنومونی یا ذات الریه شده، علائم شدیدی از خود نشان میدهند و به اکسیژن نیاز دارند. همچنين بیمارانی که به نوع شدیدی از بیماری فوق مبتلا میشوند ، طیفی وسیع از علائم ازجمله التهاب مغز یا آنسفالیت را نیز دارند که به سردرگمی و کاهش هوشیاری منجر می شود.

این موضوع مهم، موجب شده که تیمی پژوهشی از دانشگاه تربیت مدرس در مطالعه ای مروری به موشکافی مطلب پرداخته و علل آنرا بیابند. در این مطالعه علل بروز انواع شدید و خفیف بیماری کووید- ۱۹ در افراد مختلف بررسی شده است.

آن ها برای این انجام این مطالعه مروری، مقالات معتبر نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی لاتین و گزارش های سازمان های معتبر بهداشتی را جمع آوری کرده و به شکل علمی، ارزیابی کرده اند.

بنا بر نتایج این تحقیق، یکی از مهم ترین عوامل در این خصوص، میزان ویروس ورودی به بدن است. به صورت متوسط تعداد ذرات ویروسی مورد نیاز برای ایجاد عفونت به« دوز عفونی» معروف است که با توجه به سرعتی که بیماری کووید- ۱۹ در حال گسترش است، نسبتاً کم است و در برخی منابع، ۱۰۰۰ ذره ویروسی ذکر شده است.

همچنین به گفته مهرداد روانشاد، پژوهشگر گروه ویروس شناسی دانشگاه تربیت مدرس و همکارانش،« ویروس کرونا، یک ویروس RNA تک رشته است که توانایی جهش سریعی دارد و این جهش ها میتوانند به گسترش راحت تر و بیماری شدیدتر منجر شوند».

عامل دیگری که به اعتقاد مجریان این تحقیق در بروز انواع شدید یا خفیف بیماری کووید- ۱۹ مؤثر است، تنوع ژنتیکی و سیستم ایمنی افراد گوناگون است. در این خصوص پژوهشگران فوق می گویند:« تنوع ژنتیکی و پیشینه قومی می تواند در شدت بیماری کووید- ۱۹ تأثیرگذار باشد. از طرفی به نظر میرسد افرادی که به بیماری شدید مبتلا هستند، پاسخ ایمنی تغییریافته را حتی در مراحل اولیه بیماری نشان می دهند. آنها سلول های ایمنی در گردش کمتری دارند، که قادر نیستند ویروس را به صورت مؤثر کنترل کنند و در عوض از یک التهاب شدید ناشی از عاملی به نام سایتوکین رنج می برند».

روانشاد و همکارانش ضمن اشاره به عامل بیماری های زمینه ای و داروهای مرتبط با آنها که خود در تضعیف سیستم ایمنی نقش دارند، جنسیت را نیز از عوامل مهم تأثیرگذار بر شدت بیماری کووید- ۱۹ برشمرده اند.

به اعتقاد آنان،« درحالی که بنظر میرسد مردان و زنان با میزان تقریباً یکسانی به کرونا (corona) مبتلا میشوند ، در اکثر کشورها نسبت یا درصد میزان مرگ ومیر در مردان بیشتر است و این موضوع احتمالاً به علت عادت های ناسالم و شیوه زندگی نامناسبی است که در مردان بیش از زنان وجود دارد. برای مثال مصرف مشروبات الکلی به تضعیف سیستم ایمنی و افزایش حساسیت به بیماری های دستگاه تنفس و ذات الریه منجر می شود. همینطور مصرف دخانیات در آقایان بیشتر از خانم هاست که این امر موجب بروز بیماری های ریوی و کاهش تحمل و توانایی بدن در مقابله با اثرات بسیار مخرب ویروس در ریه و سایر ارگان های بدن می شود».

این پژوهشگران با توجه به این نتایج، مناسب ترین استراتژی در شرایط نبود واکسن و درمان مناسب را، کاهش سرعت انتشار ویروس و به حداقل رساندن تعداد افرادی که مستعد ابتلا به بیماری شدید هستند دانسته اند و اشاره کرده اند:« با توجه به اهمیت بالای عفونت کووید و ارتباط مستقیم فاکتورهای میزبانی با شدت بیماری، لازم است سیاستمداران و مدیران اجرای پروژه پرونده سلامت ایرانیان را فعال کنند، تا نه تنها افراد مستعدتر به بیماری شدید شناسایی شوند، بلکه مدیریت درمانی مناسب تری برای فرد اتخاذ شود».

این یافته های علمی پژوهشی را فصلنامه« پژوهش های آسیب شناسی زیستی» متعلق به دانشگاه تربیت مدرس منتشر کرده است.

  • 12
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش